Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за HDD

Featured Replies

Дъното ми е GIGABYTE GA-7VAX и поддържа 2 x UDMA ATA133/100/66 Bus Master IDE ports.Съответно и хард диска ми е с ATA133 интерфейс.Въпроса ми е мога ли да инсталирам още 1 хард,който обаче е SATA II посредством преходник и ще има ли някаква разлика в производителността му.Благодаря предварително на отзовалите се по темата !

Дъното ми е GIGABYTE GA-7VAX и поддържа 2 x UDMA ATA133/100/66 Bus Master IDE ports.Съответно и хард диска ми е с ATA133 интерфейс.Въпроса ми е мога ли да инсталирам още 1 хард,който обаче е SATA II посредством преходник и ще има ли някаква разлика в производителността му.Благодаря предварително на отзовалите се по темата !

Няма да усетиш подобрение (демек SATA II ще работи като ATA133) sad.gif , а ако го включиш като Slave на същия IDE-канал със сегашния ти твърд диск дори ще е по-бавен :hush: ...

Редактирано от Shuurfak rai Shedler (преглед на промените)

• Автор
Няма да усетиш подобрение (демек SATA II ще работи като ATA133) sad.gif , а ако го включиш като Slave на същия IDE-канал със сегашния ти твърд диск дори ще е по-бавен :hush: ...

Благодаря ти за отговора Shuurfak rai Shedler.Да разбирам ли,че е по--добре да си търся хард със стария АТА133 интерфейс за по-добра съвместимост ?

Да разбирам ли,че е по--добре да си търся хард със стария АТА133 интерфейс за по-добра съвместимост ?

Ако си решил да си стоиш със настоящата ти машина - по-добре си вземи хард с АТА интерфейс.Ако си замислил нова машина - взимай си САТА 2 , и без това в момента всички дъна го поддържат и ще можеш да си преместиш харда на новия комп ,като ще му използваш пълните въэможности .

Като цяло SATA 2 интерфейса предлага максимален пренос на данни от 300Mb/s, но на практика днешните хардове трудно правят максимален трансфер над 100Mb/s, като средният такъв не превишава в голям процент от случаите 70Mb/s.

Можеш да си вземеш пак ATA 100\133 хард, но го вържи на отделен канал, като най-добре новият хард да си е самотен Master (да няма друго устройство на канала му).

И не е зле да заложиш на така наречените кръгли ATA кабели - малко по-скъпи са от стандартните, но не възпрепядстват движението на въздуха в кутията, както правят познатите ни до болка стандартни "кабелчета" :rolleyes:

Редактирано от myd (преглед на промените)

Може да си продадеш този хард, и да си вземеш такъв, който поддържа Sata 2, ако държиш на барзината, за сметка на обема!

Осезаемото предимството на SATA 2 интерфейса спрямо ATA 100\133 е просто мит и това се видя ясно в проведения наскоро

тест на хардове в този раздел cool.gif

А от друга страна липсата на директна поддръжка от страна на дъното и използването на преходник ще намали и без това недостижимата максимална скорост на трансфер, с две думи - полза нулева :rolleyes:

Осезаемото предимството на SATA 2 интерфейса спрямо ATA 100\133 е просто мит и това се видя ясно в проведения наскоро

Без малко искаш да ме убедиш, че бързината на Sata 2, не се усеща, така ли?!

SORRY, ама не мога да се съглася с теб! :wors:

Без малко искаш да ме убедиш, че бързината на Sata 2, не се усеща, така ли?!

SORRY, ама не мога да се съглася с теб! :wors:

Ами дори и да има някакво теоретично предимство, на практика в реални ситуации е много трудно да го усетиш. Ето я и въпросната тема - цък cool.gif

Още на първата страница попадаме на пряко сравнение между 80 GB хардове, като в случая и теоретичната разлика между паралелния и серийния интерфейс е пренебрежима biggrin.gif

Виж, ако сравняваш ATA 100 хардче с Raid 0 масив от 2 Western Digital Raptor-a, ще се усети разлика :P

Дъното е с КТ400 чипсет на VIA.Ako държиш на SATA II твърд диск howk, ще ти трябва SATA to PCI controler платка.Тя е относително скъпа.

Относно IDE kабелите.Те са 40жила и 80жила наречени кондуктори.Стандартът UDMA2 (IDE/33) се кичи с 40 кондуктора.От ATA/66 и нагоре е нужен 80 кондукторен кабел.Какво налага разликата, защото АТА/133 диск работи и с 40 кондукторен кабел? 40 кондуктора при 80 пиновия кабел са общи.Те отвеждат на маса.Тава е необходимо заради трансфера осъществяван от сигнали с висока скорост измервена в мегахерци.За да се избягнат интерференции, самоиндукции и прочие.Крайно нежелателно е лентовия кабел да се прегъва около надлъжната си ос.Целта е проводниците да отстоят колкото се може по-далеч един от друг.Облите кабели са практични и нагледни, не се явяват аеродинамични съпротивления, но ако са изпълнени повърхностно те ще се явят като 40 кондукторен кабел и тогава идеята пропада.Искам да кажа, че облите кабели трябва да са технически издържани-с екранировки, а не мимикрия някаква.

howk, в този ситуация аз бих купил АТА/133 диск на Махtor c 8MB cache или повече.Аргументирам се веднага.Маxtor e притежание на Seagate.Последните пък нямат acoustic managment, заради патентна политика.Привлекателни цени и спрямо конкурентите Hitachi, Samsung, WD предлага 133.Последните изброени предлагат 100.В онази тема максторите се изявиха достойно.

