Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Махане на линукс

Featured Replies

Здравейте! На моята щайгичка имам две ОС: Win XP и Fedora Core 4. С включването ми се зарежда една програмка GRUB, която ме пита коя ОС да заредя. Fedora-та искам да я сменя с СуСе (в момента го тегля). Там е работата, че от GRUB, незнам как да буут-на СД. Пробвал съм да пусна Tilix, но не можах да го буут-на. Имайте впредвид, че не разбирам много от Линукс. Ако съм писал някоя глупост, моля поправете ме и се смейте на воля. Та въпроса ми е: Как да заменя федора със СуСе???

Значи проблемът ти е на малко по-ранен етап. Като си рестартираш компютъра, ПРЕДИ да зареди операционната система, първо се зарежда БИОС-а. Докато се зарежда, трябва да натиснеш F8 или del, за да влезеш в настройките на БИОС-а. Обикновено при самото зареждане ти пише, кой клавиш трябв ада натиснеш, за да влезеш в БИОС-а. След като влезеш търсиш нещо от вида Boot Devices. Там са ти изброени в следния ред, както предполагам, че са при теб:

1. Флопи

2. хард диск или както се води

3. оптично устройство

Може да има и други, но те не те интересуват.

Натсройваш първото стартиращо устройство да ти бъде оптичното устройство т.е. CD-rom. Второто си го оставяш да ти бъде хард диска.

Така следващия път, когато компютърът ти стартира първо ще търси "буут" запис на дисковото устройство, и ако не намери ще тръгне да търси операционна система на харда.

П.П. GRUB е програма, която е от категорията на "буут" мениджърите т.е. те показват, какви операционни системи са инсталирани и дават избор да избереш, коя да стартираш.

Според мен, най-добре ще бъде да затриеш дяла на Федората и после на негово място да създадеш нов и на него да инсталираш Сусе-то, НО по-добре се консултирай и с други хора!

Иначе, ако ще премахваш изцяло Линукс-а и си инсталирал GRUB в master boot record, ще имаш малък проблем при следващото стартиране на уин-а. Мисля, че ще ти се наложи да "буут"-неш от инсталационния диск на уин-а и да пуснеш един "repair" на master boot record.

Редактирано от waterjess (преглед на промените)

Еми при инсталирането на СуСе-то си сложи ПАК Груб меню и старото няма да се зарежда(т.е. това от федората), а ще се зарежда което е инсталнато на СуСе-то :speak:

Не е много професионално, но аз съм правил така и нямам никакви проблеми cool.gif

...Докато се зарежда, трябва да натиснеш F8 или del, за да влезеш в настройките на БИОС-а.

Първо, малка корекция - бутонът е F2 или DEL.

В зависимост от BIOS-a, тези настройки се намират в секция:

1.Boot -> Boot Device Priority

2.Advanced BIOS Features -> First Boot Device.

Относно SuSE - доколкото си спомням, инсталаторът му беше добре изпипан и сам си разпознаваше правилния дял за инсталиране - т.е. ext2, ext3 или reiserfs, при което опцията за прединсталационно форматиране е включена. Все пак аз съм Gentoo фен, потребителите на SuSE ще кажат най-точно.

Извинявай, ама заглавието ти на темата няма нищо общо с темата. Ако беше просто махане на линукс бих те посъветвала да напишеш в command реда на Виндовса следното - fdisk /mbr ,което премахва груб, тогвава ще ти се зареди само Виндовса и от там можеш да форматираш дяла на който е линукса ти..... Това може да стане обаче, ако си инсталирал Груб в МБР.....

А инъче както са те посъветвали да направиш по-горе с буутването, при инсталацията на Сусето то ще те пита дали да форматира този дял и ти му даваш Да/Yes и работата спи, нищо сложно :nono:

Първо, малка корекция - бутонът е F2 или DEL.

В зависимост от BIOS-a, тези настройки се намират в секция:

1.Boot -> Boot Device Priority

2.Advanced BIOS Features -> First Boot Device.

Относно SuSE - доколкото си спомням, инсталаторът му беше добре изпипан и сам си разпознаваше правилния дял за инсталиране - т.е. ext2, ext3 или reiserfs, при което опцията за прединсталационно форматиране е включена. Все пак аз съм Gentoo фен, потребителите на SuSE ще кажат най-точно.

@Mite, на всеки БИОС е различно.

Моят е на F1 :P

А има и с Esc :nono: ... Просто си го пише на POST-екрана (този с белите букви на черен фон съвсем в началото на пускането на компютъра). Ако не можеш да го разчетеш, пробвай с тези бутони.

Основното е, че от диск можеш да буутнеш не през GRUB (той показва конкретен списък на инсталираните операционни системи), а ако си избрал дисковото си устройство като първо (или второ, важното е да е преди твърдия диск) от BIOS-a си...

• Автор

Мреси на всички, сега ще пробвам!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.