Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете да завърша конфигурацията си...

Featured Replies

Привет....Имам следните неща :

Процесор: Ryzen 7 7800x3D Tray

RAM: Adata XPG Lance Blade 2x16 GB 6000Mhz CL 30

SSD : KC 3000 PCie 4.0 NvMe M.2, 2048GB ( От румънците..... дано не е фалшиво)

Карта: Asrock Rx 9070 XT Steel Legend

Охлаждане: Deep Cool AK 620 Zero Dark ( Още не е купено)

Предложете добро дъно ( 200- 400 лв) , захранване ( 200-400лв) и кутия ( 100-200лв)... естествено мога да коригирам малко нагоре ако си заслужава нещо.Монитора ще е 27 инча OLED 2К но и него не съм решил кой да е. Кутията не държа да е отворена ,стъклена с осветление и т.н. Просто да върши работа :)

аз съм с това 850W https://plasico.bg/corsair-rm750x-shift-850w-cybenetics-gold-certified-cp-9020270-eurnrnrnrn-12945374.html 
ако искаш същото по - голямо за в бъдеще да се ъпгрейдва ето ти 1000W https://plasico.bg/corsair-rm1000x-shift-1000w-cybenetics-gold-certified-cp-9020271-eurnrn-12945348.html

За дъното:

Избираш B650 дънна платка, ако не искаш пълна подръжката на PCIЕx 5.0

В противен случай, се "оглеждаш" за B850, X870, които са значително по скъпи.

Тъй, като при Asrock,  дъната имат проблем със X3D чиповете, Препоръчително да ги избягваш.

Лично, бих заложил на MSI, Asus за AM5 платформата.

За кутия" Реши  дали искаш "обърнат" билд/тренда (ако кутията е в ляво на бюрото) или стандартната (в дясно)

The Reversible PC Case

Има и кутии, на които не се виждат и кабелите. Но, за да се случаи това и дъно (избора е малък) трябва да е специален модел (конекторите за кабелите са отзад на него)

Тогава, вероятно ще трябва да смениш и охлаждането с водно 360-ка, 320-ка

Ето моето предложение, като количката е от Амазон Германия, защото захранването и охладителя ги няма тук. 1200w са ти в повече, но спрямо цената на качествените захранвания 850/1000w, който се продават тук, за същите пари или с минимална разлика си заслужава да се вземе. В момента е едно от най-качествените на пазара, а и ще имаш доста добър аванс и занапред. Охладителя, който си посочил е хубав, но аз бих взел този или se black версията, както и PA 140 black. Дъното, което и да си избереш от всичките, няма да сбъркаш, като моя фаворит е Томахавката. Кутия Lian Li 217, като я има в няколко разновидности.

Това е от мен.

П.П. Ако случайно, не си купил все още този модел на видеото те съветвам да си вземеш XFX Mercury модела. Има го и в двата цвята.

IMG_0256.png

IMG_0257.png

B650/B850 AM5

750–850 W 80+ Gold

добре проветряемата кутия с място за 2+ вентилатора

27″ 2K OLED гейминг монитор след края на тази сглобка препоръчвам модели с 144–240 Hz и добър G-Sync/FreeSync,

Биос и RAM: За 7800X3D е добре да се увериш, че дъното има актуален BIOS, особено ако е по-стар модел платка.

кутията трябва да се съобрази с формата  на платката

преди 11 часа, Mr. ?? написа:

За дъното:

Избираш B650 дънна платка, ако не искаш пълна подръжката на PCIЕx 5.0

В противен случай, се "оглеждаш" за B850, X870, които са значително по скъпи.

Тъй, като при Asrock,  дъната имат проблем със X3D чиповете, Препоръчително да ги избягваш.

Лично, бих заложил на MSI, Asus за AM5 платформата.

За кутия" Реши  дали искаш "обърнат" билд/тренда (ако кутията е в ляво на бюрото) или стандартната (в дясно)

The Reversible PC Case

Има и кутии, на които не се виждат и кабелите. Но, за да се случаи това и дъно (избора е малък) трябва да е специален модел (конекторите за кабелите са отзад на него)

Тогава, вероятно ще трябва да смениш и охлаждането с водно 360-ка, 320-ка

Може ли да споделиш какъв проблем точно има, понеже съм с Asrock, но лично аз не виждам някакви проблеми и всичко е наред аз съм с Asrock b650m pg lightning wifi без да правя ъпдейти нищо за момента 

преди 48 минути, Ant1Lamer написа:

Може ли да споделиш какъв проблем точно има, понеже съм с Asrock, но лично аз не виждам някакви проблеми и всичко е наред аз съм с Asrock b650m pg lightning wifi без да правя ъпдейти нищо за момента 

dead cpu AM5 (X3D chip) на Asrock, дънна платка са най-честите оплаквания. Повечето са за 9800X3D, но има и за 7800X3D.

От Asrock препоръчват да се използва последния наличен BIOS за конкретното дъно. Въпреки че , не е сигурно дали са отстранили проблема напълно.

Има множество инфо по въпроса в reddit: dead 7800x3d on asrock

(за други марка дъна, също може да се появи проблем със "опечен" 3Dчип. но, процента там е по-малък.)

Новина от вчера . В турски геймърски игрален клуб , от 150 компютъра с дъна АСУС , 10 %  15 броя 9800x3d  са изгърмяли . В ''редит'' има оплаквания от всички производители на дъна. Така че, по скоро проблема е в x3d процесорите на АМД. Четох, и за фалшиви реплики на 7800x3d и  9800x3d.

Извод  :  Всичко с техниката е  50%на  късмет , както и почти всичко в живота.

