Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете на един начинаещ в програмирането

Featured Replies

• Автор

Някой да ми даде свестен редактор за C/C++! :yanim: И някоя книга или линк за Паскал. Въвеждаща де.

Редактирано от dan4okj (преглед на промените)

• Отговори 53
  • Прегледи 23,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ами, ако ти трябва само редактор, Notepad++ не е никак лош. Иначе Dev-C++ e за предпочитане, тъй като си е цяла интегрирана система за разработка, а и е безплатна.

Разбира се, ако ще пишеш за Windows, не бих ти препоръчал нищо друго освен MS Visual C++, който дори не е и много скъп в Standard варианта си - около 115 долара (с ДДС), но това е друга тема.

Ако ще пишеш под Linux, тогава ти препоръчвам KDevelop - според мен е флагманът на IDE-тата в *nix света.

Успех!

Прочетох цялата тема и се зарибих ужасно, главно заради изчерпателните отговори и разяснения, хубаво е когато знаеш, че има някой готов да помогне!:yanim: Мисля да започна с Ц++ Ще може ли някой да ми даде линк където да намеря литература по въпроса на ниво начинаещ по възможност на български.

• Автор

Прочетох цялата тема и се зарибих ужасно, главно заради изчерпателните отговори и разяснения, хубаво е когато знаеш, че има някой готов да помогне!:yanim:

Мисля да започна с Ц++

Ще може ли някой да ми даде линк където да намеря литература по въпроса на ниво начинаещ по възможност на български.

<{POST_SNAPBACK}>

C++ BG

И един съвет от мене. Научете Булевата алгебра!! На какъвто и език да решите да програмирате, тя трябва. И то много!!!

• Автор

Абе, аз вече правих програми на паскал. Въпрос: Как да ги използвам независимо от Pascal ABC (Препоръчана от litltleclown). Пробвах със Сейв ас .ехе но ми изписа "16 битова ДОС система".

Абе, аз вече правих програми на паскал. Въпрос: Как да ги използвам независимо от Pascal ABC (Препоръчана от litltleclown). Пробвах със Сейв ас .ехе но ми изписа "16 битова ДОС система".

<{POST_SNAPBACK}>

Не съм ползвал Pascal ABC, но повечето програми написани на стандартен паскал могат да се комлилират с Free Pascal http://www.freepascal.org или развойна среда Bloodshed DevPascal, или Borland Delphi. За Делфи е нужно да добавиш директивата :

{$Apptype console}

И двата компилатора са 32 битови.

Ето и страница с много линкове за безплатни компилатори:

http://bloodshed.net/compilers/index.html

Нямам я пред мен програмата, но помня че се експортваше в някакъв негов си формат и задължително в папката трябва да се намира някакво ехе, кръстено по същия начин и намиращо се някъде в основната директория, през което се пуска, което не е голяма беда. Просто имаш ехе и помощен файл. Реално компилиране към ехе липсва.

• Автор

DevPascal ми послужи и като редактор и като компилатор. Купил съм си "Pascal" от Сам Абълроуз и сега уча по нея. Сега за сега ги правя на ДОС програмите, дай боже някой ден да почна и на Windows. А, някой редактор и коампилатор за бейсик?

DevPascal ми послужи и като редактор и като компилатор. Купил съм си "Pascal" от Сам Абълроуз и сега уча по нея. Сега за сега ги правя на ДОС програмите, дай боже някой ден да почна и на Windows.

<{POST_SNAPBACK}>

Да знаеш, че конзолните приложения, които компилираш с DevPascal, са 32-битови Windows приложения, предназначени за конзолата и не могат да се изпълнят в DOS. В DevPascal има чудесен шаблон за просто Windows-приложение, създаващо и използващо прозорци (графичен интерфейс).

Хубава е книжката на Сам Абълроуз, обяснява даже и какво са свързаните списъци и дърветата към края.

А, някой редактор и коампилатор за бейсик?

<{POST_SNAPBACK}>

Visual Basic...
  • Автор

А друг няма ли?

Ми QBasic, ама това е DOS версията, която е доста ограничена като фунционалност, но пък ти така или иначе си преглътнал черния екран, тъй че като за начало е добър вариант. Все пак си мисля че VB е по-добре :ph34r:

Ми QBasic, ама това е DOS версията, която е доста ограничена като фунционалност, но пък ти така или иначе си преглътнал черния екран, тъй че като за начало е добър вариант.

