Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съобщение Cable Not Connected

Featured Replies

Здравейте!

Първо компютрите ми са много стари и предполагам че това е главният проблем. Дълго време работих на едно компютърче което беше свързано с приличен монитор с DVI кабел. Сега си взех друга компютърна конфигурация и реших да го запазя този монитор защото е наистина добър в картината. Проблема е че новата машина има изходи само за HDMI и VGA. Взех един VGA кабел и го свързах и получих съобщението Cable Not Connected когато спрях самият компютър което направо ме озадачи. При старият компютър въобще нямаше такова нещо. Тогава се сетих че DVI по принцип предава цифров сигнал, а не като тези VGA само проблеми да има с тях. Лошото е че самият монитор няма HDMI вход никъде по него. Просто това съобщение Cable Not Connected леко дразни като се изключи самият компютър и затова търся решение. Обмислям възможността да взема адаптер HDMI към DVI ( което е напълно цифров сигнал), но не знам дали ще се реши проблема. Ясно е че всичко се дължи на кабела и сигнала по него, но не знам дали ще се реши с адаптер HDMI към DVI. Има и адаптери VGA към DVI, но не се знае дали ще има ефект по този начин. Както казах монитора има входове за VGA и DVI, а компютъра само за  VGA и HDMI. Според вас какво бих могъл да направя в този случай.

Разрешен от Triple M

• Автор

Монитора е ACER LCD Monitor от 2010 година.21 инча.

Новата ми система е с 1ТБ хард диск, 8Гб рам, 1,50 процесор. С ДВД записвачка и USB 3.0 портове.

Дай поне информация кое къде си свързал. Ако не можеш, покажи снимки. Да не би да си свързал кабела към дъното вместо към отделната видеокарта, ако имаш такава? С подадената информация нищо не е ясно.

• Автор

Видеокартата е вградена  и към нея е свързан VGA кабела.

Има слот за отделна видео карта, но не ми се занимаваше да я купувам. Пък и аз не играя игри.

Ето описанието.

CPU - Quad-core A4-5000 модел AM5000IBJ44HM, 1500 MHz

VGA - AMD Radeon HD 8330, OnBoard, Up to 512 Mb

RAM - 8 Gb Kingston DDR3L-1600MHz (2 x 4 Gb), модел ACR16D3LU1KBG/4G, PC3L-12800

HDD - 1 TB Western Digital Blue модел WD10EZEX, Sata 3, 7200 rpm, 64 Mb Buffer

DVD-RW - HL-DT-ST DVDRAM 

Power - Delta Electronics 220W модел DPS-220UB-4A rеv.03F

• Автор

Точно за такова нещо мислех. Но имам и друг проблем. Искам към HDMI порта на компютъра да включа дълъг кабел и да си пусна сигнала към телевизора. Реално погледнато да си гледам филми от компютъра на големия телевизор. Но уви има само един HDMI порт този компютър. Потърсих в интернет инфо за HDMI хъб, но се оказват доста скъпи. Наистина лошо е че има само един HDMI.

Преди всичко трябва да се увериш, че компа изобщо тръгва. Това че въртят вентилаторите не е достатъчно, трябва да изкара изображение на монитора. А тръгне ли тогава търси варианти да вържеш монитор и телевизор.

• Автор

Компютъра си работи. Дори обработвах документи на него. Просто този надпис дразни. То монитора си има бутон за изключване, но  друго си е автоматично да го прави.

Реално погледнато бих могъл да направя така.

От HDMI порта на компютъра да свържа телевизора когато ми се гледат филми.

За VGAто просто да сложа подобен адаптер и да се надявам да стане. Но не знам дали още ги продават. Трябва да е DVI -D защото това пише отзад на монитора.

Screenshot_20250322-011144.png

преди 8 минути, Triple M написа:

Компютъра си работи. Дори обработвах документи на него. Просто този надпис дразни. То монитора си има бутон за изключване, но  друго си е автоматично да го прави.

Реално погледнато бих могъл да направя така.

От HDMI порта на компютъра да свържа телевизора когато ми се гледат филми.

За VGAто просто да сложа подобен адаптер и да се надявам да стане. Но не знам дали още ги продават. Трябва да е DVI -D защото това пише отзад на монитора.

