Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Заключен харддиск или ...?

Featured Replies

Така днес ми докараха един хубав хард диск от лаптоп и този хард е как да го кажа ЗАКЛЮЧЕН, ЗАЩИТЕН или нещо подобно проблема е следния

щом го конектна към настолния РС ми показва че е намерен че устройството е инстлирано и готово за употреба но истината е че в MY COMPUTER го няма никъде както и в COMPUTER MANAGER не се вижда като отделен дял или хард някой може ли дами помогне !?

ПС. Някой ми спомена че можело да се оправи с нещоси под ЛИНУКС ?!

харда е Hitachi Travelstar hts721060g9at00

Редактирано от kokomil
2.3 Заглавието на темата трябва да е ясно и точно, да не е съставено единствено от главни букви и да описва съдържанието на самата тема. Заглавия от рода на "Помощ!", "Имам проблем" и т.н. не са желателни. (преглед на промените)

Пробвай с Hiran's Boot CD - там трябва да се появи и виж в Partition Tools с някоя от програмките да го форматираш и т.н.

• Автор

нестава изобщо не го открива като хардоуеър

Изтегли си от ТУК софтуер за харда.

Utilities for installing or optimizing Hitachi HDDs

* Feature Tool - Change various ATA features.

* Power Booster - Control advanced battery life extender power settings.

* Disk Manager

Analyze, Monitor and Restore Your Drive

Utilities for analyzing, monitoring and restoring Hitachi HDDs

* Drive Fitness Test

* Feature Tool

* OGT Diagnostic Tool

* SMART Defender

Софтуера на HITACHI е доста добър така, че ако и Feature Tool и Disk Manager не го намерят - сори и към кофата :line dance:

Така днес ми докараха един хубав хард диск от лаптоп и този хард е как да го кажа ЗАКЛЮЧЕН, ЗАЩИТЕН или нещо подобно проблема е следния

щом го конектна към настолния РС ми показва че е намерен че устройството е инстлирано и готово за употреба но истината е че в MY COMPUTER го няма никъде както и в COMPUTER MANAGER не се вижда като отделен дял или хард някой може ли дами помогне !?

Не става ясно как си го конфигурирал.Не става ясно как си го захранил?Не казваш нищо за биос,за смарт какво рапортуват те.Развърта ли при стартиране?Грее ли?Disk managment?Изтегли тестова програма от сайта на производителя.

• Автор
Не става ясно как си го конфигурирал.Не става ясно как си го захранил?Не казваш нищо за биос,за смарт какво рапортуват те.Развърта ли при стартиране?Грее ли?Disk managment?Изтегли тестова програма от сайта на производителя.

Значи прсото ми го донесоха и той на ли е от лаптоп и ми трябваше адаптор сложих го и го захраних от моя РС с две USB-та като боотвам с него компютъра не реагира седи до там дето бори рамта и забива смед малко се рестартира и после пак така щом го разкача всичко си тръгва по старому. Никаква тестова програма не съм теглил, защото той дори в Disk Managment не го намира като отделно устройство за греене незнам защото не съм имал удоволствието да го ползвам все още.

Изтегли си от ТУК софтуер за харда.

Софтуера на HITACHI е доста добър така, че ако и Feature Tool и Disk Manager не го намерят - сори и към кофата ;)

може ли малко по-точен линк че там има много сайтове и много Donwload линкове

Направи ми впечатление, че казваш "захраних от моя РС с две USB-та" ?!?! Как си го направил този фокус? Може от това да е целия проблем...

Не различавам много кабелите, но горе-долу се ориентирам. Единият е захранващ, а другият - кабел данни. Пробвай следното: изключи всички кабели и пробвай да го захраниш само чрез USB-то (средната от 3-те букси). Ако не стане, включваш И кабела за захранване (към адаптера)...

Редактирано от pit (преглед на промените)

все си мисля, че колкото и да е "защитен" или "заключен" един какъвто и да е харддиск трябва първо да бъде разпознат от системата като наличен хардуер. Май по-вероятно е или свързването да е неправилно, или да си е дефектен.

