Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

PCLinuxOS – новият фаворит.Напътствие относно инсталацията.

Featured Replies

На повечето интересуващи се от това, какво става в света на GNU/Linux, им е известно, че неизменен фаворит по популярност е Дебиан базираната дистрибуция Ubuntu. Последната (мое мнение) повиши популярността и на десктоп средата Gnome. Но ето, че идва края на това положение, в лицето на една доскоро почти непозната дистрибуция.

PCLinuxOS последната година направи това, което големи и обичани дистрибуции не успяха. В момента диша във врата на фаворита Ubuntu, и много скоро ще го изпревари и ще заеме полагащото му се първо място в класацията на distrowatch.com . Което си има своето обяснение. Преди всичко това дистро е наистина по-лесно , красиво и безпроблемно от Ubuntu, и особено от Kubuntu. Защото последното е доста бъгливо и отказва мнозина от използването на KDE, свързвайки проблемите в Kubuntu с проекта KDE като цяло.

Но както се казва, ръка да пипне, око да види.PCLinuxOS се разпространява като life CD с възможност за инсталиране на хард диска. Нужният образ може да свалите от

http://www.pclinuxos.com/index.php?option=...s&Itemid=28

След това е необходимо да ''изпечете'' файла на празна бланка чрез опцията burn image. Настройвате си BIOS първо да зарежда от CD и сте готови за инсталацията. Бих ви посъветвал, ако имате намерение да инсталирате дистрото на хард диска, предварително да си подготвите три празни дяла предварително. Дали чрез някаква ваша позната програма под Уиндоус, или някакъв друг вариант е без значение. Препоръчвам ви три дяла, защото така ще може да инсталирате системата на единият дял (поне 4 Гигабайта), на втория ще разположите домашната директория home (тук ще разположите всички файлове от типа на филми, музика и т.н. и сами си преценете колко ви трябва), третият дял е swap и големината му може да е около 500 Мегабайта. Разбира се, в първият дял може да се остави home, но тогава той трябва да е доста по-голям , както и ще търпите известни неудобства.

Ако искате само да погледнете какво представлява дистрибуцията, просто го направете. Като поставите инсталационният диск в устройството и рестартирате компютъра. Съответно BIOS ще потърси OS първо на CD и ще започне зареждането на ''живата'' дистрибуция.

В началото ще видите списък със алтернативи какъв точно вариант на PCLinuxOS да се зареди, а отдолу в ляво са визуализирани няколко бутона. Препоръчвам първо да натиснете F2, което ще ви предостави избор на език на представяне на текста. Има вариант на български език. След това натиснете F1 и ще получите достъп до информация, която много ще ви помогне, ако дистрото не успее да стартира.

След като се запознаете горната информация, вече може да изберете дали да стартирате ''живата'' дистрибуция, дали директно да инсталирате на хард диска (това е полезно, ако RAM паметта е по-малко от 256 Mb) и още няколко други варианти. Най-удобно е да стартирате първа позиция (''живата'' дистрибуция). Следва зареждане на ядрото и елементите на системата. Може да ви се стори бавно, но всичко зависи от скоростта на CD устроиството.

Особенност на PCLinux е, за едни може да е недостатък, за други предимство, че преди да зареди десктоп средата, зареждащият скрипт ви предоставя настройка на интернет връзката. В зависимост от интернет връзката си отговаряте на няколко въпроса, вписвате необходимите данни и получавате поздравления.

Освен това (понеже сме задали да ползваме български език) , ще преминете и през настройка на часовника, настройка на клавиатурната подредба ( задайте българска клавиатурна подредба и вариант за нея който ви е най-удобен, както и клавишна комбинация за превключване). Не се изнервяйте на забавянето, защото в последствие ще разберете, че това не е напразно губене на време.

Накрая се зарежда X средата и логин прозореца на kdm. Имате избор да се логнете като root (администратор) или guest (обикновен потребител. Съответните пароли са записани на екрана, така че и това чудене е спестено. Избирате нещо, пишете нужната парола, натискате Enter и вече сте в красивата десктоп среда КДЕ . Приятно разглеждане.

Може да сърфирате в Интернет чрез Firefox, да чатите, да пишете документи чрез OpenOffise, да гледате филми (дори .avi формат) , да слушате музика с Amarok ( .mp3). В системата са налични всички необходими кодеци, Java и Flash 9. С което са спестени много действия за потребителя, изискващи известен опит .

