Премини към съдържанието
georgiev

"Загуба" на пространство при харддиск Western Digital

Препоръчан отговор


Здравейте на всички!

Да мина на въпроса...

Скоро си купих дъно Gigabyte K8NF-9(nforce4 чипсет) и хард диск Western Digital 160GB SATAII Caviar SE 7200rpm 8.9ms 8MB cache (взех го евтино, чисто нов, според възможностите си).Закачих го, биоса го "вижда" нормално с капацитет 160 ГБ, но когато тръгвам да инсталирам windows-a ми излиза като 131 и нещо си.. ? Откъде може да идва този проблем?При евентуален флаш на биоса, дали ще се оправи?Предварително Ви благодаря и очаквам мненията Ви!

Поздрави!

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

При форматирането "се губи" винаги пространство, но не и толкова много. Аз съм с WD160 и имам на разположение 149 GB. Да не би да си направил партиция с този размер, а останалата част да е останала неформатирана?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
При форматирането "се губи" винаги пространство, но не и толкова много. Аз съм с WD160 и имам на разположение 149 GB. Да не би да си направил партиция с този размер, а останалата част да е останала неформатирана?

Диска е чисто нов.. не е форматиран.Вижда го като 131 гб.

Относно джъмпера - не виждам такъв.

Идеи?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Western Digital имат специална програмка за такива случаи - Data Lifeguard Tools. Има я за работа под Windows, ако имаш инсталиран такъв, ако нямаш, дърпаш версията за DOS. Опитай с нея, до колкото зная се справя с проблема, но не съм я ползвал лично и не мога да ти дам напътствия, ще трябва сам да видиш как работи. Успех!

P.S. Моля ви четете внимателно какъв е проблемът и не отговаряйте наизуст. Визирам gepi в този случай!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Western Digital имат специална програмка за такива случаи - Data Lifeguard Tools. Има я за работа под Windows, ако имаш инсталиран такъв, ако нямаш, дърпаш версията за DOS. Опитай с нея, до колкото зная се справя с проблема, но не съм я ползвал лично и не мога да ти дам напътствия, ще трябва сам да видиш как работи. Успех!

P.S. Моля ви четете внимателно какъв е проблемът и не отговаряйте наизуст. Визирам gepi в този случай!

Благодаря за отговора, не съм пробвал с тази програмка, след малко ще я дръпна и така..

Какво се получи до този момент - пак супер странно за мен...

буутвам с акронис диск - вижда ми диска като 149 гб, форматирам целия диск NTFS, рестартирам и буутвам windows-a, този път ми засече харда нормално - 152 гигабайта - колкото и трябва да е в действителност.Но, аз реших да пробвам и изтрих партишъна от менюто на windows-a, след което пак ми се появи 131 и нещо си гб... ей тва ако ми го обясни някой как става, получава каса бира :angry22:


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Проблема очевидно не е от хард диска, Western-a съм го сложил на друга машина и си тръгна, на това дъно закачих Ексел Стор 160 гб Сериал Ата, и го засича по същия начин - 131 гб... Ако някой има иде от какво е този проблем(ако може да се нарече)нека сподели, ще съм благодарен.Общо взето пробвах всички стандартни процедури, но.... уви,

Поздрави!

Редактирано от georgiev (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

А пробва ли да го включиш на друг канал? Евентуално може да пробваш с ъпдейт на биоса, както спомена по-горе.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Щом и друг хард, който си работи нормално на друг комп се държи по същия начин, значи явно проблема е в твоята машина. Дъното е уж нов модел и не би трябвало да има проблем с големите дискове, но натам водят следите. Пробвай с ъпдейт на биоса - нищо няма да загубиш освен малко време. Би трябвало да се оправи от това. Ако ти се занимава и ако искаш да си сигурен, можеш да пробваш с каквито си искаш големи дискове (160 или повече) и винаги, ако се виждат все 131 ГБ значи със сигурност биоса е за ъпдейт

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

искам да благодаря на всички, че се опитахте да помогнете!

Проблема е решен.. и то супер тъпо(даже смешно).Не се наложи ъпдейт на биоса или квото и да било.

Пробвах от друг диск с xp, и го засече нормално.Макар и това да ми се струва странно и тъпо, защото не съм имал проблеми с моето инсталационно CD.Важното че нещата са наред и темата може да се клъцне ;)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Хубаво, че проблемът е решен. Нямаме практика да "клъцкаме" теми, все пак може да се появи след време някой с подобен проблем и темата да му помогне в решението.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Щом и друг хард, който си работи нормално на друг комп се държи по същия начин, значи явно проблема е в твоята машина. Дъното е уж нов модел и не би трябвало да има проблем с големите дискове, но натам водят следите. Пробвай с ъпдейт на биоса - нищо няма да загубиш освен малко време. Би трябвало да се оправи от това. Ако ти се занимава и ако искаш да си сигурен, можеш да пробваш с каквито си искаш големи дискове (160 или повече) и винаги, ако се виждат все 131 ГБ значи със сигурност биоса е за ъпдейт

Според мен точно това е проблема. Моето дъно е супер старо и 160GB-овия ми диск го разчита на 131ГБ. Не се притеснявай под Windows всичко си е както трябва и реално си използваш колкото имаш. Малко странно обаче уж ново дънце пък... Е все пак е Gygabite ;) Ако те притеснява този проблем и аз ти препоръчвам да си ъпдейтнеш биос. Поне нищо няма да изгубиш.

Едит.. Малии преди да съм написал отговор и вече сте готови. ц-ц-ц- бързи сте признавам го.

Редактирано от Kolad (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

И аз съм се сблъсквал с подобен проблем , не е свързан с дъното , ако качваш win2000 , по големите хардове ги дава по този начин(по-малки).

Може и в някоя от първите версии на winXP да го има този проблем.(при мен случайно го разбрах , бях сложил диск с 2000 , вместо XP , и 250-та излизаше 131 гб :))

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
И аз съм се сблъсквал с подобен проблем , не е свързан с дъното , ако качваш win2000 , по големите хардове ги дава по този начин(по-малки).

Може и в някоя от първите версии на winXP да го има този проблем.(при мен случайно го разбрах , бях сложил диск с 2000 , вместо XP , и 250-та излизаше 131 гб :ph34r:)

Точно така, за WinXP без SP и по стари версии има ъпдейт който решава подобен проблем.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване