Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за избор на първи/втори автомобил

Featured Replies

Здравейте! Млад съм шофьор от Бургас и ми предстои преместване в София за университет (тоест ще карам главно градско), така че търся първата си собствена кола. До момента съм карал единствено на баща ми и съм събрал пари за моя. Имам няколко ясни предпочитания:
Купе или седан, хечбеки и комбита не ме привличат нито практически, нито визуално.
Ръчна скоростна кутия, искам да се науча да карам както трябва.
Не ми трябват много коне, но ми е важно да е сръвнително издражлив двигател.
Някой коли който съм си харесал: Toyota Celica, BMW-та с мотор М52 или М54, и Mercedes C-класа W124. Знам че не си приличат но тези съм харесал И преди да ме храните за някой избор или нещо което съм казал, почти нищо не разбирам от коли и ви моля за разбирателсто и конструктивна критика. Искам да се образовам. Благодаря!

Първо се споделя бюджет!

Какво си карал до сега? Учебната, на баща ти .. някоя друга?

Кое ти харесва и кое не в караните до сега?

Какво означава за теб издръжлив двигател?

И нали знаеш, че една кола не е само двигател!

Когато говориш за коли - споделяй конкретни данни - Toyota Celica - само виж колко се е променила през годините и ми кажи как някой да знае ти за коя си мислиш ...

И като казваш градско - представи си сега къде и как я паркираш? Все си мисля, че с метрото ще ти е по-бързо и удобно.

Философа що не го питаш, за какво се е хванал в коли по на 30+ години и 200 коня

Към автора - бензин, нещо като Yaris, i10, Polo, Fiesta.

• Автор
преди 30 минути, Teemo v. X написа:

Философа що не го питаш, за какво се е хванал в коли по на 30+ години и 200 коня

Повече от ясно ми е че не са топа на практичността, просто тези ми харесават. Все пак от време на време искам и кефа да си правя (без да се убивам), още съм млад.
Благодаря за предложенията!

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Първо се споделя бюджет!

Какво си карал до сега? Учебната, на баща ти .. някоя друга?

Кое ти харесва и кое не в караните до сега?

Какво означава за теб издръжлив двигател?

И нали знаеш, че една кола не е само двигател!

Когато говориш за коли - споделяй конкретни данни - Toyota Celica - само виж колко се е променила през годините и ми кажи как някой да знае ти за коя си мислиш ...

И като казваш градско - представи си сега къде и как я паркираш? Все си мисля, че с метрото ще ти е по-бързо и удобно.

Извинете че забравих! Бюджета ми като горна граница може да отиде и до 10000 евро горна граница (с включени нужни разходи освен основната цена на колата), но няма нужда да си хабя всичките пари.

До сега съм карал като учебна Mercedes C 220 ръчка на около 15 години, а баща ми ми даде една Е39 докато си взема моя, тя ми беше любима. Карал съм и 3-4 месеца един Touareg ама джиповете още не са моето.

Издръжлив двигател ми трябва просто да държи много километри, не смятам да се силя или да вдигам високи обороти. Просто искам да съм мобилен, да мога като искам да се прибера в Бургас и т.н.

За Celica-та просто я бях сложил за ориентир. Като я бях гледал има само от 7мата генерация в България и предполагах че се подразбира (моя грешка). Беше ми харесала спортната визия и колкото съм чел има стоманени двигатели.

В София имам паркомясто, но сте прав че метрото е по-бързо.

Все пак ако щях да се старая за практичност щях да обикалям само с метро из София и автобуси до Бургас.

• Автор
преди 3 часа, Banesc написа:

идва енергийна катастрофа няма да ти е нужна нито кола нито софия

новия световен ред не предвижда логистика с коли

няма да е финансово икономически изгодно

ще карат само военни и силовите структури и за лекарите да же и пожарната ще се закрие

какво ще учиш

има вероятност 50 % да не ти трябва някаква измислена професия дето няма да съществува

Строително Инженерство ще уча

преди 10 минути, nusho73 написа:

offtopic_sЩе ви трябва камион, не кола .

преди 1 час, Mariqnski написа:

Строително Инженерство ще уча

Някоя "желязна" газ-ка ... или зил ..

До ОК1 се слиза по-бързо през ЖП линията ...

Всеки студент с кола. Модерна работа. Дойде в София на 19 години и хоп, веднага с кола. Защо? Така е модерно ли? А града се задъхва. Не правя сметка на никой за нищо, но ми се струва прекалено. Едно време 280 и 94 ни бяха удобни. Сега... идвам в София, трябва ми кола. Безумно. Ако може и апартамент да ми купят. Модерна младеж. 😊

Още едно лирично отклонение, преди да дам и моите 2 ст. по темата.

Много хубаво е, че искаш да се образоваш. Не трябва да разчиташ само на университета. Закъснял си с образованието. Не може човек, който ще става студент да не знае кога се пише И и кога Й, също така да пише: "срЪвнително издрАжлив". Срамно е.

По темата

Дай ги тия 10К Евро като първоначална вноска и си вземи кола на 2-3 години, изплащай разликата, а не стар кенеф на 15-20+

Как не ви омръзна да сте клиенти на сервизите?!