Но за да видите пълният блясък и очарование на PSLinuxOS е необходимо да го инсталирате на хард диска. Така ще се убедите, колко е лесно да си инсталирате допълнителни програми и да си администратирате системата. В следващите редове ще ви преведа в процедурата по инсталация на дистрото на хард диска. Ще преминем през следните етапи:

Подготовка на дял от хард диска за системата

Стартиране на инсталатора и задаване на необходимите параметри за инсталация

Завършване на инсталацията и рестартиране на компютъра

Инсталиране на локализация на български

Инсталиране на драйвер за видеокартата и стартиране на Beryl

Евентуално извършване на още настройки

Подготовка на дял от хард диска

За да може да ползвате пълноценно новата си операционна система, ви е нужно място. Без home директорията PCLinuxOS непосредствено след инсталацията ще заеме около 2,5 Гигабайта. При положение, че със сигурност занапред ще инсталирате още някакъв софтуер, е добре да предвидите поне 4 Гигабайта място.

За да работите спокойно, както и да си запазите настройките на работното място при евентуално заменяне на това дистро с някакво друго , е добра идея home директорията да е на отделен дял от хард диска. Големината му е произволна – колкото може да заделите.

Swap дяла по правило се създава с големина 1,5 до 2 пъти размера на RAM паметта, налична на вашият компютър.

Създаването на необходимите дялове е най-главоболната и рискована процедура. Ето защо ви препоръчвам да ползвате за целта програма, която познавате и се чувсвате сигурни с нея. Целта е да запазите всичката си информация на диска. Архивирайте ценните файлове , дефрагментирайте хард диска си. Ако се наложи, свийте наличният дял, за да освободите място за необходимите нови дялове. Някои програми са способни на тази операция, но знайте, че процедурата е доста бавна. При всички случай, ако се справите, в последствие при инсталирането на PCLinuxOS няма да има никаква опасност за данните ви.

Стартиране на инсталатора

По горе обясних как да стартирате ''живата'' дистрибуция . Така че, изхождам от предположението, че имате заредена такава OS. На десктопа в такъв случай ще намерите иконка със надпис ''Install PCLinuxOS''. Чрез нея стартирайте инсталиращата програма.

В началото ще трябва да посочите, дали хард диска ви е нормален, или е USB. След което идва ред на избор къде да бъде инсталирано дистрото. Ако вече сте си създали необходимите нови дялове, маркирате ''use existing partisions''. В случай, че искате да ползвате само Linux и сте решили да предадете Уиндоус и данните на диска на заколение, изберете втората опция ''erase and use entire disk ''. При положение, че сте авантюристично настроен, а и не сте подготвяли каквито и да са нови дялове, но имате много свободно място, може да изберете третата опция ''use the free space on the windows partition''. Този избор ви освобождава от мислене, но няма как да контролирате къде и с каква големина да са новите дялове, както и може да отнеме много време преместването на данни и освобождаване на място. Ако имате познания относно манипулиране на дисковите дялове, може да изберете опцията ''custom disk partitioning''. Тук ви се предоставя възможност ръчно да си създадете необходимите дялове. При всички случаи, дяловете за Linux посочете да се форматират с файлова система ext3, swap със файлова система swap.

Следващата стъпка е да посочите точките на монтиране. С думи прости, трябва да посочите в кой дял ще е инсталирана системата ( / ), home ( /home ). В диалоговият прозорец ще видите отляво откритите от програмата дялове, а срещу тях поле за избор. Внимавайте тук, защото главната директория ( / ) може да не е зададена там , където сте си намислили, така че ако трябва, коригирайте. Понеже дяловете в Linux не се означават с големи букви, а с букви и цифра, за да не се объркате, поне запомнете големината на дяловете и така ще се ориентирате кои дял какъв е. Големината е записана в скобките. Като приключите, в диалоговият прозорец ще ви се покажат кои дялове ще бъдат форматирани. Внимавайте, след като се съгласите и натиснете бутона ''next'', връщане назад няма. Така че, проверете отново дали дяловете с Уиндоус и данните не са случайно маркирани за форматиране, и ако е така, просто ги размаркирайте. Следва обявяване на операцията по форматирането, както и самото форматиране на зададените дялове с необходимата файлова система.

Ако дотук сте се справили, нататък е лесно. В диалоговият прозорец ще видите зелена стрелка, тоест, че копирането на новата ви операционна система може да започне. Кликате на бутона ''next'' и процесът започва. След около 20 минути всичко е готово и остава да зададете паролата за администраторският акаунт, наречен root. Както и да си създадете потребителски акаунт и парола за него. Накрая остава да посочите къде да бъде инсталирана зареждащата програма. По подразбиране това е Grub . Посочете MBR, така при зареждане на компютъра ще ви се появява менюто на grub , от което ще си избирате с коя операционна система ще работите – PCLinuxOS или Уиндоус.

Завършване на инсталацията

Ето че сме готови с инсталирането на операционната система . Може да рестартираме компютъра, да извадим инсталационният диск от CD и да се насладим на възможността да използваме две операционни системи. Но нека продължим със PCLinuxOS. Посочете Linux да се зареди ( след 10 секунди това ще стане автоматично). Първото зареждане ще бъде малко по дълго, тъй като се задейства една програма, която проверява диска за лоши сектори. Иначе ще забележите, че всичко става много по бързо. Скоро ще се зареди X сървърът и логин екрана на kdm.

