Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

HP Z600 Workstation - подобрение и ъпгрейд

Featured Replies

Здравейте

Близък приятел ми изрови за мен една конфигурация която е доста стара, но според мен си заслужава внимание и подобрение. Понеже е старично има доста прах по него. Едното е монитор, а другото е кутията

Монитора е HP Compaq LA2306X. 23 инчов е, с Full HD поддържка. Няма вградена говорители. Има USB портове в самият монитор. Като цяло е доста запазен. ОСвен това четох че не харчи много ток

Останалата част е тежка ( супер тежка ) кутия HP Z600 Workstation. Дори все още има флопи дисково устройство на нея, което ще премахна като сложа оптично дисково устройство. Има два хард диска. Това всъщност е работна станция от преди много време, но все още работеща. Тя е за два процесора, но в момента има инсталиран само един - Xeon X5570. Работа на BIOS, които дори не е обновен до най-новата версия. Явно е стояла в мазето доста дълго време.

Въпроса ми е тази работна станция заслужава ли си подобрение.

Примерно слагане на SATA SSD за да се ускори зареждането на ОС и програми.

Има 6 sata порта което означава че може да се свържат толкова устройства максимум. SATA II е поддръжката което не е най-бързото, но пак е достатъчно за базови задачи.

Възможно ли е да се сложи втори процесор различен от настоящия. Гледам в AliExpress има доста по мощни варианти на Xeon на добри цени (10-15 лева ). Според ChatGPT тези системи са доста капризни и е желателно процесора да е от същият тип и модел. Рових се в интернет за охладител, но останах изумен тъй като там цените са доста високи (50-60 лева)

И добавяне на повече РАМ памет. Поддържа DDR3.

Има монтирана видео карта NVIDIA Quadro 410 със скромната памет от 512МБ DDR3

Според вас може ли да се подобри нещо по тази работна станция от едно време. Целя да я използвам за стари игри, тестове и експерименти

• Отговори 54
  • Прегледи 726
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не бих се занимавал с 17 г . машина . Дори не разбрах, работили в момента. В най добрия случай ,ще може само да се гледат филми ,под ХП 32 бита.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Говори с линкове и цифри. До сега всичко е подарък. Докато си фантазираш, проверявай цени и наличности на компонентите за които си мечтаеш, и най-вече имаш ли го кеша.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Тая бангия е със 17-годишен процесор... който е над 100% по-слаб от i7-4770. А кудрото е около 60% надолу от вграденото видео в i7-4770. Но... щом си решил да си губиш времето...

преди 9 минути, Triple M написа:

Според вас може ли да се подобри нещо по тази работна станция от едно време. Целя да я използвам за стари игри, тестове и експерименти

За експерименти е готова и сега, за тестове - също, за стари игри - зависи колко стари имаш в предвид - най-много ще те спъва видео картата.

Реално - внимателно се почиства, инсталира се една OS на единия диск, друга на другия - виждаш с коя работи по-добре и действаш.

Не си дал информация за наличните дискове, за паметта, а при избора на видео е хубаво да погледнеш и захранването.

Може ли снимка на това флопи - фронтално и на етикета му, мерси.

Тая бангия е със 17-годишен процесор... който е над 100% по-слаб от i7-4770. А кудрото е около 60% надолу от вграденото видео в i7-4770.

Но... щом си решил да си губиш времето...

• Автор

Да, за ексеперименти е готова и сега. Погледах цените в интернет. Едно 250 евро ( монитор и компютър ) струва всичо според цените в ardes.bg

Само монитора в АРДЕС БГ са го пуснали за 53 евро. Монитор 23" HP Compaq LA2306x - реновиран продукт

Има адски много прах. Толкова прахолясав компютър не съм виждал. Прави впечатление че има доста здрав корпус и не издава много шум. Явно вентилаторите са специални. Има 650 ватово захранване

Има 14ГБ рам памет към единия процесор. Има два sata хард диска 250 ГБ.

Флопи като флопи. Нищо особено.Просто никои вече не използва дискети и следователно няма нужда от него.

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

За експерименти е готова и сега, за тестове - също, за стари игри - зависи колко стари имаш в предвид - най-много ще те спъва видео картата.

