Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за създаване на ефирно радио

Featured Replies

Здравейте имам един въпрос става дума за един малък град който умишлено ще премълча. Искам да пусна ефирно радио само за града да приемем че имам необходимото техническо оборудване през каква процедура трябва да премина да ми отпуснат честота. 

ЗАКОН за радиото и телевизията

ZAKON_za_radioto_i_televiziqta_bg_kym_05_08_2016.pdf

Ciela Norma - Закон За Радиото И Телевизията - Онлайн

Цитат

Ето каква е официалната процедура в България, ако искаш да получиш честота за ефирно радио, дори само за малък град:

🧾 Стъпки за получаване на лиценз за ефирно радио

1. Подаване на заявление до Съвета за електронни медии (СЕМ)

• СЕМ е органът, който издава лицензии за радио- и телевизионна дейност.
  • Заявлението трябва да съдържа:
    • Данни за юридическото лице (фирма или организация)
    • Описание на програмата (музикална, информационна и т.н.)
    • Технически параметри (обхват, мощност, честота — ако е известна)
    • Финансови и организационни ресурси

2. СЕМ открива процедура

• СЕМ може да открие процедура по твое искане или по инициатива на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
  • Процедурата се публикува в Държавен вестник и на сайта на СЕМ.

3. Съгласуване с КРС

• КРС управлява радиочестотния спектър и определя дали има свободна честота за твоя регион.
  • Ако има, се прави техническа оценка и се отпуска честота.

4. Издаване на лицензия

• След одобрение, СЕМ издава лицензия за радиоразпръскване.
  • Лицензията е обвързана с конкретна честота, регион и формат на програмата.

5. Регистрация и такси

• Регистрация като доставчик на медийна услуга
  • Плащане на административни такси и годишни такси за използване на честотата

📌 Полезни източници

Успех!

Какво трябва да подготвите
Техническо описание на оборудването и покритието

Програмна схема и съдържание

Финансов план

Документи за регистрация на фирма или организация

Заявление до СЕМ и КРС

Spoiler

Стъпки за получаване на лиценз за ефирно радио
Иницииране на процедура от Съвета за електронни медии (СЕМ)

СЕМ взема решение за откриване на процедура за предоставяне на лиценз за радиоразпръскване – това може да стане по ваша инициатива чрез писмено искане.

Публикуване на решението

Решението за откриване на процедура се публикува в „Държавен вестник“ и на сайта на СЕМ.

Обявяване на конкурс

СЕМ обявява конкурс за предоставяне на лиценз за съответната честота. Вие трябва да кандидатствате с проект за радио програма, технически параметри и бизнес план.

Оценка и избор

СЕМ оценява кандидатите по критерии като програмна концепция, техническа обезпеченост, финансови ресурси и обществена значимост.

Издаване на лиценз

Ако спечелите конкурса, получавате лиценз за радиоразпръскване на определена честота за конкретен регион.

Разрешение за използване на радиочестотен спектър

Паралелно с лиценза от СЕМ, трябва да получите разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за използване на радиочестотния спектър

https://crc.bg/bg/rubriki/142/informacija-za-radiolubiteli

преди 1 час, nusho73 написа:

Какво трябва да подготвите
Техническо описание на оборудването и покритието

Програмна схема и съдържание

Финансов план

Документи за регистрация на фирма или организация

Заявление до СЕМ и КРС

Покажи скритото съдържание

Стъпки за получаване на лиценз за ефирно радио
Иницииране на процедура от Съвета за електронни медии (СЕМ)

СЕМ взема решение за откриване на процедура за предоставяне на лиценз за радиоразпръскване – това може да стане по ваша инициатива чрез писмено искане.

Публикуване на решението

Решението за откриване на процедура се публикува в „Държавен вестник“ и на сайта на СЕМ.

Обявяване на конкурс

СЕМ обявява конкурс за предоставяне на лиценз за съответната честота. Вие трябва да кандидатствате с проект за радио програма, технически параметри и бизнес план.

Оценка и избор

СЕМ оценява кандидатите по критерии като програмна концепция, техническа обезпеченост, финансови ресурси и обществена значимост.

Издаване на лиценз

Ако спечелите конкурса, получавате лиценз за радиоразпръскване на определена честота за конкретен регион.

Разрешение за използване на радиочестотен спектър

Паралелно с лиценза от СЕМ, трябва да получите разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за използване на радиочестотния спектър

https://crc.bg/bg/rubriki/142/informacija-za-radiolubiteli

Приятелю!

Линкът ти няма нищо общо със издаване на лицензии за местно радио. Тези изисквания са само и единствено за получаване на лицензия за радиолюбителска дейност.

Поздрави:   LZ4JW

преди 10 минути, Клонинга написа:

Радио ще пуснеш когато ми цъфнат налъмите! :jeer:

Въпросът на питащият не е кога ще ти цъфнат налъмите а създаване на ефирно радио. Не ти е мястото тук за да коментираш напълно непознати за теб неща.

преди 23 минути, Колев 74 написа:

Въпросът на питащият не е кога ще ти цъфнат налъмите а създаване на ефирно радио. Не ти е мястото тук за да коментираш напълно непознати за теб неща.

Тук не е място за създаване на радио, но и да иска да направи нещо, не може! Интуицията е по-силна от инстинкта! Затова уточнявам, че ще пусне радио, когато ми цъфнат налъмите! :) 

преди 2 минути, Клонинга написа:

Тук не е място за създаване на радио, но и да иска да направи нещо, не може! Интуицията е по-силна от инстинкта! Затова уточнявам, че ще пусне радио, кога ми цъфнат налъмите! :) 

Хлапе! Чети внимателно и не филосовствай. Сополя ти е още на врата. Той, тук няма да прави НИЩО - Само пита знаещите и тези, които имат опит в това, каква е процедурата.

Най малко се интересува от твоите налъми и интоиции.

току-що, Колев 74 написа:

Хлапе! Чети внимателно и не филосовствай. Сополя ти е още на врата. Той, тук няма да прави НИЩО - Само пита знаещите и тези, които имат опит в това, каква е процедурата.

Най малко се интересува от твоите налъми и интоиции.

Благодаря за пояснението ,на моята публикация ! А Клонинга едно голямо ,да не казвам какво . 

Без да съм запознат с правилата и процедурите, и запознатите тук съфорумници даже може и да ми се скарат, но според мен това е безмислено.

1. Има доста радиа,които отдавна работят. Не можеш да предложиш нещо по-различно.

2. Авторски права и лицензи, както и нужната техника ( само това би те убило финансово)

3. Радиата ги има в интернет.

4.Всеки един ТВ и интернет доставчик, има радиа в пакетите си.

5. Трябва да имаш и кадърни хора, на които да плащаш,както да си редовен пред НАП и НОИ.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 18 минути, The Lone Star написа:

И за мен е безсмислено, но за всеки влак си има пътници. Нека пусне момчето, няма лошо.

Най добре е да намери някой, който поддържа или излъчва такова радио, защото ако не е подготвен институциите ще го разкъсат като харпии. А да прави нещо нелегално даже няма и да го коментирам. Ама май точно това иска.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

Най добре е да намери някой, който поддържа или излъчва такова радио, защото ако не е подготвен институциите ще го разкъсат като харпии. А да прави нещо нелегално даже няма и да го коментирам. Ама май точно това иска.

Има си Международна конвенци по радиоразпръскване по света. България е член и е приела и подписала всички документи. Само до седмица след първото излъчване ще кацнат органите при него. Да вземе и да я прочете, няма да е хич лошо. Санкциите са твърде строги за нарушаване на разпоредбите. Пиша го, като лицензиран от международната комисия по лицензии - радиолюбител, и не ви пиша празни приказки.

С уважение:  LZ4JW   QTH  lokator - KN23TB

преди 22 минути, Колев 74 написа:

Има си Международна конвенци по радиоразпръскване по света. България е член и е приела и подписала всички документи. Само до седмица след първото излъчване ще кацнат органите при него. Да вземе и да я прочете, няма да е хич лошо. Санкциите са твърде строги за нарушаване на разпоредбите. Пиша го, като лицензиран от международната комисия по лицензии - радиолюбител, и не ви пиша празни приказки.

