Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Увеличете скоростта на интернет с около 20% без никакъв софтуер

Featured Replies

1.png

2.png

3.png

Разрешен от (:IдioiдI:)

Въпрос: Когато го активирам, то видна става стойност 80. 0 ли трябва да е или 100? Да, разликата е 20, но какъв е този лимит?! Сякаш Microsoft ни "предлага" да е 80%. ;)

Признавам си не владея добре английския и затова се допитвам за разяснение.  

• Автор
преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Въпрос: Когато го активирам, то видна става стойност 80. 0 ли трябва да е или 100? Да, разликата е 20, но какъв е този лимит?! Сякаш Microsoft ни "предлага" да е 80%. ;)

Признавам си не владея добре английския и затова се допитвам за разяснение.  

Ще го направиш да е "0" а не 100. От картинката е видно.  Т.е., този лимит да не е зает от Мирософт

• Решение

От направения "механичен" превод:

Цитат

Важно: Ако в системния регистър е зададено ограничение на честотната лента за определен мрежов адаптер, тази настройка се игнорира при конфигурирането на този мрежов адаптер.

Определя процента на честотната лента на връзката, който системата може да резервира. Тази стойност ограничава комбинираните резервации на честотна лента на всички програми, работещи в системата. По подразбиране, Packet Scheduler ограничава системата до 80 процента от честотната лента на връзката, но можете да използвате тази настройка, за да я отмените. Ако активирате тази настройка, можете да използвате полето „Ограничение на честотната лента“, за да регулирате количеството честотна лента, което системата може да резервира. Ако деактивирате тази настройка или не я конфигурирате, системата използва стойността по подразбиране от 80 процента от връзката.

Според мен може би и деактивирането ще "свърши работа", т.е. дори не се налага да коригираме стойността по подразбиране. 

Някой по-умен да сподели. 

• Автор

По една точка за Теб и бота, затова че ти е дал доста изчерпателен коментар. При мен се забелязва, но не е толкова очебиещо, може би заради факта, че съм на гигабитов интернет. Но има много хора в мрежата, които дават добри отзиви и ни един лош коментар. Ползвам го от повече от 2 години и чак сега като прочетох, реших да го споделя с ВАС! Успех на всички!

От мен благодарности. Лично на мен тази скорост не от значение, т.е. но за други ще е от значение. 

Да сме живи и доколкото можем здрави, а успехите и доспехите са за младите! 

току-що, цър-вул написа:

Забравих да кажа - и в рутъра може да има настройка на QoS Reservation
Пример: https://www.tp-link.com/nordic/support/faq/3069/

Звучи интересно - конкретния примери цялата тема, но не разбрах - КОЯ скорост се увеличава?

Пример - при включен GeForce NOW QoS и лимити down/up по 400 Mbps - как ще се отрази на ограничението 100 Mbps от доставчика?

Резултата ми е приличен - предвид, че рутера е в съседно помещение

image.png.226f53a404954f9f445e6b83cc088a62.png

преди 2 часа, цър-вул написа:

Забравих да кажа - и в рутъра може да има настройка на QoS Reservation
Пример:

https://www.tp-link.com/nordic/support/faq/3069/

При моя tp-link рутер тази опция е забранена по подразбиране. Но като тества със и без нея няма значение - все едни и същи скорости ми дава...

image.thumb.jpeg.713f841b8bad16b8068343141cc74a18.jpeg

преди 1 час, jhoro написа:

Звучи интересно - конкретния примери цялата тема, но не разбрах - КОЯ скорост се увеличава?

Цитат

QoS Reservation (Quality of Service Reservation) е механизъм в компютърните мрежи, който позволява предварително заделяне на ресурси — най-често пропусквателна способност (bandwidth) — за определен тип трафик, така че той да получи гарантирано качество на обслужване.

📌 Какво представлява QoS Reservation?

• Цел: Да се осигури надеждно предаване на чувствителен трафик като VoIP (глас през интернет), видео конференции, стрийминг и други приложения, които не понасят закъснения или загуба на пакети.
  • Метод: Рутерът или суичът заделя определено количество от капацитета си за конкретен тип трафик, така че дори при натоварена мрежа този трафик да не страда.
  • Протоколи: Използват се протоколи като RSVP (Resource Reservation Protocol), които комуникират между устройствата и договарят резервирането на ресурси.

