Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на домашна система за видеонаблюдение

Featured Replies

Здравейте,

Предстои ми избор на система за домашно видеонаблюдение на къща (външно), тъй като познанията ми по темата не са много големи бих искал да помоля за помощ. Идеята ми е 3-4 камери (минимум 8MP). NVR и POE Switch, с опция на дистанционен достъп (например през телефона). Също така не съм сигурен какъв тип да бъдат камерите - булет или куполни. Сякаш повече клоня към куполните, поради по-дискретната им визия.

Първоначално се насочих към следния комплект:

https://www.robicam.bg/product/kompl-4-poe-bullet-8mp-4k-nvr/?_gl=1*tylh62*_up*MQ..*_gs*MQ..&gclid=CjwKCAiAuIDJBhBoEiwAxhgyFhBvfVhgZRkpnYDgn0QyWld4BYEMEmBz7ZJAG41YH3AvMhdpE89fgxoCcj0QAvD_BwE&gbraid=0AAAAAC7s9gzLhk6oMJvV4inX2V5Ybs2lv

После към това (за лаик като мен ми се стори по добрия вариант):

https://www.robicam.bg/product/reolink-nvs8-8mb4-4k-8mp-ip-camera-ip67/

Преди време бях купувал няколко камери за къщата на родителите ми от Robicam и въпреки че не съм имал проблеми с тях, като цяло не съм много очарован от този търговец. 

Бюджета е около 1000 лв и ми се струва, че в този ценови клас би могло да има нещо по добро от тези поредложения.

Предварително благодаря на отзовалите се!

Поздрави, 

Стоян

Според мен е удачен избор. 

Лично аз съм доволен от robicam.

Успех!

От Robicam като вифрма и аз съм доволен. Имам камери вкъщи, които са на повече от 5 години и си работят. За конкретния модел не мога да кажа. 

• Автор

Кой от двата варианта е удачен, не можах да разбера?

Относно Robicam не искам да им правя лоша реклама, както казах пазарувал съм от там един път и не съм имал проблеми. Вероятно и сега ще пазарувам от тях. Но пък вчера сутринта им писах по вайбър и все още чакам отговор (не мисля че е нормално). А и една колежка беше ходила във физическия магазин(в някой от моловете) и беше много изнервена след това, въпреки че не си спомням конкретната причина.

Трябва много да внимавате какво си избирате от Робикам. Много от нещата в сайта им не са читави, нито са по-различни от пластмасовите играчки в AliExpress.

По принцип, камери се "предписват" само след оглед на имота. Няма такова нещо като универсална камера, те си имат определена конструкция и конфигурация, която покрива определени нужди. Ако имаш широк двор и искаш просто да го държиш под око - дали нещо се движи из него - се слага обзорна камера с широкоъгълен обектив. Тя не ти дава абсолютно никаква детайлна информация, но поне криво-ляво можеш да видиш какво се случва - някакво куче се разхожда, някакъв човек е клекнал и нещо прави, някаква кола минава край оградата, и т.н. И всичко е "някакво", нямаш подробна информация. За подробна информация, камерата трябва да е с по-голямо приближение. Но пък тя е с по-тесен ъгъл и не покрива целия двор ... значи, всъщност, от тази позиция си за 2 камери, а не за 1, както си мислеше до днеска (примерно). Или друг пример - ако поставим камерата във вътрешен ъгъл между дълги стени, не се използва широкоъгълна оптика, за да няма отражения от стените при нощните снимки.

Заложил си много високи изисквания към резолюцията на камерата, бюджетът от 1000 лева едва ще стигне за 3 такива камери. И нищо няма да остане за NVR, харддиск за NVR-а, PoE-суич и кабел. Кабела всички го забравяте, а той е кръвоносната система на цялата инсталация и също е цифра. :)

Камери не се избират по резолюция. Тя, сама по себе си, не означава нищо и не е обективен критерий. Има си други неща, които се гледат, измерват и пресмятат на място, за да се даде адекватна препоръка - всяка камера, ако е продукт на място, в документацията си трябва да има разписани DORI-дистанциите ѝ. Това е реалният, обективен аршин, по който се определя коя камера става или не става. Другият обективен критерий са зрителните ъгли, по които се изчисляват зрителните полета на избрана дистанция - т.е., тая камера, ако я качим ей тук, ще вижда ли оттук дотам, или нищо няма да види?! Но, пак казвам, зависи дали гоним някакъв смислен резултат, тъй като има Балкан разлика между "изграждам видеонаблюдение" и "слагам камери".

1000 лева за цяла система ми изглежда като покупка на "комплект" от Temu и да става, каквото ще.

• Автор

Споделям още информация. На приложената скица е отразена къщата с местата, където мисля да поставя камери-три към момента. За вбъдеще може да добавя и още една две. Къщата е заобиколена от всякъде с други къщи, с изключение на страната към улицата.

