Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пиратски софтуер за комерсиална употреба?

Трябва ли фирмите да заплащат софтуера, който ползват? 35 гласували потребители

1. 1. Трябва ли фирмите да заплащат софтуера, който ползват?

• ДА
      69%
      23
    • НЕ
      15%
      5
    • Нямам мнение
      15%
      5

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Прочети Закона за защита на потребителя, заедно с приложенията! Там ще намериш отговор на част от въпросите, които поставяш.

Това, че никоя друга операционна система не е преведена на български език не означава, че частично преведената е "по-законна", нали. Те и двете са незаконни, по простата причини че не са изпълнени всички изисквания за да бъдат законни.

Колкото до съдебните решения, за кои става въпрос: за тези, които предполагаш че има, за тези които са влезли в сила или за някои други?

колкото до линукс, не го уважавам по няколко причини като най-важната е че в самото начало се прокламираше една добра идея, в последствие когато тя се разви и получи популярност веднага се комерсиализира (най-добрите дистрибуции) естествено и всички които взеха активно участие в разработката и останаха с пръст в ... Ако трябва да се превръщам в опитна мишка или безплатен работник на някого - мерси, не е за мен.

Ако ти влезеш в банка и откраднеш 1 лев, при положение че там има 1000 лева, това не те прави крадец, така ли мислиш?

Нелепо сравнение. Оставям го без коментар.

Айде аз да те питам нещо. Като знаем какъв е пазара на софтуерни продукти в България и ако ти си шеф на една такава корпорация и от рода на Майкрософт, Адоб, Корел - били похарчил няколко стотици милиона долара за да нашравиш локализация на продуктите си на български, като знаеш, че печалбата няма да си заслужава и че това може да ти коства поста изпълнителен директор на следващото събрание на борда на директорите или на общото събрание на акционерите?

<{POST_SNAPBACK}>

ТОВА НЕ КОМЕНТАР А ПРИМЕР!!!

На въпроса ще ти отговоря така, въпреки че има много аспекти, но все пак:

Ако аз съм шеф на такава корпорация и реша, че е въпрос на престиж в момента и източник на печалба в бъдеще - да, бих направил такава локализация. А поста едва ли ще ми коства, защото такива решения се взимат от самото събрание на акционерите, ако е акционерно дружеството. Изпълнителния директор може да направи предложение за това и ако то бъде одобрено, в последствие му се възлага за изпълнение.

Дано отговора ми е задоволил любопитството ти.

• Автор

Никой не задължава производителя на софтуер да превежда продукта си. Тава идва от нуждата на самия производител да популяризира софтуера си.

За самото упътване за употреба: Купувал ли си легален Windows?

Много от разработчиците предоставят упътвания допълнително, за да могат да се възползват само легално закупилите продукта им.

Отделихме ненужно много внимание на на една ОС с която не се изчерпва света.

За Линукс - много е ясно че ще стане платен, защото основно е насочен към сигмент, който е платежоспособен - корпоративния. за дом. употреба поне скоро няма да е комерсиален в чистия си вид. Който иска да работи с нещо различно от конзола, ами ще се наложи да плаща. никой няма да седне да се занимава с юзър френдли ОС за тоя дето духа.

Но темата съвсем се измести. :bye:

Никой не задължава производителя на софтуер да превежда продукта си. Тава идва от нуждата на самия производител да популяризира софтуера си.

За самото упътване за употреба: Купувал ли си легален Windows?

Но темата съвсем се измести.  :bye:

<{POST_SNAPBACK}>

Да купувал съм. За хора, които са принудени (рекетирани е по-точно) да го имат.

Здраве и успехи.

@biodesign:

Уважаеми, ти наистина ми скри шапката! Толкова много неаргументирани, неподлежащи на аргументация и при това написани за кратко време мнения не бях виждал по такава тема досега. :)

Не се обиждай, но изглежда, че не си съвсем наясно нито със законите в съответната област, нито пък имаш желание да се научиш.

Разбирам гнева ти срещу Майкрософт, но не мислиш ли, че малко попресилваш нещата? Поспри се малко, чуй какво ти казват и другите. Може пък да не си съвсем прав ...

Далеч съм от мисълта да се заяждам с теб, но твърденията ти, че операционните системи, които не са преведени на български са незаконни, а щом са незаконни, тогава и незаконното им ползване не може да бъде преследвано от закона са ... абе нямам думи.

Нека те питам нещо... Ако аз си купя автомат Калашников, незаконно разбираш ли, и после взема че затрия с него 10 човека, тогава аз престъпник ли ще съм?

Цените на софтуера не били съобразени с жизнения стандарт в България? А кой казва, че трябва да са?!

И кой е този, който ти опря нож в гърлото и те принуди да си дадеш парите на онези "мошеници" от Майкрософт? Никой никого не принуждава да купува каквото и да е! Дори и преди Линукс, винаги е имало алтернативни операционни системи. Това, че ТИ предпочиташ да работиш с него, в никакъв случай не означава, че някой те принуждава. Линукс е хубава операционна система, безплатна е - ползвай нея. Е да, и тя е "незаконна", щото не е преведена на български, ама кво ти пука ....

А, има и т.нар. заклети преводачи. Ако нещо те притеснява в EULA-та, отиди да ти преведат споразумението. Вярно, пак се плаща, но пък за какво не се?

Надявам се, че ще разбереш добрите намерения, които стоят зад това изказване и няма да приемеш твърде лично моето мнение.

А иначе, най-голямата форма на лицемерие и гнусотия, която ме отвращава до дъното на душата, е фирми с хиляди и хиляди левове оборот, да работят с нелицензиран софтуер. Софтуерът, както и всяка друга стока си има цена. Това, че за някой е висока или просто може да мине метър, щато си го е дръпнал от някой фрий сървър, не е оправдание да го ползва нелегално (визирам конкретно фирмите, не домашните потребители).

Поздрави.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.