Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Каква видеокарта мога да сложа на стария компютър (i5-4440 + B85)?

Featured Replies

Здравейте,
Имам една антика, която искам да вдъхна малко живот за бюджетен гейминг, (колкото позволява системата).

кутия: CoolerMaster N300
процесор: Intel Core i5-4440
дъно: Gigabyte B85-D3H
захранване: Corsair CX430

Намерих  Gigabyte GeForce GTX 1070 G1 GAMING 8G - GB N1070G1 олх за 100лв
Ще  влезне ли в кутията или трябва да е по къса (с 2 вентилатора)?
Захранването ще стигне ли?
Има ли смисъл от такава карта или ще я мъчи процесора?

Отворен съм и за други предложения за видеокарта в същия ценови диапазон (около 100тина лева)

Също така ще ми трябва и твърд диск/ссд 500гб/1тб. Какви са рисковете при закупуване на използвани такива или е по добре да си взема нов?

Благодаря предварително! 

С този слаб и стар процесор каквато и видеокарта да сложиш ще се спъва в игрите. С това захранване не повече от GTX 1060/1650/1660(TI/Super). Още повече, че има само 1 PCI-E конектор, въпреки че и видеокартата, която си избрал има нужда от само един и с този процесор няма да можеш да я натовариш на максимум най-вероятно, все пак е добре да имаш по-мощно захранване. GTX 1070 ги дават с консумация около 150 вата, в някои случаи може да стигне и 180, по-добре не си прави експерименти.

С какво видео е сега?

С какъв монитор се ползва - резолюция - видео вход?

Какви игри ще се играят?

С колко RAM е системата?

За SSD - добре е да имаш информация колко е записвано по него и колко живот му дава производителя, също така е добре да е "марков" - разбирай добър производител, добра серия и да няма информация за фабрични проблеми с разни партиди от този модел. Цената винаги може да е определяща също - дали си струва или не покупката на употребяван. Като всяко SSD - цените за теб файлове - на две места!

10 годишни части и гейминг. Бих играл пасианси нищо друго.

@Raze и @Gaming_Solutions  е за това говорех преди как може подобно нещо да се пише какъвто и да е 'гейминг'

За змията хапе и муун патрол става :) 

преди 6 минути, Belefor написа:

10 годишни части и гейминг. Бих играл пасианси нищо друго.

@Raze и @Gaming_Solutions  е за това говорех преди как може подобно нещо да се пише какъвто и да е 'гейминг'

За змията хапе и муун патрол става :) 

За по-стари, дори и някои нови игри ще върши още работа. 30-40+ кадъра в повечето случаи ще ги изкара с подходяща видеокарта, в някои игри и повече. Ще има и игри, които няма да вървят или ще вървят много зле, но за без пари толкова. Аз бих взел някоя GTX 1060 или RX 460/470/560/570 (580 иска около 180 вата) за не повече от 50-60 лева и което и колкото може да се играе толкова.

Стига игрите да са набори на машината , може да се играят. 

Дори и ААА от онова време.Важно е и монитора да е максимум  1080п/ 60хц ( 75 хц). Търси  gtx1650 (супер),gtx1660 (super) или rx 570 (470)  8gb.

И паметта да е   RAM min. 2x4gb

Имай предвид че 8гб карти са ''копали''мноооого, и не ги препоръчвам .Докато 4 гб може и да и се е разминало.Моето мнение, вземи нова rx 6600 

за около 400лв. Защото може много да изгориш .

Или това с гаранция biostar-radeon-rx580-8gb

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

С този слаб и стар процесор каквато и видеокарта да сложиш ще се спъва в игрите. С това захранване не повече от GTX 1060/1650/1660(TI/Super). Още повече, че има само 1 PCI-E конектор, въпреки че и видеокартата, която си избрал има нужда от само един и с този процесор няма да можеш да я натовариш на максимум най-вероятно, все пак е добре да имаш по-мощно захранване. GTX 1070 ги дават с консумация около 150 вата, в някои случаи може да стигне и 180, по-добре не си прави експерименти.

Със сигурност няма да рискувам да запаля нещо :). За това питам тук, че после последиците може да са кофти.

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

С какво видео е сега?

С какъв монитор се ползва - резолюция - видео вход?

Какви игри ще се играят?

С колко RAM е системата?

За SSD - добре е да имаш информация колко е записвано по него и колко живот му дава производителя, също така е добре да е "марков" - разбирай добър производител, добра серия и да няма информация за фабрични проблеми с разни партиди от този модел. Цената винаги може да е определяща също - дали си струва или не покупката на употребяван. Като всяко SSD - цените за теб файлове - на две места!

