Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дилема пред нов OLED монитор

Featured Replies

Много се двоумя, кой монитор да закупя. Бях се спрял на Samsung Odyssey OLED G6 G60SD 1440p/27"

Но има проблеми с Pixel Shifter/VRR/HDR и burn-in екрана

Цитат

Общо заключение

Samsung Odyssey OLED G6 (G60SD) има впечатляващи характеристики и отлична визуална производителност, но на някои единици се срещат хардуерни и софтуерни проблеми, особено при VRR, HDR, Pixel Shift и текстова четимост. Може да се наложи внимателна конфигурация (240 Hz, borderless режим, изключен VRR или HDR), а в някои случаи — сервиз или подмяна на екрана.

Аз търся някой хубав без такива проблеми. 240/360Hz даже 360Hz е препоръчителен да е с резолюция 1440p/27"

Бюджет 1500-2000лв

Сегашния е Asus TUF Gaming VG27AQA1A ще минава за втори build PC

Основно търся да има максимално точни цветове. И да не е маркетинговия "gaming" серия, които дечицата се хващат на всеки "gaming" продукт.

Отначало си бях харесал този Alienware AW2725DF - 1440p/360Hz

Разрешен от Belefor

преди 2 часа, АнонименАлкохолик написа:

Много се двоумя, кой монитор да закупя. Бях се спрял на Samsung Odyssey OLED G6 G60SD 1440p/27"

Но има проблеми с Pixel Shifter/VRR/HDR и burn-in екрана

Аз търся някой хубав без такива проблеми. 240/360Hz даже 360Hz е препоръчителен да е с резолюция 1440p/27"

Бюджет 1500-2000лв

Сегашния е Asus TUF Gaming VG27AQA1A ще минава за втори build PC

Основно търся да има максимално точни цветове. И да не е маркетинговия "gaming" серия, които дечицата се хващат на всеки "gaming" продукт.

Отначало си бях харесал този Alienware AW2725DF - 1440p/360Hz

Разгледай канала в youtube на Monitors Unboxed и ще се оринтираш по-добре.

преди 2 часа, АнонименАлкохолик написа:

И да не е маркетинговия "gaming" серия, които дечицата се хващат на всеки "gaming" продукт.

Не е баш така. Гледат се данните за монитора и gaming мониторите са с много по-добри данни от масовия клас.

А и не подценявай дечицата. 

За най-точни цветове и бързина най-добре е OLED. Не намирам да има burn in този модел, има достатъчно защити против това, а и е с 3 години гаранция (някъде го продават с 2, така че гледай като го купуваш, дори ако има опция си плати за удължена гаранция), burn in се включва в гаранцията. А pixel shift е точно защита против burn in.

• Автор
преди 6 часа, Belefor написа:

В редит се оплакваха и от този модел. Това ме обърква много при избора :D

преди 4 часа, В. Велев написа:

Не е баш така. Гледат се данните за монитора и gaming мониторите са с много по-добри данни от масовия клас.

А и не подценявай дечицата. 

Като видя на нещо, което пише "gaming" и бягам от него.

преди 1 час, Raze написа:

За най-точни цветове и бързина най-добре е OLED. Не намирам да има burn in този модел, има достатъчно защити против това, а и е с 3 години гаранция (някъде го продават с 2, така че гледай като го купуваш, дори ако има опция си плати за удължена гаранция), burn in се включва в гаранцията. А pixel shift е точно защита против burn in.

Нали това съм написал че търся OLED? В редит има леки оплаквания относно OLED матрицата, че са проблемни с това burn-in на статично изображение. А до колкото знам това не се включва в гаранцията (или поне преди не се включваше)

ROG Swift OLED PG27UCDM 

Този също разглеждах (само че 1440p модела)

image.webp.65d67fe6f3aa01d475e690725c49d995.webp

преди 2 минути, АнонименАлкохолик написа:

В редит има леки оплаквания относно OLED матрицата, че са проблемни с това burn-in на статично изображение.

Не можах да намеря такива неща, къде ги видя тези оплаквания?

преди 6 минути, АнонименАлкохолик написа:

Като видя на нещо, което пише "gaming" и бягам от него.

На този пише че е gaming. Кое му е лошото според теб?

• Автор
преди 19 минути, Raze написа:

Не можах да намеря такива неща, къде ги видя тези оплаквания?

