Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте конфигурация до 6 500лв.

Featured Replies

Здравейте! Дайте акъл за компоненти, моля. Бюджетът е 6 000-6 500лв. за кутия, дъно, захранване, процесор,охлаждане,RAM, видео карта и хард диск (WIn на отделен диск).Ще си ползвам 4 ТБ WD black SATA диска от сегашната конфигурация, като ми трябва един 6 или 8ТБ и ССД диск за Win. АМД конфигурация, като, ако е възможно и вариант с Threadripper. Интересуват ме повечко ядра (колкото позволява бюджетът, разбира се). Конфигурацията ще се ползва за обикновена домашна машина, клауд майнинг (проц. и рам), някоя друга игра, но същественото е, че искам максимум производителност за бюджета и да ме изкара повечко време без  ъпгрейд. Поради габаритите и ограниченията в пространството, кутията трябва да е с размери ВхШхД 46х22х44.5 и системната памет да е от QVL листа на съответната дънна платка, за да избегна евентуални проблеми. Благодаря!

Цената на Threadripper (да речем 7970X) ще ти изяде почти целия бюджет. Аз бих се насочил към Ryzen 9900X/9950X.

Относно този клауд майнинг, какви са изискванията за паметта, обем или скорост гоним? Ако гоним скорост и се търси памет над 6000MHz, аз лично ще се въздържа от препоръка, защото не мога да ги гарантирам, дори да са в QVL листа на дъното. То и никой не може да го гарантира де, нито АМД, нито производителя на паметта го гарантира. XMP/EXPO профилите се водят овърклок и е често заигравка да се настроят за да работят стабилно, като "стабилно" е условно казано, защото зависи как се работи на компютъра и с какво се тества, както и колко време се тества. Ние пускаме за няколко часа синтетични тестове и ако мине, в 99% от случаите след това няма проблеми, но това е с памети на 6000/6400. На горе не се наемам да тествам (може да отнеме месеци), водят се вече за ентусиасти, които знаят какво правят и как да тестват

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Автор
преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Цената на Threadripper последно поколение (да речем 7970X) ще ти изяде почти целия бюджет. Аз бих се насочил към Ryzen 9900X/9950X.

Относно този клауд майнинг, какви са изискванията за паметта, обем или скорост гоним? Ако гоним скорост и се търси памет над 6000MHz, аз лично ще се въздържа от препоръка, защото не мога да ги гарантирам, дори да са в QVL листа на дъното. То и никой не може да го гарантира де, нито АМД, нито производителя на паметта го гарантира. XMP/EXPO профилите се водят овърклок и е често заигравка да се настроят за да работят стабилно, като "стабилно" е условно казано, защото зависи как се работи на компютъра и с какво се тества, както и колко време се тества. Ние пускаме за няколко часа синтетични тестове и ако мине, в 99% от случаите след това няма проблеми, но това е с памети на 6000/6400. На горе не се наемам да тествам (може да отнеме месеци), водят се вече за ентусиасти, които знаят какво правят и как да тестват

96 гб, които да подкарам без проблеми на възможно най-високата скорост за такъвв обем. Клауд майнинг-ът ми е междудругото. Не му отделяйте прекалено внимание.

Монитор не каза имаш ли и на каква резолюция искаш да вървят игрите?

Ако пък и игрите не са приоритет, то и машина за 2-3К лева ще ти е достатъчна.

преди 6 минути, ssentissim4o написа:

96 гб, които да подкарам без проблеми на възможно най-високата скорост за такъвв обем. Клауд майнинг-ът ми е междудругото. Не му отделяйте прекалено внимание.

Тези китове са обикновено по 6000MHz, тази скорост устрйва ли те?

• Автор
преди 45 минути, Joss Bomon написа:

Монитор не каза имаш ли и на каква резолюция искаш да вървят игрите?

Ако пък и игрите не са приоритет, то и машина за 2-3К лева ще ти е достатъчна.

Имам, затова не съм написал. Резолюцията ще е каквато позволява картата, която ми препоръчате. В момента съм на RTX  3060 на full HD. Мониторът ми е Alienware AW2521HFLA, който  по-нататък ще бъде сменен с повече инчове. 

