Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Два Windows XP на един компютър?

Featured Replies

При преинсталирване на Windows XP той се инсталира в D: , като стария си остана в C:.Как да изтрия единия? :)

А как да го форматирам ;) . Като му дам формат... ми пише: Windows cannot format this drive........ :question:

Под DOS, приятел.

Ако си влязъл в Windows-a който е на С, би трябвало да можеш да форматираш D където е другия Windows.

После се редактира файла BOOT.INI от където се маха форматирания Windows за да не го търси при стартиране.Там трябва много да се внимава... Успех

• 2 седмици по-късно...
angry.gif Ти наред ли си? Ако диска ти е на 2 дяла и форматираш C ще прецакаш и D понеже първият му сектор и няколко файла водят към Windows-а на D. За изтриването просто изтрий папките Program File и WINDOWS после влез в Старт менюто и избери Run. Сега напиши msconfig и натисни бутона, ще ти се отвори едно прозорче... Щракни горе на BOOT.INI и и избери бутона Check all boot path Остана да натиснеш и бутона OK и си готов. cool.gif

Редактирано от charmed311 (преглед на промените)

• 1 година по-късно...

Сори, че пиша по стара тема, но по-добре така, отколкото да отворя нова със същото съдържание и да си навлека гнева на модератор, че замърсявам ефира. Получавам същото съобщение, което и автора на темата и процедирам по съвета на Митака 33, като форматирам под ДОС. Тук обаче първо се получава подобно съобщение:

"Format cannot run because the volume is in use by another process. Format may run if this volume is dismounted first.

ALL OPENED HANDLES TO THIS VOLUME WOULD THEN BE INVALID.

Would you like to force a dismount on this volume? (y/n)"

Дадох yes и ми показа "Volume dismounted." След това дяла се форматира съвсем нормално и всичко си е тип-топ. Това, което ме интересува е какво е това дисмаунтване и защо се прави? Моля ви, дайте ми отговор? :speak:

Май не съм написал всичко както трябва, затова се извинявам. Трябва да доуточня, че става въпрос за лаптоп с инсталирано на дял С едно недоносче Виста Хоум Едишън или нещо такова, която я махнах - чупих защитата против инсталиране на ХР и си сложих едно такова със SP3. Обаче на дял D явно има (имаше ;) ) скрита информация, вероятно за ОС или драйвер бекъп, знам ли, не можах да разбера. Във всеки случай не можах да изкарам какво има там (не е като скрити файлове). Останалото съм го изразил в предишния си пост . . . Та все пак какво е това "маунтване" и съответно "дисмаунтване" на :idea: логическо устройство?

Редактирано от instrument (преглед на промените)

Май не съм написал всичко както трябва, затова се извинявам. Трябва да доуточня, че става въпрос за лаптоп с инсталирано на дял С едно недоносче Виста Хоум Едишън или нещо такова, която я махнах - чупих защитата против инсталиране на ХР и си сложих едно такова със SP3. Обаче на дял D явно има (имаше :) ) скрита информация, вероятно за ОС или драйвер бекъп, знам ли, не можах да разбера. Във всеки случай не можах да изкарам какво има там (не е като скрити файлове). Останалото съм го изразил в предишния си пост . . . Та все пак какво е това "маунтване" и съответно "дисмаунтване" на :) логическо устройство?

Имат рекавъри сектор, моя лап топ беше така.

затова си вземам лаптоп без преинсталирана ОС..

а иначе всеки дял се монтира, за да може да се ползва от ОС и user space software-a, въпреки, че в windows не го назовават по този начин.. не е нещо фатално, ако това те притеснява..

Значи от информацията, която имам, проблема ми е бил в това, че там се е съдържала Restore информация за Вистата, а тя като многото "революционни" новости създава и различна таблица на дяловете. Ползвах накрая приложенията в Hiren's Bootable CD и нещата заспаха.

• 1 месец по-късно...

Може ли и аз да се възползвам от темата макар да не късае точно моя проблем (по скоро въпрос ) .

Имам инсталирана Виста 64 бит. и искам да сложа едно Xp като Вистата е сложена на дял C.Мога ли да инсталирам на друг дял XP-то или първо трябва да махна Вистата да инсталирам XP .

Можеш.

Че можеш да сложиш друга ОС на друг дял. При стартиране ще си избираш коя ОС да тръгва. На практика е малко по-сложно. Ще ти е по-лесно да го реализираш ако първо сложиш XP и след това на друг дял Виста. В противен случай ще трябва с програмка да си оправиш бутващата подредба с vista boot pro примерно /чичко гугъл, безплатна е/

Редактирано от go6o_kara (преглед на промените)

Че можеш да сложиш друга ОС на друг дял. При стартиране ще си избираш коя ОС да тръгва. На практика е малко по-сложно. Ще ти е по-лесно да го реализираш ако първо сложиш XP и след това на друг дял Виста. В противен случай ще трябва с програмка да си оправиш бутващата подредба с vista boot pro примерно /чичко гугъл, безплатна е/

Ми аз от опит знам, че след като сложиш Виста, после инсталирането на Екс пи е почти невъзможно, тъй като тя не позволява даундрейд, макар и на друг дял.

