Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нов PC с цел гейминг - мнение за избрани компоненти.

Featured Replies

Здравейте! Планирам до 2 месеца да си закупувам нова конфигурация. Ще се използва също и за гейминг, винаги съм искал да пробвам повечето нови заглавия, които не можех да подкарам на 10 годишния си картоф. Монитор ще взема по-нататък, за момента ще се ползва на Smart TV на 4К. Целта ми е да взема нещо, което да е кажи речи най-доброто от mid end, за да мога да го ползвам поне 5 години без нужда от ъпгрейд, а ако е възможно такъв, на който мога да надграждам с нови части в бъдеще.

След няколко коментари от приятели по-запознати в сферата, подбрах следната конфигурация и бих искал вече експертно мнение, което да ми затвърди дали ще има някои несходни части, подобрения е конфигурацията или напълно сменяне на някои... Малко се вманиачих по белия цвят, избрал съм повечето е този цвят, но не е задължителен - предпочитам качеството на първо място.

Монитора, който ще се вземе в бъдеще най вероятно ще е с 2k резолюция. Не държа да мога всички заглавия да ги подкарам на МАКСИМАЛНА настройка.

EDIT: За момента това, което съм подбрал е на стойност 3000. В случай, че има по-добри варианти и се окажат една идея по скъпи мога да кача до 3500лв.

Благодаря предварително!spacer.png

Редактирано от mrgreen (преглед на промените)

Ненужно скъпа кутия. SATA диска да се смени с NVMe. Процесор и видео са добра комбинация, но 8700F е малко по-добре. Има и по-оптимални захранвания, охладители, памет и дънни платки.

Едва ли са ти нужни 64ГБ РАМ, 32 са достатъчни за игри още много години. ССД-ти смени с 

https://www.vario.bg/western-digital-wd-black-sn7100-nvme-ssd-2tb-wds200t4x0e

или

https://www.vario.bg/kingston-kc3000-pcie-4-0-nvme-ssd-2tb-m-2-skc3000d-2048g

Кутията наистина е ненужна скъпа, за 200лв. има чудесни варианти. Съвет за кутиите, взимай възможно най-голямата, за колкото място имаш. Във Варио ще ти сглобят компютъра чудесно така или иначе, но след време като тръгнеш да сменяш нещо е мъка да го правиш в малки кутии. 

останалите неща са супер

• Автор

Благодаря и на двама ви за бързите отговори! Значи откъм SSD ще се насоча към NVME, отрязваме малко цена с 32гб памет щом ще да достатъчни - по темата за паметта...има ли известно предимство да имат AMD EXPO в моя случай? Защото съм намирал далеч по-евтини на Team force например без тази екстра.

За кутията също съм съгласен, единствено бях изключително привлечен от външния вид 😅 Може и да се спра на по-голяма за по-приемлива цена. 

Дъното е подходящо за бъдещ ъпгрейд да разбирам? М варианта няма да е проблем?

И един съвет от мен - със спестените от @Joss Bomon пари , и добави малко повече и си вземи 9070XT нова графична карта в пъти по добра от 7800XT, която вече е на 2 години...

GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16G GV-R9070XTGAMING OC-16GD от Vario.bg

преди 42 минути, mrgreen написа:

Благодаря и на двама ви за бързите отговори! Значи откъм SSD ще се насоча към NVME, отрязваме малко цена с 32гб памет щом ще да достатъчни - по темата за паметта...има ли известно предимство да имат AMD EXPO в моя случай? Защото съм намирал далеч по-евтини на Team force например без тази екстра.

За кутията също съм съгласен, единствено бях изключително привлечен от външния вид 😅 Може и да се спра на по-голяма за по-приемлива цена. 

Дъното е подходящо за бъдещ ъпгрейд да разбирам? М варианта няма да е проблем?

За експо, има бая условности, но ти каква памет гледаш, че е осезаемо по-скъпа? Моята поддържа експо, а я взех за 160лв. Най-евтината във Варио, 6000мхц и 30cl също поддържа експо

https://www.vario.bg/adata-xpg-lancer-blade-rgb-black-dimm-kit-32gb-ax5u6000c3016g-dtlabrbk

Дъното поддържа и най-мощните процесори, няма да имаш проблем да ъпгрейдваш след години. М е за размера, микро-атх. 

преди 23 минути, Joss Bomon написа:

Защо е толкова скъпа тази рам? 

Стига да имаш възможност, вземи поне чистата 9070 (цената и е около 1450 лв).По хладна и енерго-ефективна  е от 9070XT. И само 10-15 процента, по бавна.

преди 2 минути, Belefor написа:

И един съвет от мен - със спестените от @Joss Bomon пари , и добави малко повече и си вземи 9070XT нова графична карта в пъти по добра от 7800XT, която вече е на 2 години...

