Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на видео карта 1080p gaming 600-650 лева

Featured Replies

И кой им е платил, след като имат негативни ревюта и за двата 8 ГБ модела - и на nVidia и на AMD? Ако nVidia им бяха платили, щяха да изкарат 8 ГБ 5060 Ti супер карта, а няма сериозен канал с позитивно ревю на тази карта, нито на 9060 XT 8 GB. Ако АМД са им платили, то щяха да хвалят 9060 8 ГБ, а никой не го прави. 

И двете 8 GB карти са зле за новите игри, още повече и старата платформа ги ограничава допълнително. И ще става по-зле в бъдеще с новите игри, а човека иска да я ползва поне 5 години, така че аз не мога да му я препоръчам. 

Вече той ако си прецени, да я купува - парите са си негови. 

П.П. Различните стойности са от различни игри. Не знам дали все пак си си направил труда да изгледаш нещо, или коментираш само скрийншотите от клиповете. 

• Отговори 59
  • Прегледи 2,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• B-boy/StyLe/
    B-boy/StyLe/

Това е последната известна цена. Не е актуализирана, защото не е налична. Та, информацията не е вярна. Точно!

• Струвала...

• Ceko123asdhe
    Ceko123asdhe

Да, благодаря. И в 7600 се огледах. Добра идея е и смяната на процесор попринцип. Моя ще го дам на брат ми, тои е с RYZEN 5 1600

Публикувани изображения

преди 1 час, ПК78 написа:

И кой им е платил, след като имат негативни ревюта и за двата 8 ГБ модела - и на nVidia и на AMD? Ако nVidia им бяха платили, щяха да изкарат 8 ГБ 5060 Ti супер карта, а няма сериозен канал с позитивно ревю на тази карта, нито на 9060 XT 8 GB. Ако АМД са им платили, то щяха да хвалят 9060 8 ГБ, а никой не го прави. 

И двете 8 GB карти са зле за новите игри, още повече и старата платформа ги ограничава допълнително. И ще става по-зле в бъдеще с новите игри, а човека иска да я ползва поне 5 години, така че аз не мога да му я препоръчам. 

П.П. Различните стойности са от различни игри. Не знам дали все пак си си направил труда да изгледаш нещо, или коментираш само скрийншотите от клиповете. 

Като цяло си прав и съм съгласен с теб за паметта, но казаното по-скоро се отнася за някой, който тепърва ще сглобява нова конфигурация. В този случай има много нюанси. Първо, човека прави ъпгрейд на 1060, общо взето всяка съвременна геймърска карта ще е огромен скок. Второ, изрично е написал, че резолюцията ще е 1080р и няма да минава на по-висока. Трето, виж на каква система ще слага карта. Стар процесор, старо дъно, 4 бланки бавна памет само 16ГБ, хард диск (има вероятност във всеки момент да започне да "стърже" и тогава да гледа играта на снимки). Неприятна ще е и ситуацията като не стигне системната памет (а Hogwarts Legacy дърпа много и системна), защото тогава ще ползва бавния хард диск. Захранването и то не е кой знае какво...Та в този ред на мисли, това с тези 5 години ми звучи малко шантаво, да ще изкара още някоя и друга година, но няма кой да каже със сигурност колко ще са. След 5 години я камилата, я камиларя.

Аз и за това му предложих вариант с 8 ядрен процесор R7 5700 и RX 7600. Хем ще има по-актуален процесор с повече ядра, хем прави много сериозен ъпгрейд на картата си, хем няма да счупи касичката. Процесора ще дръпне сериозно минималните кадри нагоре. Ако някъде усети, че има нужда от повече кадри, винаги има вариант да свали една стъпка графиката. Утеснее ли му прекалено 8Гб на картата, със сигурност ще е време за смяна на цялата система.

ПП. Иначе да, с две ръце съм за 9060 XT 16GB, стига да не е за сметка на процесора. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 48 минути, ПК78 написа:

С 5060 която си купих нямам засега проблеми с игрите които играя. За компютъра който имам не ми се дава повече от 620 лева за видеокарта. Мисля че това е златната среда и пак ще изкарам 4-5 години.