С уважение:  LZ4JW   QRT lokator - KN23TB

Затова и написах по-горе Бате Стефо, че не съм запознат. Разбира се, че е така както го казваш. Още повече, че ти си лицензиран радиолюбител ( извини ако нещо бъркам. Доколкото знам LZ4JW това ти е позивната)

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

Е аз да не съм казал нещо по-различно...! Никакъв шанс за радио в ефира. Да ляга да спи! Зимен сън и да става след мечките и пак да си ляга. ;)

преди 8 часа, Колев 74 написа:

Има си Международна конвенци по радиоразпръскване по света.

Таратанци. Из много региони на България "Радио 1" е "заглушено" (По-точно точно на отделените честоти за него) от турски радиостанции.

Колев, забравяш, че сме в България. ;) Само честотите на БНР са "защитени". :) 

Справочник — Предавател България

преди 6 часа, (:IdioibI:) написа:

Таратанци. Из много региони на България "Радио 1" е "заглушено" (По-точно точно на отделените честоти за него) от турски радиостанции.

Колев, забравяш, че сме в България. ;) Само честотите на БНР са "защитени". :) 

Справочник — Предавател България

Таратанци само в главата ти. Обичаш да се пъхаш винаги там, където си бос като циганин.

Пример: имаме 2 предавателя. Единият в Сливен (регионален,) което ще рече че мощността му е 100 вата  за региона. Другият във Одрин(извън България )с мощност 1 киловат. И двата работят на една и съща честота - ФМ - 88-108 мегахерц

Според твоите представи кой ще се чува много по добре? Този, до който си много по близо или далечния, който е 1 киловат. 10 пъти по мощен. Това се правеше тенденциозно заради турското население в България.

Ти, че си чук, то ти личи и от постовете в техническите раздели. Човек, на който главата е пълна с алкохол, каква информация може да представи на хората. Много си далеко, че и в страни от сериозните технически решения, за да си позволяваш да ги коментираш, най малкото да обобщаваш с думи, които са ти непонятни, като таратанци. Дървен философ със фес на главата. Безцеремонно обиждаш българския офицер.

преди 37 минути, Колев 74 написа:

Много си далеко

:offtopic_s: Не съм далеко. От "другата страна" на Балкана съм. ;) Друг е въпроса кой ретранслира сигналите и дали са статични. ;) 

Отделно, знаеш ли колко турски тирове преминават през "прохода на Републиката" и в кои има "FM Transmitte ?! ;)  

Тези, така наречени смущения, съм ги констатирал дори в региона на Добрич, Варна и Търговище. 

Да, прав си, сигнала не идва директно от Одрин, но смущения има въпреки Международните спогодби! ;) 

Цитат

📡 Ето разширената таблица с ориентировъчни радиуси на действие за FM предаватели от 10W до 1000W, през интервали от 50W. Радиусите са приблизителни и зависят от терена, антената, височината и атмосферните условия.

📊 Таблица: Мощност и радиус на покритие

Мощност (W) Радиус (км) – Идеални условия Радиус (км) – Градска среда
1 10 2–4 км 1–2 км
2 50 6–10 км 3–5 км
3 100 15–25 км 5–10 км
4 150 20–30 км 8–12 км
5 200 25–35 км 10–15 км
6 250 30–40 км 12–18 км
7 300 35–45 км 15–20 км
8 350 40–50 км 18–22 км
9 400 45–55 км 20–25 км
10 450 50–60 км 22–28 км
11 500 55–65 км 25–30 км
12 550 60–70 км 28–32 км
13 600 65–75 км 30–35 км
14 650 70–80 км 32–38 км
15 700 75–85 км 35–40 км
16 750 80–90 км 38–42 км
17 800 85–95 км 40–45 км
18 850 90–100 км 42–48 км
19 900 95–105 км 45–50 км
20 950 100–110 км 48–52 км
21 1000 110–120 км 50–55 км

📌 Забележка: Това са приблизителни стойности. Реалният обхват може да се различава значително в зависимост от:

• тип антена и нейното разположение
  • надморска височина
  • наличие на сгради, дървета, хълмове
  • атмосферни условия

преди 14 минути, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s: Не съм далеко. От "другата страна" на Балкана съм. ;) Друг е въпроса кой ретранслира сигналите и дали са статични. ;) 

Отделно, знаеш ли колко турски тирове преминават през "прохода на Републиката" и в кои има "FM Transmitte ?! ;)  

Тези, така наречени смущения, съм ги констатирал дори в региона на Добрич, Варна и Търговище. 

