Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталиране на MPlayer от svn

Featured Replies

Компилиране на mplayer - svn версия.

Как да:

Преди да започнем по същество трябва да разполагаме със svn клиент. За Дебиан и базираните на него!!!!! -> Отваряме конзола и пишем:

#apt-get install subversion
Вече можем да започнем с MPlayer. Изтегляме svn версията така:
svn checkout svn://svn.mplayerhq.hu/mplayer/trunk mplayer
По принцип като отворим конзола сме в /home/юзър директорията съответно на този юзър с който сме влезли. След въвеждането на горната команда ще се дръпне последната sub версия на mplayer в папка mplayer. Съответно тя ще се намира в /home/юзър/mplayer. Следващото нещо което трябва да направим е да се сдобием с кодеци от ТУК,ТУК или ТУК Разархивираме ги:
tar xvfj essential-20061022.tar.bz2
и получаваме папка essential-20061022. За улеснение ги преместваме в /home/юзър директорята където е и mplayer.
mv /директория/където/са/разархивирани/essential-20061022/ /home/юзър/
След като имаме сорса на плеъра и кодеците сме готови да започнем конфигурирането му:
cd /home/юзър/mplayer/
./configure --codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/ --enable-gui
make
sudo make install

password: .....
Вече mplayer е инсталиран, но ние не сме свършили още: Ако искаме да имаме скин трябва да си набавим от ТУК След като сме си свалили кожа за плеъра трябва да я разархивираме и преместим на правилното място:
cd /директория/където/е/архива/със/скина/
tar xvfj скин.tar.bz2
sudo mv скин/ /usr/local/share/mplayer/skins/

password:...
Ако ви каже че няма такава директория /usr/local/share/mplayer/skins/ лесно можем да си я направим като:
sudo mkdir /usr/local/share/mplayer/skins/

След това повтаряме горните операции:
cd /директория/където/е/архива/със/скина/
sudo mv скин/ /usr/local/share/mplayer/skins/

Вече освен че имаме инсталиран mplayer имаме и GUI скин за него. Остана да инсталираме кирилизирани шрифтове за коректно показване на български субтитри: Сваляме си такива от ТУК. Разархивираме ги:
cd /директория/където/е/архива/mplayerfonts_win1251_v1.tar.gz/
tar zxf mplayerfonts_win1251_v1.tar.gz
Вече имаме папка windows-1251. Влизаме в нея за да си изберем шрифт и големина:
cd windows-1251/
ls
Избираме си някой от тях и копираме съдържанието на папката му там където mplayer ще го намери и използва като:
sudo cp -r шрифт/** /usr/local/share/mplayer/font/

Всичко което ни трябва е вече налице - mplayer sub version, GUI skin, кирилизирани субтитри. Упътване за работа с mplayer: Пускане на филми: Отваряме конзола и:
mplayer -sub файл/със/субтитри Филма/който/ще/гледаме
Ако субтитрите са еднакво именувани с филма можем да пропуснем опцията -sub файл/със/субтитри. Ще тръгнат автоматично. Стартиране на mplayer с GUI skin: Пишем в конзола:
gmplayer -skin Име на скина който сме си дръпнали по указанията по-горе.
След това първо стартиране на mplayer с GUI skin вече не е необходимо да въвеждаме "-skin Име на скина който сме си дръпнали по указанията по-горе." Посочения скин е вече е стандартен скин(defoult skin) и можем да го подкарваме само със командата:
gmplayer
Работата със скиновете мисля че няма нужда от указания. Тя е максимално улеснена. Ъпдейтване на сорса на mplayer(ако сме ползвали svn версията рабира се):
cd /home/юзър/mplayer/
svn update
./configure --with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/ --enable-gui
make
sudo make install

password: ...

Ще завърша с няколко полезни плъгина:

Интегриране на XMMS с Mplayer - Xmms-MPlayer - С него можете да гледате филми чрез популярния мултимедиен плеър XMMS.

Интегриране на Mozilla с Mplayer - Mozilla-mplayer - Чрез него можете да гледате филми онлайн директно с Mozilla (вкл Firefox).