🧠 Пример:

Ако имаш интернет връзка от 100 Mbps и искаш да гарантираш, че VoIP "разговорите" винаги ще имат достатъчно капацитет, можеш да направиш QoS Reservation от 10 Mbps за VoIP. Това означава:

• Тези 10 Mbps винаги ще са налични за VoIP, независимо от останалия трафик.
  • Останалите приложения ще се конкурират за останалите 90 Mbps.

⚠️ Разлика между QoS и Bandwidth Reservation:

Термин Описание
QoS (общо) Широк набор от техники за приоритизиране и управление на мрежовия трафик
Reservation (част) Конкретна техника в QoS, която заделя ресурси за определен трафик

Извадих важното от ИИ, за да се разбере коя скорост се увеличава и/или лимитира. ;)

"🧠 Пример:

Ако имаш интернет връзка от 100 Mbps и искаш да гарантираш, че VoIP разговорите винаги ще имат достатъчно капацитет, можеш да направиш QoS Reservation от 10 Mbps за VoIP. Това означава:

Тези 10 Mbps винаги ще са налични за VoIP, независимо от останалия трафик.

Останалите приложения ще се конкурират за останалите 90 Mbps."

п.п. По подразбиране 20% са заделени за VoIP, а другите се "конкурират" за трафика и който успее - то получава трафик! :) Операторите ползват тази опция, за да предложат разни планове по отношение на твоята скорост в интернет. Чувал си за гарантирана максимална скорост нали?! :) 

В платформите реално затова и Download e по-голям, т.е. приоритета са клиентите, а не тези който ще качват нещо! :) 

току-що, (:IdioibI:) написа:

"Пример:

Ако имаш интернет връзка от 100 Mbps и искаш да гарантираш, че VoIP разговорите винаги ще имат достатъчно капацитет, можеш да направиш QoS Reservation от 10 Mbps за VoIP. Това означава:

Тези 10 Mbps винаги ще са налични за VoIP, независимо от останалия трафик.

Останалите приложения ще се конкурират за останалите 90 Mbps."

Пропускате една МАЛКА подробност - дали изобщо се ползва VoIP?

Не го бъркайте с VoWIFI и VoLTE на мобилните телефони.

преди 5 минути, jhoro написа:

Пропускате една МАЛКА подробност - дали изобщо се ползва VoIP?

Не го бъркайте с VoWIFI и VoLTE на мобилните телефони.

Пропуснал си: "които не понасят закъснения или загуба на пакети." ;) 

Така, че някъде по-горе е споделено: Някои приложения и/или прочие са капризни в следващия момент са получават накъсвания било то в аудио или видео предаването или до прекъсване на дадена сесия. ;) 

Виждал си "Часовници" някъде, т.е. за да може да валидираш влизането в платформата. ;) Те са кратки. Защо ли?! 

Пропуснал си: "които не понасят закъснения или загуба на пакети." ;) 

А ти пропусна, че не ползвам такава услуга.

Чувал си за гарантирана максимална скорост нали?! :) 

Нито съм чувал, нито съм виждал!

Те не могат да осигурят „гарантирана МИНИМАЛНА скорост“ - ти за МАКСИМАЛНА говориш. Навсякъде пише „скорост ДО ...“.

преди 22 минути, jhoro написа:

А ти пропусна, че не ползвам такава услуга.

То, затова е и по избор! ;) На някои може тези услуги да са по-важни! ;) 

п.п. Microsoft e заделил 80% за основните процеси и е остави 20% за капризните. ;) 

След като не ползваш капризни услуги, то за какво да имаш резерва, т.е. за теб ще е удачно или да прекратиш това, като го "забраниш" или му дадеш стойност 0. ;) => И почва борбата на приложенията: :beat: .... :) кой изпревари той взима трафика! :) 

Други пък обратното. И?! За какво спорим?!

п.п. Ай ще се изкажа и по този начин: 20% са за приоритетни нужди, а останалите са за други! :) 

Поне така разбрах смисъла на това нещо! Пък ако греша ... значи още има какво да уча при трансфера на данни и/или информация! :)  

И?! За какво спорим?!