GIGABYTE Radeon RX 9070 XT Gaming OC 16G GV-R9070XTGAMING OC-16GD от Vario.bg

Пъти, пъти, около 40% по-бърза, на 50% по-висока цена. Ако беше на МСРП щеше да е супер, но на тия надути цени... 

току-що, N1K17Y написа:

Пъти, пъти, около 40% по-бърза, на 50% по-висока цена. Ако беше на МСРП щеше да е супер, но на тия надути цени... 

Алоу , ако нямаш идея какво пишеш - не пиши. В момента в който АМД масово подкарат FSR 4.0 и 9070** картите ще са в ПЪТИ по добри от предишните... То цените на всичко са надути....или на теб така ти се струва , защото нямаш пари да си ги позволиш. Аз си купих 5080 5 дни след представянето им и съм много доволен! 

Дори не знаеш какво е MSRP цена , и че всяка държава слага VAT и всеки търговец слага малък процент печалба и цените са си 'нормални'...

Все пак , човека иска да подкара всичко на 2к монитор...

• Автор

Аз пак казвам, не не ми е на 100 процента наложащо да подкарвам всичко на максимални настройки. Нямам против да ъпдейтна на по-мощни части след време, единствено сега нямам персонален компютър, който да ползвам и исках да се застраховам с конфигурация, която спокойно ще мога да ъпгрейдвам без да ми се налага след няколко години отново да изсипвам маса пари за нова поради несъвместимост :)

Много благодаря за подробната информация на всички, сега ще комбинирам всичко, което донаучих тук и ще намеря най-добрите цени в идните 2 месеца и закупувам 😁

преди 2 минути, mrgreen написа:

ще намеря най-добрите цени в идните 2 месеца и закупувам

След 2м. нито цени, нито наличности ще са като днес. 

преди 4 минути, mrgreen написа:

Аз пак казвам, не не ми е на 100 процента наложащо да подкарвам всичко на максимални настройки. Нямам против да ъпдейтна на по-мощни части след време, единствено сега нямам персонален компютър, който да ползвам и исках да се застраховам с конфигурация, която спокойно ще мога да ъпгрейдвам без да ми се налага след няколко години отново да изсипвам маса пари за нова поради несъвместимост :)

Много благодаря за подробната информация на всички, сега ще комбинирам всичко, което донаучих тук и ще намеря най-добрите цени в идните 2 месеца и закупувам 😁

Това го разбрахме , но не искаш след 2-3 години да трябва дойдеш тук и да кажеш не ми върви ей тая игра на 2к , трябва ми ново видео....

• Автор
преди 11 минути, Belefor написа:

Това го разбрахме , но не искаш след 2-3 години да трябва дойдеш тук и да кажеш не ми върви ей тая игра на 2к , трябва ми ново видео....

Разбрах. Значи ще инвестирам малко повечко и ще си взема 9070XT 

преди 27 минути, Belefor написа:

Алоу , ако нямаш идея какво пишеш - не пиши. В момента в който АМД масово подкарат FSR 4.0 и 9070** картите ще са в ПЪТИ по добри от предишните... То цените на всичко са надути....или на теб така ти се струва , защото нямаш пари да си ги позволиш. Аз си купих 5080 5 дни след представянето им и съм много доволен! 

Дори не знаеш какво е MSRP цена , и че всяка държава слага VAT и всеки търговец слага малък процент печалба и цените са си 'нормални'...

Все пак , човека иска да подкара всичко на 2к монитор...

Разбирача, по днешен курс ей това е МСРП

image.png.f4cda01759ffbf8923fe79044e8ec9f7.png

Айде сложи си 20% ДДС и малък процент печалба и да видим дали ще стигнеш 1550лв. :giggle1:

Тия "пъти" ги изчисляваш едно към гьотере, ама това ще е, защото си скъсаняк, който не може да си позволи 5090.

• Автор

Господа, моля ви, няма нужда от вербални неразбирателства и нападки. Оценям мненията на всички ви и още повече благодаря, че въобще отделихте от времето си да помогнете на любител, който е далеч от запознат с днешния пазар на хардуер. 

Единственото, което знаех за компютрите е доколкото да мога да си го разглобя, за да го изчистя и да го сглобя и да си преинсталирам Уиндоус. С няколко отговора вече съм много добре насочен към части оптимални откъм пари/качество.

Страхотни сте всички и още веднъж благодаря от сърце 🙂

преди 1 час, N1K17Y написа:

Разбирача, по днешен курс ей това е МСРП

image.png.f4cda01759ffbf8923fe79044e8ec9f7.png

Айде сложи си 20% ДДС и малък процент печалба и да видим дали ще стигнеш 1550лв. :giggle1:

Тия "пъти" ги изчисляваш едно към гьотере, ама това ще е, защото си скъсаняк, който не може да си позволи 5090.

