Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с усилвател...

Featured Replies

Значи имам едно усилвателче обаче имам проблем...

Изглежда има някаква защита или нещо такова и когато се усили до определено положение спира и като го включиш и изключиш отново тръгва но пак спира след малко,или ако се усили малко повече направо спира и пак иска да се включи и исключи.Чудя се как може да се премахне да не би да трабва да променя накакво съпротивление или нешо друго.Ако е съпротивление да се намали или увеличи?

Ето го усилвателчето ( наистина си е усилвателче-слабичко е ) http://www.dobrikit.dir.bg/page6b.htm#nch2x22 - ама има някакъв проблем с схемата не я показва sad.gif

Моля ви някои които разбира да ми помогне :)

Благодаря предварително :rolleyes:

Имаш ли радиатор на ТА8210? Може да прегрява и затова да спира. Провери захранващото напрежение - от 9 до 20V; може да не достига мощност, с какво го захранваш, захранването осигурява ли достатъчно ток? Виж и товара на изхода, трябва да е 4 Oma.

С подмяна на елемент по схемата няма да решиш проблема, или ще изкривиш звука, или ще изгориш схемата.

• Автор
Имаш ли радиатор на ТА8210? Може да прегрява и затова да спира. Провери захранващото напрежение - от 9 до 20V; може да не достига мощност, с какво го захранваш, захранването осигурява ли достатъчно ток? Виж и товара на изхода, трябва да е 4 Oma.

С подмяна на елемент по схемата няма да решиш проблема, или ще изкривиш звука, или ще изгориш схемата.

Ами захранването ми е добро и радиатора загрява обаче като усилиш спира дори и да не е загрял.Аз си мислед че ако сменя някое сапротивление няма да има проблем и ще се оправи ама не ги разбирам много :)

П.С.

Тонколоните са 30вата 8 ома дали не е заради това че са 8 ома.

П.С.2

Пробвах и тонколони 20W 4 ома - сащата работа

Редактирано от crazy-master (преглед на промените)

Ами захранването ми е добро
Това как да го разбираме? :) Да речем, че имаш захранване, което подава 10V. За да захраниш 20W говорители, трябва да осигуриш най-малко 2А ток, т. е., иска се 20W мощност. Ако напрежението е 20V, токът трябва да е най-малко 1А. Добави и разхода на схемата + загубите... виж си мощността на захранването - дали отговаря на мощността на цялата схема. Трябва ти нещо, на което пише (примерно) следното: U (напрежение) = 10V; Р (мощност) = 30W. В някои случаи вместо Р е отбелязано I (ток) = 3A.

Другия вариант е нещо по радиатора или самата ИС да не е в ред... имаш ли термопроводяща паста между радиатора и чипа?

• Автор
Това как да го разбираме? :clap: Да речем, че имаш захранване, което подава 10V. За да захраниш 20W говорители, трябва да осигуриш най-малко 2А ток, т. е., иска се 20W мощност. Ако напрежението е 20V, токът трябва да е най-малко 1А. Добави и разхода на схемата + загубите... виж си мощността на захранването - дали отговаря на мощността на цялата схема. Трябва ти нещо, на което пише (примерно) следното: U (напрежение) = 10V; Р (мощност) = 30W. В някои случаи вместо Р е отбелязано I (ток) = 3A.

Другия вариант е нещо по радиатора или самата ИС да не е в ред... имаш ли термопроводяща паста между радиатора и чипа?

Да имам паста захранването е над 6 ампера мисля и достига до 60волта (струва 60 лева и сигорно е добро но незнам стикера го няма)

Значи с смяна на съпротижление няма да стане ?

Нещо друго ?

Да имам паста захранването е над 6 ампера мисля и достига до 60волта (струва 60 лева и сигорно е добро но незнам стикера го няма)

Значи с смяна на съпротижление няма да стане ?

Нещо друго ?

Възможно ли да е от потенциометъра нещо?

П.С.

Сега сам си поръчал http://www.dobrikit.dir.bg/page18.htm дали е добър и дали ще имам проблеми според теб?

И с 6A ли ми трябват ?

Не знам точната схема, по която е правен усилвателя, но ако със захранването всичко е наред, значи проблема е в схемата. С 20W 4 Oma говорители трябва да върви идеално. Малко вероятно е да е от потенциометъра; може би има обратна връзка в схемата, но няма как да се знае със сигурност. Измери с мултицет напрежението и тока, които се подават от захранването при включена схема; така ще си сигурен, че там всичко е наред.

Добавено: Втората схема е добра, но ще ти трябва двуполярно захранване с мощност над 100W и добър радиатор.

Редактирано от panevdd (преглед на промените)

• Автор
Не знам точната схема, по която е правен усилвателя, но ако със захранването всичко е наред, значи проблема е в схемата. С 20W 4 Oma говорители трябва да върви идеално. Малко вероятно е да е от потенциометъра; може би има обратна връзка в схемата, но няма как да се знае със сигурност. Измери с мултицет напрежението и тока, които се подават от захранването при включена схема; така ще си сигурен, че там всичко е наред.

Добавено: Втората схема е добра, но ще ти трябва двуполярно захранване с мощност над 100W и добър радиатор.

Какво ще рече това захранване ?

Двуполярното захранване е по-сложно за изпълнение (и по-скъпо) от еднополярното.

И с 6A ли ми трябват ?
Виж сега... трябва ти захранване, което да отговаря на схемата. Като избираш захранването, гледаш мощността на схемата (Р) и напрежението (U). Пример: имаш (в твоя случай) схема 2х22W, т. е., 44W; тя работи на (да речем) 20V. Търсиш захранване с 20V изх. U и 40 - 50W мощност. Ако не пише мощността, трябва да пише тока (I). Тъй като I=P/U, в твоя случай I=2 (при 40W мощност и 20V напрежение). Затова питах какво ти е захранването, на колко волта напрежение го пускаш и какъв ток подава към схемата. Я си направи един експеримент: свържи само единия говорител и виж как се държи схемата, спира ли да работи при усилване на звука.
  • Автор
Двуполярното захранване е по-сложно за изпълнение (и по-скъпо) от еднополярното

Значи с моето няма да стане ?

Опит сам правил преди и беше така ,но след малко ще направя нов и ще ти кажа резултата.

Значи с моето няма да стане ?
Не знам. Единственото, което знам за твоето захранване, е, че е добро, струва 60лв. и може да осигури 60V напрежение и 6А ток (не ми се вярва да е така; по-вероятно е да е с превключвател за няколко напрежения и тези 6А да важат за най-ниското напрежение).
Опит сам правил преди и беше така ,но след малко ще направя нов и ще ти кажа резултата.
Ако с един 20W 4Ω говорител се държи по-добре, отколкото с два, проблема вероятно е в захранването (не достига мощност).

crazy-master, въпросната схема е реализиран нискочестотен стерео усилвател на мощност.При 14,4V oтдава на 4 ома пълно товарно съпротивление 10W мощност с 10% хармонични изкривявания.Производителят изисква в този режим номинален ток на захранването 11А и посочва за минимален такъв 7А.С две думи слабо захранване.Ако нямаш ампермер, подключи волтмер наличен и следи показанията.В момент на изключване волтметърът показва рязък пад на захранващото напрежение.Сработват токовите защити.Повишеният входен звуков сигнал повторен от крайните транзистори на мощност се отпушват и се наблюдават режими близи до късо съединение.Моя препоръка е повишиш филтровите кондензатори на захранването с над 4700uF и да провериш с осцилоскоп изхода на усилвателя срещу самовъзбуждане.

Може да се твърди, че между ТА8210 и TDA2003 на Philips има прилика.Ако желаеш с този усилвател да постигаш по-високи изходни мощности запознай се с мостовото им изпълнение.

• Автор
Не знам. Единственото, което знам за твоето захранване, е, че е добро, струва 60лв. и може да осигури 60V напрежение и 6А ток (не ми се вярва да е така; по-вероятно е да е с превключвател за няколко напрежения и тези 6А да важат за най-ниското напрежение).Ако с един 20W 4Ω говорител се държи по-добре, отколкото с два, проблема вероятно е в захранването (не достига мощност).

