Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за ъпгрейд рам на лаптоп?

Featured Replies

Здравейте, не мога да разбера а и риска е голям дали моят лаптоп реално може да тръгне и да върви стабилно със 32гб рам. В момента е с 16гб рам, ползвах команди като wmic за да проверя колко рам поддържа и пише 16гб. Но в сайтове като laptop bg пише, че може до 64гб рам. Въпроса ми е реално може ли да сложа 32гб рам за да не се налага да купувам нов лаптоп. Ако трябва допълнителна информация кажете.

https://laptop.bg/archive/laptops-hp-15s_eq30-hp_15seq3019nu
https://support.hp.com/bg-en/drivers/hp-15-laptop-pc-15-e3000/model/2101006340?sku=6X8G8EA

Screenshot 2025-09-17 135137.png

Screenshot 2025-09-17 135214.png

Screenshot 2025-09-17 135234.png

Според съпорта на модела поддържа максимум 8GB×2, тоест 16GB.

Цитат

Supports up to 16 GB maximum system memory in the following configurations:

● 16 GB (8 GB × 2)

● 12 GB (8 GB × 1 + 4 GB × 1)

● 8 GB (8 GB × 1 or 4 GB × 2)

● 4 GB (4 GB × 1)

Най-вероятно ще може да подкара 2х16, но какво очакваш да се подобри с това? Какво правиш на лаптопа, че реши, че точно RAM паметта не ти стига?

Цитат

Лаптопът HP 15s-eq3019nu (6X8G8EA) е компактен и достъпен модел, подходящ за ежедневна употреба, обучение и офис задачи. Ето какво представлява:

💻 Основни характеристики:

• Процесор: AMD Ryzen 5 5625U

• 6 ядра, 12 нишки
    • Базова честота: 2.3 GHz
    • Turbo Boost: до 4.3 GHz
    • Архитектура: Zen 3
  • Видео карта: Вградена AMD Radeon Graphics

• Подходяща за мултимедия и леки игри
  • RAM памет: 8 GB DDR4, 3200 MHz

• 1 модул (1×8 GB), с възможност за разширяване до 32 GB
  • Съхранение: 512 GB SSD

• Бързо зареждане и работа с файлове
  • Екран: 15.6" Full HD (1920×1080), LED

• Матово покритие, подходящо за работа при дневна светлина
  • Операционна система: FreeDOS или Windows 10 Pro (в зависимост от конфигурацията)

• Тегло: около 1.69 кг

• Лек и удобен за пренасяне
  • Цвят: Тъмносив (charcoal grey)

🔌 Свързаност и портове:

• HDMI, USB-A, USB-C, Audio Out, Card Reader
  • Wi-Fi и Bluetooth поддръжка

📌 Важно:
•     Увери се, че използваш SODIMM DDR4 3200 MHz, за да е съвместима
•     Надграждането може да изисква отваряне на корпуса, така че провери гаранционните условия

Успех!

И имаш приложения, които да ти пълнят поне 2/3 от тези 16GB ?!! Колкото повече налична памет имаш, толкова повече и се пълни, за да се кешира всичко което ползваш като приложения и така да има бърз достъп до тях. Да не си изключил напълно виртуалната памет и някое приложение да мрънка?  

преди 25 минути, (:IdioibI:) написа:

📌 Важно:
•     Надграждането може да изисква отваряне на корпуса, така че провери гаранционните условия

Успех!

Още по-важно - човека пита може ли, а не каква точно!

Щото моя процесор поддържа до 32 GB, но дъното - само до 2х4 GB.

Според сайта за памети на Crucial - макс е 2х8 ГБ - 16ГБ

HP HP 15s-eq0019na | SSD & RAM Upgrades | Crucial EU

Според сайта на HP - максимума за тази серия лаптопи също е 2х8ГБ

HP 15 Laptop PC 15-e3000 series specifications | HP® Support

• Автор
преди 1 час, Raze написа:

Най-вероятно ще може да подкара 2х16, но какво очакваш да се подобри с това? Какво правиш на лаптопа, че реши, че точно RAM паметта не ти стига?

Отварям много браузърни табове и от време на време играя. Просто ми е любопитно дали ще тръгне и за в бъдеще.

преди 26 минути, (:IdioibI:) написа:

📌 Важно:

Успех!

Това го знам. Но благодаря.

преди 24 минути, Joss Bomon написа:

И имаш приложения, които да ти пълнят поне 2/3 от тези 16GB ?!! Колкото повече налична памет имаш, толкова повече и се пълни, за да се кешира всичко което ползваш като приложения и така да има бърз достъп до тях. Да не си изключил напълно виртуалната памет и някое приложение да мрънка?  

Ползвам браузъра Chrome, не ми харесват другите браузъри. А и за в бъдеще да не се налага да взимам нов лаптоп. Докато браузвам и играя и игра и остава много малко рам. Не знам за виртуалната памет.

преди 1 час, arcovk написа:

Според съпорта на модела поддържа максимум 8GB×2, тоест 16GB.

