Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка телевизори

Featured Replies

Здравейте и Честита Коледа!

Предстои покупка на 2 телевизора, които ще се използват основно за филми и Netflix. Не е изключено на единия и да се поиграва нещо (но изобщо нямаМ високи изисквания и претенции) 😂

И двата ще се гледат от около 3.5 м разстояние. Предполагам, че 55" е подходящ размер?

Ако има значение – единият ще е свободно стоящ (евентуалният за гейминг 😂), а другият ще бъде монтиран на стена.

Бюджетът е около 2000 лв. за всеки.

Разглеждам следните модели:

LG 55C52LA

LG 55C51LA
Samsung 55S90F

Моля, изразете мнение. Отворен съм и към други марки/модели.

Благодаря! :)

П. С. До сега не сме имали телевизори вкъщи – никой не ги е и търсил.

приятелски съвет ,каквото и да избереш - не го вземай от емаг ... 

личен опит ,при повреда в гаранцията са страшни разправии ... 

патих я мин година с тях за една пералня ... заради едни 30кинта по евтино 3 месеца разправии докато върнат парите ...

техника ли е - технополис !

• Автор
преди 2 часа, The Lone Star написа:

Ако човек има добро зрение, предполагам че и 55" ще станат.

Това сарказъм ли беше 😁

преди 2 часа, mr. 5r0ff написа:

приятелски съвет ,каквото и да избереш - не го вземай от емаг ... 

личен опит ,при повреда в гаранцията са страшни разправии ... 

патих я мин година с тях за една пералня ... заради едни 30кинта по евтино 3 месеца разправии докато върнат парите ...

техника ли е - технополис !

Ще го имам предвид, въпреки, че сега имат изкушаваща промоция от 10-15% (400-600 лв.)...

Аз от емага имам мн страници с покупки. Няколко пъти съм връшал без драми. При мен възстановиха сметката  до няколко дена....Пералня не съм купувал, но имаме тв. 

Само от емаг. Ако ще е пик-мик...по-добре от сайтовете им.

2025-12-26_144847.jpg

За филми и игри моделите са чудесен избор. 

Минус е прегарянето на OLED-a, Затова не са подходящи да се гледат на ТВ канал продължително време.

Както, и по ниската яркост сравнен с miniLED/QLED моделите. Не са подходящи за светла стая

При избора, трябва да се има в предвид и размера, който се изчислява лесно със следната таблица:

TV Size To Distance Calculator (And The Science Behind It)  

TV със диагонал 55 инча е до 2,5 максимум. По-скоро си за 65 инча над 3м.

преди 6 часа, FULL_BASS написа:

И двата ще се гледат от около 3.5 м разстояние. Предполагам, че 55" е подходящ размер?

Аз съм с 65 инча, гледам го от 3 метра разстояние и вече ми малее. 70 инча май не се предлагат на нашия пазар, но 75 инча ще е голям, така че за 3,5 метра задължително 65 инча. С добро зрение съм.

преди 1 час, plmen88 написа:

Аз съм с 65 инча, гледам го от 3 метра разстояние и вече ми малее. 70 инча май не се предлагат на нашия пазар, но 75 инча ще е голям, така че за 3,5 метра задължително 65 инча. С добро зрение съм.

Съгласен съм. 

Вземи си чист LED, 65" и не го мисли толкова. За около 1200-1300 лв. има перфектни врианти. 

преди 8 часа, FULL_BASS написа:

Разглеждам следните модели:

LG 55C52LA

LG 55C51LA
Samsung 55S90F

Моля, изразете мнение. Отворен съм и към други марки/модели.

Уф-ф-ф-ф, не е лесно да се каже кой е по-добър. Samsung S90f не поддържа Dolbi Vision. За някои филми това може да се окаже проблем, както и за някои игри на Xbox.

От друга страна пък Самсунга се справя малко по-добре с отраженията от лампи и неговата технология на дисплея QD-OLED (срещу WOLED на LG-C5) предполага по-живи цветове. ЛГ обаче пък е по-ярък.

За по-светли помещения ЛГ като цяло би трябвало да е по-добре, докато за по-тъмни Самсунг излиза с едни гърди напред. Това обаче са минимални разлики и ако телевизорите не са един до друг едва ли ще се забележат

Няма да казвам аз какво бих взел на твое място, за да не ме псуваш после :D Основната разлика между двата е технологията на самите дисплеи QD-OLED Samsung срещу WOLED при LG. Прочети за тях и си реши сам.

