Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем при работа на две DDR RAM платки!

Featured Replies

Здравейте,

днес реших да поъпгрейдна така да се каже старта ми машина и й купих нова DDR RAM памет:

512 MB DDR 400 RAM на PQI

старата ми ("оригиналната" от началната конфигурация) памет е:

512 MB DDR 400 RAM на A-Data

И така... дъното ми е: GA-8SG800 на Gigabyte (с последната за него версия на BIOS-a, а именно с F5 версията)

Дъното има три DIMM слота (лилави) за RAM памет, вертикални, отдясно на процесора.

Проблемът:

Сложих новата 512 MB DDR 400 RAM на PQI при втория слот (средния), както си трябва, но при рестарт изобщо не изписа,

че имам вече 1024 MB RAM (закръглено), а си имаше отново 512 MB RAM... .

Рекох си: "Леле, само да не съм се прецакал с нерабтеща платка!"

Извадих "оригиналната" (старата) RAM памет и на нейно място сложих новата! Само новата, а старата отстраних заради теста!

Рестарт и - хоп, Control Panel -> System показа: отново си имах пак 512 MB RAM!

Това ми доказа, че новата памет-платка си е читава!

Но моля някой да ми каже, какъв може да е проблема, та двете платки да не искат да заработят паралелно!!!

Къде съм сбъркал?! Нещо пропускам ли?!

Сега съм сложил платката само при втория (средния) слот и си работи както си трябва... значи не е и от слота!?

Тогава къде е проблема!?

Какъв е шансът двете платки да са с различно разположение на чиповете - тоест едната да има чипове от двете страни, а другата да има само от едната страна? Някои дънни платки не работят с памети с различно разположение и ако изобщо системата стартира, точно това се получава.

Чиповете памет трябва да са еднотипни, това дъно е капризно към това - справка.

Опитай да подмениш новата памет с А-ДАТА или и двата модула памет, докато подпали. Вероятно трябва да се занесе компа във фирмата, от където е купена паметта и те да ги напасват, за да няма проблем после cool.gif

Сложих новата 512 MB DDR 400 RAM на PQI при втория слот (средния), както си трябва, но при рестарт изобщо не изписа,

че имам вече 1024 MB RAM (закръглено), а си имаше отново 512 MB RAM... .

от кога първи и втори са по подразбиране винаги нечетни и после четни т.е. 1 и 3, 2 и 4

при сървърните дъна според книжката им

от кога първи и втори са по подразбиране винаги нечетни и после четни т.е. 1 и 3, 2 и 4

при сървърните дъна според книжката им

Нито дъното има Dual Chanel, нито има 4 слота, че да има някаква специална последователност за ползване на слотовете. Ако иска може и на 2-рия и 3-тия слот да ги ръгне, това тука няма никакво значение.

Доколкото гледах, дъното поддържа DDR333 и много малко памети DDR400 (твоите не са от тях). Ъпдейта на биоса не е повлиял въобще на управлението на паметта. Пробвай от биоса да пуснеш паметта на DDR333 и виж дали ще ги засече и двете. Това дъно е доста скарано с паметта. Та да обобщим. Слагаш паметите в няма значение кои слотове, влизаш в биос-а --> Frequency/Voltage Control --> Linear Frequency Control - Enable и DRAM Clock (MHz) - 333Mhz --> F10 Save и Exit.

Ако не виждаш някое от по-горе споменатите менюта или опции натисни Ctrl+F1. Успех

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор

Отговарям последователно:

Типовете памет, новата PQI и старата A-Data, си имат чипове и от двете страни... това поне го видях, когато купувах новата!

Разбира се не са 1:1 пътечки и разни други неща, но знам ли... разбира се че търсех A-Data за новата памет. Еми, нямаха!

Компа ми е с изтекла гаранция... купувал съм го юли 2003 г., не мисля че ще ми го направят да се напасне, още повече че

новата платка с памет не я купих от фирмата, от която купих и цялата конфигурация преди 4 години!

saentist, това с нечетните слотове и четните го направих още като сложих новата памет, нея на 3-ти, а "старата" си беше на 1-ви!

Все пак, моеж да не съм чак такъв хардуерен манияк, но поне някои неща знам... Но не работеха и така!

И сега... ?!

Мъчи ме това, че при стратиране на системата с положена САМО новата памет на PQI, компютърът си работи и си изписва, че си има 512 MB физичека памет! Значи дъното ми работи и с тази памет самостоятелно! Но защо не работи и с двете заедно!?

Задачка с повишена трудност ли е бе да му се невиди!?

--------------------------------------------------------------------------------------

Сега съм сложил САМО новата памет на третия слот - работи си и си пише че има само 512 MB.

Гледам че Everest ми изписва нещо при менюто Памет:

Physical Address Extension (PAE):

Поддържана от Операционната система - Да

Поддържана от Процесора - Да

Активен - Не

Ето това "Не" при Активен много ме притеснява. Дали става въпрос за това разширение на физическата памет именно като работа на две

платки едновременно!? И как да го настроя да е активано, ако изобщо е това, за което си го мисля аз!?

А при менюто Чипсет пък ми изписва (Северен мост SiS 648):

Поддържани типове памет - DDR-200 SDRAM, DDR-266 SDRAM, DDR-333 SDRAM

(Изобщо не пише, че поддържа DDR-400... иди че го разбери как работи с нея пред очите ми)

Слотове за памет

DRAM слот #1 - 512 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Не трябва ли да ги изписва и трите налични

Редактирано от adXok (преглед на промените)

• Автор

zebo_dino,

абсолютно прав си братле. Кратко точно и ясно спомена правилната диагноза и лечение, за което много ти благодаря!

В крайна сметка се оказа, че утре ще си купя абсолютно същата памет A-Data 512 MB DDR 400 PC3200 и то отново от

фирмата, която е сглабяла конфигурацията ми преди 4 години! Просто на никое друго място не намерих точно същата

по тип и вид памет.

Благодаря много на всички... и най-вече на zebo_dino!!!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.