Да, прав си, сигнала не идва директно от Одрин, но смущения има въпреки Международните спогодби! ;) 

Съобщавам ти пред всички. Телекомуникацията за теб е тъмна Индия и не те съветвам да пишеш разни твои измишльотини.

Виж се какво си написал:

Отделно, знаеш ли колко турски тирове преминават през "прохода на Републиката" и в кои има "FM Transmitte ?!

Ти не знаеш какво е истинското значение на думата "FM Transmitte" , за да те питам с помоща на каква апаратура провери и констатира "смущенията" и на какво ниво бяха в момента, когато си констатирал това? Че и споменаваш Добрич, Варна, Търговище и т.н. Я посочи прибора със своето название и марка да те видя до къде можеш да стигнеш. Абсолютен шаламанин си!  АБСОЛЮТЕН!!!

преди 57 минути, Колев 74 написа:

Таратанци само в главата ти. Обичаш да се пъхаш винаги там, където си бос като циганин.

Пример: имаме 2 предавателя. Единият в Сливен (регионален,) което ще рече че мощността му е 100 вата  за региона. Другият във Одрин(извън България )с мощност 1 киловат. И двата работят на една и съща честота - ФМ - 88-108 мегахерц

Според твоите представи кой ще се чува много по добре? Този, до който си много по близо или далечния, който е 1 киловат. 10 пъти по мощен. Това се правеше тенденциозно заради турското население в България.

Ти, че си чук, то ти личи и от постовете в техническите раздели. Човек, на който главата е пълна с алкохол, каква информация може да представи на хората. Много си далеко, че и в страни от сериозните технически решения, за да си позволяваш да ги коментираш, най малкото да обобщаваш с думи, които са ти непонятни, като таратанци. Дървен философ със фес на главата. Безцеремонно обиждаш българския офицер.

Не знам колко често прескачаш до Балчик или Каварна ама наистина турците яко ни заглушават и чат пат и румънците и като пътуваме за морето най-често хващаме фреш , фокус и бнр . Бг радио , радио 1 и другите подобни от Варна трудно се ловят .Не знам дали в Търново е така , но в добричкият регион е така от години .Даже си спомням имаше дебати по тв по този случай преди време .

преди 2 минути, adersa написа:

Не знам колко често прескачаш до Балчик или Каварна ама наистина турците яко ни заглушават и чат пат и румънците и като пътуваме за морето най-често хващаме фреш , фокус и бнр . Бг радио , радио 1 и другите подобни от Варна трудно се ловят .Не знам дали в Търново е така , но в добричкият регион е така от години .Даже си спомням имаше дебати по тв по този случай преди време .

Аз това го зная много добре, че по вашия край е така. Ние не спорим за това. Оня пък, добре че от малко, малко разбира как да попита бота за да му даде някакъв що годе отговор ми представя "списък, и то подробенза мощност и покритие. Я си седнете на гъза и не се излагайте и не коментирайте това, което ви е като мъгла!

преди 5 минути, Колев 74 написа:

за да те питам с помоща на каква апаратура провери и констатира "смущенията"

:offtopic_s:Елементарна! = Радиото в колата ми! Или каква по-специална апаратура трябва да е, за да констатирам смущения?! 

И, не съм изследвал при какви метеорологични условия се е случвало, но многократно и в дадени региони е само, включително където са високоволтовите далекопроводи, т.е. би следвало да знаеш, че  FM сигналите (88–108 MHz) са чувствителни.  

преди 4 минути, цър-вул написа:

Я разясни "статичните" и динамичните сигнали!

Павка! Не му обръщай внимание. Този брус само дразни хората със своето незнание.

преди 5 минути, цър-вул написа:

Я разясни "статичните" и динамичните сигнали!

Статичните са стационарни, а динамичните са мобилни! :) 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.