Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждане на лаптопи - рационални предложения

Featured Replies

Проблемът ми е както на повечето който притежават по-силни лаптопи.Нормалната температута с която работи процесорът ми е от 63/70 градуса Публикувано изображение 3.06g P4 ми е процесорът. Доста четох доста питах но нещо което наистина да върши работа така и не открих.За това питам вас ако някои го е разрешил или знае разрешение на проблемът ще се радвам да го чуя.

Ман аз ти предлагам да отидеш в някоя компутърна фирма или магазин и там би трябвало да ти разрешат проблема. Така и така накрая ще упреш до професионална помощ не си губи времето, а иди до най-близкия компютърен магазин. Незнам дали е вярно(но това е мое предположение) и там ще те посъветват да си смениш охлаждането, а за добро охлаждане като за твоя процесор няма да ти излезе евтино като се има впредвит, че и частите за лаптоп са значително по скъпи от тези за настолен компютър. Успех!

• Автор

Хехе пич :) дали не съм обиколил някоя фирма в България и докато бях в чужбина за проблемът ми но уви.И си мисля,че "професионална помощ" за това ако имаше нямаше да се правят лаптопите така, че след закопуването им да я търсиш не мислиш ли ;) Благодаря за предложението все пак.

Привет. Аз също се интересувам от същия въпрос и единственото, което открих беше че има голямо значение върху каква повърхност ти работи лаптопа, защото повечето освен с вентилатор, се охлаждат чрез топлоотделяне с една пластина на дъното на лаптопа. Съветвали са ме да не оставям лаптопа върху повърхности, които връщат топлината обратно. Това за съжаление е съвета, който мога да ти дам, знам че не е много. Ще продължа обаче да разпитвам, за да мога да ти помогна и на теб. Поздрави.

• Автор

Привет.

Аз също се интересувам от същия въпрос и единственото, което открих беше че има голямо значение върху каква повърхност ти работи лаптопа, защото повечето освен с вентилатор, се охлаждат чрез топлоотделяне с една пластина на дъното на лаптопа. Съветвали са ме да не оставям лаптопа върху повърхности, които връщат топлината обратно. Това за съжаление е съвета, който мога да ти дам, знам че не е много. Ще продължа обаче да разпитвам, за да мога да ти помогна и на теб.

Поздрави.

<{POST_SNAPBACK}>

Така е другото което тряба по честичко да се прави.Понеже на повечето вентилаторите са намират от долу на самият лаптоп и смучат въздуха ,е по-често да се почистват защото се събира доста прах които доста пречи на охлаждането им.

Редактирано от sfmf (преглед на промените)

И аз съм поглеждал по темата,и единственото рационално нещо,на което съм попадал е,поставка за лапа,с неговата големина,която е обурудвана с два големи вентилатора.Но доколко е удобно това,бих поспорил!

Присъединявам се към мнението за повърхноста. Изпробвал съм го на собствен гръб и от личен опит мога да кажа че когато лаптопа е в/у маса с покривка на вентилатора(процесора) му се извива свят. Единственното което можеш да направиш е да осигуриш на лаптопа достатъчно растояние м/у него и масата. Това помага макар и не токова колкото би ти се искало

Редактирано от nikoan81 (преглед на промените)

• 4 години по-късно...

Аз мога да ви предложа два начина за допълнително охлаждане. Единия е чрез подложка, което е доста ефективно и охлажда целия лаптоп, но е неудобно за пренасяне и такива работи. Другия вариянт е чрез ей тая джаджа: Evercool Fairy. Тва устройство е доста по компактно и преносимо, тежи само 60 гр., но не охлажда целия лаптоп и ако го държите в скута си пак ше ви грее на краката. Въпреки тва е МНОГО ефективно. Лично го тествах, и температурата на процесора падна с цели 15 градуса. Успех!

• 1 месец по-късно...

Ето няколко охладителя за лаптоп - ефективни и безшумни - има и с алуминиева рамка.

Публикувано изображение

Вентилаторите са добре защитени срещу нещо, което може да попадне в перките им. Направено е по-здраво и стабилно от другите модели. Има светодиодни индикатори за работата на вентилаторите и копче за включване и изключване.

Особеното при този модел е, че вентилаторите всмукват топлия въздух намиращ се под лаптопа и го извеждат отзад през голям отвор.

Здрав и устойчив. Подходящ за употреба в къщи или офиса.

Редактирано от georgi.tanev (преглед на промените)

Нещо което прочетох в друг форум:. Сложи го в/у 4 вендузи от четки за зъби Астера. Не мърда и е повдигнат от масата.

• 2 седмици по-късно...