За последен път обяснявам преди да те игнорирам , защото вместо да помислиш с главата си , пишеш глупости.

600 долара по твойте сметки са 1034.72 - САМО това е вярно и то е дотук.

Ще ти преведа какво означава , защото явно не ти стига акъла да го направиш сам!

MSRP - препоръчителна цена за крайни клиенти. Дотук добре но тази цена е ПРЕДИ да се сметнат (за България ) 20% ДДС - 1 240 лева.

1240 лева е препоръчителната цена на която ВНОСИТЕЛЯ предлага картата на ТЕХНИТЕ клиенти. 

Примерно за България - вносител на MSI пише Ардес ЕООД. Ардес слагат 15-20% отгоре на тази цена, защото трябва да държат склад, рекламации, поправки,реклама и т.н. и цената става 1520лв КРАЙНА ЦЕНА ЗА КЛИЕНТИ!

Вкарай си го ти от Сингапур на цена 600 долара и ако нещо се случи (паралелен сив внос) в коша.

преди 1 час, Belefor написа:

За последен път обяснявам преди да те игнорирам , защото вместо да помислиш с главата си , пишеш глупости.

600 долара по твойте сметки са 1034.72 - САМО това е вярно и то е дотук.

Ще ти преведа какво означава , защото явно не ти стига акъла да го направиш сам!

MSRP - препоръчителна цена за крайни клиенти. Дотук добре но тази цена е ПРЕДИ да се сметнат (за България ) 20% ДДС - 1 240 лева.

1240 лева е препоръчителната цена на която ВНОСИТЕЛЯ предлага картата на ТЕХНИТЕ клиенти. 

Примерно за България - вносител на MSI пише Ардес ЕООД. Ардес слагат 15-20% отгоре на тази цена, защото трябва да държат склад, рекламации, поправки,реклама и т.н. и цената става 1520лв КРАЙНА ЦЕНА ЗА КЛИЕНТИ!

Вкарай си го ти от Сингапур на цена 600 долара и ако нещо се случи (паралелен сив внос) в коша.

Цитат

препоръчителна цена за крайни клиенти.

ВНОСИТЕЛЯ предлага картата на ТЕХНИТЕ клиенти. 

Виждам, че добре преведе МСРП, айде сега намери в речника КРАЕН клиент кой е. 

преди 10 часа, mrgreen написа:

Здравейте! Планирам до 2 месеца да си закупувам нова конфигурация. Ще се използва също и за гейминг, винаги съм искал да пробвам повечето нови заглавия, които не можех да подкарам на 10 годишния си картоф. Монитор ще взема по-нататък, за момента ще се ползва на Smart TV на 4К. Целта ми е да взема нещо, което да е кажи речи най-доброто от mid end, за да мога да го ползвам поне 5 години без нужда от ъпгрейд, а ако е възможно такъв, на който мога да надграждам с нови части в бъдеще.

След няколко коментари от приятели по-запознати в сферата, подбрах следната конфигурация и бих искал вече експертно мнение, което да ми затвърди дали ще има някои несходни части, подобрения е конфигурацията или напълно сменяне на някои... Малко се вманиачих по белия цвят, избрал съм повечето е този цвят, но не е задължителен - предпочитам качеството на първо място.

Монитора, който ще се вземе в бъдеще най вероятно ще е с 2k резолюция. Не държа да мога всички заглавия да ги подкарам на МАКСИМАЛНА настройка.

EDIT: За момента това, което съм подбрал е на стойност 3000. В случай, че има по-добри варианти и се окажат една идея по скъпи мога да кача до 3500лв.

Благодаря предварително!spacer.png

Моето предложение в горната граница, като всичко е в бяло. Има вариант да се ореже от захранване, дъно, кутия и да се сложи 1Тб ссд и в бюджета да влезне Ryzen 7800x3d, но е най-добре, като дойде време да поръчваш, да пуснеш тогава тема, защото два месеца са доста време.

IMG_8546.png

IMG_8547.png

преди 9 часа, Joss Bomon написа:

Ненужно скъпа кутия. SATA диска да се смени с NVMe. Процесор и видео са добра комбинация, но 8700F е малко по-добре. Има и по-оптимални захранвания, охладители, памет и дънни платки.

Ако е за игри, 7500F е с двойно повече кеш (32 МБ), въпреки че е с 2 ядра по-малко, което при игрите ще е предимство.

Също и 1000 вата захранване е ненужно, 700-800 вата са предостатъчни за избраните компоненти. От там се спестяват поне 100 лева, също и от кутия и RAM можеш да спестиш още едни 300+ лева, както и от SSD, ще останат 400+, които можеш да вложиш в по-добра видеокарта, процесор или и двете.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.