Може и да бъркам, но преди време се споменаваше се за опасности от burn-in. И затова гледам възможно най-доброто между 1.5-2к

Аз от почти 4 години ползвам OLED телевизор, за момента няма проблеми. По цял ден работи на кабелна почти нонстоп, а понякога го ползвам и за игри и филми. Не го ползвам на 100% осветеност, яркост и контраст, включил съм му сензора за околно осветление. Както казах, OLED телевизорите имат достатъчно защити против burn-in. А и за по-сигурно можеш да му сложиш да се изключва след 5 минути като не го ползваш, от настройките на ОС, но според мен вградените защити са достатъчни.

преди 26 минути, АнонименАлкохолик написа:

Може и да бъркам, но преди време се споменаваше се за опасности от burn-in. И затова гледам възможно най-доброто между 1.5-2к

Това беше с моделите преди повече от 5 години. Сегашните модели имат burn-in гаранция 

Аз препоръчвам един от тези два модела наMSI:MPG 274URDFW E16M | 27 Inch Gaming Monitor | MSI Global или MPG 272URX QD-OLED | 27 Inch Gaming Monitor | MSI GlobalПървият е IPS MINI-LED и е 4к,предстой да излезе всеки момент на пазара,вторият също е 4к олед 4 поколение tandem-oled и е доста оптимизиран откъм консумацията,която според мен играе роля във времето за изгарянето.........има 3г гаранция включваща и изгаряне.Тези на самсунг са с по 2 г гаранция.Последният е 100тина лева над бюджета,но на 2к стотина лева за такъв продукт си заслужава!

преди 14 часа, АнонименАлкохолик написа:

gaming

Ако не е гейминг отиваш на про, там цените са х3.

• Автор

На тези се спрях и кои бихте ми препоръча ли с най-точни и добри цветове

1. Alienware 27 360Hz QD-OLED Gaming Monitor - AW2725DF

2. LG UltraGear™ 27 inch OLED 240Hz Gaming Monitor

3. Odyssey OLED G6 | 27 inch G60SD Gaming Monitor

преди 3 часа, АнонименАлкохолик написа:

На тези се спрях и кои бихте ми препоръча ли с най-точни и добри цветове

1. Alienware 27 360Hz QD-OLED Gaming Monitor - AW2725DF

2. LG UltraGear™ 27 inch OLED 240Hz Gaming Monitor

3. Odyssey OLED G6 | 27 inch G60SD Gaming Monitor

И трите са иделни. Доколкото помня делл - а няма анти глеър и е за по - слабо осветени помещения. Но е моя фаворит, от изброените.

пп Предполагам щом гониш цветове, е нещо професионално. Погледни EIZO ColorEdge . Всичко им е LCD но, нямат конкуренция дори и сред олед.

преди 16 часа, Докладчик написа:

И трите са иделни. Доколкото помня делл - а няма анти глеър и е за по - слабо осветени помещения. Но е моя фаворит, от изброените.

пп Предполагам щом гониш цветове, е нещо професионално. Погледни EIZO ColorEdge . Всичко им е LCD но, нямат конкуренция дори и сред олед.

EIZO е само за професионалисти.

преди 5 часа, В. Велев написа:

EIZO е само за професионалисти.

Прочети пак, след пп

Точни цветове няма да имаш, докато не направиш калибриране с колориметър. 

Ето ти един профи монитор.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/best/oled

https://gplay.bg/asus-rog-swift-oled-pg27ucdm

• 1 месец по-късно...
преди 23 часа, АнонименАлкохолик написа:

Днеска ми доставиха Alienware AW2725DF 

Чудесен е! Супер мазно е на 360Hz

Честито. Със здраве да му се радваш!

Аз си купих преди 2 седмици Alienware AW3425DW и още не мога да му се нарадвам!

• Автор
преди 12 минути, Belefor написа:

Честито. Със здраве да му се радваш!

Аз си купих преди 2 седмици Alienware AW3425DW и още не мога да му се нарадвам!

Можеш да му направиш тези настройки, ако не си:

image.png.5d9cf240eb4379a799b50818184bc266.png

На моя ги направих и ICC профила инсталирах (в пъти по-добре е от фабричните настройки както пристига)

преди 3 минути, АнонименАлкохолик написа:

Можеш да му направиш тези настройки, ако не си:

image.png.5d9cf240eb4379a799b50818184bc266.png

На моя ги направих и ICC профила инсталирах (в пъти по-добре е от фабричните настройки както пристига)

Отворих менюто и нагласих RGB-то на 95-97-99 (беше 100-100-100), другите настройки са същите като тези, който си дал. Ще тествам при игрите и ще ти кажа как е по нататък, че ми почва райда на WoW... ;)  

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.