Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за кабел

Featured Replies

Здравейте, закупих монитор Dell G2524H, който възнамерявам да използвам с лаптоп с rtx 5070, оборудван с порт USB4 Type-C (с поддръжка на DisplayPort и Power Delivery out). Бихте ли ми препоръчали подходящ кабел, който да гарантира безпроблемната работа и поддръжката на пълната функционалност?

Благодаря предварително за помощта.

Този ще свърши работа.

Ugreen Cable Type-C to DisplayPort 1m

Кабел USB-C към DisplayPort, който поддържа резолюция до 8K60Hz - с обратна съвместимост при 4K@240Hz, 2K@240Hz!

https://www.pazaruvaj.com/p/ugreen-cable-type-c-to-displayport-1m-25157-pP1177493893/#overviews/

Гледайки описанието на монитора - там казват, че в комплекта има "1x USB-C към DisplayPort кабел", както и "1x DisplayPort кабел, 1x USB 3.2 Gen 1 кабел - USB Type-A към B. При вас тези кабели налични ли са?

Лаптопа ви има ли друга опция да извади картина или искате картината и захранване да вървят по един единствен кабел?

Преди да вземете кабел с определена дължина - измерете внимателно максималното разстояние между двата порта, спрямо позициониране на лаптопа, монитора регулиране на височина и завъртане - ако ще се ползват.

Ползвай си DisplayPort кабела от комплекта на монитора. Който и от двата варианта да включиш е без значение:

• USB-C to DisplayPort

• DisplayPort to DisplayPort /ако лаптопа има такъв/

• Автор

Проблемът е, че в CS2 имам сериозно насичане на моменти. Доколкото прочетох, май всичко идва от HDMI кабела, защото ми блокира G-Sync сигнала. Като пусна играта, ми излиза съобщение, че G-Sync не е активен (въпреки че в контролния панел на NVIDIA съм го пуснал, явно кабелът не го пропуска) и оттам се получава това гадно накъсване. Отделно мониторът поддържа 280Hz, а в момента през HDMI ме ограничава до 240Hz.

преди 11 минути, Joss Bomon написа:

Ползвай си DisplayPort кабела от комплекта на монитора.

Нямам наличен, защото монитора е втора употреба закупен от приятелче.

преди 2 минути, ivan4322 написа:

Отделно мониторът поддържа 280Hz, а в момента през HDMI ме ограничава до 240Hz.

С HDMI не постигаш оптимален вариант. За 280Hz трябва да активираш от монитора Overclock и да смениш кабела.

За да активирате максималната честота от 280Hz на вашия монитор Dell G2524H, трябва първо да включите функцията за овърклок (Overclock) от менюто на самия монитор, тъй като неговата базова (нативна) честота е 240Hz. [1, 2]

Ето точните стъпки как да го направите:

1. Задължително изискване за кабел

• Свържете монитора чрез DisplayPort кабел. Овърклокът до 280Hz не се поддържа през HDMI порт. Уверете се, че кабелът е включен директно в дискретната видеокарта на компютъра, а не в дъното. [1]

2. Активиране на Overclock от менюто на монитора (OSD)

1. Натиснете джойстика/бутона на гърба на монитора, за да отворите екранното меню (OSD).

2. Отидете на секция Game (Игра).

3. Намерете опцията Overclock (Овърклок).

4. Променете стойността на 280Hz.

5. Запазете промените и излезте от менюто. Мониторът ще премигне за секунда. [3, 4, 5]

3. Активиране на 280Hz в Windows

След като сте отключили честотата от самия монитор, трябва да я зададете и в операционната система:

• За Windows 11 / 10:

1. Кликнете с десен бутон на празно място на десктопа и изберете Display settings (Настройки на дисплея).

2. Скролнете надолу и изберете Advanced display (Разширени настройки на дисплея).

3. Ако използвате повече от един монитор, се уверете, че горе е избран Dell G2524H.

4. В менюто Choose a refresh rate (Избор на честота на опресняване) изберете 280 Hz.

5. Потвърдете с Keep changes (Запазване на промените). [6, 7]

• Алтернативно (през контролния панел на видеокартата):

• Ако сте с Nvidia: Кликнете с десен бутон на десктопа -> NVIDIA Control Panel -> Change resolution -> Изберете 280Hz от падащото меню.

• Ако сте с AMD: Отворете AMD Software: Adrenalin Edition -> Gaming -> Display и се уверете, че стойността е зададена на 280Hz.

@nusho73 ти е дал линк към най-препоръчвания откъм марка/надеждност/производителност. Не каза дали лаптопа има DisplayPort, но най-вероятно няма. В този случай остава само варианта с кабела от линка. Внимавай в кое USB-C на лаптопа включваш кабела - трябва да има малка иконка на светкавица или да пише DP. Другите USB-C нямат връзка с rtx 5070!

Да беше качил снимки на портовете на лаптопа или да беше дал точния модел да няма чуденки.

• Автор

Аз по нагоре с тази цел написах че ми трябва USB4 Type-C (с поддръжка на DisplayPort и Power Delivery out) защото предварително видях че нямам DisplayPort а имам type c вход, но явно трябваше да го напиша за което се извинявам.Иначе лаптопа е Acer Nitro V 16 AI ANV16-42-R9JL и портовете който има са :

1 x USB 3.2 Gen 2

1 x USB 3.2 Gen 1

1 x USB 3.2 Gen 2 захранващ порт

1 x HDMI 2.1

1 x USB4 Type-C (с поддръжка на DisplayPort и Power Delivery out)

3.5 мм комбо жак за микрофон и слушалки

1 x RJ-45 (вход за LAN кабел)

преди 15 часа, nusho73 написа:

Този ще свърши работа.

