Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможни ли са претенции за наследство от наследници при прехвърлен имот

Featured Replies

Имаш една къща и две деца. Решаваш да я пръхвърлиш на едното. Възможно ли е другото да има претенции за половината като наследство. Или неговите деца, ако той е починал. Какво глави българското законодателство и, какви са сроковете.

Могат да имат претенции. Мисля, че по закон не можеш да лишаваш едно от децата от наследство. Има определени критерий п,о които имаш право да го лишиш. И да могат да го оспорят в съда.

• Автор

Абе и аз така знам. Обаче, ако въпросното дете е продала къщата вече на трето лице. Възможно ли е сделката да бъде развалена, в момента на  предявяване на претенции от другите наследници.

преди 3 минути, Коркодила написа:

Абе и аз така знам. Обаче, ако въпросното дете е продала къщата вече на трето лице. Възможно ли е сделката да бъде развалена, в момента на  предявяване на претенции от другите наследници.

Да!

• Автор

Единствено обаче, ако прехвърлянето от дете към родител се осъществи чрез покупко-продажба, другото дете или неговите деца трябва да докажат в съда, че сделката е фиктивна. Което за мен е невъзможно.

преди 41 минути, Коркодила написа:

Единствено обаче, ако прехвърлянето от дете към родител се осъществи чрез покупко-продажба, другото дете или неговите деца трябва да докажат в съда, че сделката е фиктивна. Което за мен е невъзможно.

Покупко-продажбата ще е приживе, а наследство има само след смърта!

Цитат
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
преди 1 час, Коркодила написа:

Възможно е. Точно преди няколко месеца го играх това. Съда отмени покупко продажбата между роднините.

преди 3 часа, Коркодила написа:

Имаш една къща и две деца. Решаваш да я пръхвърлиш на едното. Възможно ли е другото да има претенции за половината като наследство. Или неговите деца, ако той е починал. Какво глави българското законодателство и, какви са сроковете.

Ако е починал кога бащата бе ?
След като я е прехвърлил ли ?

Ама много неграмотен крокодил си, да знаеш.

Кажи сега кой кого иска да прекара и какъв съвет ти трябва.

Например татко Тодор има дъщеря Марийка и син Симеон.
Татко Тодор иска да прекара дъщеря си Марийка и да даде всичко на сина си Симеон приживе.

Те така обяснявай, да стане ясно.

преди 4 часа, nickolaycho написа:

Да, има право!

Много зависи.

Ако имота е изцяло на брата/сестрата и той/тя има деца или жив родител, то заинтересования няма право защото по закон Брат/сестра не може да бъде наследник на своите братя и сестри.

преди 40 минути, Bubbles написа:

Ако имота е изцяло на брата/сестрата и той/тя има деца или жив родител, то заинтересования няма право защото по закон Брат/сестра не може да бъде наследник на своите братя и сестри.

Ти прочете ли първия пост? Защо си съчиняваш?

току-що, jhoro написа:

Ти прочете ли първия пост? Защо си съчиняваш?

Да прочетох го : Ти имаш син и дъщеря и една къща която е изцяло твоя собственост, прехвърляш цялата собственост на къщата примерно на дъщеря си, тя от своя страна има деца. В този случай сина ти няма никакво право на собственост върху къщата защото не кможе да наследи сеастра си. такъв е закона в България.

Извън горното - Никога не съм разбирал родители които делят децата си по какъвто и да е начин, това за мен не е правилно.

преди 4 минути, Bubbles написа:

Ти имаш син и дъщеря и една къща която е изцяло твоя собственост, прехвърляш цялата собственост на къщата примерно на дъщеря си

Не може. Така нарушава запазената част.

Запазена част

Запазената част представлява частта от наследството, която законът гарантира за определени категории наследници, като по този начин ограничава правото на завещателя свободно да разпорежда с цялото си имущество. Съгласно чл. 28 и 29 от Закона за наследството, запазената част се определя в зависимост от наличието на низходящи, родители или съпруг на наследодателя. Това означава, че определен процент от имуществото на наследодателя е задължително отреден за неговите близки роднини и не може да бъде ограничен или отменен чрез завещателни разпореждания.

Ако преживе, родителите дарят имот на едно от децата си без право на ползване, то дареният е собственик на имота и дължи съответните данъци от момента на вписване на сделката по съответния ред. Тогава няма как някой да оспорва правото на собственност. 

преди 2 часа, hjhj написа:

Запазена част

Запазената част представлява частта от наследството, която законът гарантира за определени категории наследници, като по този начин ограничава правото на завещателя свободно да разпорежда с цялото си имущество. Съгласно чл. 28 и 29 от Закона за наследството, запазената част се определя в зависимост от наличието на низходящи, родители или съпруг на наследодателя. Това означава, че определен процент от имуществото на наследодателя е задължително отреден за неговите близки роднини и не може да бъде ограничен или отменен чрез завещателни разпореждания.