Ако някой има да добави нещо или види някъде да съм допуснал грешка да заповяда.

Приятно гледане с mplayer.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

Това, което аз съм използвал вместо readme, e -> http://www.princessleia.com/MPlayer.php. Преди с Debian Sarge 3.1, си го бях компилирал перфектно, както с GUI, така и с кодеците за WMV, RealPlayer и др.

Мерси за темата. Може и да изглежда елементарно, но за начинаещ(като мен) нзобщо не е.

И, разбира се, имам въпрос .Направих всичко както си обяснил(за което още веднъж благодаря на автора). И преди това се опитвах да го направя, но нищо не стана. Инсталирах скина(standard в моя случай) там, където посочи. Задавам тази команда,

ivo@ivo-desktop:~$ gmplayer -skin standard

но вместо да ми се стартира, се появява това

MPlayer 1.0rc1-4.0.3 © 2000-2006 MPlayer Team

CPU: AMD Sempron Processor 2800+ (Family: 15, Model: 28, Stepping: 0)

CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1

Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2

Unknown option on the command line: -skin

Error parsing option on the command line: -skin

MPlayer was compiled WITHOUT GUI support.

Компилирах го с тази команда

Също от менюто като задам този MPlayer, не се стартира, а само от конзолата става. Това защото няма скин ли е? И имам още един въпрос, като стартира едно филмче, не мога да направя самата картина да бъде по-голяма. Как мога да го направя? Който реши да ми отговори - мерси предварително.

Дистрото ми е Убунту 6.06.1.

Редактирано от The_Long_Shot (преглед на промените)

• Автор
Мерси за темата. Може и да изглежда елементарно, но за начинаещ(като мен) нзобщо не е.

И, разбира се, имам въпрос .Направих всичко както си обяснил(за което още веднъж благодаря на автора). И преди това се опитвах да го направя, но нищо не стана. Инсталирах скина(standard в моя случай) там, където посочи. Задавам тази команда,

ivo@ivo-desktop:~$ gmplayer -skin standard

но вместо да ми се стартира, се появява това

MPlayer 1.0rc1-4.0.3 © 2000-2006 MPlayer Team

CPU: AMD Sempron Processor 2800+ (Family: 15, Model: 28, Stepping: 0)

CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1

Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 3DNow 3DNowEx SSE SSE2

Unknown option on the command line: -skin

Error parsing option on the command line: -skin

MPlayer was compiled WITHOUT GUI support.

Компилирах го с тази команда

Също от менюто като задам този MPlayer, не се стартира, а само от конзолата става. Това защото няма скин ли е? И имам още един въпрос, като стартира едно филмче, не мога да направя самата картина да бъде по-голяма. Как мога да го направя? Който реши да ми отговори - мерси предварително.

Дистрото ми е Убунту 6.06.1.

Ми пише че е компилиран без GUI потдръжка т.е. без скин. Пробвай така:

./configure --enable-gui -with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/

Задължително с интервал между двете условия.

Статията съм я писал аз на база знанията ми и познанията ми върху този отличен плеър. Аз съм го компилирал точно по този начин с малки разлики.

Другото което мога да ти препоръчам е да си поставиш кодеците в /usr/local/lib/codecs/ или /usr/local/lib/win32/ и да го компилираш само с:

./configure --enable-gui

Поздрави

Човек, мерси много за съпорта. В крайна сметка нищо не се получи, не успях да инстална ГУИ. Вече не знам кво да питам, щото изчетох супер много форуми за тоя Плейър, така че се отказвам да го инстална. Пак мерси за помощта. Поздрави. cool.gif

И аз имам същия проблем компилира се всичко е ОК и после при gmplayer пак изписва че е without gui support.Както и да и се компилира ефекта ми е същия (и при местене на кодеци и ./configure --enable-gui).

Ако имате някакви идеи ще се радвам да ги чуя.