Добре да кажем,че държи толкова ампери ще мога ли да го използвам за новия усилвател,защото не ми се тyрси нов пък и не ми се дават 100лв(примерно) за захранване.

Незнам дали се изразих точно ,но исках да кажа ,че и при говорители 20вата се държи така,дори спира когато е усилен по малко и затова си мислех че може да има някаква защита или нешо което да пази от избиване на говорителите.

Ако някои ми каже мога ли да използвам това захранване за усилвател които иска двуполярно захранване.

Ако може някои да ми каже каква е разликата ще бъда много благодарен :beer:

crazy-master, въпросната схема е реализиран нискочестотен стерео усилвател на мощност.При 14,4V oтдава на 4 ома пълно товарно съпротивление 10W мощност с 10% хармонични изкривявания.Производителят изисква в този режим номинален ток на захранването 11А и посочва за минимален такъв 7А.С две думи слабо захранване.

Ами ако захранването е слабо би трябвало ( според мен ) просто звука да прекъсва през определен интервал от време или въобще да не функционира усилвателя,мисля така защото съм го пускал с изключително слабо захранване ,което няма и 2 ампера а усилвателят тръгна но като усилиш дори и до 1-2%(ако приемем че максимума е 100)започва прекъсване и се чува само няколко милисекунди и спира за няколко секунди въобще да спира.

Виж схемите на еднополярно и двуполярно захранване. Кажи твоето какво е, за да ти кажем дали може да стане за това, което искаш. Кажи как изглежда, какви изводи има, има ли превключватели или регулатори, какво пише на него, има ли модел... Без тази информация само гадаем.

Аз ще отговоря малко по късно, когато изчета всички коментарии. От сега - ако е с TBA810 - смени я с нова! По късно ще имаш точен отговор!

Корекция - Това е ИС на Toshiba 8210, така, че ще Ви отговоря

Тук са всички технически параметри за TA8210. http://pdf1.alldatasheet.co.kr/datasheet-p...IBA/TA8210.html

Започвам със захранването. Написал си, че изправителят ти дава напрежение 60 волта. Първата и фатална грешка. Интегралната схема не търпи по голямо напрежение от 25 - 30 волта. А ти си я включил с купуването на двойно по голямо. От там си я и повредил. Сменяш я с нова. Никакви радиатори никакви пасти няма да ти помогнат. Най малко подмяна на резистори, тъй като виждам, че не си запознат със самата ниска честота. Правото напрежение измерено на електролитния кондензатор на изхода на изправителя ти не трябва да е по голямо от 30 ВОЛТА! За този тип интегрална схема. Трябва добре да се запознаеш с еднополярно и двуполярно захранване. Съответно втората схема е на Fhilips 7290 което ще рече, че ти е необходимо около 2Х 30 волта променливо напрежение от по мощен трансформатор - пример - около 200W. С помоща на 4 диода и среден извод от вторичната намотка на трансформатора, ще получиш напрежението и ще го изправиш. Следва филтрация с електролитни кондензатори от порядъка на минимум 4700mF/50V. Кондензаторите са минимум по един в рамо. Или паралелно, като държиш на работното напрежение на кондензаторите. Ако са 2Х10000mF/50V,ще е още по добре. Съответно 7290 иска и много добро охлаждане на схемата, затова ти е необходим и по голям радиатор.

Ето ти подробна информация за 7290.:

http://www.datasheets.org.uk/pdf/tda7290-d...-datasheet.html

А какви ще са ти колоните 4 или 8 ома - това практически е без значение. При 4 ома, мощността на трансформатора ти трябва да е по голяма. Платките, които си посочил работят безупречно, но не си прочел изискванията за захранването на самото усилвателче.

Желая успех и можеш пак да питаш на лично съобщение, щото ще стане като лекция дълго

• Автор
Първата и фатална грешка. Интегралната схема не търпи по голямо напрежение от 25 - 30 волта.

....

Желая успех и можеш пак да питаш на лично съобщение, щото ще стане като лекция дълго

Прав си че ще стане доста дълго , не се убиждаи но не си разбрал какво съм казал...