Добре, как ще ми обясниш това което е на линка на laptopbg да дават до 64гб. А питах ги и ми казаха, че нямало да има никакъв проблем да сложа или 32 или 64 като искам. Но за мен си е риск нямам излишни пари. Затова искам да разбера със сигурност дали ще тръгне, не да си дам парите и после може да не искат да им ги върна.

преди 3 минути, Belefor написа:

Според сайта за памети на Crucial - макс е 2х8 ГБ - 16ГБ

HP HP 15s-eq0019na | SSD & RAM Upgrades | Crucial EU

Според сайта на HP - максимума за тази серия лаптопи също е 2х8ГБ

HP 15 Laptop PC 15-e3000 series specifications | HP® Support

И на кого да вярвам. Това е като рулетка 50/50.

преди 8 минути, Phantom007 написа:

Отварям много браузърни табове и от време на време играя. Просто ми е любопитно дали ще тръгне и за в бъдеще.

Това го знам. Но благодаря.

Ползвам браузъра Chrome, не ми харесват другите браузъри. А и за в бъдеще да не се налага да взимам нов лаптоп. Докато браузвам и играя и игра и остава много малко рам. Не знам за виртуалната памет.

Добре, как ще ми обясниш това което е на линка на laptopbg да дават до 64гб. А питах ги и ми казаха, че нямало да има никакъв проблем да сложа или 32 или 64 като искам. Но за мен си е риск нямам излишни пари. Затова искам да разбера със сигурност дали ще тръгне, не да си дам парите и после може да не искат да им ги върна.

За да не е рулетка - свържи се с оторизиран сервиз на HP - Локатор за сервизни центрове на HP® - Bulgaria | Поддръжка на HP® , дай модела на лаптопа и ги питай дали може или не може повече от 2x8ГБ рам.

laptop.bg са продавач, а не оторизиран център на HP ;) 

• Автор
преди 10 минути, Belefor написа:

За да не е рулетка - свържи се с оторизиран сервиз на HP - Локатор за сервизни центрове на HP® - Bulgaria | Поддръжка на HP® , дай модела на лаптопа и ги питай дали може или не може повече от 2x8ГБ рам.

laptop.bg са продавач, а не оторизиран център на HP ;) 

Добре, благодаря.

*Препратих на всички с ел.поща сервизи, чакам да върнат становище и ще пиша какво са казали.

Ето ти и още един източник за информация за РАМ на тоя модел:

HP 15s-fq3019ua Memory Upgrade - HP 15s-fq3019ua Laptop Memory макс 2х8ГБ - 16ГБ

• Автор
преди 6 минути, Belefor написа:

Ето ти и още един източник за информация за РАМ на тоя модел:

HP 15s-fq3019ua Memory Upgrade - HP 15s-fq3019ua Laptop Memory макс 2х8ГБ - 16ГБ

Това е друг модел лаптоп братле. Моя е HP 15s-eq3019nu.

преди 59 минути, jhoro написа:

Още по-важно - човека пита може ли, а не каква точно!

Цитат

Моделът HP Laptop 15s-eq3019nu (6X8G8EA) идва фабрично с 16 GB DDR4 RAM, но въпросът е: може ли да се надгради до повече?

🧠 Официална информация и реални тестове:

• Процесорът: AMD Ryzen 5 5625U
    → Този чипсет поддържа до 32 GB DDR4 RAM, според AMD спецификации

• Дънната платка: HP не винаги публикува максималната памет за всеки модел, но в повечето случаи с този процесор и конфигурация, лаптопът има 2 RAM слота, всеки поддържащ до 16 GB

• Реални потребителски тестове: Има потвърдени случаи, в които лаптопът работи стабилно с 32 GB (2×16 GB)

📌 Защо някои казват „максимум 16 GB“:

• Някои конфигурации идват с 1×16 GB, и хората предполагат, че това е максимумът
  • Някои магазини посочват „16 GB“ като максимална, защото това е фабричното количество
  • В редки случаи, BIOS може да ограничава поддръжката — но не е така при този модел

Заключение:

👉 HP 15s-eq3019nu (6X8G8EA) може да бъде надграден до 32 GB RAM, стига да използваш:

• DDR4 SODIMM 3200 MHz
  • Два модула по 16 GB

Реални потребителски тестове: Има потвърдени случаи, в които лаптопът работи стабилно с 32 GB (2×16 GB)

преди 57 минути, Phantom007 написа:

На себе си!

Успех!

• Автор
преди 6 минути, (:IdioibI:) написа:

Реални потребителски тестове: Има потвърдени случаи, в които лаптопът работи стабилно с 32 GB (2×16 GB)

На себе си!

Успех!

Може ли да помоля за източник?

преди 2 минути, Phantom007 написа:

Цитат

За модела HP Laptop 15s-eq3019nu (6X8G8EA), няма официално ограничение от HP, което да забранява използването на 32 GB RAM. Въпреки че някои търговци посочват „максимум 16 GB“, това често е базирано на фабричната конфигурация, а не на техническите възможности на чипсета.