Камера1 ще бъде поставена нависоко и ще наблюдава общо какво се случва откъм улицата-движение и евентуално номера на коли при нужда Разстояние до входна врата около 15м.

Камера2 на разстояние от около 2,5м от земята има за цел идентифициране на хора на входната врата и влизащите навътре. Разстоянието до вратата  около 6-8м.

Камера3 с широко зрително поле за наблюдение на двора и влизащите навътре.

Насочил съм се към 8МР камери тъй като първо не разбирам много и второ на къщата на родителите ми бях взимал някакви безименни китайски 4МР, които горе долу вършат работа. Corvax, какъв би бил ориентировъчния бюджет според теб. Сумата от 1000 лева е ориентировъчна, не крайна. 

Скица.png

Има ли улично и дворно осветление, или камерите ще бъдат в пълен мрак през нощта?

Както си показал и описал нещата, камера 3 идеално ми залепва на UNV IPC3624LE-ADF28K-WP. Камера 2 може да мине с по-голямо фокусно разстояние - IPC3624LE-ADF40K-WP. Под въпрос е камера 1 каква да бъде. На 15 метра си извън зоните за идентификация и разпознаване, отиваш в обзорната зона. За обзорна камера не можеш да залагаш очаквания за разчитане на номера. Изискването по 62676-5:2024 е за четене на номера на автомобили е да спазиш минимум зоната за разпознаване (дистанция R от DORI дистанциите). С 2 думи, тази камера е или обзорна, или целева. Ако не си сигурен отсега какво искаш, за тази позиция слагаш варио-обектив. Като казваш, че ще е високо монтирана, имаш ограничение на максималния ъгъл на атака от 30 градуса. Ако се наложи да потопиш камерата на повече от 30 градуса под хоризонта, губиш от ъгъла в равнината при регистрационния номер и ще го разчетеш трудно, да не казвам "никак".

• Автор

Няма допълнително осветление. Чудех се дали да не монтирам, но не бих искал да свети за всяка преминаваща котка, а то има доста. Вчера успях да премеря реалните разстояния и се оказа, че Камера1 и Камера 2 са на точно 10м от зоната им на наблюдение. Надявам се това да улесни избора.

• Автор

Имам правописна грешка в предишния пост - Камера1 и Камера3 са на 10м. Камера2 си е на 6-7м.

@pirks, въпроса с Камера 1, наистина е по-сериозен. Долу слагам снимка от преди малко, с 4 мм камера /5 MPx/. Буса е на точно 9,5 м в момента от камерата /по права линия/. Камерата е на около 7-8 м. височина. Както виждаш, номера е доста трудно четим, без допълнителна обработка на кадъра. @Corvax познава обекта :)  и може да се ориентира, така изчакай неговото предложение - по наясно е от мен с оптиките. Но, аз си мисля, че отиваме на 2 камери с поне 6 мм фокусно.....

cam1.jpg

A eто, какво се случва с широкоъгълна оптика /2,8 мм/, пак 5 MPx

cam2.jpg

преди 4 часа, NewRedDragon написа:

@pirks, въпроса с Камера 1, наистина е по-сериозен. Долу слагам снимка от преди малко, с 4 мм камера /5 MPx/. Буса е на точно 9,5 м в момента от камерата /по права линия/. Камерата е на около 7-8 м. височина. Както виждаш, номера е доста трудно четим, без допълнителна обработка на кадъра. @Corvax познава обекта :)  и може да се ориентира, така изчакай неговото предложение - по наясно е от мен с оптиките. Но, аз си мисля, че отиваме на 2 камери с поне 6 мм фокусно.....

4mm и голям сензор ще го уредят на 10 метра. Но с четенето на номерата ще е забавно. Това в голям процент от случаите е непостижимо с "цивилна" камера, особено през нощта, затова съществуват LPR камерите.

Важно е да заложим правилните очаквания, за да няма после разочарования. Нощно време, на дистанции на 6-7 метра, нещата загрубяват сериозно. Камерите са консуматор с обща мощност от около 5-6 вата. В тази мощност е включена и консумацията на светодиодите за нощно виждане. Ако няма околно осветление, камерите не могат да направят чудеса. Но, да, едни истински 4 или 6 мегапиксела, на голям сензор (1/2.4" или даже 1/1.8") ще свършат най-добра работа. Камерите, които предложих по-горе, са 4Mp с диагонал на сензора 1/1.8" и живеят в 2 варианта - с 2,8мм и 4мм оптика. За камери 1 и 3 бих заложил на 4-милиметровия вариант. Имат и 8-мегапикселов вариант, на същия диагонал, но са и друга цифра.