преди 48 минути, ПК78 написа:

Така е. Ето тук намерих ако иска да даде 650+100 лева за 9060ХТ 16ГБ.

Лично аз не го съветвам да я взема.

АМД са много добри в процесорите. Но явно не им достигат силите да "тачат на два стана". И затова е по-лесно да сложат повече видео рам за да привлекат клиентите. Вместо да мислят сложни логически вериги от милиони нано-транзистори. Защото видео паметта служи за съхранение на картинките, текстурите и подобни. Но обработката им изисква по-сложен хардуер. Само че ако продължи да се вдига цената на РАМ-а като цяло, тази стратегия на АМД е под заплаха.

Ако NVidia виждаха заплаха за техните видеокарти, които са "само" с 8GB видеорам то щяха и те да сложат повече или въобще нямаше да са конкуренция пред АМД. Но техните видеокарти с 8ГБ рам се продават и то много. Явно 8ГБ все още са достатъчни.

преди 33 минути, Miusuka написа:

АМД са много добри в процесорите. Но явно не им достигат силите да "тачат на два стана". И затова е по-лесно да сложат повече видео рам за да привлекат клиентите. Вместо да мислят сложни логически вериги от милиони нано-транзистори. Защото видео паметта служи за съхранение на картинките, текстурите и подобни. Но обработката им изисква по-сложен хардуер. Само че ако продължи да се вдига цената на РАМ-а като цяло, тази стратегия на АМД е под заплаха.

Ако NVidia виждаха заплаха за техните видеокарти, които са "само" с 8GB видеорам то щяха и те да сложат повече или въобще нямаше да са конкуренция пред АМД. Но техните видеокарти с 8ГБ рам се продават и то много. Явно 8ГБ все още са достатъчни.

Още колко ще се опитваш да ни убеждаваш колко хубава карта си си взел? Цапаш излишно темата и мисля, че прекаляваш вече. Нямам нищо против фенството, напротив, но не ни го натрапвай. Във високия клас NVidia няма кой да ги бутне, в средния/ниския АМД предлага същото или повче за по-малко пари (що се отнася до гейминг).

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Цапаш излишно темата и мисля, че прекаляваш вече.

Ти я цапаш. И всички подобни теми. Ясно е защо си се записал в тоя форум. Дебнеш тема в която някой иска да си купи компютър.

Още колко ще се опитваш да ни убеждаваш колко хубава карта си си взел?

Не ви убеждавам, а споделям мнението си за видеокартите на NVidia и AMD. 

Нямам нищо против фенството, напротив, но не ни го натрапвай.

Не става въпрос за фенство.

Във високия клас NVidia няма кой да ги бутне, в средния/ниския АМД предлага същото или повче за по-малко пари (що се отнася до гейминг).

Това твоето фенство ли е? 

Ако АМД предлага в средния/ниския клас същото за по-малко пари, защо въобще се купуват и то много повече картите на NVidia? Питам просто, не че съм им фен.

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Аз и за това му предложих вариант с 8 ядрен процесор R7 5700 и RX 7600. Хем ще има по-актуален процесор с повече ядра, хем прави много сериозен ъпгрейд на картата си, хем няма да счупи касичката. Процесора ще дръпне сериозно минималните кадри нагоре. Ако някъде усети, че има нужда от повече кадри, винаги има вариант да свали една стъпка графиката. Утеснее ли му прекалено 8Гб на картата, със сигурност ще е време за смяна на цялата система.

ПП. Иначе да, с две ръце съм за 9060 XT 16GB, стига да не е за сметка на процесора. 

И аз не бих дал дори 600 лв за видеокарта за тази машина, по-скоро ще търся нещо втора ръка за половината пари - нещо от сорта на 3060 12 GB или 6700 XT  - пак ще има огромно подобрение пред 1060-ката и ще има възможност да ъпгрейдне и процесор и дори да вземе ССД. За да кара още 5 години, няма да мине само с видеокарта, без значение каква е, ще трябва да смени почти всичко. 

преди 1 час, Miusuka написа:

Ако АМД предлага в средния/ниския клас същото за по-малко пари, защо въобще се купуват и то много повече картите на NVidia? Питам просто, не че съм им фен.