• Автор
все си мисля, че колкото и да е "защитен" или "заключен" един какъвто и да е харддиск трябва първо да бъде разпознат от системата като наличен хардуер. Май по-вероятно е или свързването да е неправилно, или да си е дефектен.

човека той го намира като устройство в device manager но немога намира в disk managment като отделно усторйство !?!?!?ю

#$pit благодаря като се прибера ще го пробвам тоя номер ?!

• Автор
Не различавам много кабелите, но горе-долу се ориентирам. Единият е захранващ, а другият - кабел данни. Пробвай следното: изключи всички кабели и пробвай да го захраниш само чрез USB-то (средната от 3-те букси). Ако не стане, включваш И кабела за захранване (към адаптера)...

нестава пак същата история

Опитай само с USB кабел (най-обикновен) на компютъра на някой приятел. Тези дискове не се нуждаят от допълнително захранване и спокойно поемат ток само от USB. Съмнява ме, че може и самата приставка да не дава контакт някъде, и да се губи връзката с диска. Имаш ли възможност да разделиш диска от приставката и ако имаш, се опитай да го сложиш на паралелния кабел на компютъра, като Slave устройство, ако и така не го разпознае, значи има проблем в самия хард, което не е непоправимо, както каза Lyudmil, Hiren's boot CD може да свърши работа, но да се надяваме няма да се стига до там.

• Автор
Опитай само с USB кабел (най-обикновен) на компютъра на някой приятел. Тези дискове не се нуждаят от допълнително захранване и спокойно поемат ток само от USB. Съмнява ме, че може и самата приставка да не дава контакт някъде, и да се губи връзката с диска. Имаш ли възможност да разделиш диска от приставката и ако имаш, се опитай да го сложиш на паралелния кабел на компютъра, като Slave устройство, ако и така не го разпознае, значи има проблем в самия хард, което не е непоправимо, както каза Lyudmil, Hiren's boot CD може да свърши работа, но да се надяваме няма да се стига до там.

така значи от приставката не е защото аз имам абсолютно същия хард (travelstar) но е IBM и е съвсем друг модел но си е травел стар с тая поставка няма проблем и щом го сложа на поставката свържа го с РС-то и си тръгва без проблем. Според мене тоя хард е някакси заключен ?! Пробвах да откача моя хард диск да остане само УСБ харда но пак същата история при боота

Hiren's boot CD може да свърши работа, но да се надяваме няма да се стига до там.

какво искаше да кажеш с това ?!

Редактирано от westony (преглед на промените)

Ако правилно разбирам най-вероятно става дума за диск от сравнително нова машина, тоест за използване на FDE (Full Disk Encryption) с използване на ATA Security функциите от TPM чипа на ноутбука. Ако наистина е това има две възможности:

- Да е заклччен без смяна на Master паролата (интервали по подразбиране за Hitachi). Това е добрият вариант. Тогава можеш да отключиш диска.

- Да е сменена и тя. Тогава губиш информацията.

- Да е блокиран изцяло. Това не е стандартна ATA функция, но някои дискове я поддържат. Тогава... Накратко - можеш да го ползваш за много други неща....

В първите два случая може да ти помогне примерно това:

http://www.rockbox.org/atapwd.zip

Някои от програмите тук:

http://hdd-911.com/

или --security командите на hdparm под Linux.

BTW: Имайки предвид неимоверното изобилие от ахмаци, които слагат пиратска Vista на нови машини може с чиста съвест да се очаква, че скоро ще има нужда от много подобни програми... :clap:

Редактирано от asa (преглед на промените)

...такаааа - колко е малък светът! Накрая този твой харддиск се намира при мен! :clap:... ами сега и аз ще го боря! :))))))))))))))))))))))))))))

• Автор
...такаааа - колко е малък светът! Накрая този твой харддиск се намира при мен! :)... ами сега и аз ще го боря! :))))))))))))))))))))))))))))

познаваме ли се ?! и от къде си сигурен че е същия може да е някой друг ?! ;):) :)

Редактирано от westony (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.