Реално - внимателно се почиства, инсталира се една OS на единия диск, друга на другия - виждаш с коя работи по-добре и действаш.

Не си дал информация за наличните дискове, за паметта, а при избора на видео е хубаво да погледнеш и захранването.

Може ли снимка на това флопи - фронтално и на етикета му, мерси.

Със сигурност съм виждал и повече прах + мазнина - просто красота ...

Перките може да са монтирани на силиконови тапи - така са много по-тихи, а могат да имат и контрол.

Много внимателно го продухваш от далече и след това го чистиш по основно ... цената - това са стави продукти, струват точно толкова колкото даде някой.

Имаш достатъчно памет за всичко за което би могъл да го ползваш.

Дерзай.

• Автор

Интересно ми е дали с достатъчно мощен процесор и добра видео карта дали ще може подкара някоя по съвременна игра.

Машината разполага с общо 6 слота за RAM (разделени по 3 за всеки процесор). Общо според модела би трябвало максимума да е 24 ГБ.

От захранването има отделен 6 пинов кабел. Явно той е за видео карта. Сегашната е много обикновена. Но дори и да се сложи някоя по мощна със сигурност ще има някои ограничения

А това истина ли е според Gemini. Или се е отнасяло за онова време през 2009-2010 година (Първа ревизия).

Поради хардуерната си мощ и стабилност, HP Z600 е предназначена за:

• 3D моделиране и рендериране (CAD/CAM софтуер, 3ds Max, Maya).

• Видео и аудио обработка на професионално ниво.

• Софтуерно инженерство и компилиране на големи масиви от код.

• Виртуализация (стартиране на множество виртуални машини едновременно).

• Сървър за домашна/малка офисна мрежа или файлово хранилище (NAS).

Дефиниция за по-съвременна игра?

Наясно си, че всяка игра излялзла през 2026 година има напълно различни изисквания - и като казвам всяка, визирам наистина всяка. Така, че да - има достатъчно сили за да пусне съвременна игра, според изискванията й и според това какво видео сложиш. Подкара, пусне, играе и т.н. за различни състояния на една и съща игра, но различен кеф.

Виж какво се е продавало праз 2009 г., виж какви версии е имало с какви изисквания и сам ще си отговориш на въпроса. Не забравяй, че тази система има различни компоненти - тоест твоята не е върха на сладоледа.

• Автор

Разбирам. А кои е най-мощният процесор които може да се сложи. Заслужава ли си инвестицията въобще

Според Gemini

Ако оборудвате машината с видеокарта от сорта на NVIDIA GTX 1060, GTX 1660 Super, RTX 2060 или AMD Radeon RX 580 / RX 6600, ще можете да играете съвсем комфортно:

• eSports заглавия: CS:GO 2, Dota 2, League of Legends, Valorant, Fortnite (на ниски/средни настройки) – тези игри ще вървят с прилични кадри (60–100+ FPS), защото са оптимизирани за по-стар хардуер и нямат рестрикции за AVX.

• По-стари хитове (преди 2020 г.): GTA V, The Witcher 3 (оригиналната версия, не Next-Gen пача), Shadow of the Tomb Raider, Euro Truck Simulator 2.

• Емулатори и инди игри: Всички по-леки инди заглавия в Steam вървят без никакъв проблем.

Винаги съм искал да пробвам Fortnite, но не знам дали въобще ще тръгне на такава машина. Моят познат каза че има някакви карти от 1 ГБ, 2 ГБ, 3ГБ максимум и не знам дали те ще свършат работа. Не ми се занимава да купувам AMD Radeon RX 580 и после да се чудя какво да я правя

Вземи си от алиекспрес някой готов комплект - има готови дъна + процесори с 10+ ядра на DDR4 за доста ниски цени, проблема е цената на RAM паметта и че ти трябва ECC в повечето случаи, за нея ще платиш малко повече. С някое и друго M.2 SSD и видеокарта втора ръка RX 580/1060/1070 според бюджета, ще можеш да подкараш дори и повечето игри. Аз си бях взел август 2024 година конфигурация с 14/28 процесор и 32 GB RAM ECC DDR4, която в последствие ъпгрейднах до 64 GB. С няколко различни диска и RX 580 имам инсталирани proxmox, Windows 11 и дори Hackintosh - ползвам я за различни експерименти и тестове.