Не може резолюцията да е каквато позволява картата, защото от монитора зависи каква резолюция поддържа той. Картата може и 8К да поддържа, но за какво ти е на този монитор с FullHD?

И последно, кажи по-подробно какъв софтуер и какви точно игри искаш да подкарваш на новата машина и на какви резолюции?

Ако е само да запълваш бюджет, ясно. 

• Автор
преди 37 минути, Joss Bomon написа:

Не може резолюцията да е каквато позволява картата, защото от монитора зависи каква резолюция поддържа той. Картата може и 8К да поддържа, но за какво ти е на този монитор с FullHD?

И последно, кажи по-подробно какъв софтуер и какви точно игри искаш да подкарваш на новата машина и на какви резолюции?

Ако е само да запълваш бюджет, ясно. 

Най-доброто, което мога да взема като производителност за този бюджет и изброените компоненти. Нека го броим за гейминг конфигурация. За монитора ми, сега гледам, че не ми позволява по-висока резолюция от фулл ХД, но ще бъде сменен. За 2К или 4К, ако позволява сегашният бюджет, а монитора ще го напасна  после.

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Тези китове са обикновено по 6000MHz, тази скорост устрйва ли те?

Да, абсолютно.

преди 46 минути, ssentissim4o написа:

Да, абсолютно.

А кутията задължително ли е да е до 220мм широка, питам защото повечето добри кутии са около 235

• Автор
преди 22 минути, Gaming_Solutions написа:

А кутията задължително ли е да е до 220мм широка, питам защото повечето добри кутии са около 235

Ще стане и на 240. Мерих пак, така че, ще се вмести до широчина 240.

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

които знаят какво правят

Ако знаехте какво правят хората, щяхте да препоръчате нещо подобно - цък

Трябва да започна да ви докладвам за некадърност, белким някой се сети че не ставате. Дънинг - Крюгер

преди 25 минути, Докладчик написа:

Ако знаехте какво правят хората, щяхте да препоръчате нещо подобно - цък

Трябва да започна да ви докладвам за некадърност, белким някой се сети че не ставате. Дънинг - Крюгер

Ето го и "най-кадърния" отново с ненужен и безсмислен коментар - препоръчва конфигурация втора ръка, с процесор от 2017 година и то интел, при условие, че се търси АМД...

Да не говорим, че доставката на това излиза повече от цената, а не се знае и какви такси ще се платят още.

• Автор
преди 16 минути, Joss Bomon написа:

Благодаря Ви! Имам малко резерви относно кутията, охлаждането и захранването. Кутията ми се струва ниско качество. Охлаждането дали ще е адекватно? А захранването 1 000 вата не са ли достатъчни? Простете невежеството, ако греша.

преди 14 минути, ssentissim4o написа:

Имам малко резерви

Това е моето виждане за този бюджет. Имаш право да променяш всичко, стига да те устройва. Имай предвид, да не орязваш от някой важен компонент за сметка на по-маловажен.

Охлаждането се справя с този процесор, а 1000W са препоръчителните за захранване. За кутията съм гледал да се спазят твоите изисквания за размери и да има достатъчно включени вентилатори. На твоя отговорност са всички промени които направиш.

преди 6 часа, ssentissim4o написа:

Здравейте! Дайте акъл за компоненти, моля. Бюджетът е 6 000-6 500лв. за кутия, дъно, захранване, процесор,охлаждане,RAM, видео карта и хард диск (WIn на отделен диск).Ще си ползвам 4 ТБ WD black SATA диска от сегашната конфигурация, като ми трябва един 6 или 8ТБ и ССД диск за Win. АМД конфигурация, като, ако е възможно и вариант с Threadripper. Интересуват ме повечко ядра (колкото позволява бюджетът, разбира се). Конфигурацията ще се ползва за обикновена домашна машина, клауд майнинг (проц. и рам), някоя друга игра, но същественото е, че искам максимум производителност за бюджета и да ме изкара повечко време без  ъпгрейд. Поради габаритите и ограниченията в пространството, кутията трябва да е с размери ВхШхД 46х22х44.5 и системната памет да е от QVL листа на съответната дънна платка, за да избегна евентуални проблеми. Благодаря!

Ето моето предложение, като може да се смени 4тб ген.4 ссд с 2тб ген5, ако прецениш, че по-бързото ще ти е от полза.

