Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся преводач за Android

Featured Replies

Трябва ми приложение за превод на думи и фрази от български на английски език и обратно. Трябва да поддържа гласово въвеждане и изход. Тоест - казвам на телефона нещо на български, той го изговаря на английски, и обратно. И да е безплатно. 

Също така да се има предвид, че телефонът е Huawei. Работи с гугълски приложения, ама все пак да спомена. 

Благодаря за предложенията.

Да разбирам, че си пробвал гугълския преводач и не те устройва и търсиш алтернативен?

Превод чрез говор - Android - Помощ за Google Translate

• Автор

Телефонът не е мой, и нямам идея какво AI вграждат в Huawei-те. Gemini AI не знам какво е, но ми прилича на нещо повече от преводач. Не ми трябват сложни неща или AI за прост превод на думи и фрази.

Иначе пробвах Google Translate, може и да свърши работа. Но ако има някое качествено независимо приложение - бих пробвал и него. 

Излизат тук разни, освен да ги пробваш. Може да имат и реклами.

English Bulgarian Translator – Apps on Google Play

Bulgarian - English Translator – Apps on Google Play

• Автор

Raze, аз и сам мога да вляза в Google Play, да тегля разни неща напосоки, и да пробвам дали работят. Пуснал съм тема с надеждата някой да сподели нещо изпробвано и добро. 

Впрочем, на Google Translate не работи микрофонът в офлайн режим. А целта е да се ползва приложението в чужбина, където не е ясно ще има ли достъп до интернет. 

преди 3 минути, Rudy M. написа:

Впрочем, на Google Translate не работи микрофонът в офлайн режим.

Изтегляне на езици за използване офлайн - Android - Помощ за Google Translate

Не съм теглил езикови пакети, но дават, че може да се ползва и микрофона с тях.

• Автор
преди 5 минути, Joss Bomon написа:

Изтегляне на езици за използване офлайн - Android - Помощ за Google Translate

Не съм теглил езикови пакети, но дават, че може да се ползва и микрофона с тях.

Аз започнах с изтегляне на езиков пакет (български). Да, може да се превежда и офлайн, но микрофонът не работи. 

преди 33 минути, Rudy M. написа:

Raze, аз и сам мога да вляза в Google Play, да тегля разни неща напосоки, и да пробвам дали работят. Пуснал съм тема с надеждата някой да сподели нещо изпробвано и добро. 

Впрочем, на Google Translate не работи микрофонът в офлайн режим. А целта е да се ползва приложението в чужбина, където не е ясно ще има ли достъп до интернет. 

Ами пробвай. Това за offline сега го казваш. Не мисля, че има такова приложение, а и гугъл преводача няма как да го ползваш offline с глас. То си пише като си офлайн и цъкнеш микрофона - 'this feature isn't available offline. Има преводачи, но не са безплатни.

Евентуално може да пробваш това с google преводача - според gemini AI:

Цитат

Как да накарате Google Преводач да работи с глас ОФЛАЙН

Не е достатъчно само да изтеглите езика в приложението. Трябва да изтеглите и пакета за гласово разпознаване на самия Android. Ето как (стъпките може леко да варират според модела, но логиката е същата):

Стъпка 1: Изтегляне на езиковия пакет в Google Translate

1. Отворете Google Translate.

2. Натиснете иконата на профила си (горе вдясно) -> Downloaded languages.

3. Изтеглете Bulgarian.

Стъпка 2: Изтегляне на системния гласов пакет (Критично важно!)

Google Translate използва "мозъка" на телефона за разпознаване на глас, когато няма интернет. Трябва да обучим този "мозък".

1. Отворете Настройките (Settings) на самия телефон.

2. Потърсете (чрез лупата) или отидете на: Google -> Settings for Google apps -> Search, Assistant & Voice.

3. Натиснете Voice.

4. Намерете опцията Offline speech recognition (Офлайн разпознаване на реч).

5. Отидете на таба All (Всички).

6. Намерете Български (Bulgarian) и го изтеглете.

7. Уверете се, че и English (US) или (UK) е изтеглен.

Алтернатива: Yandex Translate

Ако по някаква причина Google не Ви върши работа, единственото друго приложение с приличен офлайн режим за славянски езици е Yandex Translate.

• Трябва да изтеглите приложението.

• В менюто отивате на Download offline package.