Все пак си мисля че VB е по-добре :ph34r:

<{POST_SNAPBACK}>

Освен това QBasic не компилира. За целта ти трябва Quick Basic
  • Автор

Но навсякъде където съм търсил VisualBasic или нетръгва или го няма. Къде да го намеря?

http://www.data.bg/f.php?fid=2295892

Тук има работещ (не съм пробвал всичко с него де, но на пръв поглед е ок)

Има някакъв проблем и трябва при инсталацията ако пита нещо да натиснеш нутон Ignore. Другото се надявам да е наред

DarkLight, мерси за поправката.

• Автор

За "начинаещия", ако се е насочил вече към C мога да му предложа да започне от учебника на Магдалина Тодорова - "Програмиране на C++", изд. Сиела. В доста вуз-ове, където се учи програмиране в първи курс се почва от този учебник - спец.КСТ в МЕИ Варна, ШУ, доколкото знам и в СУ се четата лекции по него... както и да е качил съм в нета двата тома,dan4okj, ако все още си мераклия пиши за да ти дам линк.

<{POST_SNAPBACK}>

MR_DUDE, давай всичко което можеш да даваш. :ph34r:

littleclown Много ти благодаря!!!В това имаше и С++, но уви нетръгна. Както и да е, за С++ имам devc++. VB тлъгна! :ph34r:

• Автор

Някой учебник или линк за начинаещ в Делфи? Изпатках книгата на Сам Абълроуз и сега мисля да продължа с Делфи, С++ и Java и май ще почвам с Делфи. Какво ще кажете?

Да знаеш, че конзолните приложения, които компилираш с DevPascal, са 32-битови Windows приложения, предназначени за конзолата и не могат да се изпълнят в DOS. В DevPascal има чудесен шаблон за просто Windows-приложение, създаващо и използващо прозорци (графичен интерфейс).

<{POST_SNAPBACK}>

Ами? Не е вярно! Като дам NewProject ми излиза: Windows Aplication, Console Aplication и т.н., където Console Aplication е да създаваш програми на най-обикновения Паскал, написан и доказан от добрия стар професор Вирт, за MS-DOS, а Windows aplication е за писане и делфи и прочее, както си пояснил по-горе.

Да бе, но колкото и да са за DOS уж, пак могат да се изпълняват само под 32 битови Windows-и. Опитай да пуснеш твоя програма през чист DOS (примерно от системна дискета, че е най-лесно ;)) и ще видиш че няма да поиска. Това става дума само за DevPascal. Оригиналния паскал си праска наистина DOS приложения :clap:.

• Автор

Купих си Mastering Delphi 6. Ще кажете "Браво! И всичко е наред!", но уви не е така. Кажете ми откъде да си истегля Delphi 6?

• 1 месец по-късно...

Delphi - не е лошо (ако си понаучил Pascal преди това). Ако все още не си намерил Delphi и си отвориш пощенска кутия (на БГ пощите, де) ще ти изпратя диск с "хапче" за Delphi 6. Не вярвам, обаче ако се разтършиш малко и питаш причяели, в София някой да не ти намери и услужи. Успех в превземането на "крепостта" програмиране !

• 1 година по-късно...

Хей Хора... Както юзърчето направило тази тема така и аз си нямам хабер от програмиране.. Прочетох постовете написани от вас. Но едно не ми стана ясно защо недадохте поне няколко примерни команди на за QBasic или Just Basic Поне да можем да се упражняваме. :rolleyes: Много се надявам някои от вас да ми помогне Поне мъничко :) Да ми каже "Хей това като го напишеш е за еди какво си."

Мерси Предварително :super:

• Администратор

Хей Хора... Както юзърчето направило тази тема така и аз си нямам хабер от програмиране.. Прочетох постовете написани от вас. Но едно не ми стана ясно защо недадохте поне няколко примерни команди на за QBasic или Just Basic Поне да можем да се упражняваме. :top secret: Много се надявам някои от вас да ми помогне Поне мъничко ;) Да ми каже "Хей това като го напишеш е за еди какво си."

Мерси Предварително :help:

Защото всички команди можеш да ги видиш в хелп-а. А и за какво ти е Basic?

• 2 години по-късно...

Visual Basic 6.0 сьс книшката за начинаещи на Харьлд Дейвис (Visual Basic 6 за windows) Нямах престава какво е това програмиране , а втората вече утвьрдена програма се класира за олимпиядата на рег. ниво.Просто визуалната среда на тази разработка на basic прави много интересно и лесно програмирането на него. Но си има и доста недостатаци и не бих го препорьчал за по сериозни проекти! А иначе уж по простите езици които предлагате на момчето сьм ги учил в 9 клас по информатика -Turbo Pascal Асамблер и т.н. Кода на дьската и никакво понятие от тях до ден днешен!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.