П.С. noob съм с Линукс и съм с СУСЕ 10.1 . А и пробвах на рпм пакети обаче всички рпм пакети ми се чупят поради някакъв бъг в YAST а при конзолна проба за инсталване на рпм ми изкара syntax error и не открих къде е грешката.

• Автор
The GUI needs GTK 1.2.x or GTK 2.0 (it isn't fully GTK, but the panels are). The skins are stored in PNG format, so GTK, libpng (and their devel stuff, usually called gtk-dev and libpng-dev) has to be installed. You can build it by specifying --enable-gui during ./configure. Then, to turn on GUI mode, you have to execute the gmplayer binary.

т.е. на български: За да инсталирате с gui потдръжка трябва да имате GTK 1.2.x или GTK 2.0. Скиновете са поредица от png файлове, следователно ви трябват GTK, libpng и тяхните gtk-dev и libpng-dev.

Ако нямате тези зависимости няма как да стане.

т.е. на български: За да инсталирате с gui потдръжка трябва да имате GTK 1.2.x или GTK 2.0. Скиновете са поредица от png файлове, следователно ви трябват GTK, libpng и тяхните gtk-dev и libpng-dev.

Ако нямате тези зависимости няма как да стане.

Сега ще погледна за тези files и ще видим какво ще стане.

Благодаря ти !

• Автор
Сега ще погледна за тези files и ще видим какво ще стане.

Благодаря ти !

Ако ги нямаш всичко за GTK e тук. И задължително трябва да инсталираш development пакетите(dev).

Ако ги нямаш всичко за GTK e тук. И задължително трябва да инсталираш development пакетите(dev).

Преинсталирах си линукса , че се появиха проблеми с дяловете. И почнах от начало но този път при конфигуриране с кодеците ми даде грешка от сорта на невалидна команда става въпрос за (./configure --enable-gui --with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/ или ./configure --with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/) . Изкарва ми данните на компютъра и тогава дава грешката , при което се поизнервих и пробвах варианта с интегрирането на XMMS и поне това захапа.

БЛАГОДАРЯ за help-a !

edit : А ето и какжа грешка дава

Detected operating system: Linux

Detected host architecture: i386

Checking for cc version ... 4.1.0, ok

Checking for host cc ... cc

Checking for cross compilation ... no

Checking for CPU vendor ... AuthenticAMD (6:3:1)

Checking for CPU type ... AMD Duron Processor

Checking for GCC & CPU optimization abilities ... athlon

Checking for kernel support of mmx ... yes

Checking for kernel support of mmxext ... yes

Checking for kernel support of 3dnow ... yes

Checking for kernel support of 3dnowext ... yes

Checking for kernel support of cmov ... yes

Checking for mtrr support ... yes

Checking for assembler support of -pipe option ... yes

Checking for compiler support of named assembler arguments ... yes

Unknown parameter: --with-codecsdir=/home/hahaviq_joe/essential-20061022/

Редактирано от hahaviq_joe (преглед на промените)

• Автор
Преинсталирах си линукса , че се появиха проблеми с дяловете. И почнах от начало но този път при конфигуриране с кодеците ми даде грешка от сорта на невалидна команда става въпрос за (./configure --enable-gui --with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/ или ./configure --with-codecsdir=/home/юзър/essential-20061022/) . Изкарва ми данните на компютъра и тогава дава грешката , при което се поизнервих и пробвах варианта с интегрирането на XMMS и поне това захапа.

БЛАГОДАРЯ за help-a !

edit : А ето и какжа грешка дава

Detected operating system: Linux

Detected host architecture: i386

Checking for cc version ... 4.1.0, ok

Checking for host cc ... cc

Checking for cross compilation ... no

Checking for CPU vendor ... AuthenticAMD (6:3:1)

Checking for CPU type ... AMD Duron Processor

Checking for GCC & CPU optimization abilities ... athlon

Checking for kernel support of mmx ... yes

Checking for kernel support of mmxext ... yes

Checking for kernel support of 3dnow ... yes

Checking for kernel support of 3dnowext ... yes

Checking for kernel support of cmov ... yes

Checking for mtrr support ... yes

Checking for assembler support of -pipe option ... yes

Checking for compiler support of named assembler arguments ... yes

Unknown parameter: --with-codecsdir=/home/hahaviq_joe/essential-20061022/

Сигурен ли си че кодеците ти са в /home/hahaviq_joe/essential-20061022/. Защото ако не са там или не са разархивирани няма как да стане. Другото което мога да ти предложа е да ги сложиш в /usr/local/lib/codecs/ или /usr/local/lib/win32/. Там ще си ги открие.

