Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нова Зеландия предлага докосване до дивата природа

Featured Replies

nz_intro.jpg

В Нова Зеландия туризмът претърпява развитие. Много от най-редките растителни и животински видове по света са от Нова Зеландия и доскоро девствената природа на страната стана обект на туристически интерес. В страната е развит пешеходният туризъм, където с много ходене могат де се видят забележителните и красотите на природата. Туристите могат да наблюдават скачащи китове и колонии от тюлени, дори и неуловимата птица киви.

В Нова Зеландия туризмът е изключително безопасен. В страната могат да се срещнат сами жени туристи и те да не се притесняват от факта, че пътуват сами. Страната е достъпна за туристи и е сравнително евтино за хора, които идват от Северна Америка или Западна Европа. Повечето от моментите представляват: гледане към яркото тюркоазено море, което мие чистия пясък на плажа край тъмна зелена тропическа гора. Цялата тази гледка е озвучена от настойчивите звуци на щурците. Тази гледка може да те накара да се почувстваш сам в света и е само на 20 минути пеш, където си паркирал колата си.

Не е преувеличение, че крайбрежието на националния парк Абел Тасман (на името на холандския изследовател) е едно от най-красивите места в света. Южният остров на Нова Зеландия предлага една след друга спиращи дъха гледки и е меката на ходенето, или "скитането", както е известно там. Сезонът на топлото време започва там през късния ноември и ранния декември.

Въпреки че има много сериозни туристи наоколо, запасени с палатки и спални чували, други туристи предпочитат да се разхождат цял ден и да си наемат кола под наем и стая в мотел. Всеки мотел в Нова Зеландия има кухня, така че позволява на туристите да си готвят.

Водни таксита отвеждат дневните екскурзианти до точки покрай крайбрежието Абел Тасман, където те могат да провървят част от крайбрежния път или просто да си почиват на плажа. За един ден вкусване на този рай, настаняване в Марахау и вземане на водно такси до плажа и обратният път, отнема близо три часа и половина, оставяйки много време за преплуване, за плаж и за правене на много снимки по пътя.

Шофирането в Нова Зеландия е лесно. Трудно е да се изгубиш и няма никаква опасност от задръствания. Но разстояния са измамни, тъй като пътищата могат да бъдат с много завои и да са стръмни. За да обиколите всички ъгли на Южния остров, вземете си три-четири седмици, но основното може да бъде видяно за 10 дни.

Първата цел в списъка на много туристи е Куинстаун, районът на „Властелина на пръстените“ и зимен ски-център. Това е град до езеро и е обграден от зашеметяващи планини. Градът предлага много дейности, както за безстрашните, така и за по-малко приключенски настроените, има и много магазини за сувенири, които можете да посетите в дъждовните дни.

Това е също така входа в югозападния район на фиордите, където огромни, покрити от дървета планини се издигат направо от гладките води. Авторът Ръдиард Киплинг нарече пролива Милфорд осмото чудо на света и заради това си заслужава да се предприеме двучасово пътуване с лодка до там. За по-цялостно преживяване, предприемете по-дълго пътуване с автобус и лодка до Даутфул или до пролива Дъски от регионалния център на Те Анау. Много компании предлагат и пътуване с каяк през проливите.

Най-високата планина на Нова Зеландия Маунт Кук (Аораки или „Пронизваща облаците“ на езика на местните маори), се вижда от районите на западното крайбрежие. Но за да се приближите до нея, се изисква само да заобиколите от източната страна на острова. Централните региони на Южния остров са непрекъснато изненадващи – те се превръщат от широки плата - в долини на река, от пусти лунни пейзажи - в много богата растителност по хълмовете.

Въпреки че селището до планината Кук само по себе си е нещо като капан за туристи, пътуването си струва за множеството преминавания, които започват там, и заради много красивото езеро Пукаки, което отразява върховете на южните Алпи в тихите си ясни и сини води. По-малко посещаван, но в никакъв случай по-малко красив, е районът в Катлинс в южния район на острова, между Дюнедин и Инвъркаргил, където богати зелени хълмове и запълнени от папрати гори се издигат над безлюдните златни плажове.

