Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мирис на изгоряло от PSU

Featured Replies

Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1 80 Plus Gold

Захранването го купих чисто ново от магазина преди две седмици. Още когато го извадих от кутията си имаше доста аромат, но все пак е нова техника и е типично, и реших че като поработи ще се проветри )

В интерес на истината компютъра не се е ползвал от сглобяването си повече от 2-3 часа на ден и то не всеки ден. Лично за себе си не съм купувал захранване от магазина от 100 години насам, но купувам служебни и сякаш чак толкова миризма не съм усещал. Та колко аджеба трябва да смърди едно захранване :) Не е направило проблем до сега, но пък вече ми е подозрително.

Мирише защото се загряват елементи в захранването ,транзистори, слюдата в дросели, като поработи известно време ще се намали и миризмата от него ,но едвали ще изчезне напълно.

Няма логика ново захранване извадено от кутията си да мирише на изгоряло - няма захряване, значи няма и загряване - у вас всяка техника ли мирише на изгоряло просто така докато си седи мирно и кротко?

Сега ако бъркаш аромата е съвсем друго, но новото си мирише на ново ...

Помисли от къде и как си го взел, било ли е на промоция, означено като ползвано, връщано ... - огледай добре и стикерите му, макар, че ако е ходило до производителя си, той ще е сложил правилните отново.

• Автор

С найлоните от О*зон. Няма признаци да е ползвано, пробвано... но да от разопаковането си мирише. Служебно купуваме почти изцяло MAG, определено миризмата е доста по-слаба. Под миризма на изгоряло имам предвид типичната миризма на почти всеки ел.уред, но в случая е почти дразнещо :)

Що не пробваш да го натовариш по-здраво да видим какво ще стане и ще мирише ли по-силно.

преди 7 минути, zlinaka написа:

С найлоните от О*зон. Няма признаци да е ползвано, пробвано... но да от разопаковането си мирише. Служебно купуваме почти изцяло MAG, определено миризмата е доста по-слаба. Под миризма на изгоряло имам предвид типичната миризма на почти всеки ел.уред, но в случая е почти дразнещо :)

Чакай сега ... ако наистина ти изгори дадена техника - изпуши елемент, направи късо .. самозапали се .. - миризмите са съвсем различни от миризмите на нова техника, като всяка си има специфични нотки.

преди 19 минути, plamen_petrov_80 написа:

Чакай сега ... ако наистина ти изгори дадена техника - изпуши елемент, направи късо .. самозапали се .. - миризмите са съвсем различни от миризмите на нова техника, като всяка си има специфични нотки.

Да аз за първи път чувам такова нешо и като попигах Copilot се оказа,че:

# 🔥 Защо новите захранвания миришат?

**Почти всички нови PSU миришат**, но причините са напълно нормални и не означават дефект.

## 1. „Изпичане“ на фабричните материали
Вътре в едно захранване има:
- лак върху намотките
- лепила
- пластмаси
- изолации
- термопадове
- кондензатори с гумени уплътнения

Когато за първи път загреят, тези материали отделят леки изпарения → **аромат на ново устройство**.
Това е същото като миризмата на нова кола, нов телевизор или нов рутер.

## 2. Мощните PSU миришат повече
Твоят модел е **Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1**.
Това е сериозно, тежко захранване с много:
- трансформатори
- MOSFET-и
- дросели
- по-дебели лакови покрития

Колкото повече материал → толкова повече „фабричен аромат“.

## 3. Super Flower използват дебел лак
Това е хубаво — означава качествена изолация.
Но дебелият лак мирише по-силно първите дни.

## 4. Ако е стояло в склад или е нова партида
Понякога миризмата е по-силна, ако:
- е произведено скоро
- е стояло в затворена кутия при топлина
- е опаковано веднага след производство

Това обяснява защо мирише още при разопаковане.

---

# Кога миризмата НЕ е нормална

Ако усетиш:
- остра миризма на изгоряла пластмаса
- миризма на нагар
- миризма, която се усилва
- дим, пукане, искри

Тогава вече е проблем.

Но от описанието в темата — **няма такива симптоми**.

---

# 🧪 Малък тест, който казва всичко
Пусни компютъра за 20–30 минути под товар (игра, бенчмарк).
- Ако миризмата намалява → нормално.
- Ако става по-силна → не е нормално.

---

# 🎯 Заключение
**Да, нормално е новите захранвания да миришат.**
Особено мощни модели като Leadex III 1000W.
Миризмата трябва да намалява с времето — това е ключовият индикатор.

# 🔥 Защо новите захранвания миришат?

Истината е проста: **почти всички нови PSU миришат**, но причините са напълно нормални и не означават дефект.

