Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за нова конфигурация - съвместимост

Featured Replies

Здравейте, съфорумници.

На път съм да закупя следната конфигурация. Ще се ползва основно за работа с програми за 3д графика и рендериране, както и по малко гейминг(не е приоритет). При монитор 27инча с резолюция 2к.

CPU: Intel Core i7-14700F BX8071514700F
Motherboard:  ASUS TUF Gaming B760-Plus WIFI 90MB1ER0
PSU: Corsair RMx Series 2024 RM850x 850W ATX 3.1 CP
CPU Air cooler: DeepCool AK620 Zero Dark R-AK620
Case: Corsair Frame 4000D RS
RAM: Kingston FURY Beast DIMM Kit 32GB DDR5-5200 CL40-40-40
GPU: ASUS Prime GeForce RTX 5060 Ti - 16 Gb

Ще Ви бъда много благодарен за отзиви и мнение дали избраните компоненти си пасват правилно, без да се получава спъване на един или друг компонент. 

Честотата на RAM паметта не е ли доста ниска? То ясно че са скъпи, но не мисля, че разликата с по-бърза памет ще е голяма.
SSD не виждам в конфигурацията.

Защо не вземеш AMD? Процесор AMD Ryzen 9 9900X 12-ядрен 5.6GHz AM5 120W Box (100-100000662WOF) от Vario.bg

Ryzen 9 9900X vs i7-14700F [3-Benchmark Showdown]

Предложението на @Raze за АМ5 платформа е по-далновидно за в бъдеще, след като 1700 е мъртъв и нямаш възможности за ъпгрейд, каквато ще имаш с АМ5 /поддръжка на процесори от следващо поколение/. Освен това интелския процесор ще грее много повече и този охладител трудно ще се справя при продължително рендиране.

По-високата честота на паметта не е за пренебрегване, и въпреки цените е по-добре сега да вземеш адекватната. За дъно за 9900Х примерно това > ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI с около 50€ по-скъпо от аналогичното което си избрал. Ако аудиото не ти е приоритетно > Дънна платка ASUS TUF Gaming B650-E WIFI 90MB1GT0-M0EAY0 от Vario.bg

Сравнение на Дънна платка ASUS TUF Gaming B650-Plus WIFI 90MB1BZ0-M0EAY0 vs Дънна платка ASUS TUF Gaming B650-E WIFI 90MB1GT0-M0EAY0 - VARIO.bg

Вижте според програмите, с които ще работите.Какви изисквания имат.За процесор, графика и РАМ( обем ).

Знам, че рамта е на нереални цени .Но в спецификациите на дъното за 14 серия процесори, има одобрена от  6800 до 7200 мт /с.Не видях на 5200 която, е по-бавна от предните. Вероятно сте я избрали защото , е по евтина.

В момента с такъв сокет се взема по изгодната ДДР 4. И се спестява за другите компоненти.Или по голям обем памет.

• Автор
преди 20 минути, Raze написа:

Честотата на RAM паметта не е ли доста ниска? То ясно че са скъпи, но не мисля, че разликата с по-бърза памет ще е голяма.
SSD не виждам в конфигурацията.

Защо не вземеш AMD? Процесор AMD Ryzen 9 9900X 12-ядрен 5.6GHz AM5 120W Box (100-100000662WOF) от Vario.bg

Ryzen 9 9900X vs i7-14700F [3-Benchmark Showdown]

За RAM сте прави, малко аз съм се обръркал в посочените от мен цифри. DDR5-5600 ще бъде, не DDR5-5200.
Относно избора ми на процесор:
- Intel е на по-ниска цена, което ме устройва финансово.
- повечето ядра за сметка на херците са важни за начина на работа, който ползвам при 3д графики.
- ползвал съм Intel до сега, и го има момента на "навика". Знам какво получавам, и какво да очаквам.

Не бих казал, че DDR5-5600 е кой знае колко по-бърза. Мисля, че 6000+ ще е по-добре. Също така съм дал връзка с тестове, при AMD имаш 10% по-бързи ядра и като цяло по-малък брой ядра/нишки ти дават повече производителност от интела, а и можеш да смениш с по-бърз/нов процесор по-нататък, докато при интел нямаш такава опция, за сокета няма по-нови процесори, ще трябва и дъно да сменяш, ако решиш да ъпгрейдваш към по-нов процесор.

SSD?

RAM също разгледай добре, поне тук разликата между 5600 и 6000 е около 30 евро. Виж и на по-висока честота каква ще ти е цената.

Компоненти > Памет от Vario.bg

преди 2 часа, Castorius написа:

GPU: ASUS Prime GeForce RTX 5060 Ti - 16 Gb

Ако бюджетът е фиксиран – 5060 Ti 16GB е окей. → Ако можеш да добавиш още ~200–250 лв, RTX 4070 е огромен ъпгрейд за рендери.

преди 1 час, Castorius написа:

- ползвал съм Intel до сега, и го има момента на "навика". Знам какво получавам, и какво да очаквам.

Сигурен ли си?

Да кажеш нещо за 14-то поколение на Intel?

преди 1 час, Castorius написа:

- повечето ядра за сметка на херците са важни за начина на работа, който ползвам при 3д графики.

И аз бях фен на Интел, ама вече съм на АМД. Ти не следиш ли борбата на процесорите между двете фирми?

Освен това 20-те ядра на този процесор не е това което е. Интел ги разделят на две части:

CPU Specifications

Total Cores 
20
# of Performance-cores
8
# of Efficient-cores
12

Не зная какво точно означава но не ми харесва. Това са някакви фирмени трикове. И това го доказват бенчмарковете.
Не зная колко ти е спешна смяната, ама не си улучил момента. За 3Д графика и рендериране се иска по-скъп хардуер.
Например графичната ти карта е с 16ГБ, но си остава 128 битова шина. Това е малко за сериозна 3Д графика и рендериране. Трябва карта с 256 или най-добре 512, ама те са колкото лек автомобил втора ръка сега.
Ама ти си знаеш.

Ако е Интел, гледай Core Ultra 7 265 - по-ефективен (грее по-малко), по-бърз, по-нова платформа, която още се подържа и като гледам е на същата цена.

Може да изчакаш съвсем малко и да вземеш новите Core Ultra 270 (вече ги обявиха, ще се появат скоро по магазините), които са по-добри и може би ще са на същата или по-ниска цена. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.