А за автора на темата, нека прочете това: /.\/.\/.\/.\

ХР след виста, ще ти изчезне буутлоадера на Вистата - трябва след това да търсиш програмка като Easy BCD за да ти въстанови буут лоадера, иначе не можеш се буутна във Виста...Има и други начини но са много по сложни...

• 5 месеца по-късно...

Здравейте,

Имам питане по тази тема. Явно може да има два уиндоуса (ХР) на един компютър, на различни дялове. Видях че има пост за това как да се редактира BOOT.INI . Кажете ми ако дяла в момента е един, мога ли да не форматирам харда а от свободното място да направя втори дял (за да запазя информацията до момента). Дали е удачно и с каква програма да го направя.

Здравейте,

Имам питане по тази тема. Явно може да има два уиндоуса (ХР) на един компютър, на различни дялове. Видях че има пост за това как да се редактира BOOT.INI . Кажете ми ако дяла в момента е един, мога ли да не форматирам харда а от свободното място да направя втори дял (за да запазя информацията до момента). Дали е удачно и с каква програма да го направя.

Можеш. Правил съм го с Paragon Partition Manager, има и други подобни програми. Преди това обаче трябва добре да дефрагментираш диска (препоръчвам Defraggler).

А дали е удачно - не виждам смисъл от две XP-та на един компютър. Но ти си знаеш.

Можеш. Правил съм го с Paragon Partition Manager, има и други подобни програми. Преди това обаче трябва добре да дефрагментираш диска (препоръчвам Defraggler).

А дали е удачно - не виждам смисъл от две XP-та на един компютър. Но ти си знаеш.

Абе да ти кажа честно, рядко но понякога се налага. Имам в предвид двама колеги програмисти, чийто софт е леко специфичен и не става (почти) номера с виртуална машинка. Единия има дори 7 (седем) дяла на единия си комп и съответно седем ОС-а :) Аз на друга машина подобен цирк не съм виждал, другия месец ще му ходя на гости и задължително ще го проверя как е уникалния му комп... Особено ме кефи момента с пускането на компа и бут-мениджъра му и сладкия момент когато ме попита невинно - Я кажи сега какво искаш да ти пусна biggrin.gif Ама това са много редки изключения, в масовия случай няма голям смисъл от два еднакви ОС-а на една машина освен тренировка и обучение laugh.gif

Правя го за една позната. Има един компютър и две деца (тиинейджъри). Понеже всички работят на този компютър, тя не иска през известно време да преинсталира уиндоуса (сещате се какво става от безразборно инсталиране и деинсталиране на всякакви игри и програмки). На мен ми хрумна идеята за два отделни уиндоуса - един за нея и един за децата. Така ако нещо се прецака с втория уиндоус само той да се преинсталира. Ако имате по-удачни предложения, моля споделете. Благодаря ви предварително.

П.П. Имам и позволение да почна от нула т.е. да форматирам.

Правя го за една позната. Има един компютър и две деца (тиинейджъри). Понеже всички работят на този компютър, тя не иска през известно време да преинсталира уиндоуса (сещате се какво става от безразборно инсталиране и деинсталиране на всякакви игри и програмки). На мен ми хрумна идеята за два отделни уиндоуса - един за нея и един за децата. Така ако нещо се прецака с втория уиндоус само той да се преинсталира. Ако имате по-удачни предложения, моля споделете. Благодаря ви предварително.

П.П. Имам и позволение да почна от нула т.е. да форматирам.

Пак не виждам смисъл. Ако имаш 2 XP-та и едното от тях се прецака - какво ще направиш? Естествено, преинсталация. Така че 2 ОС на един компютър не могат да те предпазят от преинсталиране. Дори могат да възникнат повече проблеми - с Boot Loader-и, омешване на двете системи (ако ползват общ дял от харддиска за данни) и т. н. За това, което искаш, по добре е да си направиш копие на системата с програма от рода на Acronis True Image , и в случай на нужда просто да я възстановиш.

Иначе щом можеш да форматираш диска при инсталацията, тогава е най-лесно - създаваш си 3 отделни дяла, и действаш.

Доп.: Всъщност, може би идеята не е лоша. Като имаш три дяла, спокойно можеш да изпробваш и други ОС, като си запазиш работещо XP.

Редактирано от suggs (преглед на промените)

Идеята ми е (може да не съм прав), че когато имаш два уиндоуса на два различни дяла(приоритет ния е на С: ) ако втория по някава причина се прецака, да преинсталираш само него(игрите и програмките можеш да си ги изтеглиш наново - винаги). Но приоритетния да не се закача, за да може там да си спокоен за информацията(става дума за счетоводни програми, евентуално електронен подпис и други подобни програми при които при преинсталция гугиш инфото и трябва да въвеждаш наново).

Като се замисля явно давам информацията - на час по лъжичка, за което се извинявам. Не съм сигурен дали това е подходящия начин. Просто е първият който ми хрумна. Идеята е че трябва да има един сигурен уиндоус с инсталирани 5-6 програми , в които се въвежда сериозна информация , който да не се преинсталира често. И пак казвам ако някой сподели по-добъд вариат, благодаря, бих се възползвал. Имидж на диска не е вариант според мен, защото информацията ще се променя може би ежеседмично.

П.П. Това го пиша след доволна почерпка, надявам се да е рабираемо cool.gif

Редактирано от pakich (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.