Щото имат много фенове, от едно време. И в случая не говорим за AMD срещу nVidia, а за 8 срещу 16 GB модел на един и същ производител. Ако има пари, да си доплати за 5060 ti 16 GB  -аз съм за, ама доплащането ще е доста повече, в сравнеие с 9060 xt 16 GB, без да получи съществено повече производителност. 

Ако се поинтересуваш, ше видиш, че продажбата на 8 GB модели на nVidia (5060 и 5060 Ti) не върви, в сравнение с 16 GB версии, които се купуват в пъти повече. Явно хората все пак предпочитат да дават повече пари, но за нещо, което си струва. Не случайно цената им падна на 300 долара (колкото чистата 5060), в сравнение с 350+ при старта. 

📊 Съпоставка на продажби (ретейл данни от Mindfactory)

🟩 AMD RX 9060 XT

👉 В множество отчети RX 9060 XT (особено 16 GB вариантът) редовно се продава повече от RTX 5060 Ti.

• През няколко седмици през 2025 г. RX 9060 XT бе сред най-продаваните GPU на магазина, често задминавайки RTX 5060 Ti по брой продажби. Например за една седмица RX 9060 XT е продал около 345 единици, докато RTX 5060 Ti е продал ~160. (PC Guide)

• В друг период RX 9060 XT е бил №2 по продажби на магазина (след RX 9070 XT), докато RTX 5060 Ti е бил по-надолу в класацията. (Wccftech)

🟦 NVIDIA RTX 5060 Ti

👉 Тази карта също се продава “доста добре” — особено версията 16 GB, която многократно превъзхожда 8 GB варианта.

• За 16 GB RTX 5060 Ti има стабилни продажби спрямо 8 GB версията (например около 1 675 броя на RTX 5060 Ti 16 GB vs. 110 на 8 GB в един период). (GameGPU)

📊 Какво показват данните в контекста

RX 9060 XT (16 GB) често се продава на равни или по-високи нива спрямо RTX 5060 Ti в данните от голямия европейски ритейл. (PC Guide)

RTX 5060 Ti също има добри продажби, но според същите данни често остава зад RX 9060 XT, особено в конкретни периоди. (PC Guide)

⚠️ Важно: тези данни са регионални (Mindfactory в Германия) — не са официален световен показател, но дават добра репрезентация на потребителските предпочитания на развит пазар. (GameGPU)

📌 Защо RX 9060 XT може да продава по-добре

🔹 Цена/производителност: RX 9060 XT често предлага по-добро съотношение цена/производителност от RTX 5060 Ti в много случаи, което го прави привлекателен избор за купувачите. (bestvaluegpu.com)

🔹 Варианти с 16 GB — както при Nvidia, така и при AMD вариантите с повече VRAM доминират продажбите, тъй като геймърите предпочитат повече памет за съвременни игри. (TweakTown)

📌 Обобщение

На база на наличните търговски данни от голям европейски ритейл:

Графична карта Продажби в данни от Mindfactory Коментар
RX 9060 XT (16 GB) 🟩 Често по-високи Един от най-продаваните GPU сред средния клас
RTX 5060 Ti (16 GB) 🟦 Добри, но по-ниски Стабилни продажби, но често зад AMD в брой
RTX/RX 8 GB версии Нисък интерес Значително по-слаби продажби от 16 GB варианти

👉 Заключение: В тези данни RX 9060 XT (особено 16 GB) изглежда се продава по-добре от RTX 5060 Ti в редица периоди на годината, докато RTX 5060 Ti също се купува, но обикновено на по-ниски обеми в сравнение с RX 9060 XT. (PC Guide)

Защо си останал с впечатлението че съм против 16 гигабайта рам? Просто виж първия пост за какво е темата. Но за 5 години напред не са достатъчни само 16 ГБ рам. Шината също е важна, а и други неща. Най-добре да взема карта за над 2-3 хиляди лева.

Тя неговата машина е на почти 10 години (поне дъното е на близо толкова) и няма как да изкара още 5 без да пипа нищо, но само видеокартата може да изкара, ако вземе читава. Така и така ще дава доста пари за нова видеокарта, поне да вземе някоя, която ще е адекватна повече време. Другите неща може да ги смени поетапно. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.