Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

След преинсталиране на Windows какво да правя?

Featured Replies

Влязох във леново сайта и свалих ръчно всички драйвъри и инсталирах.
Свалих си и драйвърите за видео картата, но все още мисля, че някои драйвъри ги няма или не са ъпдейтнати. Бих ли могъл да видя със някоя програма, кои драйвъри са актуални
и кои трябва още да инсталирам?

Също искам да добавя, че доста от файловете са във системата ми, а не трябваше...
Как мога да изтрия абсолютно всички и да оставя само Уиндоуса? Трябва ли отново да преинсталирам лаптопа? 

Device Manager (Диспечер на устройства)

Натисни Win + X → избери Device Manager.

Ако има липсващи драйвъри, ще ги видиш със жълт триъгълник.

Можеш да натиснеш Update driver → Search automatically за бърза проверка.

Lenovo Vantage

Това е официалната програма на Lenovo, която автоматично проверява за липсващи или остарели драйвъри.

Препоръчвам да я инсталираш – тя е по-надеждна от ръчното теглене, защото знае точния модел на лаптопа ти.

преди 1 час, Star!x написа:

Свалих си и драйвърите за видео картата, но все още мисля, че някои драйвъри ги няма или не са ъпдейтнати. Бих ли могъл да видя със някоя програма, кои драйвъри са актуални

Също искам да добавя, че доста от файловете са във системата ми, а не трябваше...
Как мога да изтрия абсолютно всички и да оставя само Уиндоуса? Трябва ли отново да преинсталирам лаптопа? 

Ако просто искаш да махнеш ненужните драйвърни пакети → направи Reset this PC.

Ако искаш напълно чиста система → направи преинсталация от USB. Това е най-сигурният начин да се увериш, че няма остатъчни файлове.

Успех!

След преинсталиране на Windows какво да правя?

Развали го и пак питай тук.
Успех!
преди 7 часа, Star!x написа:

Lenovo си имат инструмент, който проверява хардуера и ти предлага съответните драйвъри.

преди 8 минути, jhoro написа:

Lenovo си имат инструмент, който проверява хардуера и ти предлага съответните драйвъри.

:offtopic_s:Значи да търси кмета на село Леново! :) 

преди 3 часа, (:IdioibI:) написа:

:offtopic_s:Значи да търси кмета на село Леново! :) 

Хайде спри с глупостите!

Донечера ще погледна на лаптопа, щото съм забравил как точно се казва! Понеже рядко стартирам под Windows.

преди 11 часа, nusho73 написа:

Lenovo Vantage

Това е официалната програма на Lenovo, която автоматично проверява за липсващи или остарели драйвъри.

Малко грешиш!

Цитат

Приложение Lenovo Vantage

Стартирайте приложението Lenovo Vantage, за да получите автоматично типа на вашата система и серийния номер. Можете да намерите серийния номер на началната страница на Lenovo Vantage. Ако Lenovo Vantage не е на вашето устройство, можете да го изтеглите отМагазин на MicrosoftЗа повече информация вижтеLenovo Vantage: Използването на вашия компютър току-що стана по-лесно.

преди 1 час, цър-вул написа:

Казва се

Преди да даваш съвети - проверявай!

Lenovo Service Bridge е друго!

How to navigate and download Lenovo software or drivers from Lenovo Support Site

Цитат

3. Select Drivers & Software on the Product Home page.

image.png.f32d3f9fee182062cc58b2ede788c687.png

4. Under Manual Update select Select Drivers (or use the Scan Now option under Automatic Update to automatically install drivers).Automatic Update

image.png.1abcb7bbf6270974104b1459fc4661c1.png

If you selected the auto Scan Now option, click Start Scan and make sure you've read and agreed to the Lenovo Service Bridge Terms and Conditions and Lenovo Privacy Statement.

image.png.c838de9c0603b9b8c5b6ea077a6a2591.png

5. Several options are provided to sort the drivers: Operating Systems/Components/Release Date/Severity together with a keyword searchbox.

The following is an example of a drivers list:

image.png.2f1766d99cbc051edd6f6adfeb64adc7.png

6. Click the Download icon to go to the download page. Check the readme for instructions.

image.png.44a00d9090bab4f81c670eee9868235d.png

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

Малко грешиш!

Преди да даваш съвети - проверявай!

Lenovo Service Bridge е друго!

How to navigate and download Lenovo software or drivers from Lenovo Support Site

Точно от тука свалих нещата и инсталирах ръчно, защото при автоматичното имах някакъв проблем,
но сложих Serial Nummer на търсачката и свалих нещата. При натискането на F12 да стартирам Boot меню-то не ставаше и опитах чрез Advenced Setup от настройките и рестартирах лаптопа, но повече картина лаптопа не показваше и се уплаших. След 15-20 мин лаптопа ми изкара картина и аз бърже да инсталирам и да следвам стъпките на инсталацията забравих да изтрия всички други стари файлове, които така или иначе си запазих! Та накратко май ще се наложи след работа отново да преинсталирам лаптопа, защото все едно нищо не съм направил... 

Цитат

Да, Lenovo поддържа специфични драйвери за свои хардуерни решения както под Windows, така и под Linux, но подходът е различен при двете операционни системи. Ето ти ясна картина как стоят нещата, стъпвайки на наличната информация.

🖥️ Драйвери за Windows

Lenovo предлага официални, собственически драйвери за Windows, които покриват:

• BIOS/UEFI актуализации
  • Чипсет драйвери
  • Управление на енергията
  • Специални функции на клавиатурата
  • Docking станции
  • Lenovo Vantage / System Update приложения

Lenovo System Update автоматизира намирането и инсталирането на драйвери за Windows 10/11 Lenovo Support.