IMG_9026.png

IMG_9027.png

преди 2 часа, Joss Bomon написа:

За кутията съм гледал да се спазят твоите изисквания за размери

Ами не, не си спазил неговите изисквания, за размера на кутията.

• Автор
преди 7 часа, Velcho Andreev написа:

Ето моето предложение, като може да се смени 4тб ген.4 ссд с 2тб ген5, ако прецениш, че по-бързото ще ти е от полза.

IMG_9026.png

IMG_9027.png

Благодаря! И Вие препоръчвате същия охладител, явно ще върши работа. Понеже в момента съм с D15 на Noctua и R 5900x и въпреки шестте вента на Noctua на кутията, под товар ми държи 80 градуса. Та се чудих как тая въшка за стотина лв. ще се справи.

преди 8 часа, Velcho Andreev написа:

За 1,2см. на височина ли намери да се закачиш, след като се оказа, че 2см. от ширината не е фатална?! Така или иначе от горна страна трябва да има достатъчно място да включва флашки и устройства. Същото е и за дължината, предвид включените кабели на задния панел.

Отговаряй си за твоите предложения и не тичай подире ми във всяка тема!

преди 51 минути, ssentissim4o написа:

Понеже в момента съм с D15 на Noctua и R 5900x и въпреки шестте вента на Noctua на кутията, под товар ми държи 80 градуса. Та се чудих как тая въшка за стотина лв. ще се справи.

Ами ползвай си наличния охладител или предпочиташ AIO? D15 е двойно по-скъп от TL 120 EVO, а разликите в температурите са символични.

Spoiler

Като цяло, Ryzen 9 9950X3D е проектиран да работи при по-ниски температури под товар в сравнение с Ryzen 9 5900X, въпреки че има по-висок TDP (Thermal Design Power).

Ето защо:

• Ryzen 9 9950X3D (Zen 5 архитектура): Този процесор е по-нов и се възползва от подобрения в архитектурата и производствения процес (4nm). Въпреки че има по-висок TDP (170W срещу 105W за 5900X), той е оптимизиран за по-добра термална ефективност, особено благодарение на подобрената връзка между heatspreader-а и самия чип, както и по-хладния IOD (I/O die). Тестове показват, че 9950X3D често достига максимални температури под 80°C (често около 75°C) дори при пълно натоварване.

• Ryzen 9 5900X (Zen 3 архитектура): Този процесор е по-стар и е изграден по 7nm процес. Неговият TDP е 105W, но е известно, че може да достигне по-високи температури под товар, често в диапазона 80-90°C при стрес тестове, а понякога и над 90°C. AMD посочва, че температури до 90-95°C са "нормални и по дизайн" за тези процесори, тъй като те ще се саморегулират (throttle), за да поддържат тези температури.

Основни фактори:

• TDP: Макар 9950X3D да има по-висок TDP, това не е единственият показател за генерираната топлина. Ефективността на архитектурата и разпределението на топлината също играят голяма роля.

• 3D V-Cache: X3D процесорите (като 9950X3D) имат допълнителен 3D V-Cache, който исторически можеше да повлияе на температурите, но при по-новите поколения AMD са направили значителни подобрения в термалния дизайн.

• Производствен процес: По-новият и по-ефективен производствен процес (4nm за 9950X3D срещу 7nm за 5900X) допринася за по-добра енергийна ефективност и по-ниски температури.

В обобщение, Ryzen 9 9950X3D ще бъде по-хладен под товар от Ryzen 9 5900X, въпреки че и двата процесора се нуждаят от добро охлаждане за оптимална производителност.

• Автор
преди 15 минути, Joss Bomon написа:

Ами ползвай си наличния охладител или предпочиташ AIO? D15 е двойно по-скъп от TL 120 EVO, а разликите в температурите са символични.

Покажи скритото съдържание

Като цяло, Ryzen 9 9950X3D е проектиран да работи при по-ниски температури под товар в сравнение с Ryzen 9 5900X, въпреки че има по-висок TDP (Thermal Design Power).