## 1. „Изпичане“ на фабричните материали
Вътре в едно захранване има:
- лак върху намотките
- лепила
- пластмаси
- изолации
- термопадове
- кондензатори с гумени уплътнения

Когато за първи път загреят, тези материали отделят леки изпарения → **аромат на ново устройство**.
Това е същото като миризмата на нова кола, нов телевизор или нов рутер.

## 2. Мощните PSU миришат повече
Твоят модел е **Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1**.
Това е сериозно, тежко захранване с много:
- трансформатори
- MOSFET-и
- дросели
- по-дебели лакови покрития

Колкото повече материал → толкова повече „фабричен аромат“.

## 3. Super Flower използват дебел лак
Това е хубаво — означава качествена изолация.
Но дебелият лак мирише по-силно първите дни.

## 4. Ако е стояло в склад или е нова партида
Понякога миризмата е по-силна, ако:
- е произведено скоро
- е стояло в затворена кутия при топлина
- е опаковано веднага след производство

Това обяснява защо мирише още при разопаковане.

---

# Кога миризмата НЕ е нормална

Ако усетиш:
- остра миризма на изгоряла пластмаса
- миризма на нагар
- миризма, която се усилва
- дим, пукане, искри

Тогава вече е проблем.

Но от описанието в темата — **няма такива симптоми**.

---

# 🧪 Малък тест, който казва всичко
Пусни компютъра за 20–30 минути под товар (игра, бенчмарк).
- Ако миризмата намалява → нормално.
- Ако става по-силна → не е нормално.

---

# 🎯 Заключение
**Да, нормално е новите захранвания да миришат.**
Особено мощни модели като Leadex III 1000W.
Миризмата трябва да намалява с времето — това е ключовият индикатор.
П.С. Аз съм усещал миризма от компютър само коато използвах първият ми десктоп p4p8x и то само ,когато му беше нреме да го нося в сервиза, за с;мяна на вентилаторите D

Ако си навираш носа зад захранването е нормално да мирише на изгоряло докато е ново (не точно изгоряло де), но ако в стаята се усеща миризмата силно след пускане на компютъра, тогава вече може би има някакъв проблем и ще трябва да го върнеш. Иначе захранването е качествено. Остави го да поработи известно време без да изключваш машината, но под надзор, отваряй по-често да се проветрява.

ПП. Ако в стаята не се диша след пускане на компютъра направо го връщай, но предполагам не е такъв случая

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Хубаво си ме цитирал, но не разбрах с каква цел точно ...

Иначе много си изпускал момента ... и вентилаторите много рядко съм ги сменял, по-добре е да си ги почистиш и смажеш. А още по-добре е да си сложиш филтър на входящия поток - спестява доста чистене.

Това изгоряло в заглавието изобщо не му е мястото там.

преди 16 минути, Magas написа:

П.С. Аз съм усещал миризма от компютър само коато използвах първият ми десктоп p4p8x и то само ,когато му беше нреме да го нося в сервиза, за с;мяна на вентилаторите

За две седмици не можеш да ги затлачиш ... по времето на P4 захранвания с 12 години гаранция нямаш ... А както казах той е, чакал твърде дълго ... каква гаранция ако занесе едно захранване пълно с боклуци - ще му я уважат може би?

И своевременното почистване - не събаря гаранцията ... да донеса за експертиза един 18 годишен лаптоп - никога не отварян за профилактика?

преди 7 минути, цър-вул написа:

А гаранцията?

преди 2 часа, zlinaka написа:

Super Flower Leadex III Gold 1000W ATX 3.1 80 Plus Gold

Захранването го купих чисто ново от магазина преди две седмици. Още когато го извадих от кутията си имаше доста аромат, но все пак е нова техника и е типично, и реших че като поработи ще се проветри )

В интерес на истината компютъра не се е ползвал от сглобяването си повече от 2-3 часа на ден и то не всеки ден. Лично за себе си не съм купувал захранване от магазина от 100 години насам, но купувам служебни и сякаш чак толкова миризма не съм усещал. Та колко аджеба трябва да смърди едно захранване :) Не е направило проблем до сега, но пък вече ми е подозрително.

Мирише на изпотен китаец.

Изключи бутона ECO до копчето за включване за известно време, за да се включи перката на захранването. Може би не го натоварваш и работи само в режим с изключена перка/вентилатор.

Без име.png

• Автор

OK, наистина ще опитам просто да го назоря малко и да изчакам ще понамалее ли миризмата, принципно няма голям товар 3060ti и 14700К.

преди 7 минути, zlinaka написа:

OK, наистина ще опитам просто да го назоря малко и да изчакам ще понамалее ли миризмата, принципно няма голям товар 3060ti и 14700К.

Не каза дали силно мирише в стаята или в непосредствена близост до захранването

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.