Screenshot_20250322-011144.png

Тоя адаптер няма как да работи, има работещ адаптер VGA<->DVI-I но не и VGA<->DVI-D.

А преобразуването от аналогов VGA към цифров DVI-D иска допълнителна електроника която не намирам в България.

https://www.aten.com/global/en/products/professional-audiovideo/video-converters/vc160a/

• Автор

Може би имаш право че преобразуването на аналогов в цифров изисква специален чип

В интернет намерих адаптер с DVI-I. С описание.

Brand new and high quality

• Convert DVI-I 24 + 5 pin male to VGA female.• Realize the connection between the device with DVI 24 + 5 Pin male interface and

Поне така пише продавача.  Но ми е интересно ако го купя дали ще спре това гадно съобщение.

Screenshot_20250322-123206.png

Сега ти прочетох по-подробно обясненията. Този преходник преобразува DVI(цифров)->VGA(аналогов), обратното не става, както са ти обяснили вече, няма да има промяна с него. След като имаш VGA<>VGA, защо не свържеш компютъра и монитора с VGA кабел? Щом имаш DVI на монитора, може да ползваш и кабел/преходник HDMI<->DVI.

И като още един вариант - вземаш някоя евтина видеокарта втора употреба с повече изходи. Дори обикновена GT 1030 ще ти свърши работа, а и не иска допълнително захранване. 

Безплатни обяви | OLX.bg

преди 13 часа, Triple M написа:

Взех един VGA кабел и го свързах и получих съобщението Cable Not Connected когато спрях самият компютър което направо ме озадачи. ............. Просто това съобщение Cable Not Connected леко дразни като се изключи самият компютър и затова търся решение.

Сериозно, това ли ти е големият проблем? Че когато не ползваш монитора (понеже компютърът е изключен) на него излиза надпис, че няма сигнал?...

Гасѝ монитора от копчето за захранване, и си готов. Не се главоболи с други глупости. 

Ха, това ли било проблема, надписа, след като се изключи системата?!? Аз мисля, че няма сигнал към монитора изобщо. "Проблема" е заради това, че монитора е много стар и не се изключва като няма сигнал, като това реално не е проблем. Просто монитора така е направен, спираш му захранването и това е.

• Автор

Ok

Така ще го оставя и ще се замисля занапред за нов монитор. Този ще го подаря на някои приятел.

Предполагам че този надпис не изразходва много енергия. 

Копчето е малко. Дежурен режим е около 1W разход. Дърпане на щепсела от контакта и няма притеснение.

Здравеняко!

Така е направен всеки монитор, на който са монтирани по вече от един вход за сигнала. Когато изключиш компютъра, монитора по VGA входа си веднага получава инфо че тази линия вече е ИЗКЛЮЧЕНА. Монитора веднага предприема да провери следващият си "вход" (както е при теб - HDMI) но и там получава инфо че няма сигнал. След това, веднага ти съобщава визуално че не постъпва сигнал от никакъв източник, което е за около 3-4 секунди. Друг е въпроса,  ако търсиш от тази функция изгода за сметката си за ток.Можеше да се въздаржиш от написаното от теб: "Предполагам че този надпис не изразходва много енергия. " Не е смешно, че си го написал, а е - плачевно!

Нищо лично.

Добавено:

"Аз мисля че и самият монитор има настройка дали да показва това съобщение, но не мога да му намеря опцията."

Не я търси , щото няма да я намериш. Тя, затова ти се изписва, за да ти напомни да си изключиш монитора.

Еха, иху - така е, както съм ти го написал.

• Автор
  • Решение

Решението е. Само си губя времето.

Да си закупя видео карта low profile (с достатъчно памет и мощност) и нов монитор след време. Просто с тези адаптери само ще се объркат нещата.

преди 1 час, Triple M написа:

Решението е. Само си губя времето.

Да си закупя видео карта low profile (с достатъчно памет и мощност) и нов монитор след време. Просто с тези адаптери само ще се объркат нещата.

Това е най правилното решение. На мен всички монитори са със 4 входа и кача по два 3 компютъра и телевизори. Когато  си купувам нов монитор, за мен не е важно колко милисекунди е, а дали на монитора има и четирите порта като INPUT - VGA, DVI-D, DP и HDMI.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.