• Автор
преди 19 часа, Velcho Andreev написа:

Ето моето предложение, като количката е от Амазон Германия, защото захранването и охладителя ги няма тук. 1200w са ти в повече, но спрямо цената на качествените захранвания 850/1000w, който се продават тук, за същите пари или с минимална разлика си заслужава да се вземе. В момента е едно от най-качествените на пазара, а и ще имаш доста добър аванс и занапред. Охладителя, който си посочил е хубав, но аз бих взел този или se black версията, както и PA 140 black. Дъното, което и да си избереш от всичките, няма да сбъркаш, като моя фаворит е Томахавката. Кутия Lian Li 217, като я има в няколко разновидности.

Това е от мен.

П.П. Ако случайно, не си купил все още този модел на видеото те съветвам да си вземеш XFX Mercury модела. Има го и в двата цвята.

IMG_0256.png

IMG_0257.png

Ще прегледам  всички предложение на хората писали тук, но защо XFX Mercury е по-добрата. За захранване точно се бях загледал по

Endorfy Supremo FM6 1000W за окло 270лв с 120 месеца гаранция.

Монитор ми хвана окото 4-то поколение WOLED (Primary RGB Tandem OLED 280Hz н

преди 2 часа, Red Soldier написа:

Ще прегледам  всички предложение на хората писали тук, но защо XFX Mercury е по-добрата. За захранване точно се бях загледал по

Endorfy Supremo FM6 1000W за окло 270лв с 120 месеца гаранция.

Монитор ми хвана окото 4-то поколение WOLED (Primary RGB Tandem OLED 280Hz н

За монитор и видео картата разгледай youtube канала Monitors Unboxed и Hardware Unboxed или сайта им Techspot, а за захраване - https://hwbusters.com/best_picks/best-atxv3-pcie5-ready-psus-picks-hardware-busters/5/ 

Ако не държиш на ATX дъно, mATX са по-евтини и влизат по-лесно в бюджета, съответно и кутията може да е по-малка. 

MSI MAG B850M MORTAR WIFI е доста добро и препоръчвано дъно, както и по-стария MAG B650M MORTAR WIFI, но като гледам, цената им е почти еднаква в момента, така че по-добре по-новото. Но леко ти надхвърлят бюджета. 

Това е мини варинта на MSI MAG B650 Tomahawk WIFI което е по-евтино и влиза в бюджета, или съответно MSI MAG B850 TOMAHAWK MAX WIFI.

Алтернативи са ASUS TUF Gaming B650-PLUS WIFI, съответно M варианта, който учудващо е по-скъп, или ASUS TUF Gaming B850M-PLUS WIFI и съответно ATX варианта, които обаче отиват доста над бюджета. 

За захранване - до 400 лв има огромен избор. Даже до 200 лв. Гледай да е поне Gold и ATX 3.1

Кутията е въпрос на вкус - важното е да има добър въздушен поток и да се работи лесно с нея. Има стотици читави кутии вече, трудно се следят. Аз си бях харесал на Lian-Li A3, модела с дървото, но не знам дали ще ти хареса. Имаше доста положителни ревюта за нея. Но е mATX.

• Автор

След вашите предложения ( за което Благодаря )  и много чудене събрах следното :

SSD : KC 3000 PCie 4.0 NvMe M.2, 2048GB

Дъно : MSI MAG B850M MORTAR WIFI

Захранване : Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1 80 Plus Gold

Охлаждане:  Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black.

До момента за около 3600лв всичко. Остана някаква кутия която да има съответните изводи отпред/отзад  .... не знам още каква...

Дали си заслужава още 1 GB само за ОС , а на KC 3000 PCie 2048GB да са игрите, архиви и филмите? Ако дъното го позволява де....

на 10.01.2026 г. в 20:32, Red Soldier написа:

След вашите предложения ( за което Благодаря )  и много чудене събрах следното :

SSD : KC 3000 PCie 4.0 NvMe M.2, 2048GB

Дъно : MSI MAG B850M MORTAR WIFI

Захранване : Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1 80 Plus Gold

Охлаждане:  Thermalright Phantom Spirit 120 SE Black.

До момента за около 3600лв всичко. Остана някаква кутия която да има съответните изводи отпред/отзад  .... не знам още каква...

Дали си заслужава още 1 GB само за ОС , а на KC 3000 PCie 2048GB да са игрите, архиви и филмите? Ако дъното го позволява де....

Смени модела на захранването с XG серията. За колко пари ще вземеш това mATX дъно.

Заслужава си, ако имаш пари и този 1 ТБ е минимум същата скорост или по-бърз от KC3000. Иначе не, KC3000 е доста бърз диск, и при сегашните цени не виждам смисъл да купуваш втори. 

Дали си заслужава още 1 GB само за ОС , а на KC 3000 PCie 2048GB да са игрите, архиви и филмите? Ако дъното го позволява де...

Може да си разделиш диска на две. Там където ще слагаш операционната система и 500GB ще стигнат, а останалото за игрите, филмите и тн. 

преди 14 часа, Velcho Andreev написа:

Смени модела на захранването с XG серията. За колко пари ще вземеш това mATX дъно.

Да, XG серията се води Leadex VII и е с 10г. гаранция. Ако бюджета го позволява си заслужава, но и това, което е избрал вероятно ще надживее конфигурацията

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

Може да си разделиш диска на две. Там където ще слагаш операционната система и 500GB ще стигнат, а останалото за игрите, филмите и тн. 

Това е най-логичният вариант като дойде един грамаден ъпдейт за нова версия от 5 гиги поне да му е мирна главата , че ще има място.

• Автор
преди 19 часа, Velcho Andreev написа:

Дъното го взех от BG за 438лв.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.