Това означава, че за Windows Lenovo поддържа пълен набор от драйвери, оптимизирани за техния хардуер.

🐧 Драйвери за Linux

Под Linux ситуацията е по-разнообразна:

✔️ Официална поддръжка за сървъри

Lenovo поддържа официални Linux драйвери за сървърни системи (ThinkSystem, SystemX) чрез собствен YUM/apt репозитории, включващи:

• Драйвери за RAID контролери
  • Фърмуер
  • Инструменти за управление
    Това е описано в официалните инструкции за Lenovo Linux Driver Bundle linux.lenovo.com.

✔️ Поддръжка за лаптопи (частично)

За лаптопи Lenovo:

• Разчита основно на вградените в Linux kernel драйвери
  • Предоставя официални Linux образи за някои модели (сертифицирани за Ubuntu/Fedora) Lenovo Support
  • Някои специфични функции (фен контрол, power modes) се поддържат от общността, например Lenovo Legion Linux драйвери и инструменти в GitHub Github.

✔️ Реално положение

• Основните компоненти (Wi‑Fi, Bluetooth, GPU, touchpad) работят чрез драйвери в ядрото.
  • Специални функции (Fn клавиши, RGB, вентилатори) понякога изискват community проекти.
  • Lenovo е един от най-добрите производители по Linux съвместимост, но не предлага толкова пълни драйверни пакети както за Windows.

🧭 Обобщение

Платформа Драйвери от Lenovo Забележки
Windows Да – пълни, официални, автоматизирани Lenovo System Update покрива всичко Lenovo Support
Linux (лаптопи) Частично – основно kernel драйвери Специални функции често чрез community проекти Github
Linux (сървъри) Да – официални драйверни пакети Поддържани чрез Lenovo Linux YUM/Apt репо linux.lenovo.com

Успех!

преди 57 минути, Star!x написа:

При натискането на F12 да стартирам Boot меню-то не ставаше и опитах чрез Advenced Setup от настройките и рестартирах лаптопа...

Преди да ползваш Boot меню-то - разрешил ли си го в BIOS настройките?

преди 2 часа, jhoro написа:

Преди да даваш съвети - проверявай

Провери ти какво прави Lenovo Vantage! И тогава се изказвай 

Това е швейцарското ножче за поддръжка на Lenovo машините

преди 1 минута, цър-вул написа:

Провери ти какво прави Lenovo Vantage! И тогава се изказвай 

Дали не съм проверил?

Понякога си истинсщи Цървул - и то гумен!

преди 5 минути, цър-вул написа:

Как малоумно се хили... Отива ти

Не е като теб - безумно!

При положение, че вариантиге за реакция са само 7

Screenshot_20251217_152903_Chrome2.jpg.142116bc44bd3bda1c72a398c708d2ae.jpg

ти кой би предпочел???

• Автор
преди 22 минути, jhoro написа:

Преди да ползваш Boot меню-то - разрешил ли си го в BIOS настройките?

USB Boot е на enabled. 

Просто преди ми зареждаше по бързо, а сега трябва да чакам явно 10-20 мин. Странно е... 

• Автор

Lenovo Vantage провери дали хардуерниге неща работят, а също и ъпдейти на BIOS, Motherboard. 

Не знам кои драйвери липсват тъй като във Device Manager няма проблеми. Всичко което ми даде да сайт-а на леново след като сложих серийният номер свалих и инсталирах, инсталирах също и драйверите за видео картата. Лаптопа го преинсталирах още веднъж тъй като първият път се насрах, защото не изтрих файловете които останаха, които така или иначе си запазих на флаш памет. Сега бих искал да знам как мога да сърфирам във интернет безопасно като гледане на филми, сваляне на музика и т.н. За игри ще си използвам платформата на Стийм. 

преди 1 час, Star!x написа:

USB Boot е на enabled. 

Просто преди ми зареждаше по бързо, а сега трябва да чакам явно 10-20 мин. Странно е... 

Не говоря за USB Boot - дали е разрешен и кой е по ред. При мен е на първо място.

Питах за F12 дали е разрешен.

преди 20 минути, Star!x написа:

Lenovo Vantage провери дали хардуерниге неща работят, а също и ъпдейти на BIOS, Motherboard. 

Не знам кои драйвери липсват тъй като във Device Manager няма проблеми. Всичко което ми даде да сайт-а на леново след като сложих серийният номер свалих и инсталирах, инсталирах също и драйверите за видео картата. Лаптопа го преинсталирах още веднъж тъй като първият път се насрах, защото не изтрих файловете които останаха, които така или иначе си запазих на флаш памет. Сега бих искал да знам как мога да сърфирам във интернет безопасно като гледане на филми, сваляне на музика и т.н. За игри ще си използвам платформата на Стийм. 

Операционната система да е обновена и си избирате един браузър,опера ви препоръчвам. Така ще сърфирате безопасно.

преди 26 минути, jhoro написа:

Не говоря за USB Boot - дали е разрешен и кой е по ред. При мен е на първо място.

Питах за F12 дали е разрешен.

Това да не е Acer

Питай дали има и бутон нови?

преди 1 час, nusho73 написа:

Това да не е Acer

А това - Acer ли е?

20251217_1737122.jpg.0f7aa753824f871d4ae2961e2e2a4993.jpg

преди 1 час, nusho73 написа:

Питай дали има и бутон нови?

Ще питам теб - Защо пишеш, без да мислиш???

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.