Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лаптоп до 1600лв.

Featured Replies

• Автор
преди 1 час, asp1re написа:

Ако ще давам толкова пари за геймърски лаптоп, не бих взел с Radeon 680M, но ти си решаваш.

Както казах най малко за игри ми трябва. Този ми харесва, че е тих, има хубаво охлаждане, батерията е издръжлива, има хубав голям дисплей с 300 нита, удобна клавиатура, качествени говорилители, камера и микрофон, приятен дизайн, здрав корпус и е лек. Разбира се, ако картата беше NVIDIA щеше да е още по добре, но както казах игрите не са ми най важни, а и AMD е по-добре от intel(демек нещо средно между intel и nvidia) пък и тези amd май са от по добрите и по нови модели. Ако избера тези с nvidia май всички качества, които изброих се снишават значително, поне за тези пари

преди 2 часа, Войвода написа:

Тези дни ще го поръчвам. Спрях се на този👇🏻 какво мислите?

В бъдеще мога добавя още памет, ако ми потрябва

Screenshot_2025-07-03-22-55-23-823_com.android.chrome.jpg

Добра е машината, здрава, но и цената е почти 2000лв., а не до 1600.

image.png.33868caef5b001bdd75f741e142da574.png

• Автор
преди 38 минути, Joss Bomon написа:

Добра е машината, здрава, но и цената е почти 2000лв., а не до 1600.

image.png.33868caef5b001bdd75f741e142da574.png

Да, вдигнах малко бюджета. Дано да си струва парите. Чудя се дали да го взема с Уиндоус за 2279 или да сложа от zamunda някой и да взема компа за 1979🙄

преди 13 минути, Войвода написа:

Чудя се дали да го взема с Уиндоус за 2279 или да сложа от zamunda някой и да взема компа за 1979🙄

И що да е от маймунда, като си го теглиш безплатно от официалния сайт?!

преди 6 минути, Joss Bomon написа:

Заради спорта вероятно.   За подобни пари има и такъв    https://ardes.bg/product/asus-vivobook-15-m1502ya-bq161-90nb0x22-m00cb0-40gb-1tbssdnvme-w11h-444608

• Автор
преди 34 минути, attj написа:

Заради спорта вероятно.   За подобни пари има и такъв    https://ardes.bg/product/asus-vivobook-15-m1502ya-bq161-90nb0x22-m00cb0-40gb-1tbssdnvme-w11h-444608

Ами аз което забелязвам са осраряло ddr4, по-слаба батерия, по неудобна клавиатура и по-малък екран. Също и 250 вместо 300 нита. Иначе ето какво сравнение направи направи ChatGtp:

Този лаптоп ASUS Vivobook 15 M1502YA-BQ161 не е лош като конфигурация, но има няколко важни разлики спрямо Lenovo ThinkPad E16 G2 (с Ryzen 7 7735HS), които го правят по-слаб по няколко ключови параметъра, въпреки голямата RAM:

📊 Сравнение:

Характеристика ASUS Vivobook 15 Lenovo ThinkPad E16 G2
Процесор Ryzen 7 7730U (2.0–4.5 GHz, 8 ядра, 15W TDP) Ryzen 7 7735HS (3.2–4.7 GHz, 8 ядра, 35–45W TDP)
Процесорна мощност 🔸 По-слаб при натоварване (U-серия за леки задачи) 🔹 По-бърз и стабилен при натоварване (H-серия)
Графика (вградена) Radeon Vega 8 (по-стара) Radeon 680M (значително по-нова и по-силна)
Оперативна памет (RAM) 40 GB DDR4 (вероятно 8+32 GB, не в dual-channel) 16 GB DDR5 (по-бърза и в dual-channel)
Дисплей 15.6" FHD (неясно дали IPS) 16" FHD+ IPS матов (по-комфортен за очи)
Качество на изработка Обикновен Vivobook (пластмасов корпус) ThinkPad серия – по-здрав, по-надежден корпус
Клавиатура / комфорт / охлаждане Добро за цената, но не на бизнес ниво Бизнес клас – по-добра клавиатура и охлаждане
Ценови клас ~1700–1800 лв ~1800–1900 лв (зависи от конфигурацията)

🟡 Заключение:

ASUS Vivobook 15 е по-евтин и дава много RAM + 1TB SSD, но:

• CPU е от U-серията (за леки задачи), значително по-бавен от Ryzen 7 7735HS
  • Vega 8 е осезаемо по-слаба графика от Radeon 680M
  • DDR4 RAM е по-бавна и 40GB вероятно е не в dual-channel, което допълнително ограничава графичната производителност
  • Дисплеят и корпусът най-вероятно са по-ниско качество

🔷 Ако лаптопът ще се ползва само за леки задачи и не държиш на видеокарта, може да си заслужава заради RAM/SSD.

🔶 Но ако търсиш балансирана и по-качествена машина с дълготрайна стойност, ThinkPad E16 G2 е по-добър избор.

А RAM и SSD мога да добавя винаги на Леновото

преди 41 минути, Joss Bomon написа:

Не знаех че е толкова просто. Аз не съм се занимавал никога с по нов Уиндоус от Win 10. Даже не знаех, че е безплатен. Интересно ми защо взимат по 200лв. като всеки може да инсталира и приятел да му инсталира безплатен от този сайт. Може би някакви драйвери да са включени точно за този лаптоп🤔 Не знам..Като цяло дали ще имам проблеми, ако ще и с гаранцията? Не всичко ми ясно😃

Редовно закупен  Win  има доста предимства за собственика си.   Около 300 лв не биха ми се досвидяли.   Имам си така закупени  Win 8.1 и  Win 10 Pro.   Вторият може да се ъпгрейдне до  Win 11.       И аз преди съм инсталирал пиратски копия.

преди 5 минути, attj написа:

Редовно закупен  Win  има доста предимства за собственика си.   Около 300 лв не биха ми се досвидяли.

Има... чушки. 

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Има... чушки. 

Не ми се занимава пак да си търся серийни номера или да ровя при кракери.     Или да си ги крада от някои хора,  които редовно за го закупили.    И подобен спорт е до време.  Също омръзва.      

преди 1 минута, attj написа:

Не ми се занимава пак да си търся серийни номера или да ровя при кракери.     Или да си ги крада от някои хора,  които редовно за го закупили.    И подобен спорт е до време.  Също омръзва.      

Нищо подобно. Активира се за под минута, перманентно и с цифров лиценз.

преди 35 минути, Joss Bomon написа:

А самата активация пак ли става с теглене на разни пиратски програми с изключване на защитната стена и тн или? Понеже мисля единия служебен лаптоп скоро да го ъпгрейдна към W11 с релийза от официалния сайт.

преди 56 минути, Joss Bomon написа:

Нямаше да го продават за 300 лв.   Безплатният е орязан и с някои липсващи опции.  Писано е в други теми.     Дали съм луд да си го купувам?     Щом мога и дори да си го открадна от някоя будала като мен?

преди 2 часа, attj написа:

Безплатният е орязан и с някои липсващи опции. 

Абсолютна лъжа и неосведоменост от твоя страна! Няма да коментирам повече в темата, заради правилата на форума.

• Автор
преди 2 часа, attj написа:

Нямаше да го продават за 300 лв.   Безплатният е орязан и с някои липсващи опции.  Писано е в други теми.     Дали съм луд да си го купувам?     Щом мога и дори да си го открадна от някоя будала като мен?

Може ли линк към скорошна такава тема?

преди 1 час, Войвода написа:

Може ли линк към скорошна такава тема?

Има търсачка.     Тук за 2000 лв има чудесни възможности     https://ardes.bg/product/hp-probook-460-g11-9y7s7et-en-32gb-1tbssdnvme-w11h-431071

преди 1 час, Joss Bomon написа:

Абсолютна лъжа и неосведоменост от твоя страна! Няма да коментирам повече в темата, заради правилата на форума.

Заповядай в темата за подпомагането при вредоносния код.    Да придобиеш представа.    Там случайно попаднали бързо отпадат.    Подигравам творци на актуален вредоносен код.   Няма реални правила.  За мен е хоби и удоволствие.   Опитай и не бързай с изводи.     

преди 45 минути, attj написа:

Да придобиеш представа.

Покажи ми сравнение и разликите при Windows инсталиран и включен в цената на лаптоп ОЕМ/Retail, с Windows изтеглен от официалния сайт на М$ към който съм дал линк.

Няма да намериш, не търси! Разликата е в лицензите, а не във функционалността на Windows.

Дори реално е точно обратното - инсталирания от ОЕМ производител Windows е наблъскан с ненужен софтуер, временни версии и антивируси /Bloatware/ които излишно товарят ОС!

Нима ме мислиш за идиот да си го купувам?   За мен всичко е като разграден двор и мога и да си го открадна.   

преди 13 минути, attj написа:

Нима ме мислиш за идиот да си го купувам?   За мен всичко е като разграден двор и мога и да си го открадна.   

Това е друг въпрос. Ти твърдиш, че Windows от сайта на М$ бил "орязан и с липсващи опции" което е пълен абсурд!

преди 5 часа, attj написа:

Безплатният е орязан и с някои липсващи опции.  Писано е в други теми. 

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Това е друг въпрос. Ти твърдиш, че Windows от сайта на М$ бил "орязан и с липсващи опции" което е пълен абсурд!

Купувам си го  заради тези неща и не ми е задължително това.     Мога и да не го правя.   Няма ограничаващи правила.       

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.