Не съм мислил да споря - уточнявахме различните аспекти, според индивидуалните нужди!

Но това заглавие - „Увеличете скоростта на интернет ...“ - е некоректно!

При всеки трансфер на данни има двупосочна комуникация, с цел верификация на пакетите! При несиметрични скорости - крайната е равна на по-ниската!

преди 54 минути, jhoro написа:

Не съм мислил да споря - уточнявахме различните аспекти, според индивидуалните нужди!

Значи покрай темата се замислих. Имах въпрос - бе ми отговорено. Изчаках умен да сподели подробности. "Той" сподели. 

Ползвах ИИ, за да се ориентирам какво, кое и защо.

image.png.767b0e82b70941b5e2e8a974c70a090a.png=> Това е на едната ми мрежова карта. 

Имаме обобщена скорост, но не знаем кои приложения получават или предават. Microsoft e заделил 20% от тези за нещо си. Независимо дали ни трябва трафик, то определена скорост (това 90/90) не се ползва на пълно! 

На другата мрежова карта е друго. 

Отделно това:

image.png.c989ba7e3fcbddee75681f68ae303d8f.png 

-> Тук ако не е "отбелязано" (махнеш отметката), то онази настройка се игнорира но само към въпросната мрежова карта. ;)

От тук на сетне има много сценарии, т.е. чак пък да задълбаваме не считам за уместно. 

На мен лично темата ми хареса. Провокира ме, замислих се и си намерих за момента необходимите отговори. 

Реално коя скорост увеличаваме?! Тази която е важна за приложението с което работим основно, т.е. махаме заделените резерви дадени ни от Microsoft за "незнайни неща" реално ползваме наличните скорости на мрежовата карта. 

Едното касае политиката в системата ни, а другото за коя карта да е и за коя да не е. 

Поне така го разбрах! 

За "0" - се разбра, но какво е 100%?! ;) Това означава ли, че трафика се прекъсва?! Не! Някои приложения ще "циклят" и не ще могат да вземат трафик, докато важния процес или приложение не свърши. ;)

Един вид: Някое приложение ще "получи" съобщение: "Абоната е зает. Моля опитайте по-късно!" :)  

преди 6 часа, АнонименАлкохолик написа:

Няма как от 1 gbps да се увеличи

Помисли пак за какво се говори! Не за увеличение над 1 Gbps, а за премахване на 20% резервирана скорост(лента). T.e. възстановяване на пълната скорост.

Цитат

Когато говорим за QoS Packet Scheduler и настройката „Limit reservable bandwidth“ в Windows, стойностите като 0% или 100% определят колко от мрежовата пропусквателна способност системата може да резервира за свои нужди — например за Windows Update, VoIP, или други системни услуги.

⚠️ Важно:

• Задаването на 0% може да подобри скоростта на интернет при стрийминг или игри, но може да повлияе на системни услуги, които разчитат на резервиран трафик.
  • Задаването на 100% обикновено не се препоръчва, освен ако не се тества специфично поведение.

📊 Какво означават стойностите:

Стойност Значение
0% Системата не резервира никаква пропусквателна способност — цялата мрежа е достъпна за потребителя и приложенията. Това е най-освободената настройка.
100% Системата може да резервира цялата налична пропусквателна способност, което на практика може да ограничи достъпа на други приложения до мрежата.

🛠️ Къде се задава това?

• В Group Policy Editor:
    Computer Configuration > Administrative Templates > Network > QoS Packet Scheduler > Limit reservable bandwidth

• По подразбиране Windows резервира до 20%, дори ако настройката не е конфигурирана.

🧠 Какво се случва, когато системата не прави заявки?

Ако няма активен системен трафик (напр. Windows Update, телеметрия, синхронизация и т.н.), тогава резервираната честотна лента не се използва. Това означава:

• Не се блокира реално трафикът на другите приложения.
  • Резервираната честотна лента остава свободна и може да бъде използвана от други процеси, ако е необходимо.

📌 А какво става, когато ОС започне да прави заявки?

Тогава QoS Packet Scheduler влиза в действие:

• Системният трафик получава приоритет според зададените правила.
  • Ако е зададен лимит (например 20% резервирана честотна лента), този процент се отделя за системата, и другите приложения може да усетят спад в скоростта, особено при натоварена мрежа.