Не завещателни, имах предвид ако приживе родителя е прехвърлил имота на едно от децата си.
Признавам си че този текст който цитираш не го знаех, но дали важи при горното условие?

преди 2 часа, Bubbles написа:

Да прочетох го : Ти имаш син и дъщеря и една къща която е изцяло твоя собственост, прехвърляш цялата собственост на къщата примерно на дъщеря си, тя от своя страна има деца. В този случай сина ти няма никакво право на собственост върху къщата защото не кможе да наследи сеастра си. такъв е закона в България.

Говорим за едно наследяване - на въпросния родител.

Защо намесваш второ - брат да наследява сестра, при живи низходящи на последната?,

преди 2 часа, hjhj написа:

Цитат
Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.

Говори се за покупко-продажба!

Цитат
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2. След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.

Все едно да оспорвам всички продажби, които са направили родителите ми приживе.

преди 1 час, ^^^ написа:

Ако преживе, родителите дарят имот на едно от децата си без право на ползване, то дареният е собственик на имота и дължи съответните данъци от момента на вписване на сделката по съответния ред. Тогава няма как някой да оспорва правото на собственност. 

Когато има вписано право на ползване - данъците се плащат от ползвателя, не от собственика!

Цитат
Чл. 57. Ползувателят е длъжен да плаща разноските, свързани с ползуването, включително данъците и другите такси, да поддържа вещта в състоянието, в което я е приел, и да я върне на собственика след прекратяване на правото на ползуване.
Закон за собствеността
преди 6 минути, Bubbles написа:

Не завещателни, имах предвид ако приживе родителя е прехвърлил имота на едно от децата си.
Признавам си че този текст който цитираш не го знаех, но дали важи при горното условие?

Не!

преди 10 минути, jhoro написа:

Когато има вписано право на ползване - данъците се плащат от ползвателя, не от собственика!

Ми аз какво съм написала?! Нали точно това, без право на ползване е условието. Четеш ли въобще?!?

Глей си кефа и спри да извърташ казаното от някой, МОЛЯ! 

преди 2 минути, ^^^ написа:

Ми аз какво съм написала?! Нали точно това, без право на ползване е условието. Четеш ли въобще?!?

Глей си кефа и спри да извърташ казаното от някой, МОЛЯ! 

Добре, ще се коригирам!

преди 1 час, ^^^ написа:

Без значение кога е направено - дарение може да се оспори!

Данъци, такси и всичко останало ще плаща от въвода във владение до отмяна на дарението, ако последна такава.

Сега доволна ли си?

Пп. Пише се „прИживе“ - не „прЕживе“.

преди 1 час, jhoro написа:

Защо намесваш второ - брат да наследява сестра, при живи низходящи на последната?,

Защото въпроса е

преди 9 часа, Коркодила написа:

Имаш една къща и две деца. Решаваш да я пръхвърлиш на едното. Възможно ли е другото да има претенции за половината като наследство. 

Аз поне това го разбирам като "Родител прехвърля приживе имот на едно от децата си" в този случай другото/ите деца няма как да наследят имота от родителя си след като той вече не е негова собственост.

• Автор
преди 5 минути, Bubbles написа:

Защото въпроса е

Аз поне това го разбирам като "Родител прехвърля приживе имот на едно от децата си" в този случай другото/ите деца няма как да наследят имота от родителя си след като той вече не е негова собственост.

Да добре си разбрал обясненото от мен. Но закона казва друго. Че лишеното дете по закон си запазва правото на идеални части. В България не може толкова лесно да лишиш наследниците си.

преди 19 минути, Bubbles написа:

Ти прочете ли текстовете от Закона за наследството?

Точно за това прехвърляне - от родител към дете - се говори.

Виж - @Коркодила се сети!

преди 3 минути, jhoro написа:

Ти прочете ли текстовете от Закона за наследството?

Точно за това прехвърляне - от родител към дете - се говори.

Виж - @Коркодила се сети!

Да ок, закона ясно, обаче тук липсва една подоробност която вероятно само автора си знае : Според закона тия неща важат само в случай че имуществото е дарено, в този смисъл ако родителя е направил с другото дете дори минимална сделка като за покупко-продажба точно с цел лишаване от наследство дали закона ще важи?

Просто теория.

Иначе извън горното имаш право. 🙂

преди 6 минути, Bubbles написа:

Да ок, закона ясно, обаче тук липсва една подоробност която вероятно само автора си знае : Според закона тия неща важат само в случай че имуществото е дарено, в този смисъл ако родителя е направил с другото дете дори минимална сделка като за покупко-продажба точно с цел лишаване от наследство дали закона ще важи?

Този вариант беше казан от @Коркодила

преди 9 часа, Коркодила написа:

Особено, ако - едното дете плаща по банков път, а родителя изтегли част от парите или всичките, и ги даде на другото дете - на ръка!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.