Конструктивно един АТА диск се отличава от SATA единствено в буфера подключващ диска към контролера на дъното.Снижен е броя на проводниците влиящи си един друг, така че МЕLL иима право да тупка с краче.

Поздрави

Дъното е с КТ400 чипсет на VIA.Ako държиш на SATA II твърд диск howk, ще ти трябва SATA to PCI controler платка.Тя е относително скъпа.

Относно IDE kабелите.Те са 40жила и 80жила наречени кондуктори.Стандартът UDMA2 (IDE/33) се кичи с 40 кондуктора.От ATA/66 и нагоре е нужен 80 кондукторен кабел.Какво налага разликата, защото АТА/133 диск работи и с 40 кондукторен кабел? 40 кондуктора при 80 пиновия кабел са общи.Те отвеждат на маса.Тава е необходимо заради трансфера осъществяван от сигнали с висока скорост измервена в мегахерци.За да се избягнат интерференции, самоиндукции и прочие.Крайно нежелателно е лентовия кабел да се прегъва около надлъжната си ос.Целта е проводниците да отстоят колкото се може по-далеч един от друг.Облите кабели са практични и нагледни, не се явяват аеродинамични съпротивления, но ако са изпълнени повърхностно те ще се явят като 40 кондукторен кабел и тогава идеята пропада.Искам да кажа, че облите кабели трябва да са технически издържани-с екранировки, а не мимикрия някаква.

howk, в този ситуация аз бих купил АТА/133 диск на Махtor c 8MB cache или повече.Аргументирам се веднага.Маxtor e притежание на Seagate.Последните пък нямат acoustic managment, заради патентна политика.Привлекателни цени и спрямо конкурентите Hitachi, Samsung, WD предлага 133.Последните изброени предлагат 100.В онази тема максторите се изявиха достойно.

Конструктивно един АТА диск се отличава от SATA единствено в буфера подключващ диска към контролера на дъното.Снижен е броя на проводниците влиящи си един друг, така че МЕLL иима право да тупка с краче.

Поздрави

Браво, обяснил си го много добре, аз тъкмо мислех да му пиша ЛС на MYD, като го поканя да идва на частни уроци вкъщи през следващата седмица! biggrin.gif:):jeer:

Браво, обяснил си го много добре, аз тъкмо мислех да му пиша ЛС на MYD, като го поканя да идва на частни уроци вкъщи през следващата седмица! biggrin.gif:):jeer:

Може ли аз biggrin.gif:jeer: ? Та разликата е само в надеждността, а не и в скоростта, май ;) ? А, освен това и аз съм за Maxtor (при положение, че става дума за ATA-диск :P ).

• Автор

Еееееее...браво пичове(и на Mell-специални,че иначе ми е неудобно да й поднеса поздрави).Иначе-колкото хора,толкова и мнения по въпроса,но както се казва.."и в спора,някъде се ражда истината".Благодаря на всички за изказаното мнение и особено на Profruit,който чудесно аргументира тезата на преждеговорившите,че на старо магаре и нов самар да купиш,па не става за кон :wors:

Еееееее...браво пичове(и на Mell-специални,че иначе ми е неудобно да й поднеса поздрави).Иначе-колкото хора,толкова и мнения по въпроса,но както се казва.."и в спора,някъде се ражда истината".Благодаря на всички за изказаното мнение и особено на Profruit,който чудесно аргументира тезата на преждеговорившите,че на старо магаре и нов самар да купиш,па не става за кон :wors:

Аз, затова много не се намесвам, понеже разликата от спора до конфликта е само една крачка, сега даже и моят приятел, когото много уважавам - Myd, може и да ми се сърди вече! sad.gif

Няма проблеми да ми кажеш каквото и да е - критика, поощрение или съвет...приемам всичко! Аз съм опасна, но не хапя лошо! :wors:

Редактирано от MELL (преглед на промените)

SATA to PCI controler платка
Която, както споменах по-горе, автоматично ще намали пропусквателната способност до 133Mb/s (максималният трансфер през PCI слота), демек пак си на тази граница, поставена и от ATA 133 интерфейса (това 133 стои за 133Mb/s).

MELL, ако си разгледала тестовете, ще видиш, че по най-важния показател там - средна скорост на трансфер се вижда, че SATA 2 е старата архитектура в нова опаковка, като ти я пробутват за нещо ново и революционно. Признавам само навлизащата технология с перпендикулярен запис (преди хардовете записваха само хоризонтално, а сега могат и вертикално, та според мен от там идва наименованието - хоризонталата и вертикалата образуват перпендикуляр) и 10000-те оборотa на Raptor-a за стъпка напред.

Аз, затова много не се намесвам, понеже разликата от спора до конфликта е само една крачка, сега даже и моя приятел, когото много уважавам - Myd, може и да ми се сърди вче!

Не се сърдя, дори се радвам, че участваш в дискусията :wors:

Коментираната платка.Пример:

P450-9020-out2-hl.jpg

Тази статия имам за верою и намирам за ценно да се запознаете.Руският е братски език.

Maxtor: кэш 8Мб, кэш 2Мб и serial ATA. Кто кого?

Поздрави

hawk, имам предложение за теб - можем да направим замяна - да ми дадеш твоето хардче, а аз да те снябдя с такова,каквото ти трябва (работя в сервиз за компютри), като ще нагодим големините да са сравнително еднакви, а за цената ще се договорим. ако се интересуваш пиши ми на [email protected]

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.