Може би мацките няма да те заглеждат толкова, колкото със старото БМВ, но може и за тях тема да отворим, студентките и ученичките. 😉

Изключително непрактично решение е като дойдеш в София, да си купиш кола. Има много добре организиран градски транспорт и за сам човек и то студент ми е се струва много нелогично да има и кола. Предполагам родителите ти имат възможности, но човек трябва да мисли малко трезво - трафика е голям в големия град, паркирането е проблем, подръжката на кола иска пари... Поне за мен това е неразумен ход, дори и парите на родителите да не са проблем, би могло да има по-добро решение.

• Автор

Аз си работя още от 14 годишен. Не исках да похабявам парите на родителите ми за кола. Но както вие така и другите които ми отговориха, че с метрото ще е най-добре сте неуспоримо прави. Явно така ще го карам. Благодаря на всички за отговорите към въпроса ми!

преди 5 часа, ostavime написа:

Всеки студент с кола. Модерна работа. Дойде в София на 19 години и хоп, веднага с кола. Защо? Така е модерно ли? А града се задъхва. Не правя сметка на никой за нищо, но ми се струва прекалено. Едно време 280 и 94 ни бяха удобни. Сега... идвам в София, трябва ми кола. Безумно. Ако може и апартамент да ми купят. Модерна младеж. 😊

Още едно лирично отклонение, преди да дам и моите 2 ст. по темата.

Много хубаво е, че искаш да се образоваш. Не трябва да разчиташ само на университета. Закъснял си с образованието. Не може човек, който ще става студент да не знае кога се пише И и кога Й, също така да пише: "срЪвнително издрАжлив". Срамно е.

По темата

Дай ги тия 10К Евро като първоначална вноска и си вземи кола на 2-3 години, изплащай разликата, а не стар кенеф на 15-20+

Как не ви омръзна да сте клиенти на сервизите?!

Може би мацките няма да те заглеждат толкова, колкото със старото БМВ, но може и за тях тема да отворим, студентките и ученичките. 😉

Извинявам се за лошия правопис, просто се е получило така, че съм по-добър с числата, отколкото с буквите. Знам, че като българин е за смях това, но преди 5 години, като отказвах да си пиша домашните по литература, така става.

Все пак благодаря за отговора и ще помисля над съветите ви.

преди 25 минути, Mariqnski написа:

Аз си работя още от 14 годишен. Не исках да похабявам парите на родителите ми за кола. Но както вие така и другите които ми отговориха, че с метрото ще е най-добре сте неуспоримо прави. Явно така ще го карам. Благодаря на всички за отговорите към въпроса ми!

Извинявам се за лошия правопис, просто се е получило така, че съм по-добър с числата, отколкото с буквите. Знам, че като българин е за смях това, но преди 5 години, като отказвах да си пиша домашните по литература, така става.

Все пак благодаря за отговора и ще помисля над съветите ви.

OIP.t192sNuCPI4xOxhPRMWN0QAAAA.jpg

преди 5 часа, Gencho 123 написа:

Изключително непрактично решение е като дойдеш в София, да си купиш кола. Има много добре организиран градски транспорт и за сам човек и то студент ми е се струва много нелогично да има и кола. Предполагам родителите ти имат възможности, но човек трябва да мисли малко трезво - трафика е голям в големия град, паркирането е проблем, подръжката на кола иска пари... Поне за мен това е неразумен ход, дори и парите на родителите да не са проблем, би могло да има по-добро решение.

По-скопо автомобил ще трябва за пътуването ИЗЪН София - както е от Бургас.

Пп. Живял съм в София и си бях с колата. Паркирането в района беше без проблеми, до офиса също - но рядко съм влизал в центъра с нея.

преди 9 часа, Teemo v. X написа:

защото старите коли са по- качествени и са правени да издържат цял живот

а новите 10-20г

един приятел си купи 10 годишна кола и вече минаха 10 г и е бракма скърца от всякъде всичко свети в червено

преди 16 минути, jhoro написа:

както казах идва криза

няма да има нужда от автомобили

предупредил съм а пък вие си знаете

преди 8 часа, ostavime написа:

Всеки студент с кола. Модерна работа. Дойде в София на 19 години и хоп, веднага с кола. Защо? Така е модерно ли? А града се задъхва.

защото за да дразни психодесните и жълтопаветниците кореняк софянци и да няма къде да си паркират теслите с пари източени по партийна линия от обществени поръчки и за броене на гнезда на куккувици и броене на мидички на плажа>... или просто обикновена държавна хранилка

преди 6 часа, jhoro написа:

Пп. Живял съм в София и си бях с колата. Паркирането в района беше без проблеми, до офиса също - но рядко съм влизал в центъра с нея.

Много зависи от района в който паркирате - в повечето места е доста проблемно, а в централните зони е синя или зелена зона. Но доколкото видях момчето прецени, че е по-добре без кола, което и според мен е по-разумното решение в случая.

преди 17 часа, Gencho 123 написа:

Много зависи от района в който паркирате - в повечето места е доста проблемно, а в централните зони е синя или зелена зона. Но доколкото видях момчето прецени, че е по-добре без кола, което и според мен е по-разумното решение в случая.

Съгласен съм, че зависи - аз живях във Фондови жилища, ниската част и работех в Модерно предградие - ул. Проф. Янаки Молов.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.