🧠 Какво показват реалните източници:

• Процесорът AMD Ryzen 5 5625U, използван в този модел, официално поддържа до 32 GB DDR4 RAM, според спецификациите на AMD

• В официалната страница на HP Support няма изрично ограничение, което да забранява 32 GB — което означава, че BIOS-ът не блокира тази конфигурация

• В потребителски форуми и ревюта (например Reddit, NotebookCheck, Crucial) има потвърдени случаи, в които лаптопи от серията HP 15s с Ryzen 5 5000U работят стабилно с 2×16 GB DDR4 3200 MHz SODIMM — Crucial и Kingston дори предлагат такива комплекти като „съвместими“

• Автор
току-що, (:IdioibI:) написа:

Ти сериозно ли ми пращаш източник от chatgpt. Не мога. 🤣🤣🤣

преди 7 минути, Phantom007 написа:

ChatGPT да :) Поръчай памет онлайн, ако не работи да може да я върнеш или отиди в някой сервиз да тестват на място. 

Има подобно запитване в сайта на HP, но за малко по различен модел, там е маркиран отговора като решение, че цялата серия 15s-eq3xxx, поддържа 2x16GB.

https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware-and-Upgrade-Questions/Maximum-supported-memory-or-documentation-link/td-p/8460567

преди 1 минута, Phantom007 написа:

Ти сериозно ли ми пращаш източник от chatgpt. Не мога. 🤣🤣🤣

До сега да бях си купил и да бях пробвал. ;) => Така с "негова" помощ си купих допълнително памет за моя лаптоп! 

Успех!

• Автор
току-що, Raze написа:

ChatGPT да :) Поръчай памет онлайн, ако не работи да може да я върнеш или отиди в някой сервиз да тестват на място. 

Това е next gen излагация. Отдолу изрично пише да не се вярва какво дава като информация chatgpt.

преди 4 минути, arcovk написа:

Има подобно запитване в сайта на HP, но за малко по различен модел, там е маркиран отговора като решение, че цялата серия 15s-eq3xxx, поддържа 2x16GB.

https://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-Hardware-and-Upgrade-Questions/Maximum-supported-memory-or-documentation-link/td-p/8460567

Благодаря, ще изчакам да върнат отговор от оторизираните сервизи и ще си направя преценката.

преди 2 минути, Phantom007 написа:

Това е next gen излагация. Отдолу изрично пише да не се вярва какво дава като информация chatgpt.

Има ли два слота?! = Има! Изрично някъде HP пише ли, че не може?! Не! => Поне може ли да мислиш?! 

• Автор
преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Има ли два слота?! = Има! Изрично някъде HP пише ли, че не може?! Не! => Поне може ли да мислиш?! 

А ти? В сайта на Laptopbg пише до 64гб и ми казаха, че може. Хайде ако не разбираме да не се напрягаме.

преди 4 минути, Phantom007 написа:

А ти? В сайта на Laptopbg пише до 64гб и ми казаха, че може. Хайде ако не разбираме да не се напрягаме.

Последно, ти 32 ли желаеш или 64?

Цитат

🧠 Може ли HP Laptop 15s-eq3019nu (6X8G8EA) да поддържа 64 GB RAM?

🔍 Краткият отговор е: НЕ.
Този модел не поддържа 64 GB RAM, поради следните ограничения:

📌 Ограничения:

• Процесорът AMD Ryzen 5 5625U официално поддържа до 32 GB DDR4
    → Това е лимитът, наложен от архитектурата на чипсета

• Дънната платка на лаптопа има 2 слота за RAM, всеки с максимум 16 GB
    → Дори и да поставиш 2×32 GB модула, BIOS-ът няма да ги адресира

• HP не предлага конфигурации с 64 GB за този модел — нито фабрично, нито като опция за ъпгрейд

Какво е максимумът?

• 32 GB DDR4 3200 MHz SODIMM (2×16 GB)
    → Това е напълно съвместимо и стабилно — потвърдено от AMD и от реални потребители

Ако ти трябва лаптоп с 64 GB RAM — например за тежки задачи като 3D рендеринг, виртуални машини или научни изчисления — мога да ти препоръчам модели от HP ProBook, EliteBook, Dell Precision или Lenovo ThinkPad, които поддържат такива конфигурации.

• Автор
току-що, (:IdioibI:) написа:

Последно, ти 32 ли желаеш ли 64?

Пак не ме разбра. Искам 32 GB, но ти обясних, че в сайта на Laptopbg пише до 64 GB. Явно има някой, който не може да мисли. Моля те най-добросъвестно, спри да ми пращаш информация, генерирана от AI.

преди 1 минута, Phantom007 написа:

Пак не ме разбра. Искам 32 GB, но ти обясних, че в сайта на Laptopbg пише до 64 GB. Явно има някой, който не може да мисли. Моля те най-добросъвестно, спри да ми пращаш информация, генерирана от AI.

= Лъжат! 

Търговците де, а AI ползва официални източници! 

Успех от мен!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.