Та никои не ми каза мога ли да използвам този трансформатор за тази схема sad.gif

(или аз не съм разбрал)

П.С.

Като погледнах схемите мисля че няма да стане с моето захранване...

Прав си че ще стане доста дълго , не се убиждаи но не си разбрал какво съм казал...

Та никои не ми каза мога ли да използвам този трансформатор за тази схема sad.gif

(или аз не съм разбрал)

П.С.

Като погледнах схемите мисля че няма да стане с моето захранване...

Аз много добре съм разбрал какво си казал, защото това ми е работата вече 36 години, но явно ти не си разбрал. Как може да питаш за някакъв трансформатор и хората да гадаят за него. Там, някой беше ти написал подробно да дадеш подробна информация за изправителя, който имаш. Отговорил си, че е 60 волтов.Само по себе си показва, какво може да се случи при включване към модулчето, което си си купил. Затова и толкова лаконично съм ти отговорил.Друг ти беше посочил еднополярно и двуполярно захранване. Общо, обясненията са достатъчни. Посочил съм ти пълните технически параметри на двете интегрални схеми с линкове. Ако правилно си разбрал, още със самото включване на захранването във първата ти схема, следва нейният дефект. А то искаш с помоща на резисторите, които обикновено са в обратните връзки и в корекциите на интегралната схема да я подкараш. На модулчето всичко е направено ТОЧНО КАКТО ТРЯБВА. Да не превръщаме раздела в чат. На лично съобщение можеш да ме потърсиш. А и адрезите ми за комуникация са посочени в профила ми.

Предполагайки с какво захранване си, разбира се, че няма да стане в твоя случай - ни за първия, ни за втория вариант.

При пурвият случай - захранването ти е високо - 60 волта

При втория - захранването ти не е двуполярно - +30V -30V /ориентировъчно/

Тази интегрална схема е правена за автомобилна свирка при 14V захранване и посмъртно няма да работи на 60 (с какво ги измери)? Като за начало пробвай да я подкараш на 12V от компютърно захранване.

• Автор

Добре сега ще разясня всичко и спирам да пиша в тямата защото ще стане като "чат"...(както е казал lz4jw ще си пишем на ЛС ако му се занимава)

Значи първата схема(по слабата)ми работи що годе нормално.Преработил съм транформатора и ми изкарва напрежение около 12V.Спирам да обсъждам проблема с този усилвател,защото вече си купих другия.Проблемът е че видях много късно че иска двополярно задранване и сега искам да знам мога ли да преработя еднополярно захранване ,за да го направя да ми върши работа за другия усилвател.

Ако искате ми пишете на ЛС за да не палним темата ;)

П.С. Благодаря на всички за оказаната помощ и отделеното време

Приятел нищо лично ама се вслушай в съветите на lz4jw! От опит мога да ти кажа че с втората схема си се набутал много здраво! Значи първо усилвател с мощнот по-голяма от 30-тина вата в интегрално изпълнение не си заслужава и от гледна точка на КПД и от гледна точка ка охлайдане и на нелинейни изкривявания и т.н. Второ защо точно ТДА!?! Повярвай ми от опит знам че не си заслубава разходите тази схема! ТА8210 е много добър усилвател 2х20 вата на 4 ома и за твоите говорители които са както разбрах около 30вата е тъкмо! Това че са на 8 ома означава, че ще ги натовариш най-много с 15-ина вата на канал но в никакъв случай няма да натовариш интегралата дори и обратно! Провери си захранването-много е важно!!! Ако можеш го стабилизирай на 12волта и му осигури поне 5А ток с дебели проводници(не са за пренебрегване)! Също така тази схема иска задължително(поне при мен беше така) предусилвател или сигнал от такъв! Ако все пак си решил да я смениш и искаш нещо по-мощно и да е в интегрално изпълнение вземи си някое STK!!! С това ТДА ще береш ядове! Но моят съвет е направи си (ако ти се занимава де) усилвател в транзисторно изпълнение или просто си купи някои фабричен марков усилвател за да нямаш ядове! Поздарави и успех!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.