Комплекта с HUANANZHI X99 QD4 LGA 2011-3 го взех за $131, имах кутия, захранване и дискове, видеокартата си я намерих втора ръка за 60-70 лева, още 32 GB RAM добавих по-късно пак от алиекспрес за 62 лева.

Гледам пак има подобни оферти но с 16 RAM и по-стар и с по-малко ядра процесор: HUANANZHI QD4 Lga2011-3 motherboard with Xeon E5 2640v3 1*16GB DDR4 3200 REGECC memory combo kit set NVME USB3.0 SATA M-ATX - AliExpress

QIYIDA X99 Motherboard Set Kit Xeon LGA 2011-3 E5 2680 V4 CPU Processor 32G=2*16G DDR4 RAM X99 C612chip Memory NVME M.2 TPM2.0 - AliExpress 7

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Вземи си от алиекспрес някой готов комплект - има готови дъна + процесори с 10+ ядра на DDR4 за доста ниски цени, проблема е цената на RAM паметта и че ти трябва ECC в повечето случаи, за нея ще платиш малко повече.

Ами тази работна станция какво да я правя. Да я хвърлям ли. Аз мисля че все нещо ще стане от нея.

Трябва видео карта поне 4 GB ( според Gemini ) и може би ще тръгне някоя съвременна игрица.

Видео картите не се мерят в GB!

Кажи какви имаш налични в момента.

Първо оправи системата тогава мисли за игрите!

И аз исках да взема полета на Гагарин ама съм закъснял малко ... само с искане не става.

Прецени кое ти е важното - искаш да пробваш конкретни игри или искаш да видиш за какво може да се ползва тази машина?

Тази работна станция първо, че нямаш достатъчно инструкции на процесора - игрите искат вече AVX2, а ти нямаш дори AVX:

Intel Xeon X5570 Specs | TechPowerUp CPU Database

второ си с DDR3 и процесор малко по-добър от core quad, което ще спъва всяка видеокарта и ще ти спадат кадрите постоянно, стига да успееш да подкараш игра, а и съвременни ОС и приложения също ще са проблемни с този процесор.

Видеокарта под RX 470/GTX 1060 няма смисъл да вземаш, но дори и такава ще е много спъната. Според мен няма смисъл да го мъчиш, продай/подари го на някой и си вземи нещо по-съвременно, поне с DDR4.

• Автор
преди 3 минути, Raze написа:

Тази работна станция първо, че нямаш достатъчно инструкции на процесора - игрите искат вече AVX2, а ти нямаш дори AVX:

Много кофти с тези инструкции и команди наистина. С някаква емулация не става ли на софтуерно ниво.

Искам да пробвам конкретни игри. Примерно Фотрнайт. Ето например този пич в това видео наистина е успел да я подкара.

• Автор
преди 3 минути, Veni77 написа:

Не бих се занимавал с 17 г . машина . Дори не разбрах, работили в момента. В най добрия случай ,ще може само да се гледат филми ,под ХП 32 бита.

Като я извадихми от склада тръгна без проблеми. Проблема беше че имаше доста прахоляк вътре и отвън. Има Windows 10 инсталиран от миналият собственик и за съжаление върви доста бавно.

преди 13 минути, Veni77 написа:

Не бих се занимавал с 17 г . машина . Дори не разбрах, работили в момента. В най добрия случай ,ще може само да се гледат филми ,под ХП 32 бита.

И под 11 могат да се гледат филми ...

Не знам какво се жалвате в момента съм пред i3-3220 с вграденото видео и с механичен диск ... W11 ...

• Автор

Проблема е че с годините системните изисквания за софтуера и хардуера се вдигат. Затова тази работна станция изглежда стара.

Пича от видеото просто добавя едно sata ssd и хубава видео карта и си цъка Фортнайт и още други игри. Нищо не пречи да пробвам.

