Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Router/firewall чрез Linux и стар компютър?

Featured Replies

Преди години работех на едно място, където интернета се разпределяше от една доста дъртичка щайга с две лан карти и някаква linux дистрибция. Дистрибуцията нямаше графичен интерфейс. Беше настроена така, че сама да открива активна интернет връзка при стартиране на комп-а, а преди още повече време е работела и с dial-up и комп-а сам си е набирал телефона при прекъсване на връзката. Искам да ви питам какво ще ми предложите като дистрибуция, скриптове и т.н. Имайте предвид че нищо не разбирам от линукс. Впечатли ме, че тая щайга работи безпроблемно години и осигуряваше интернет за всички компютри. По едно време минахме на кабелен интернет и се оказа че щайгата продължава да си работи без никакви донастройки. Даже нямаше монитор и никой от колегите не помнеше да е имало някога. Това го казвам за да разберете че не е имало никаква поддръжка. В момента разполагам с две щайги (133 MHZ и 600 MHz) и ми се иска да сложа някаква конзолна версия, която да ми служи като прокси за интернета и за firewall, неизискваща ресурси, поддръжка и знания. Не искам никакви шеринги извън локалната мрежа, искам безопасен интернет за локалката.

Редактирано от nighty (преглед на промените)

Доколкото знам добри дистрибуции за рутер са IPCOP и FreeSco(събира се само на една дискета).Другото което е clarkconnect,но ми се струва,че беше по тежка.Coyote Linux с boot дискета също трябва да работи :clap:

Иначе почти всяка една дистрибуция може да се нагласи да работи като рутер.

• Автор

Не споменах че искам да е безплатно.

randb, сигурно всички дистрибуции могат да се настроят. Мисълта ми беше дали няма нещо орязано, конфигурирано и минималистично - пускаш на щайгата и тръгва. Може да не е на дискета, а да е по-голямо - на CD или HDD. Идеята е да не трябва да ставам линкс гуру. Предполагах че има такива орязани дистрибуции, защото не си иска нищо друго като функционалност. Сега ще разпитам бай Гугъл за IPCOP, FreeSco и clarkconnect

Здравей ! Пиши ми на e-mail и ще ти обясня . .... Мисля , че преди няколко дни обяснявах в раздел "Интернет и локална мрежа" . ... Ще ти пратя файл със скрийншотовете на всички настройки по компютрите !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Не споменах че искам да е безплатно.

randb, сигурно всички дистрибуции могат да се настроят. Мисълта ми беше дали няма нещо орязано, конфигурирано и минималистично - пускаш на щайгата и тръгва. Може да не е на дискета, а да е по-голямо - на CD или HDD. Идеята е да не трябва да ставам линкс гуру. Предполагах че има такива орязани дистрибуции, защото не си иска нищо друго като функционалност. Сега ще разпитам бай Гугъл за IPCOP, FreeSco и clarkconnect

То никое дистро няма да го сложиш и то да е конфигурирано и готово.Дадох ти тези ,защото мисля,че има доста статии и материали по форумите и сайтовете.И наистина по добре да питаш някой минал през това вече като maicky например :)

Хм... ако наистина искаш всичко да е натъкмено, просто си купи един рутер за 40-50 лв. Но ако искаш да е с Линукс дистрибуция тогава въпросът е друг.... Доста съм се "блъскал" и опитвал какви ли не варианти. Оказа се, че с най-добри възможности от Линукс-рутерите е FloppyFW - виж тук...

Това е системката, която все още се поддържа (за разлика от други - LRP). Дописват се скриптове за Блек листи, има варианти за Load Balancing и т.н. Изисква 1.44 МБ дискета и 12 МБ памет. И разбира се х386 машина.

Работи забележително леко и сигурно.

Успех

cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.