Ето ти и подробно сравнение м/ду двата телевизора:

https://www.rtings.com/tv/tools/compare/lg-c5-oled-vs-samsung-s90f-oled/88602/92237

пп: ВАЖНО!!!!   Сега погледнах какво точно се предлага на линка на Самсунг, който си дал. Продуктовият му код е: 

QE55S90FAE XXH, което значи че и неговият дисплей е като на ЛГ-то (демек WOLED). Уж в Европа трябваше да се вкарват Самсунг-и с QD-OLED. Не ги знам ЕМаг от къде са го вкарали този телевизор. Ако искаш да ти е с QD-OLED целият код на телевизора трябва да е QE55S90FAT XXH или QE55S90FAU XXH. 

С две думи - препоръчвам ЛГ. Ако решиш да е Самсунг с QD-OLED дисплей, трябва да не е от ЕМаг и да внимаваш точно какво пише като го купуваш.

преди 3 часа, ivottoshev написа:

пп: ВАЖНО!!!!   Сега погледнах какво точно се предлага на линка на Самсунг, който си дал. Продуктовият му код е: 

QE55S90FAE XXH, което значи че и неговият дисплей е като на ЛГ-то (демек WOLED). Уж в Европа трябваше да се вкарват Самсунг-и с QD-OLED. Не ги знам ЕМаг от къде са го вкарали този телевизор. Ако искаш да ти е с QD-OLED целият код на телевизора трябва да е QE55S90FAT XXH или QE55S90FAU XXH. 

С две думи - препоръчвам ЛГ. Ако решиш да е Самсунг с QD-OLED дисплей, трябва да не е от ЕМаг и да внимаваш точно какво пише като го купуваш.

Всички 55S90 са FAE, т.е. WOLED, за да e QD-OLED трябва да завършва на FAT или FAU

Добрата новина е, че всички 65S90 са QD-OLED, т.е. ако си вземе 65" ще е QD-OLED. Другия вариант ако иска 55" е да се насочи към S95F или S95D.

OLED телевизорите (всички модели) на LG имат един много голям недостатък, който е трудно забележим ако гледаш само телевизия, но при игра се забелязва. Почти всичките им OLED телевизири имат вертикална черта през средата на екрана. Доста е писано по този въпрос и проблема им е вече на 5 години, още не е решен. Лотария си е, но шанса да ти се падне панел с черта е по-голям от такъв без. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 20 минути, Gaming_Solutions написа:

Всички 55S90 са FAE, т.е. WOLED, за да e QD-OLED трябва да завършва на FAT или FAU

Добрата новина е, че всички 65S90 са QD-OLED, т.е. ако си вземе 65" ще е QD-OLED. Другия вариант ако иска 55" е да се насочи към S95F или S95D.

Това за FAT и FAU и аз му го написах. Щом на 55 инча всичките са WOLED, то предимствата на Самсунг изчезват. Остава липсата на Dolby Vision, което може да се окаже пречка в даден момент. Това за чертата, дето я имали повече от половината LG-та според мен са градски легенди. Може да е имало някоя дефектна партида, но няма как един от трите най-големи световни производители да имат такъв сериозен проблем и да не са го решили в продължение на пет години. Пък и в крайна сметка нали все пак го взима с гаранция. Аз все пак бих заложил на ЛГ.

Той ако увеличи бюджета, може и LG G5 или Сони да вземе, ама нали някакви граници е поставил в първият пост... 

на 26.12.2025 г. в 11:36, FULL_BASS написа:

(но изобщо нямаМ високи изисквания и претенции) 😂

Телевизор TCL 65MQLED75K 4K Ultra HD MINI LED SMART TV, GOOGLE TV, 65.0 ", 164.0 см

За 2800лв. 2х65"

извън темата 

какви матрици ползват TCL ?

преди 4 минути, mr. 5r0ff написа:

извън темата 

Питай "умника" ...

Цитат

Моделът TCL 65MQLED75K е оборудван с HVA (High Vertical Alignment) матрица, произведена от CSOT (дъщерната компания на TCL).