• Автор

Разчитането на номера не е самоцел. Сега разбирам, че не е лесно осъществимо(особено нощем). Предполагам че през деня няма да има проблем, но така или иначе основната идея на Камера1 е да се вижда какво се случва по улицата и по специално в близост до оградата. 

За обобщение:

Камера1 - Дали е еднаква с Камера3, не намирам модела?

Камера2 - IPC3624LE-ADF40K-WP

Камера3 - UNV IPC3624LE-ADF28K-WP

А какво ще кажете за другите компоненти?

преди 12 минути, pirks написа:

основната идея на Камера1 е да се вижда какво се случва по улицата и по специално в близост до оградата. 

За такива цели нямаш никакъв проблем.

Основната драма с разчитането на номерата е в това, че колите се движат прекалено бързо, а "затворът" на камерата е много бавен, освен това е поредов (чете матрицата ред по ред, а не интегрално). И обекти, които се движат бързо, се замазват. Към това допринасят и друго фактори, като междукадрова компресия, която допълнително разваля качеството.

• Автор

Моята идея беше за стационарни автомобили. Разбирай такива спряли пред къщи, с идеята да товарят нещо :)

Камери 1 и 2 бих ги направил еднакви, само камера 3 бих я оставил да ми покрива поле, по-широко от 90 градуса.

• Автор

Ясно. Остава NVR, хард диск и POE суич нали? Някакви предложения?

преди 16 минути, pirks написа:

Ясно. Остава NVR, хард диск и POE суич нали? Някакви предложения?

При условие, че явно се насочвате към UNV екосистемата, Uniview имат NVR-и, при които PoE суича е "вграден" - няма необходимост от отделно устройство. Например NVR301-08LS3-P8.  Що се отнася до HDD, аз лично винаги залагам на WD Purple серията.

ПС: Предлагам 8 канален NVR, с цел бъдещо разширение на системата. Не че няма и 4 канални, пак с PoE портове.

• Автор

До колкото разбирам този модел поддържа само до 6MP камери. Има ли вариант за 8MP?

преди 23 минути, pirks написа:

Относно кабела, може ли съвет какъв да бъде и от къде?

Търсиш задължително FTP CU кабел (не CCA) за външно полагане (с UV защита). CAT 5E е достатъчна. Лично аз ползвам този, но може и от друг търговец. Имай впредвид, че в 99% от случаите се продава или на кашон от 305 метра или на макара от 500 метра.

Забравих нещо - кабела е задължително поне 24 AWG

преди 6 часа, pirks написа:

До колкото разбирам този модел поддържа само до 6MP камери. Има ли вариант за 8MP?

Няма такова нещо. NVR301-08S3 носи камери до 4K. Разликата между 301 и 501 е основно в пропускателната способност. Отделно, 501 има екстри, които за просто видеонаблюдение не са нужни.

• Автор

Съжалявам, по грешка публикувах само част от пост и не успях да го редактирам. Не зная и как да го премахна. По долу е пълният текст:

Сякаш голямо объркване стана. 

В поста си (публикувано Понеделник в 16:44), колегата NewRedDragon е посочил модел NVR301-08LS3-P8, но има препратка, която води до NVR301-08LS2-P8. До колкото виждам, NVR301-08LS2-P8 поддържа до 6MP, а NVR301-08LS3-P8 до 8MP. Гледайки само линка, от тук дойде и моят въпрос. 

Както правилно е посочил Corvax, NVR301-08S3 поддържа до 4К, но пък ако не греша, NVR301-08LS3 и NVR301-08S3 са различни модели.

В крайна сметка каква е разликата между NVR301-08LS3 и NVR301-08S3, като изключим цената и външния вид? Вариант 501 мисля, че не е споменаван.

преди 1 час, pirks написа:

Съжалявам, по грешка публикувах само част от пост и не успях да го редактирам. Не зная и как да го премахна. По долу е пълният текст:

Сякаш голямо объркване стана. 

В поста си (публикувано Понеделник в 16:44), колегата NewRedDragon е посочил модел NVR301-08LS3-P8, но има препратка, която води до NVR301-08LS2-P8. До колкото виждам, NVR301-08LS2-P8 поддържа до 6MP, а NVR301-08LS3-P8 до 8MP. Гледайки само линка, от тук дойде и моят въпрос. 

Както правилно е посочил Corvax, NVR301-08S3 поддържа до 4К, но пък ако не греша, NVR301-08LS3 и NVR301-08S3 са различни модели.

В крайна сметка каква е разликата между NVR301-08LS3 и NVR301-08S3, като изключим цената и външния вид? Вариант 501 мисля, че не е споменаван.

Да станало е малко обървация, за което се извинявам. Все си казвам, да не пиша от телефона в техническите раздели, ама..... :) 

И така.... Основната разлика м/у двата модела е наличието на PoE интерфейси. Ето двата Datasheet`s:

NVR301 - S3 Series

NVR301-LS3-P Series

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.