Според легенда на маорите, Южният остров е бил формиран от преобърнато кану. Каменната котва на кануто е станала остров Стюърт, до който се стига с едночасова разходка с ферибот през пролива Фоуваукс от южния връх на континента до Обан, единствената община на острова. Останалото на острова Стюърт е пустиня, убежище за дивата природа и за тези, които обичат да се разхождат. Целият остров формира националния парк Ракиура.

Островът Стюърт е единственото място в Нова Зеландия, където посетителите могат да видят през деня неуловимата национална икона на страната, кивито, което другаде е нощна птица. През нощта тук е възможно да се види южното сияние - феномен, който се наблюдава най-вече в южните географски ширини.

Гледането на дивата природа е популярна дейност за посетителите на Нова Зеландия и не изисква огромни усилия. Страната е рай от планини, фиорди, древни маорски традиции и великолепна природа. Новозеландските необичайни растения и животни не могат да бъдат видени никъде другаде по света. Страната се е откъснала от някогашния голям континент Гондвана преди повече от 80 милиона години, вследствие на което естествената околна среда се е развила в изолация.

Много от най-редките растителни и животински видове по света са от Нова Зеландия. Горите в Нова Зеландия са изключително разнообразни – от субтропични на север с избуели папрати и палми до заснежените алпийски гори на юг. Дърветата не изгубват листата си през зимата, а остават зелени през цялата година.

Водите около Нова Зеландия са дом за много риби, а също така и за китове, делфини и тюлени. Риболовът е популярно развлечение и важен отрасъл. В Кайкура можете да наблюдавате скачащи китове, както и колонии от тюлени, пингвини и морски лъвове, които се излежават на плажа близо до залива Канибал.

Кайкура, между Кристчърч и Пиктън, беше тихо риболовно село, докато маорски предприемачи не решиха да осъществяват пътувания до там, за да гледат туристите китовете. Там сега е меката на гледането или плуването с многобройните морски обитатели. Полуостровът Отаго, на ръба на Дюнедин, дава също така възможността да се видят кралските албатроси и многото други форми на дивия живот.

Въпреки че стотици хората вървят по пътя ежедневно, защото всички те пътуват в една и съща посока, пешеходците рядко се сблъскват един с друг. Като почти всичко друго в Нова Зеландия, можете да усетите, че все едно някой е създал този път само за вас.

Повече за Нова Зеландия можете да прочетете в енциклопедия Уикипедия.

Източник: BG Post

Eхх-райско кътче иска ми се и аз да се докосна до тази земя

Не искам да чета искам да отида

Аз мога само да ви кажа, че си заслужава пътя. Незнам дали Fifa е бил там, но това е едно от най-приятните места където съм бил-винаги съм казвал, че в Бългрия е най-красивата природа, а сега казвам следващата в класацията е Нова Зеландия(става въпрос за местата където съм бил) и ако пред Рила и Пирин оставам без дъх, там останах без думи.

Редактирано от peps (преглед на промените)

• Автор
Аз мога само да ви кажа, че си заслужава пътя. Незнам дали Fifa е бил там, но това е едно от най-приятните места където съм бил-винаги съм казвал, че в Бългрия е най-красивата природа, а сега казвам следващата в класацията е Нова Зеландия(става въпрос за местата където съм бил) и ако пред Рила и Пирин оставам без дъх, там останах без думи.

Все още не съм бил там, но имам огромно желание... макар и дългия 12-13 часов полет.

Статията ми направи впечатление и за това реших да я споделя с всички ;)

Навивах майка ми да ходим там да живеем, но нещо не я навих както трябва.

И аз съм мераклийка за Нова Зеландия, даже много. Имам и приятели там и знам, че е наистина райско кътче. Винаги много съм харесвала природата там - даже на моменти си мисля, че е по-хубава от Бъгария, защото е по запазена, а ние тука всичко разрушаваме. Важното е хотели да има.

• 3 седмици по-късно...

Някой ден... определено... Там всичко изглежда супер подредено и наистина хубаво.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.