Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

SSD NVMe не се вижда в BIOS

Featured Replies

Здравейте,

Искам да сложа SSD-то от старият ми компютър на сегашния и да му сложа отделна ОС. Диска е наред защото си зарежда от старата машина и от управление на дисковете също се вижда когато е свързан през USB. Сложа ли го в SSD слота, не се вижда през BIOS. В BIOS са включени и двата слота. До тук съм пробвал:

- в BIOS махнах Secure boot и рестартирах- не се вижда

-Пробвах и в двата слота за SSD не се вижда

-форматирах в NTFS не се вижда

И двата слота на машината работят. Пробвани са с диска с който съм в момента. Компютъра е Dell Latitude 5550. Диска е Intel SSD SCKKF 256GB

Моля за насоки!

Разрешен от Raze

преди 4 минути, stoy@n написа:

Компютъра е Dell Latitude 5550. Диска е Intel SSD SCKKF 256GB

Компютъра е лаптоп! Къде го слагаш - в слота за хард диск или в кади, на мястото на оптичното устройство?

Имаш подобна ситуация - SSD в кади, но не бях сложил фиксиращия винт отзад и не го виждаше. Сложих винта и нещата се оправиха.

Дай точните модели на лаптопа и диска.

Защото по това, което си написал, дискът е M.2 SATA, а лаптопът има M.2 NVME слот на дъното. 

• Автор
преди 15 минути, Rudy M. написа:

Дай точните модели на лаптопа и диска.

Защото по това, което си написал, дискът е M.2 SATA, а лаптопът има M.2 NVME слот на дъното. 

Модела на лаптопа и на диска съм дал по-горе. Ето Service Tag C4CFM54 за повече информация, но е на немски

Да, има два слота за NVMe, но на нито един не се вижда

Трябват ти драйвери за дисковия контролер. Другия вариант от BiOS-а да видиш как е настроен, примерно ако трябва да го превключиш от RAID на ACHI

• Автор
преди 3 минути, ined написа:

Трябват ти драйвери за дисковия контролер. Другия вариант от BiOS-а да видиш как е настроен, примерно ако трябва да го превключиш от RAID на ACHI

Не съм опитвал да превключа от RAID на ACHI.

Драйвери в BIOS?

Драйверите се слагат когато инсталираш Windows-a, от екрана където си избираш на кой диск да се инсталира, ако не вижда дисковете, натискаш load driver. Ако смениш режима от BIOS-а няма нужда от това. Даже може и да зареди от диска ако вече има инсталация на него.

• Автор
преди 6 минути, ined написа:

Драйверите се слагат когато инсталираш Windows-a, от екрана където си избираш на кой диск да се инсталира, ако не вижда дисковете, натискаш load driver. Ако смениш режима от BIOS-а няма нужда от това. Даже може и да зареди от диска ако вече има инсталация на него.

Превключих от RAID на ACHI, но пак не го вижда.... Имаше ОС, но форматирах. Този диск с ОС съм го ползвал на два други Dell-а назад във времето като само съм ги закачал. Тук не се получава...

• Автор

Така го направих и рестартирах, но не се вижда в BIOS. Ако там го няма като бутна през флашка и там не намира диск.

преди 1 минута, Raze написа:

Не знам как ще се види - диска е SATA, а лаптопа е с M.2 NVME слот. Вземи си PCI-E NVME.

Явно това е проблема. За мен след като диска влиза в слота за NVMe е такаъв, но явно това ме е заблудило.

Благодаря на включилите се в темата!

Уж има дънни платки, които поддържат и двата варианта в един слот, но за твоя лаптоп в спецификациите не намирам M.2 SATA, така че щом и в BIOS не се разпознава, най-вероятно не става.

Can you use an M.2 SATA SSD in M.2 NVMe port?

преди 22 часа, stoy@n написа:

Пробвах и в двата слота за SSD не се вижда

-форматирах в NTFS не се вижда

И двата слота на машината работят. Пробвани са с диска с който съм в момента. Компютъра е Dell Latitude 5550. Диска е Intel SSD SCKKF 256GB

Тук малко не стана ясно с какъв диск работи и с какъв - не.
В BIOS изключена ли е intel vmx?
cpu_virtualization-2-jpg.23158

• Автор

Работи с този

image.png.653ed77b782a890e09d3c7462c3d768c.png

Не работи с този Intel SSD SCKKF 256GB. На първият интерфейса му е M.2 NVMe На втория е M.2 SATA NGFF. Дъното явно не поддържа последния.