В момента компютъра е с вграденото видео от процесора. Монитора е  1080п 60херца 2х4 рам. Игрите, които играя в момента (имам друг компютър) са farcry6, bf5,cs2,league of legends,scedule1,deep rock galactic,left4dead,raft. Колкото тръгнат, доволен съм, не гоня 60фпс на ултра настройки.

преди 1 час, Veni77 написа:

Стига игрите да са набори на машината , може да се играят. 

Дори и ААА от онова време.Важно е и монитора да е максимум  1080п/ 60хц ( 75 хц). Търси  gtx1650 (супер),gtx1660 (super) или rx 570 (470)  8gb.

И паметта да е   RAM min. 2x4gb

Имай предвид че 8гб карти са ''копали''мноооого, и не ги препоръчвам .Докато 4 гб може и да и се е разминало.Моето мнение, вземи нова rx 6600 

за около 400лв. Защото може много да изгориш .

Или това с гаранция biostar-radeon-rx580-8gb

Употребяваната електроника е като да си купиш котка в чувал. Някои копачки са доста по запазени от картата на Гошо, който я е "пипнал" по съмнителен ютуб гайд, но и той не знае какво прави и я стресира по 1-2 часа на ден и толкова. Не мисля да спорим за това.

Както казах нагоре. Не гоня нито някакви фпс-и, които мониторът ми не може да ги възпроизведе, нито ултра настройки на макс фпс. Колкото тръгне, толкова. По добре е отколкото нищо. Идеята ми е да взема максималната видео карта без да ъпгрейдвам друг хардуер, която ще влезе в кутията, няма да умре или да се запали от захранването или да е овъркил за процесора и да се затормозява системата. 

Малко допълнително инфо.
Живея извън България и имам друг компютър тук, с който нямам проблеми с подкарването на игри, но след като видях цената за доставка в двете посоки, сметнах, че ще ми е по рентабилно да си взема видео за старият ми компютър, а и родителите ми да му се радват, че бучат,че трябвало да си сменят лаптопите. По една или друга причина ми се налага да се върна за някакво време.

Заради по-малката си консумация от GTX 1070 аз бих потърсил - GTX 1660 SUPER или GTX 1660 Ti като най-мощните и нови карти с консумация около 120-125W.

Може да са по-скъпи заради по-новото ядро.

Другия вариант е да вземеш избраната от теб и софтуерно да я скопиш за да получиш твоя версия на GTX 10хх нещо си (с пълния набор на ядрото, но с намалена честота, предполагам волтаж и консумация), с около 120W TDP, но с 8GB памет - на теория би трябвало да се получи, но ... добре е да почетеш по въпроса.

преди 1 час, Rustty1 написа:

Със сигурност няма да рискувам да запаля нещо :). За това питам тук, че после последиците може да са кофти.

Едва ли ще се стигне до там, захранването е читаво и има достатъчно защити, най-много да гаси системата.

От личен опит мога да кажа на автора, че спокойно и доволно се играят на 1080р игри с поне двойно по-високи минимални изисквания за процесор и карта. И то далеч не пасианси и само набори на процесора му от 2011-12 година и по-стари, ами дори и немалко от големите заглавия от последните години. Естествено това се отнася за непретенциозни геймъри, които ги устройва 1080р на около средни текстури без повечето визуални глезотии и 30-40 кадъра/сек. Но и така почти всички игри изглеждат добре, важното е резолюцията да не се намаля.
Аз съм с i5-2400, видео Radeon RX 550 4GB, ram 14 GB и 300 вата захранване. В момента цъкам най-новото Call of duty Black Ops 6 от миналата година на 1080р, нормална графика и почти всичко друго на Off. Ами екстра си изглежда и върви с 30 до 45 кадъра. Така че само пасиансите за такава слаба машинка са мит :) Сега не ме убивайте с камъни, не проповядвам и налагам сиромашки гейминг, просто давам пример, че и с малко става.
До автора - предложили са ти максимално поносимите карти, но като компромисен вариант може да вземеш GTX 1050 ti 4 GB за 100-тина лева. Най-слабичка е от тях, но е към двойно по-бърза от моята.

преди 1 час, aslan88 написа:

Ами екстра си изглежда и върви с 30 до 45 кадъра

Изглежда екстра друг път. Както все едно да кажеш . Едно време змията хапе на Правец 8Ц изглеждаше супер! 

Пробвай CоD6 на 4к макс графика олед монитор, поне 100 фпс и тогава можеш да кажеш- изглежда екстра!

Под това е - става. 

На ниски графични настройки и 30 фпс си е мъчение!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.