Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ползата от висше образование.

Featured Replies

Директно към ползата:

Научавате се да анализирате обектите. 

Висшето образование е след средното, т.е. между 18 и 23 придобивате личностни характеристики. Пубертета вече е зад вас и усвояването на знание вече не зависи от хормоните ви. 

Естествено, че е въпрос на собствен избор и може да е финансиран от родителите Ви или от друга институция. 

Ключов момент е когато сте на 19 години. Тогава разбирате какво е вашето призвание. По-добре тогава да спрете, т.е. да се откажете от въпросното, защото продължите ли го насила или против вашата воля, то образованието Ви започва да се изкривява в негативна насока. 

Науката не толерира стремежа ви и/или посредствеността ви! Тя изисква от вас по-голяма концентрация. Трябва изцяло да ви ангажира вниманието ви и времето ви.  

Ето един спомен от живота ми: Това бе едно интервю с Кирил Маричков (Вечна му памет. Амин) в медна медия.

Та:

Във въпросното той сподели следното: Негов преподавател по електротехника му задал една дилема за решаване: Или да стане инженер или музикант!? Анализирайки това, то е "захвърлил" въпросното висше образование и е пренасочил в това което му се отдава повече. 

Елементарно е: Или си изпълнител или творец! При точните науки творческото мислене е противопоказно! По-от-време трябва да се преориентирате и намерите своите ментори! Иначе, няма как да развиете своя потенциал и личност. 

Тази полза обаче е към индивидите които обичат анализите, т.е. за тесногръди хора е противопоказно! 

Нека да видя и вашите мнения по въпросната тема. Всяко мнение е добре дошло и ще помогне младите по от рано да се формират като личност, а не като разумна маймуна! :) 

в средното образование  хората се учат  да са работници

а във вишото  се  учат да са държавни чантажии.

• Автор
преди 8 минути, Banesc написа:

Ай ... отнесе се .... :) Държавата има квота! Т.е. за кои висши училища иде реч? 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

Ай ... отнесе се .... :) Държавата има квота! Т.е. за кои висши училища иде реч? 

Честит 1-ви април! 

Срещат се селянин и депутат.
От дума на дума, депутатът попитал:
- Ти, байно какво образование имаш?
- Епа, завършил съм четвърто отделение.
- Еееее байно, аз пък имам и основно, имам и средно техническо, имам и две висши образования. Учил цели съм 26 години.
- Малеееее, епа ти, ептем нищо не си знаял, бе...

преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

Директно към ползата:

Висшето образование в повечето случаи е свидетелство за това, че човекът, който го притежава, не го е мързяло да учи. Разбира се, отчитам  факта, че има хора, които не са имали възможност по други причини да продължат обучението си, но преобладаващо завършващите средно образование  не учат висше, защото просто не им се учи.

преди 5 часа, nusho73 написа:

И  да продават домати на пазара.

имах една учителка в техникума

идваше и записваше кой присъства и отиваше в библиотеката 2 часа да си говори с библиотекарката и след тва изпитваше и пишеше на всички 2 и  3 само на  едно момче 6 щото е  шуробаджанак  но момчето си  учеше горе долу  си заслужаваше  оценката

а другите  дето  са за 5 и6 нарочно тройки за да не  хванат стипендия 

и като затвориха техникума жената почна да продава вярно  на пазара.

искаше да и   подаряваме букет с някакви специални цветя да ни пише повече  от 3 баси откачалката 

сигурно щерка и е имала магазинче за  цветя

да не стане явна корупцията ....

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Висшето образование служи за изкарване на повече парици в Зап. Европа.

там знаеме как е

важно е да има равенство  между джендерите ама нещо тръмп се е скарал на европа за тая работа 

преди 2 часа, Мери) написа:

Висшето образование в повечето случаи е свидетелство за това, че човекът, който го притежава, не го е мързяло да учи.

българското вишо образование е корумпирано

живеем във фалшива държава

истинското държавата  го унищожава 

той  човека не може да чете пише и смята а  взел диплома за вишо ...

преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

няма никаква  квота

държавата има  интерес  от всякаква безсмислена  дейност

има толкова висши  училища  че   всички българи могат  да станат  вишисти

а не е нужно

само  20 % имат потенциал  и заложености да  учат

ако се сащаш от  училище не всички са били утлитчници

4-5 човека от класа отличници

10 двойкари и тройкари и  другото срадна работа 

от  тия  4-5 отличника

половината  отпаддат поради финансови или други причини

демек

от всяко средно  училище потенциал за висше имат за випуск 6 човека другото всичко е плява и купени  дипломи 

преди 46 минути, Banesc написа:

има толкова висши  училища  че   всички българи могат  да станат  вишисти

Така е, спор няма. Положението с висшето образование в България е плачевно.

преди 1 минута, Мери) написа:

няма висше

визамат парите на младите хора и техните родители и им губят времето

и им дават един хвърчащ лист дето пише диплома

племенника  ми  учи  висше

пита за работа   насам натам  казаха му   че ще  му се  обадят 

и почна да реди  стока в лидъла  и на касата 

и  казвам на баща му 

значи нямаше файда от тва вишо

и да не признае че  се е провалил и си е давал парите залудо

от 10 кладенеца вода да ми обяснява че му е полезно

тва човек на дърти години да признае  че се е провалил  голяма работа 

преди 19 минути, Banesc написа:

няма висше

и  казвам на баща му 

Е, не се знае. Момчето, докато работи в Лидъла,  да продължава да търси по специалността - който търси, намира. Ако му се работи по нея, разбира се. 🙂

преди 14 минути, Мери) написа:

Е, не се знае. Момчето, докато работи в Лидъла,  да продължава да търси по специалността - който търси, намира. Ако му се работи по нея, разбира се. 🙂

каква специалност

лист и на него напечатано диплома 

преди 1 час, Banesc написа:

няма висше

и  казвам на баща му 

Зависи какво и на каква позиция търси.

Познат завърши и търсеше уптавленска позиция. 2, 3, 4 години стоя без работа щото егото му голямо. Като го е*на живота се принуди шофьор.

преди 8 часа, (:IdioibI:) написа:

При точните науки творческото мислене е противопоказно!

Твърдо нье.

За останалото : Твърде обща карртина си изрисувал, "Висшето образование" е хубаво нещо само когато си открил какво точно ти иде отръки и си си го поставил за цел да го бъдеш.
За съжаление днес 99.9% младежите не отиват във ВУЗ за ценз а за хартия, а това е сериозен проблем.

преди 33 минути, BANKATA написа:

Зависи какво и на каква позиция търси.

Познат завърши и търсеше уптавленска позиция. 2, 3, 4 години стоя без работа щото егото му голямо. Като го е*на живота се принуди шофьор.

95 %  от проблемите в България идват от образователната система не е съобразена с нуждите на обществото ,   и лошия човешки материал, училището за енергитици  в Перник е закрито преди 10 години, ще стоите на тъмно пенционерчетата

• Автор
преди 16 часа, Banesc написа:

ако се сащаш от  училище не всички са били утлитчници

Не е и необходимо да си отличник! 

Един мой преподавател ми казваше следното: Ди ..., пиша ти добър, защото добре владееш материала. Можеш винаги да се явиш за повишение, но повече от много добър не мога да те оценя, защото аз за себе си се оценявам така. Знам, че това което съм те научил добре ще прилагаш в работа си. За отличен ще трябва да смениш института. Що се касая за тези на които съм ги оценил с отличен, то знай те не ще работят по специалността. 

Из дипломата ми се мяркат и отлични оценки.

НО, аз съм "продукт" на социализма. Въпреки, че нямам един трудов ден по специалността си (А, тя е автоматизиране на дадени процеси в определена промишленост), то знанията ми помогнаха да се адаптирам добре в друг вид производство. 

Реално погледнато, то до 2017 все съм се изучавал и то в различни сфери. И, до момента не съм намерил своето призвание. 

Разликата е: След 2017 отделям време за моето хоби. То, е изцяло свързано с HR и в частност да мотивирам някой, за да прави определени неща. ;) 

...