Изключих Intel VMX от BIOS и монтирах диска пак, но не се вижда

image.png.7f3e52fa9ba9a392edb54ae7c4014b9e.png

преди 9 минути, stoy@n написа:

На първият интерфейса му е M.2 NVMe На втория е M.2 SATA NGFF.

Това изяснява нещата - m.2 SATA диск не работи на m.2 NVME слот
Просто си трябва nvme диск.

• 4 месеца по-късно...

Ще използвам темата да попитам нещо. В този компютър има два слота за NVMe  M2 , на единия е ОС 11 про и дял Д за данни, а другия стоеше празен и неизползван с диск от снимката. Преди два дни опитах да го конвертирам от GPT в  MBR, за да опитвам инсталация на уиндоус 7 , с програма АОМЕИ. По време на процеса диска изчезна и стана неоткриваем. В уиндоуса не се вижда нито в диспечера на дискове, нито където и да е. Извадих го и го сложих в нова кутийка за външни М2, нищо не става-при включване няма звук от компютъра, че се включва нещо, не се появява в никой прозорец. Какво ли му е станало, дали се е повредил или е въведена някаква забрана? Дали може нещо да се направи?

33.png

преди 46 минути, Panzer 4 написа:

Преди два дни опитах да го конвертирам от GPT в  MBR, за да опитвам инсталация на уиндоус 7 ...

От какъв зор правиш това???

Цитат
Общ преглед, създаден от AI
Да, Windows 7 може да се инсталира на GPT диск, ако компютърът е стартиран в UEFI режим...и можете да създадете стартиращо USB устройство с Windows 7 за GPT, използвайки инструмент като Rufus. Инсталирането на GPT устройство с Windows 7 изисква специфична настройка, като например зареждане в режим само за UEFI и потенциално създаване на стартиращо USB устройство с избрана схема на дялове GPT. Можете също да конвертирате MBR диск в GPT, но това изисква първо изтриване на всички дялове и не се поддържа официално за по-стари версии на Windows, като 7, без първо да се надстрои до по-нова операционна система .

Spoiler
За да инсталирате Windows 7 на GPT диск
  • Осигурете UEFI зареждане: Фърмуерът на вашия компютър трябва да е настроен на UEFI режим и цялата поддръжка за legacy/CSM трябва да е деактивирана. Това е необходимо, защото Windows 7 не може да се инсталира на GPT диск, ако стартирате в legacy BIOS режим.
  • Подгответе стартиращо USB устройство: Използвайте инструмент като Rufus, за да създадете стартиращо USB устройство с Windows 7.
    • Изберете вашия ISO файл на Windows 7.
    • В настройката „Схема на дяловете“ изберете GPT .
    • В настройката „Целева система“ изберете UEFI (без CSM) .
    • Стартирайте процеса на създаване. Това ще изтрие всички файлове на USB устройството.
  • Инсталиране на Windows 7:
    • Стартирайте от USB устройството.
    • По време на инсталацията би трябвало да можете да изберете GPT диска за инсталиране. Ако срещнете грешка като „Windows не може да бъде инсталиран на този диск. Избраният диск е от типа GPT дял“, уверете се, че вашият BIOS е настроен на режим само за UEFI и че не сте в режим „legacy“.
на 29.11.2025 г. в 13:36, jhoro написа:

От какъв зор правиш това

Кое-конвертирането или инсталирането? Твоят изкуствен интелект забравя, че това, което препоръчва, завършва с констатация, че няма мишка и клавиатура. Единствено ASRock дава програма, с която след няколко опита можеш да се снабдиш с ИСО с интегрирани драйвери, но тя изисква много други работи и изобщо е загубена работа.

пп ако не знаеш какво да отговориш, питай AI пак...

22.jpg

преди 2 часа, Panzer 4 написа:

Кое-конвертирането или инсталирането?

За една седмица - това ли измисли?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.