🧪 Пример:

• Имаш 100 Mbps интернет.
  • QoS е конфигуриран да резервира 20% → 20 Mbps за системни нужди.
  • Ако Windows започне да тегли актуализации, тези 20 Mbps се използват приоритетно.
  • Останалите 80 Mbps са за другите приложения — но ако мрежата е претоварена, може да се усети забавяне.

Заключение:

• Без активен системен трафик: няма реално ограничение.
  • При активен системен трафик: другите приложения може да усетят спад, ако мрежата е близо до капацитета си.

Ако дадено устройство (например компютър с две мрежови карти) действа като рутер или gateway за други устройства в мрежата (например чрез Internet Connection Sharing или NAT), тогава QoS настройките на използвания мрежов адаптер могат да повлияят и на трафика на устройствата зад него.

📉 Как QoS може да възпре трафика на други устройства:

• Ако вторият мрежов адаптер, през който минават ъпдейтите (или друг системен трафик), има активиран QoS Packet Scheduler с резервирана честотна лента, тогава:
    • При активен системен трафик (напр. Windows Update), резервираната честотна лента се използва с приоритет.
    • Това намалява наличната честотна лента за останалия трафик, включително за устройства зад компютъра, ако той споделя интернет.

🧠 Пример:

• Имаш компютър с два адаптера:
    • LAN 1 — свързан към интернет.
    • LAN 2 — споделя интернет към други устройства (например чрез Ethernet switch или Wi-Fi hotspot).
  • Ако QoS е активен на LAN 2 и системата започне да тегли ъпдейти, трафикът на устройствата зад LAN 2 ще бъде ограничен, защото системата ще използва резервираната честотна лента с приоритет.

Какво можеш да направиш:

• Деактивирай QoS Packet Scheduler на адаптера, който споделя интернет.
  • Или ограничи системния трафик чрез групови политики или ръчно управление на Windows Update.
  • Можеш също да използваш специализиран рутер с QoS, който да управлява трафика на всички устройства по-ефективно.

преди 5 часа, (:IdioibI:) написа:

Ти собствени мисли нямаш ли?

Простият Българин не може да разбере , че скоростта за която плаща е закована на лимит от ОЛТ -Централна система за управление на трафика , която се намира в централата и от тази система се анализира и управлява скоростта за която плащаш-На Виваком плащам за 100 и ми дава чисти 104 даун 101 ъплауд.

каквито трикове да правя повече от това няма как да ми даде освен ако не пусна нов план за 200 300 но 100 ми стигат 

каквито трикове да правя повече от това няма как да ми даде освен ако не пусна нов план за 200 300 но 100 ми стигат 

Screenshot 2025-10-10 162711.png

преди 42 минути, adersa написа:

Простият Българин не може да разбере , че скоростта за която плаща е закована на лимит от ОЛТ -Централна система за управление на трафика , която се намира в централата и от тази система се анализира и управлява скоростта за която плащаш-На Виваком плащам за 100 и ми дава чисти 104 даун 101 ъплауд.

Screenshot 2025-10-10 162711.png

Ако дават толкова е добре! Защото преди време даваха по 20-30% от лимита и казваха - „Ама скоростта е ДО“!

При новите планове на мобилните оператори са наслагали някакви смешни скорости - 20 Mbps, 50 Mbps, 100 Mbps ...
Моят план е от старите и на 5G спокойно минавам 500 Mbps.

преди 29 минути, jhoro написа:

Ако дават толкова е добре! Защото преди време даваха по 20-30% от лимита и казваха - „Ама скоростта е ДО“!

При новите планове на мобилните оператори са наслагали някакви смешни скорости - 20 Mbps, 50 Mbps, 100 Mbps ...
Моят план е от старите и на 5G спокойно минавам 500 Mbps.

Откакто преминах на договор от булсат на вивком толкова ми дава цял ден на договора пише 100/100 няма до над . 

преди 30 минути, jhoro написа:

беше така защото масово всички бяхме на FTTB тип лан и нямаше за много хора договори .Сега като почти всички райони има ПОН ще е така плащаш получаваш

на телефона ползвам 4G YETTEL уж плащам за 400 а ми дава 200 300 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.