За да е максимално леко и стабилно това трябва да стане под Линукс понеже знам какви проблеми върши Windows.

ПС. Системата поддържа 64 битова ОС .

преди 2 часа, Triple M написа:

Целя да я използвам за стари игри, тестове и експерименти

преди 1 час, Triple M написа:

Интересно ми е дали с достатъчно мощен процесор и добра видео карта дали ще може подкара някоя по съвременна игра.

преди 30 минути, Triple M написа:

Искам да пробвам конкретни игри. Примерно Фотрнайт. Ето например този пич в това видео наистина е успел да я подкара.

На този от клипа машината е с ДВАТА процесора!

Купил е втора ръка SATA SSD.

Купил е и втора ръка видеокарта GTX 1650 4G

Ако си гледал внимателно клипа, човека обяснява, че процесорите макар и два, трудно се справят.

Тааа, това е положението!

• Автор
преди 14 минути, Joss Bomon написа:

На този от клипа машината е с ДВАТА процесора!

Купил е втора ръка SATA SSD.

Купил е и втора ръка видеокарта GTX 1650 4G

Ако си гледал внимателно клипа, човека обяснява, че процесорите макар и два, трудно се справят.

Тааа, това е положението!

Не ми мина през ума че този е с два процесора. ☹️

Процесор плюс охладител е около 70 лева. Чудя се дали си заслужава. За да се монтира трябва цялата дънна платка да се вади.

Но нищо не пречи да се пробва с нещо по леко като игра. Примерно Minecraft

преди 4 минути, Triple M написа:

Не ми мина през ума че този е с два процесора. ☹️

Процесор плюс охладител е около 70 лева. Чудя се дали си заслужава. За да се монтира трябва цялата дънна платка да се вади.

Но нищо не пречи да се пробва с нещо по леко като игра. Примерно Minecraft

Age 2 ... Belot ...

Не - процесор и памет - твърдео не, лично аз и диск не бих вземал, първо се пробва така както е, ако имаш други видео карти - пробваш и с тях, всичко друго клони към нова система и си начесваш крастата качествено. Ако си искал система с два процесора - трябваше направо да търсиш приятел който да ти подари такава :)

• Автор

Искаш да кажеш че слагането на втори процесор не е лесно.

Аз мисля че и на него да му се бодне 12ГБ рам памет. Ще е добре. ОБщо цялата памет в работната станция ще е максимума от 24 ГБ което пак е нещо.

преди 7 минути, Triple M написа:

Аз мисля че и на него да му се бодне 12ГБ рам памет. Ще е добре. ОБщо цялата памет в работната станция ще е максимума от 24 ГБ което пак е нещо.

И къде е смисъла? Ако на играта не й трябват 24GB RAM - няма да върви по-бързо, процесор - разбирам да можеш да надградиш с озезаема стъпка, но ще сложиш същия ... да ще имаш малко повече ядра, но все от същия клас, скорост, инструкции, кеш и т.н. - ако го ползваш за вдигане на VM - да, ако работи по един начин сега с 2 машини, то ще работи по същия начин ако го ъпгрейднеш, но вече с 4 машини едновременно, ако обаче нещо не е вървяло сега заради инструкции и 4 процесорна система да имаш - все тая.

преди 10 минути, Triple M написа:

Говори с линкове и цифри. До сега всичко е подарък. Докато си фантазираш, проверявай цени и наличности на компонентите за които си мечтаеш, и най-вече имаш ли го кеша.

• Автор

Аз имам кеша, но се отказвам от ъпдейт на ниво процесор и рам. Точно там ще е много зор.

Само ще сложа онази видео карта която ми обеща моята дружка и толкова. Тя тази мизерна видео карта с 512МБ за нищо не става. Друго си е 2Гб или 3ГБ.

SATA SSD 128GB все отнякъде ще намеря. Един в олх ги продава за около 17 евро.

Едно LInux Mint XFCE или Elementary OS и готово

ПС. Тази работна станция е с най-много вентилатори от всеки ретро компютър виждан до сега от мен. Един за рам паметта, два странични, един преден, един за процесора, един за чипсета, два малки на захранването, един малък на видеокартата. И пак е доста тих!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.