• Теглите пакета за Български (той е доста голям, което е добър знак за качество).

• Забележка: Гласовото въвеждане офлайн при Yandex понякога е ограничено само до разпознаване на фрази, но е добър резервен вариант.

Върху подобен проблем съм работил доста време, след като това лято имах пътуване до Близкия Изток.

Изпитвах огромна нужда от преводач на телефона, но не можех да си позволя това, защото картата

ми за мобилен интернет ми струваше около 20 долара, с които пари там можех да си купя една пълна торба с

хранителни продукти от магазина или пазара.

За това когато се прибрах тука, започнах щателно да търся в нета подобен преводач, който да работи ОФЛАЙН.

Долу публикувам един голям списък с предложения:

1./ Reverso - Изисква премиум абонамент
 2./ Yandex-Преводачът е оптимизиран за превод на руски език
 3./ PROMT.One - Речник, преводач и разговорник. Има реклама
 4./ DeepL Translate - Преводът с камера е наличен на 25 езика. 
      Има платена версия
 5./ Мультитран - Не превежда текстове. Има реклама
 6./  iTranslate - Дава точни преводи и разпознава езика по глас. 
      Идеално е за туристи

7./  ABBYY Lingvo - Обслужва само 6 езика. Превежда само отделни думи.
 8./  Papago Naver - Предназначен е предимно за азиатци
 9./ Преводач на Microsoft - Превежда гласови разговори. 
     Има вграден   разговорник на ключови фрази. 
     Офлайн  преводите се теглят допълнително и натоварват паметта 
     на  телефона

10./ Google Преводач - Притежава най-голям избор на езици. И тук офлайн преводите се теглят допълнително,

но много от езиците ги няма. Може да се ползва предимно с Интернет, който в страна извън ЕС е скъп !

От тях съм си избрал и намерил "модове" на PRO версиите, на най-добрите:

* Преводач на Microsoft

* Itranslate

Единият преводач съм го инсталирал на телефона на жена ми (version 15), другия на моя (version 14) !

Инсталаторите съм ги качил на облак, така че няма проблем да ти дам, този който си избереш . . .

• Автор

Повечето от тези ги пробвах вчера. Не намерих това, което търся. Явно, за да се ползва гласово въвеждане, трябва да има интернет. Което за мен е нелогично, но - явно така ги правят. 

на 12.12.2025 г. в 10:03, Rudy M. написа:

Трябва ми приложение за превод на думи и фрази от български на английски език и обратно. Трябва да поддържа гласово въвеждане и изход. Тоест - казвам на телефона нещо на български, той го изговаря на английски, и обратно.

По-добре е да пише какво казваш на български, за да си сигурен че правилно те е разбрал.
После е по-добре не да го изговаря превода на английски, ами пак да го пише и ти да си способен да го разпознаеш, че не е изопачен смисъла на оригиналния български текст.
Ако е преведено правилно, чак тогава го карай да го изговаря на английски.
Иначе става майка плаче ... = понякога е вярно, а понякога може и боя да си изпроси притежателят на Хуявея.

п.п.
аз като хитрувам да пиша на български и го карам на компа да превежда на английски или френски, пиша българският еквивалент на английските или френските думи, така както се изразяват англичаните или французите, за да го налучква по-често да е правилно. Просто не искам да внимавам за правописни грешки на чуждите езици. Ако пиша така както ние се изразяваме на български, често става една каша не ти е работа. Аз го знам точно как го казват на английски със същия смисъл както е българското, ама преводачът пише глупости. А ако тръгна да го пиша директно на английски, става егати ужаса, те не знаят да пишат тия англичани. Едно и също произношение се пише по три различни начина и означава коренно различни неща. Ако го говоря на човек си ме разбира правилно, ама ако го пиша стават сакатлъци.

• Автор
преди 1 час, Белгиеца написа:

По-добре е да пише какво казваш на български, за да си сигурен че правилно те е разбрал.
После е по-добре не да го изговаря превода на английски, ами пак да го пише и ти да си способен да го разпознаеш, че не е изопачен смисъла на оригиналния български текст.
Ако е преведено правилно, чак тогава го карай да го изговаря на английски.
Иначе става майка плаче ... = понякога е вярно, а понякога може и боя да си изпроси притежателят на Хуявея.

Май не си ползвал досега такова приложение. Дори и Google translate.

