Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на бавен компютър

Featured Replies

Здравейте. Преди 2 месеца планирах да купувам нов компютър (бюджета беше около 3к), но излязоха някои непредвидени разходи и проблеми и отложих. Взех старият компютър на брат ми - преди 4-5 години купуван за 1500лв. Върши работа, но ми е малко бавен. Не върви много гладко, а не го ползвам за кой знае колко натоварващи задачи, главно мултитаскинг в Chrome с 4-5 отворени прозорци, понякога и Multilogin. 

Ето какво представлява компютърчето, кажете ако някаква друга характеристика е важна, за да пробвам да я извадя. Ъпгрейд за около 1000лв ще подобри ли положението достатъчно, струва ли си? 

image.png.342e0b8eac5e87ce77fc9f81314ad646.png

Точен модел на диска?

Кога и с каква OS е инсталиран?

Покажи какво е натоварването при зареждане на системата и при отворено всичко което ползваш.

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

Точен модел на диска?

Кога и с каква OS е инсталиран?

Покажи какво е натоварването при зареждане на системата и при отворено всичко което ползваш.

Малко насока как да извадя тези неща? Не се занимавам с компютри и ми е малко тъмна Индия

На мен не ми става много ясно какво е "мултитаскинг в Chrome с 4-5 отворени прозорци, понякога и Multilogin". В моменти, когато почне да ти бави компа, отвори един Task Manager, и виж кое се товари най-много - процесор ли, памет ли, диск ли.

Процесорът не е от най-мощните, но не е и много слаб. Паметта също не е малко по обем, но не се знае модел, и 2400 не е най-добрата честота. Дискът също не се знае какъв е - HDD, SSD ... Изобщо - много неизвестни.

До 1000 лв. може да се направи ъпгрейд. Въпросът е какво може да се остави от сегашните части, за да се насочат повече пари към другите. 

Управление на хардуера - ще покаже модела на диска.

Свойства на компютъра ще каже Windows 10 или 11 е - някъде там ще пише и дата на инсталация може би, но щом ще я търсим - значи системата не е инсталирана специално за вас при вземането на системата от вашия брат.

Натоварването - Task Manager - ...

Сега разбирам защо M$ местят Call центровете в Индия ...

• Автор
преди 14 минути, Rudy M. написа:

На мен не ми става много ясно какво е "мултитаскинг в Chrome с 4-5 отворени прозорци, понякога и Multilogin". В моменти, когато почне да ти бави компа, отвори един Task Manager, и виж кое се товари най-много - процесор ли, памет ли, диск ли.

Процесорът не е от най-мощните, но не е и много слаб. Паметта също не е малко по обем, но не се знае модел, и 2400 не е най-добрата честота. Дискът също не се знае какъв е - HDD, SSD ... Изобщо - много неизвестни.

До 1000 лв. може да се направи ъпгрейд. Въпросът е какво може да се остави от сегашните части, за да се насочат повече пари към другите. 

Наистина не знам как да извадя тези неща (главно за диска). Ако може да ме опътите къде да вляза да направя скрийншот и на какво.

Иначе не знам дали има значение, но не съм споменал - с Windows 10 съм.

А ''мултитаскинга'' значи, че почти винаги имам 4-5 прозорци отворени, фирмен сайт, Sheets, ChatGPT т.н. Понякога на този фон имам и още един браузър отворен, най-често Опера.

Малък ъпдейт - отворих task manager, ето го долу. Тези background processes много ли са?

image.png.69dae0396cdb28cac6e1a154865a302c.png

На мен ми се струва, че за това за което се ползва компютъра не е нужен ъпгрейд. Една чиста преинсталиране дали няма да реши проблемите с бавната работа?

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Една чиста преинсталиране дали няма да реши проблемите с бавната работа?

Може и да реши проблема, може и да не го реши. Засега не виждам причина да бави. Но ако има вируси например - ще свърши работа.

преди 18 минути, palmer10 написа:

Малък ъпдейт - отворих task manager, ето го долу. Тези background processes много ли са?

Натоварване 1% на процесора и 20% на паметта е нищо. Със сигурност това не е в натоварен момент. Многото процеси са нормално нещо. 

Следващият заподозрян е дискът. Ако е някой стар HDD с лоши сектори и грешки - възможно е да е от него бавенето. 

преди 59 минути, palmer10 написа:

Не върви много гладко

Ако бавно отваря сайтове ,виновен може да е и доставчика на интернет . Понеже не знаем какво е дъното,ако позволява 1 NVMe SSD  256 гб. и чиста инсталация на него . Би подобрило скороста на реакция на Уина. Ако няма слот  М2 ,може и  sata  ssd.

Ако си с HDD покупката на SSD при всички положения е препоръчителна.

От нов компютър не виждам нужда.

п.с. Инсталирай това ако не знаеш какво ти е дъното - Thanks for downloading CCleaner

преди 1 час, palmer10 написа:

Здравейте. Преди 2 месеца планирах да купувам нов компютър (бюджета беше около 3к), но излязоха някои непредвидени разходи и проблеми и отложих. Взех старият компютър на брат ми - преди 4-5 години купуван за 1500лв. Върши работа, но ми е малко бавен. Не върви много гладко, а не го ползвам за кой знае колко натоварващи задачи, главно мултитаскинг в Chrome с 4-5 отворени прозорци, понякога и Multilogin. 

Ето какво представлява компютърчето, кажете ако някаква друга характеристика е важна, за да пробвам да я извадя. Ъпгрейд за около 1000лв ще подобри ли положението достатъчно, струва ли си? 

image.png.342e0b8eac5e87ce77fc9f81314ad646.png

Карай така и не си давай парите. Като събереш отново си купи нов.

Ще е странно 10 поколение процесор с 32GB RAM да бъде с HDD - но не е невъзможно.

Примерно това може да ти каже модела на диска и състоянието му - CrystalDiskInfo.

преди 59 минути, Rudy M. написа:

Следващият заподозрян е дискът. Ако е някой стар HDD с лоши сектори и грешки - възможно е да е от него бавенето. 

То вече и на SSD-та не са панацея, когато се купуват евтини SSD-та без DRAM кеш само с SLC кеш, в началото компа върви прилично, но когато диска се запълни на повече от 1/3 (за TLC при QLC е 1/4) и се изчерпи SLC кеша почва "уплътняването" на данните и скоростта пада дори под тая на "старите" HDD.

току-що, palmer10 написа:

отворих task manager, ето го долу. Тези background processes много ли са?

За проба, можеш ли да ползваш само Opera, без да пускаш изобщо Chrome? Чистил ли си история, кеш, бисквитки? Предполагам и за тях не си чувал до сега...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.