Виж сега аз също имам такъв проблем и го реших по следния начин купих си това: http://www.quietpc.com/gb-en-gbp/products/...ducts/zm-nc1500

Много съм доволен има лек шум но не е проблем за мен. Преди това имах други винтилатори но се оказаха боклуци и половина от тази марка има и по мощен модел но не знма дали може да си го намериш в БГ има и модел MZ-NC2000

И аз имах същия проблем. Лаптопа си го използвам предимно в леглото :P Но доста пъти прегряваше и директно се изключваше. Накрая му намерих цаката - когато седи върху твърда повърхност слагам една чиния обърната на долу. И слагам лаптопа така, че чинията да бъде точно в средата. Така лаптопа не се мести, повдигнат е от масата и не загрява изобщо. Когато пък съм в леглото с него (както сега) си го слагам на коленете, но лявата страна, където се намира вентилаторчето "стърчи" и изобщо не ми прави проблеми. Това са моите начини, без хвърляне на пари и глупости. Дано съм помогнала на някой :P

Това за повърхността е вярно, както и поставянето на машината до стена от страната, където духа. Има и друго нещо, което е от изключителна важност - софтуерната настройка. По-конкретно Power графата в биос-а и профилът в Power options от Windows. При мен, най-добре работи на Battery optimized режим и Balanced на thermal settings в BIOS, a в Windows (виста/7) - balanced профил, който може да се персонализира. Ако съм на miximum performance + high performance от Windows, положението е парещ лаптоп, което зимата може да ми служи за печка. А така не губя осезаемо производителност и същевременно - 46 градуса. Това е конкрето в моя случай.. отне ми близо месец докато направя всичко както го искам, като основния ми стимул не бяха температурите, а издържливостта на батерията (то между другото двете неща са свързани) Успех. ЕДИТ: Много важно е да се знае, че профилите в Windows се персонализират, но не напълно. Тоест, ако вземете Power saver и High Performance и ги настроите абсолютно еднакво, разликата пак ще е голяма в консумацията на енергия и разлика в температурите. Следил съм процесора, който е настроен да намалява честотата си при лек товар. За най-малкото нещо. под High performance качва честотата, power saver пък много трудно.

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Имам HP Pavilion с AMD процесор и загряването е адско. Единственото което оправя нещата е куулпад с 3 вентилатора отдолу и температурата е добре, но за пренасяне на лаптопа или пък ползване в леглото положението е меко казано неудобно. Опитах само с поставяне на крачета отдолу за да се увеличи пространството под лаптопа, но това е крайно недостатъчно и само куулпада реши проблема.

Аз пък бях чул за подлошки за лаптоп със допълнителни вентилатори който да ухлавждат.... до колкото и разбрах рази подложка се закрепва за лап-топа и може да се пренася заедно със него....! Незнам това знам аз... мога да поразпитам още да разбера за какво иди реч и веднага ще го споделя тук! :)Публикувано изображение

• 8 месеца по-късно...

Здравеити пичове!

И моят лаптоп има този проблем http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif .Кото поиграя малко Call of duty modern warfare и call of duty modern warfare 2 лаптопа ми дига 67 градуса.А обикновенно кото не играя си стои на 53 което е бая.Казвали са ми, че процесорите издържат да 74 гродуса и като достигнат такава температура машината се рестартира.И смятам да купя някоя поставка, но незнам от къде.И ще си призная купих си лаптопа за gaiming.Ако ви интересува какъв ми е лаптопа виште тук--- http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=539421.МОЛЯ ви помогнете!:ph34r:

• 1 месец по-късно...

Изгорях си вентилатора на лаптопа. Преди да изгори при не много натоварен процесор температурите ми бяха между 60-70%. При 100% CPU 80+ Направих подложка и взех един вентилатор от стар персонален комп (12 волта о.20 ампера) и го вързах към адаптер 6 волта и 300mV) Поставих го точно под решетката на на вентилатора на лап топа (въпреки че е външен и че е зад решетката + неработещият вентилатора, които спират въздушната струя) 15-20 градуса по-ниска температура на процесора и около 10 градуса по-ниска температура на чипсета. Диод на процесора и той с около 10 градуса. Ако го охлаждам с охладителна поставка и ако ми държи ниски температури на всички компоненти има ли риск да се повреди нещо. Питам за да знам дали да си купувам охладителна поставка и да го охлаждам така или да си купувам вентилатор и да го нося за смяна

• 8 месеца по-късно...

Проблемът ми е както на повечето който притежават по-силни лаптопи.Нормалната температута с която работи процесорът ми е от 63/70 градуса Публикувано изображение 3.06g P4 ми е процесорът. Доста четох доста питах но нещо което наистина да върши работа така и не открих.За това питам вас ако някои го е разрешил или знае разрешение на проблемът ще се радвам да го чуя.

като е изключен... печкиум 4 е така, за това си е печкиум, печкарон (келешрон) не е по различен...

охлаждащите подложки имат един голям недостатък - ускоряват задръстването на охлаждането с прах... обаче забелязах че смяната на пастата с artic cooling mx-2 върши отлична работа в сравнение с "пластмасовите" пасти които се слагат фабрично (това естествено, комбинирано с почистване на охлаждането)...

п.с.

при повечето лаптопи вентилатора заработва на макс когато процесора мине 65 или 70 градуса, така че температури около 75-80 градуса са нормални, но над 80 вече не са - много бързо се задръства охлаждането...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• 5 години по-късно...

Вчера си дадох лаптопа на нова фирма профилактично да ми го изчистят и да ми сменят термопастата. До тогава лаптопа ми поддържаше температура около 55 градуса при работа в интернет и слушане на музика. Днеска си го взех и ми поддържа 80 градуса. Това не е никак нормално. Някакви съвети ? Извинявам се за тъпия въпрос, ама съм потресен просто

така и ме посъветваха преди това ... някакво клипче нещо такова, ако можете да ми дадете, от което става най-ясно как да си го почистя ?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.