Разглеждайки мненията до тук, то:

преди 19 часа, Мери) написа:

Висшето образование в повечето случаи е свидетелство за това, че човекът, който го притежава, не го е мързяло да учи. Разбира се, отчитам  факта, че има хора, които не са имали възможност по други причини да продължат обучението си, но преобладаващо завършващите средно образование  не учат висше, защото просто не им се учи.

= Това ми реши проблема! :) 

+

преди 15 часа, Мери) написа:

=> изход! В смисъл:

Докато работиш някъде, то в свободното си време да се образоваш в дадено висше образование. ;) 

Навремето това се смяташе за задочно обучение

Принципно: Този който смята да печели, то си прави фирма! => Останалите стават наемни работници! 

Висшето образование дава способ и методи ти да израснеш в кариерата си, защото във всяка дейност има специфика и, за да отидеш на следващо ниво в йерархията на фирмата, то трябва да имаш знания от друго естество. 

преди 14 часа, Bubbles написа:

Твърдо нье.

Да, но ти гледаш от академична гледна точка. ;) В смисъл:

Тези които желаят да творят във въпросната наука, то биват "засмукани" от свой преподавател, т.е. навремето това се "водеше" аспирантура.

Изказано по друг начин: Творчеството в науката се осъществява в академичната среда! Извън нея, то имаме "N" на брой "ала химици"! :) 

Все пак да Ви напомня:

Цитат

В широкия смисъл на думата образованието е процес на формиране на ума, характера и физическите способности на дадена личност, а също така и предаване на знанията, натрупани с поколения в областта на културата.

Ти, или имаш хъс да формираш ума си или не! :) 

Как може да мотивираш даден млад човек да има такъв хъс?! При положение на масовите съждения от този сорт:

преди 15 часа, Мери) написа:

НО, тук по-важно е следното мнение:

преди 19 часа, Белгиеца написа:

Висшето образование служи за изкарване на повече парици в Зап. Европа.

:) 

преди 2 часа, (:IdioibI:) написа:

То, е изцяло свързано с HR и в частност да мотивирам някой, за да прави определени неща. ;) 

най- накрая си призна че познах че   си  ейч ар

е квото толкова  казваш че  ще се обадиш и не се обаждаш

и цокаш заплата .

• Автор
преди 19 часа, Banesc написа:

най- накрая си призна че познах че   си  ейч ар

е квото толкова  казваш че  ще се обадиш и не се обаждаш

и цокаш заплата .

Цъ! :) = Не си познал! :) По-скоро съм ДС. :) (Добавъчна Система => по мое му изказано)! :) 

Значи: Това е общ работник, който поема "мръсната работа" в името на идеята. :) 

И, "хиляда" пъти съм го изказвал тук: Пенсията ми не я изплаща България! :) Нито някоя "Велика сила"! :) 

Определено на никой от тук не пожелавам да работи въпросната моя дейност, която съм практикувал до инсулта ми. :) 

Такива като мен са много добре заплатени на запад. Те са дееспособни до 48 години. (Ако доживеят въпросната възраст). :) 

Тук само един се доближи до моята същност => По негов начин изказано: "Инквизитор"! :) 

на 2.04.2025 г. в 6:40, (:IdioibI:) написа:

Принципно: Този който смята да печели, то си прави фирма! => Останалите стават наемни работници! 

Ако е готов да работи винаги, когато има поръчки и да почива тогава, когато няма, то, да, прави си фирма, докато работи в някой супермаркет, може в свободното си време да ходи да  си търси клиенти, вместо да завършва второ висше. Трябва да има обаче предвид, че всяко нещо си има, както  предимства, така и недостатъци, в това число и да бъдеш наемен работник, тъй като си знаеш, че работното ти време почва от 9 и свършва в 5, а после никой за нищо не може да те търси, докато собственият бизнес изисква доста по-голяма отдаденост. Впрочем, не е задължително да има фирма, може и като свободна професия да се развива дейност.

• 1 месец по-късно...
на 1.04.2025 г. в 7:58, Banesc написа:

Ако не всички, то голяма част от тях - това им е главния приоритет.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.