Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Win98/XP и Slackware, DirectX,HDD - Помощ!

Featured Replies

Така значи сега ще се помъча максимално ясно да обесня какъв ми е проблема.

Преди няколко дни нещо ми стана на основния хардиск ...Биос-а не можеше да го засича (най вероятно го е 'тряснал' тока, но както и да е не е там проблема).Аз имам един usb-твърд диск и реших нега да го сложа като основен, раглобих си го..там как трябва сложих си и биос-а го разчете..и решавам аз да инсталирам win98 защото такъв имах в момента по ръка..инсталирам ('правя-струвам") и всичко си е 6, до момента в които трябва да инстална драйвера на лан-картата..инсталирам го уж, но нещо не е както трябва..и не ми работи лан-картата..а пък като гледам уж сичко е наред. Отказвам се от 98 и решавам да си сложа XP, и там всичко е наред boot-ва си се диска диско е наред ..само дето не ми да в FAT да форматирам а само в NTFS, a помня от предишни инсталации чи имаше опция и за фат, но както и да е..това го пропускам и минавам в ntfs..и започвам вече да се копират файловете и трябва да се ребуут-не..ресетва си се как ти е ..и излиза следната грешка ' NTDLR is missing / ctl,alt,del to restart" не съм мн сигурен за точниете иницияли в началото не нещо от сочта беше...превя сичко от начала да не би да съм сбъркал нещо но пак същото и решавам да сложа slackware( само дето ми идва тежичък - кажете също какви са мин. изискванията за графичната среда). и решавам пак на 98 да се върна форматирам в фат отново инсталирам и този пък лан-а го разпознава , луда работа...и сега сам с 98..искам да сложа XP като упграде но при ресета- ми излиза син екаран 'unmountable_boot_volume" защо така пак си спомням чи преди съм го правил и по този начин като немах боот XP???????..та карам си сега с 98 но нещо маи директХ-а не работи като хората...сега сам с directX9c , некаф такъф и нещо ми насича музиката и предполагам чи е от него проглема.....как да го разреша? също така сложих и flextype2k и като пусна флекс-а нещо пак скайпа не бачка като хората забива..а бе ужас работа ако можи да ми дадете отговори ще е мн хубаво..особен за това защо не мога да кача ХР от боот диск...от файл формата ли е проблема за това ?

За въпроса ти за Линукс ще кажа само че Дебиан върви като стрела на 700Mhz-цов процесор и 128RAM и като се има впредвид че моя под Fluxbox заема скромните 59МБ рам ми се струва че спокойно може да се докара да върви и с 64МБ-това плочка.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• Автор

знчи аз бях качил slackware 10.2 ,графичния режим има моменти дет бая спича ....става дума за 1200мгх, 120мб рам, 32мн видео..горе долу тва

Първо-Слака си върви най-бързо от всички дистрибуции,с изключение на Gentoo.Зависи и от Десктопа-КДЕ,Гном,Xfce.Явно компа ти има некакъв проблем,щом на 1200Мх процесор има такива ефекти.На моя Duron 800 Мх дори и Suse върви прекрасно,въпреки че е най-бавното дистро.То това е относително де,защото зависи от колко услуги и демони са пуснати.Ама в Слака са най-малко и върви на пушка.По скоро Паметта ти е ужасно малко,просто с толкова само 98 ще върви нормално.128 Рам си е нищо,а ако прави проблеми нищо чудно че така ти работи компа.

Първо-Слака си върви най-бързо от всички дистрибуции,с изключение на Gentoo.Зависи и от Десктопа-КДЕ,Гном,Xfce.Явно компа ти има некакъв проблем,щом на 1200Мх процесор има такива ефекти.На моя Duron 800 Мх дори и Suse върви прекрасно,въпреки че е най-бавното дистро.То това е относително де,защото зависи от колко услуги и демони са пуснати.Ама в Слака са най-малко и върви на пушка.По скоро Паметта ти е ужасно малко,просто с толкова само 98 ще върви нормално.128 Рам си е нищо,а ако прави проблеми нищо чудно че така ти работи компа.

Аз ставам вече като някакво рекламно лице на Дебиан, но си държа на моето. Дебиан има минимални изисквания 32МБ рам така че недей да отчайваш човека. Машината все още може да се използва, но не и с Уиндоус, защото ХиксПе-то върви адски бавно със 128рам. Ама толкова бавно че на моменти се чудиш дали не е забило по пътя на дългата му размисъл. А по-старите уиндоуси са вече морално остарели.

Еми ти не знам,но аз си го тача Дебиана като моя основна дистрибуция и за мене по-добра няма.Но все пак не мога да отрека достойнствата на Слака.Колкото по темата-пича нека си пусне един мемтест да си види на какво дередже му е паметта,а и диска е подозрителен.

Мен не ми е ясно само как ти "спича графичния режим". Забива Х или проблема е в някоя графична среда. Може проблема да не е хардуерен а в някоя настройка. Обясни какво става като ти "спече". Ако се окаже хардуерен някой друг ще ти удари рамо из форума, но няма да съм аз.

Айде kokomil и iovi дайте компетентно мнение по въпроса.

...Ако се окаже хардуерен някой друг ще ти удари рамо из форума, но няма да съм аз.

Айде kokomil и iovi дайте компетентно мнение по въпроса.

Не ми прилича на хардуерен проблем. Мнението ми е, че "спичането" се дължи на недостатъчно рам. Не споменаваш какви са останалите компоненти, но едва ли се различават като производителност много от паметта (за която знаем само, че е 128 MB, но не и на каква честота работи).

Проблемът с инсталацията може да се дължи на кофти Windows (ако е някоя самоделка на някой nLite-магьосник не се очудвай). Опитай с друго ХР да видим дали и то ще даде такава (или подобна) грешка и тогава ще търсим хардуерно решение :wors:

• Автор

Ми пробвах с друг диск на ХР ,взех го от даскалото и пак същото- никаква разлика..не е от диска явно проглема, само дето се зачудих защо при форматирането на дяловете на хард има опция само за NTFS(няма за фат), има още една тема в форума за NTLDR is missing (прочетох преложениете решения) направих както бе описано ,но нямаше резултат. Остана само последното (с там някакво дискета един пи4 обесняваше), но мен ми писна сега си качих 98 (пак нешо обаче не ми е в ред) сега си търся удобна и опростена линукс дистрибуция дето ще ми върви добре на машината.. но още не сам решил каква..мисля за VS live защото съм е ползвам и май добре вървеше(пак и е като за мене,,не е мн сложна :beer: ? какво ще кажете ?

Редактирано от uzun0v (преглед на промените)

VS live защото съм е ползвам и май добре вървеше(пак и е като за мене,,не е мн сложна smile.gif ? какво ще кажете ?

Добре бе колега , темата е стара и все пак не мога да разбера едно : за какъв дявол някой "ще ти дава акъл или ще ти турга заповед :ph34r: " след като твърдиш , че си се пробвал и си видял как се държи ? А и освен това има разлика едно дистро може да е или просто и ефективно или сложно и ..хм..тромаво :ph34r: простите ( като slackware) и трябва четене за да си ги направиш както трябва и от там забравяш за проблемите - те са опростени и няма какво да се повреди ( виждам, че колегите "дебианци" имат собствено мнение по доста въпроси , но поне се надявам , че няма да отрекат желязната стабилност на slackware ) и сложните - те са красиви, те са интелигентни, те се настройват сами и това допринася за тяхната нестабилност и тромавост поемат по пътя на виндовс - да вземем системните ресурси все повече и повече ,докато накрая остане да работи само ОС + 1 калкулатор :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.