Ето защо:

• Ryzen 9 9950X3D (Zen 5 архитектура): Този процесор е по-нов и се възползва от подобрения в архитектурата и производствения процес (4nm). Въпреки че има по-висок TDP (170W срещу 105W за 5900X), той е оптимизиран за по-добра термална ефективност, особено благодарение на подобрената връзка между heatspreader-а и самия чип, както и по-хладния IOD (I/O die). Тестове показват, че 9950X3D често достига максимални температури под 80°C (често около 75°C) дори при пълно натоварване.

• Ryzen 9 5900X (Zen 3 архитектура): Този процесор е по-стар и е изграден по 7nm процес. Неговият TDP е 105W, но е известно, че може да достигне по-високи температури под товар, често в диапазона 80-90°C при стрес тестове, а понякога и над 90°C. AMD посочва, че температури до 90-95°C са "нормални и по дизайн" за тези процесори, тъй като те ще се саморегулират (throttle), за да поддържат тези температури.

Основни фактори:

• TDP: Макар 9950X3D да има по-висок TDP, това не е единственият показател за генерираната топлина. Ефективността на архитектурата и разпределението на топлината също играят голяма роля.

• 3D V-Cache: X3D процесорите (като 9950X3D) имат допълнителен 3D V-Cache, който исторически можеше да повлияе на температурите, но при по-новите поколения AMD са направили значителни подобрения в термалния дизайн.

• Производствен процес: По-новият и по-ефективен производствен процес (4nm за 9950X3D срещу 7nm за 5900X) допринася за по-добра енергийна ефективност и по-ниски температури.

В обобщение, Ryzen 9 9950X3D ще бъде по-хладен под товар от Ryzen 9 5900X, въпреки че и двата процесора се нуждаят от добро охлаждане за оптимална производителност.

Предпочитам това, което кажете, че ще е по-добре. Ако AIO-то ще върши по-добра работа, ще взема по-малки ССД-та и хард за бюджета на охладителя, ако не стигат.

преди 6 часа, Joss Bomon написа:

За 1,2см. на височина ли намери да се закачиш, след като се оказа, че 2см. от ширината не е фатална?! Така или иначе от горна страна трябва да има достатъчно място да включва флашки и устройства. Същото е и за дължината, предвид включените кабели на задния панел.

Отговаряй си за твоите предложения и не тичай подире ми във всяка тема!

Аре да не ми казваш какво да правя. Не ми се обяснявай на мен, а поне го предупреди, че кутията е по-висока от размера който е дал и да премери дали ще стане, ако ще се спира на нея, за да няма после...ъъъъ тя не влиза.

преди 6 часа, ssentissim4o написа:

Благодаря! И Вие препоръчвате същия охладител, явно ще върши работа. Понеже в момента съм с D15 на Noctua и R 5900x и въпреки шестте вента на Noctua на кутията, под товар ми държи 80 градуса. Та се чудих как тая въшка за стотина лв. ще се справи.

Това е един от най-добрите охладители на пазара в момента, но и Д15 е добро, само където тежи с 300-400гр. повече.

преди 5 часа, Joss Bomon написа:

Затвори скритото съдържание

Ето защо:

Основни фактори:

ЪЪъ...много добре ще си го ползва с кутията която си му предложил, или викаш, няма да слага страничното стъкло.

• Автор

Да разбирам ли, че за 6 500 това е най-доброто, което може да се вземе?

преди 1 час, Velcho Andreev написа:

ЪЪъ...много добре ще си го ползва с кутията която си му предложил, или викаш, няма да слага страничното стъкло.

Ъъъъ  ... къде съм написал да го ползва с тази кутия? Автора казва, че настоящата му кутия е с 6 вентилатора и въпросния D15. 

Това което съм написал е, че всякакви промени по предложеното от мен са си на негова отговорност. Дай да те видим ти каква отговорност ще поемеш със проблемните драйвери на Nvidia и постоянните проблеми още от излизането на 5-та серия карти!

преди 35 минути, ssentissim4o написа:

Това е балансирания избор за този бюджет.

преди 15 часа, ssentissim4o написа:

Най-доброто за какво?

Тук пишеш колкото се може и позволява бюджета повече ядра и от време на време някоя игра, а в HWBG форума си писал конфигурация за гейминг. Съответно тук са ти предложили адекватен процесор с повче ядра според изискването, там пък са ти предложили най-добрия процесор за гейминг, но с по-малко ядра. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.