Ugreen Cable Type-C to DisplayPort 1m

Кабел USB-C към DisplayPort, който поддържа резолюция до 8K60Hz - с обратна съвместимост при 4K@240Hz, 2K@240Hz!

https://www.pazaruvaj.com/p/ugreen-cable-type-c-to-displayport-1m-25157-pP1177493893/#overviews/

Тук забелязвам че ба кабела пише до 240hz защото моя монитор е 280hz или това е макса за такъв тип кабели?

преди 2 часа, ivan4322 написа:

Тук забелязвам че ба кабела пише до 240hz защото моя монитор е 280hz или това е макса за такъв тип кабели?

На 1080 ще ти поддържа и 280Hz. Нативната резолюция на монитора ти е 1080/240, а с овърклока качва до 280.

• Автор

Взех си препоръчания кабел за монитора дори и в магазина ми казаха, че е доста качествен включих го в лаптопа и в Windows от Display Settings си го нагласих на 1920x1080 и от настройките на монитора го overclock на 280Hz.Проблемът е, че в NVIDIA Control Panel мониторът ми изобщо не се появява. Виждам само дисплея на самия лаптоп (който си седи на 1920x1200 и 180Hz и няма повече херцове) и нямам достъп до G-Sync. Посъветвах се с изкуствения интелект и май проблемът е, че този USB-C порт минава директно през вградената графика на AMD процесора, а не през NVIDIA-та и заради това ми се губи достъпа.Отделно изкуствения интелект ме посъветва да пусна FreeSync от AMD Adrenalin, за да премахне насичането.Пробвах какво ли не, сменях херците (от 280 до 165Hz с смяна на FreeSunc on/off) – на всякъде насича леко.Превключих дисплея за да работи само монитора – пак насича.Ръчках в NitroSense да превключвам към "NVIDIA GPU only" – никакъв ефект.Забелязах че насичането го има и на десктопа – ако започна да влача някоя икона и се вижда как насича на моменти.Гледах и за други портове като този но нямам освен HDMI.Всякакви идеи са добре дошли, че вече се изчерпах откъм варианти.

Пробвайте пак през HDMi

Какво да направиш сега

Свържи монитора през HDMI

Настрой го на 240 Hz

Активирай G‑Sync Compatible

Остави FreeSync включен на монитора

Изключи V‑Sync в Windows

В NVIDIA Control Panel включи Low Latency Mode → On

преди 9 минути, ivan4322 написа:

Забелязах че насичането го има и на десктопа – ако започна да влача някоя икона и се вижда как насича на моменти.

Караш ме след полунощ да местя икони ...

На моя гърбав 60 Hz монитор през VGA идващ сигнал от HD2500 ... под W11 - що не ми секат иконите като ги влача?

Сигурен ли си, че нямаш нещо омазано?

преди 14 минути, ivan4322 написа:

Забелязах че насичането го има и на десктопа – ако започна да влача някоя икона и се вижда как насича на моменти.

Ако ти насича на екрана на лаптопа, какво очакваш от външния монитор?! Оправи си всичко да работи както трябва на самия лаптоп и чак после се занимавай с външния монитор!

• Автор
преди 8 часа, Joss Bomon написа:

Ако ти насича на екрана на лаптопа, какво очакваш от външния монитор?! Оправи си всичко да работи както трябва на самия лаптоп и чак после се занимавай с външния монитор!

Не не явно не съм го написал по ясно.От лаптопа проблема го няма, на монитора насича.

преди 8 часа, plamen_petrov_80 написа:

Караш ме след полунощ да местя икони ...

На моя гърбав 60 Hz монитор през VGA идващ сигнал от HD2500 ... под W11 - що не ми секат иконите като ги влача?

Сигурен ли си, че нямаш нещо омазано?

Незнам свързвам всичко както трябва и настройвам, гледах да няма някакви драйвъри за монитора и тем подобни, но не намирам.

преди 8 часа, nusho73 написа:

Пробвайте пак през HDMi

Какво да направиш сега

Настрой го на 240 Hz

Изключи V‑Sync в Windows

Сега ще пробвам.

преди 4 часа, ivan4322 написа:

гледах да няма някакви драйвъри за монитора и тем подобни, но не намирам

Има драйвери и са точно там където им е мястото - на сайта на производителя.

• Автор
на 6.06.2026 г. в 0:54, nusho73 написа:

Пробвайте пак през HDMi

Какво да направиш сега

Настрой го на 240 Hz

Изключи V‑Sync в Windows

Свързах HDMI кабела и направих настройките. След това видях, че има сайт за тестване на насичането – там тестът мина.Отворих CS2 и веднага ми направи впечатление, че не ми излиза прозорецът за G-Sync. Преди ми излизаше, че не е включено, а го включвах. Поцъках и не усетих да има лаг, което беше много добре.След това инсталирах драйверите на монитора и реших да върна Type-C към DisplayPort кабела. Нагласих всичко, направих отново теста за картината и мина без проблем.Пуснах играта и там нямах насичане. Може би на моменти, ако падне под 280 FPS, имам, но се случва рядко, което мисля, че е нормално заради херцовете на монитора и мисля да ги намаля до 240 херца.Сега всичко е наред. Не знам как се оправи – явно е било от G-Sync, че не го е било активирало по някакъв начин, макар че след като сложа Type-C с DisplayPort, G sync въобще го няма, и пак вече нямам лагване.

преди 11 часа, ivan4322 написа:

След това инсталирах драйверите на монитора и реших да върна Type-C към DisplayPort кабела. Нагласих всичко, направих отново теста за картината и мина без проблем.Пуснах играта и там нямах насичане.

на 6.06.2026 г. в 14:02, Joss Bomon написа:

Има драйвери и са точно там където им е мястото - на сайта на производителя.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.