Като кажа нещо на преводача на български, той го изписва на български на екрана. След това изписва и превода на английски, след около 0.5 - 1 сек. И чак след това, ако искам да го каже и на глас, допълнително натискам бутон. Така че няма опасност да се разплаче някоя майка. 

Цялата идея е, че имам приятел, който ще пътува за празниците до Великобритания. А не знае английски. Там ще има кой да го поеме, и няма да има нужда от език. Но по пътищата, по летищата и т.н., може да му се наложи някакво елементарно обслужване. Ако му зададе въпрос някой служител, ако трябва да си поиска вода, сандвич, тоалетна, и др. подобни. За всеки случай. Ес кю ти компрон?... ;)

Да си пусне роминг и евентуално някакъв мобилен интернет, няма да е кой знае колко скъпо. Друг вариант е да намери познат, който да е на линия и да може да му се обади да превежда.

• Автор
преди 11 минути, Raze написа:

Да си пусне роминг и евентуално някакъв мобилен интернет, няма да е кой знае колко скъпо.

Сега, след като вече знам, че приложенията за превод искат интернет, може да му предложа и този вариант. 

преди 5 часа, Rudy M. написа:

Май не си ползвал досега такова приложение. Дори и Google translate.

Никога не съм ползвал, защото говоря английски бързо като картечница още от миналия век.
Още като пoeбвaх англичанки дошли да учат руски в Софийския университет.

Много се съмнявам, че някакво приложение за телефон , при това без Интернет,  би могло да преведе по-добре от Google translate от български на английски.
Кой би бил тоя „юнак“ който щял да предложи по-голяма изчислителна сила от сървърите на Гугъл ?

преди 22 часа, Белгиеца написа:

Кой би бил тоя „юнак“ който щял да предложи по-голяма изчислителна сила от сървърите на Гугъл ?

Старите хора са казали:

"На прехвалена череша, с голяма кошница не отивай" !

Така че, стига сте се "кланяли" на този GOOGLE, като забравяте "първопоходците" в тази материя . . .Microsoft !

Както казах по-горе ползвам модификация на техния преводач, в която ги няма досадните реклами и ми е отворена

пълната версия (платената ) на този прекрасен преводач, работещ безотказно при липса на интернет.

Как да преведете разговори с повече от двама души, използвайки функцията за разговор с няколко устройства

1./ Как да започнете разговор с няколко устройства:

а./ Отворете приложението и докоснете иконата за разговор с няколко души. В приложението Windows щракнете върху раздела разговор .

б./ Докоснете Старт

в./ Въведете вашето име и език и докоснете ENTER

г./ A QR код или код за разговор ще покаже къде хората могат да сканират кода с помощта на устройството си или ръчно да въведете

кода за разговор, за да се присъедините към разговора.

2./ Как да се присъедините към разговор с няколко устройства:

а./ Отворете приложението и докоснете иконата за разговор с няколко души.

б./ В приложението Windows щракнете върху раздела разговор .

Присъединете се към разговор, като въведете кода за разговор или сканирате QR Код.

Човекът, който започна разговора, ще може да сподели това с вас.

в./ Изберете език и въведете разговор.

г./  Присъединете се към дискусията, като натиснете иконата на микрофона и говорите, или като въведете директно в текстовото поле.

Транслаторът автоматично превежда всички коментари на езика на потребителя – дори ако други потребители говорят

на друг език.

Моля,

имайте предвид, че няма да можете да говорите или въвеждате от вашето устройство, ако домакинът

заглушава всички участници.

След като сте незаглушен, ще можете да говорите/въвеждате.

3./ Как да преведете разговори с двама души с помощта на функцията за разделен екран

За разговори в лице с друго лице можете да използвате функцията за разделен екран на Microsoft преводач,

за да преведете разговора си с едно устройство.

а./ Докоснете иконата на микрофона

б./ Натиснете от езика и изберете вашия език

в./ Натиснете на езика и изберете езика на лицето, с което ще разговаряте.

В момента поддържаме 11 езика на говора.

г./ Докоснете иконата с 2 микрофона

д./ Натиснете и задръжте иконата на микрофона и кажете изречението, което искате да преведете

е./ Пуснете иконата на микрофона

ж./ Преводът ще бъде обявен

Microsoft Translator v4.0.542a2b44aba7.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.