Ами и по този начин не стана пак дава същата грешка , обаче инсталирах VLC . Но субтитрите не ми тръгват и трябва ли да дърпам fonts и как да ги инсталирам? Ако можеш да помогнеш би било просто перфектно. :)

Благодаря за съпорт-а !

• Автор
Ами и по този начин не стана пак дава същата грешка , обаче инсталирах VLC . Но субтитрите не ми тръгват и трябва ли да дърпам fonts и как да ги инсталирам? Ако можеш да помогнеш би било просто перфектно. :)

Благодаря за съпорт-а !

Ти да не би да нямаш C/C++ компилатор и проложения. Има ги като отделна група за инсталиране в YaST.

• Автор
Имам ги , само JAVA пакети не съм слагал.

VLC не ползвам и не съм ползвал. Под уиндоус съм го пускал преди години и си спомням че не можеха да се пускат субтитри. Сега не знам как е.

За mplayer мога единствено да те посъветвам да почнеш стъпка по стъпка указанието ми по-горе. И задължително изтрий сорса и го изтегли наново. Явно е че в него е проблема. Така както съм го написал няма причина да не се получи. С две думи всичко е по учебник. Аз винаги по този начин го инсталирам и нямам никакви проблеми.

Ами ще махна всичко и ще почна от начало а междувремеменно ще се опитам да оправя и проблема със субтитрите на VLC-то.

Ами и по този начин не стана пак дава същата грешка , обаче инсталирах VLC . Но субтитрите не ми тръгват и трябва ли да дърпам fonts и как да ги инсталирам? Ако можеш да помогнеш би било просто перфектно. :nono:

Благодаря за съпорт-а !

За VLC трябва да дадеш Open File, да посочиш път до филма субтитрите и енкодинг (cp 1251).

Уви не ги отваря автоматично.

За VLC трябва да дадеш Open File, да посочиш път до филма субтитрите и енкодинг (cp 1251).

Уви не ги отваря автоматично.

Уви опасявам се че го направих но доколкото видях няма субтитри , а и въпроса ми е трябва ли да дърпам фонтс и къде да ги сложа за да тръгнат а иначе как се пускат ако всичко е нормално знам.

При мен тръгна без да ровя из настрйките.Но пък не съм със SuSE.

Виж дали си активирал поддръжка на кирилца (това ще добави разни кирилски фонтове мисля) и евентуално смени фонта от настройките.Това са елементарните неща за които се сщам.

• Автор

Има изменение в компилацията на новата версия на плеъра. Преди минути ъпдейтнах сорса и разбрах за това. Променили са командата --with-codecsdir=DIR на --codecsdir=DIR.

Оправил съм статията. Извинявам се на всички които съм подвел. Просто в деня в който обявиха новата версия не бяха променили нито реадме файла в официалния им сайт нито хранилището.

Гарантирам че всичко е достоверно и работи тъй като току що тествах всичко написано в инструкцията стъпка по стъпка.

hahaviq_joe изтрий стария сорс и почни компилацията наново. Ако нещо пак не се получи, което няма причина да стане, питай.

С уважение

Такааа почнах всичко наново и взе че стана :) След като , говорихме в icq минах всичко наново и този път стигнах и до графичния резултат така да се каже. Но при стартиране на мплеър ми даде следната грешка след като съм сложил fonts и т.н. : New_Face failed. Maybe the font path is wrong.

Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).

subtitle font: load_sub_face failed.

Мерси за съдействието и заинтересоваността!

П.С. В icq ще се доразберем като се засечеме.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.