Този конкретен модел е част от серията QD-Mini LED за 2024/2025 г. и предлага едни от най-добрите показатели в своя ценови клас. Ето детайлите за панела:

Основни характеристики на матрицата:

Тип панел: HVA (подобрена VA технология). Тя осигурява изключително висок нативен контраст (около 7000:1), което прави черното много дълбоко, дори без помощта на подсветката.

Подсветка: Mini LED с технология за локално затъмняване. Това позволява прецизен контрол на светлината и минимизира ефекта „halo“ (сияние около светли обекти на тъмен фон).

Технология на цветовете: Quantum Dot (QLED) слой, който разширява цветовата гама до около 93-97% от DCI-P3 спектъра.

Честота на опресняване: Нативни 144Hz, което я прави отлична за гейминг от ново поколение и плавни движения при спорт.

Яркост: Пиковата яркост достига до 1300–1500 nits (според различни източници и настройки), което е предостатъчно за впечатляващ HDR ефект.

Защо HVA, а не стандартна VA?

HVA панелите на CSOT са проектирани да решат двата основни проблема на традиционните VA матрици:

Ъгли на видимост: HVA предлага значително по-добри ъгли на странично виждане, без цветовете да избледняват толкова бързо.

Скорост: Те имат по-бързо време за реакция на пикселите, което е критично за премахване на „ghosting“ ефекта при бързи сцени в игри.

Накратко: Получавате матрица с много дълбоко черно и висока яркост, която е идеална за гледане на филми в тъмна стая, но и достатъчно мощна за много светли помещения.

Цитат

TCL, чрез своето дъщерно дружество CSOT, в момента е един от най-големите доставчици на панели за почти всички големи марки в индустрията.

Всъщност, пазарът на LCD панели се промени драстично през последната година: южнокорейските гиганти Samsung Display и LG Display официално спряха или продадоха бизнеса си с LCD телевизионни панели на китайски производители (основно на TCL CSOT), за да се фокусират изцяло върху OLED.

Ето как стоят нещата при конкретните марки:

1. Samsung

Samsung е най-големият клиент на TCL CSOT. Макар двете компании да са конкуренти при готовите телевизори, те са партньори в производството:

• LCD патенти: През 2022 г. Samsung продаде всичките си патенти за LCD технология на TCL CSOT.

• Панели за QLED: Повечето „Neo QLED“ и стандартни „QLED“ модели на Samsung (особено високия клас) използват HVA панели от TCL.

• 98-инчовите модели: Всички 98-инчови телевизори на Samsung (като QN90 и QN990 8K) използват матрици, произведени от TCL.

2. Sony

Sony от десетилетия не произвежда собствени панели. Те купуват най-доброто на пазара и добавят своите софтуерни алгоритми и процесори (XR Processor):

• Mini LED серията: Флагманските модели на Sony, като Bravia 9 (2024/2025) и Bravia 7, използват висококачествени VA/HVA панели от TCL CSOT.

• Гейминг: Sony избира тези панели заради тяхната висока скорост на опресняване и контраст, които са ключови за PlayStation интеграцията.

3. LG

Тук ситуацията е най-интересна от 2025 г. насам:

• Продажба на заводи: LG Display официално продаде своя последен голям завод за LCD панели в Гуанджоу на TCL CSOT през април 2025 г.

• QNED серията: Тъй като LG вече не произвежда LCD матрици за телевизори, техните модели от серията QNED (които не са OLED) сега използват панели, произведени от TCL или BOE.

Защо всички купуват от TCL?

Пазарът в момента се доминира от „Големите три“ китайски производители на панели: TCL CSOT, BOE и HKC.

Марка Кои модели използват панели от TCL?
Samsung Почти всички QLED и Neo QLED модели (VA/HVA).
Sony Висок клас Mini LED модели (Bravia 7, Bravia 9).
LG Повечето нови QNED и бюджетни LCD модели.
Xiaomi / Hisense Голяма част от техните премиум 4K и 8K модели.

Извод: Дори да си купите скъп телевизор Samsung или Sony, има много голям шанс вътре да работи „сърцето“ на TCL. Това е причината TCL да предлагат толкова добри характеристики на по-ниска цена – те просто прескачат надценката на посредника.

преди 26 минути, mr. 5r0ff написа:

извън темата 

Използват CSOT матрици. Които са от техния завод + Samsung Display.

Точно поради тази причина TCL се налагат на световния пазар.

Пример 55C7K

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.