Инсталиране на локализация на български

Ако желаете да си локализирате на български новото дистро, е достатъчно да намерите иконката на програмата Synaptic ( от главното меню Система -> Конфигурация -> Пакетиране -> Мениджер на пакети (Synaptic) ) и да я стартирате. Понеже за инсталиране на програми са необходими администраторски права, ще се появи диалогов прозорец, където ще ви се поиска паролата на администратора. Надявам се да я помните. След като я въведете ще се визуализира и прозореца на самата програма. Той е разделен на три полета. В ляво ще видите възможните категории софтуер, а в дясно, в горната част са показани отделните пакети, попадащи в маркираната категория. Под списъка с пакети пък ще може да прочетете информация за даден маркиран пакет.

Преди да предприемете каквото и да е, натиснете бутона '' reload '' (горе в дясно). Това действие ще доведе до свързване на програмата до предварително зададен сървър – хранилище на пакети и сваляне на няколко файла с информация на наличните в момента пакети за нашето дистро. След приключването на тази процедура вече може да избирате какво искате да инсталирате, да деинсталирате или да обновите.

В случая ни интересува локализацията на PCLinuxOS , ето защо отляво избираме ''System/Internationalization '', а от списъка с пакети намираме и отбелязваме за инсталация aspell-bg , kde-i18n-bg и locales-bg. Задаването за инсталация става, като кликнем с десният бутон на мишката върху желаният пакет и от визуализиралото се меню избираме ''mark for installation ''.

Като приключите с маркирането, натиснете бутона ''Apply'' и Synaptic ще изтегли и инсталира посочените пакети, както и всички необходими допълнителни пакети, необходими за задоволяване на зависимостите. Когато всичко това приключи, от главното меню изберете Настройки -> Локализация -> Държава и език .Тук можете да изберете България, и след рестарт на X сървъра повечето програми ще имат интерфейс на български език.

Относно писането на кирилица, нали си спомняте, че при зареждането на ''живата '' дистрибуция извършихте настройки на клавиатурната подредба, както и клавишната комбинация за превключване. Тези настройки, както и настройката на интернет връзката са пренесени на хард диска. Ето защо превключването от латиница на кирилица и обратно е налично чрез използването на зададената клавишна комбинация. Препоръчвам ви комбинацията shift + alt , а като индикатор при писане на кирилица ще ви свети крайното дясно индикаторче на клавиатурата.

Инсталиране драйвера на видеокартата

За да може да играете игри и да се насладите на ефектите на Beryl ( 3D ефектите ) е необходимо да си инсталирате драйверите на видеокартата. Такива драйвери , поддържаши 3D ускорението, са налични за Nvidia , Ati и Intel .Отново използваме Synaptic, като избираме категорията ''System/Kernel and hardware ''. От списъка с пакети избираме съответният пакет и натам знаете. Внимание, нужно е да изберете правилният драйвер.

За Nvidia за стари карти е подходяш драйвера от серията 9639, докато за съвременните карти е нужен 100.14.11. За да не сгрешите, погледнете на сайта на Nvidia за информация кои вариант отговаря на вашата видеокарта. Същото се отнася и до собствениците на видеокарти Ati.

След успешното инсталиране на драйвера, е необходимо рестартирането на X сървъра и вече имате 3D ускорен десктоп. Остава да стартирате Beryl. - Главно меню -> Система -> Конфигурация -> Други -> Beryl manager.

Още настройки

Ако ви сърбят пръстите да настройвате още новата си система, стартирайте :

Главно меню -> Система -> Конфигурация -> Configure your computer

Това ще доведе до стартирането на PCLinuxOS Control Center, от където можете да настройвате всичко, ползвайки удобни съветници.

С това инсталацията приключва. Имате вече една красива, удобна и сигурна операционна система. Ако са ви необходими още програми, просто отваряте Synaptic и намирате каквото ви трябва. Но инсталираните програми са напълно достатъчни, за да можете да си ползвате компютъра и така. Желая ви успех и приятни часове с PCLinuxOS.

Редактирано от tonit1968 (преглед на промените)

Нещо не ми допадна статията.

Имам чувството, че е направен някакъв буквален превод на от чужд източник.

А и този suap ...

Редактирано от Ken (преглед на промените)

• Автор

Еми гарантирано сам съм си я писал, без да гледам никъде. Ако толкова се съмняваш намери '' източника '' и тогава изказвай подобно мнение.

ПП. Е, бих могъл и да го приема за комплимент.

Еми гарантирано сам съм си я писал, без да гледам никъде. Ако толкова се съмняваш намери '' източника '' и тогава изказвай подобно мнение.

ПП. Е, бих могъл и да го приема за комплимент.

Като приключите с маркирането, натиснете бутона ''Apply'' и Synaptic ще изтегли и инсталира посочените пакети, както и всички необходими допълнителни пакети, необходими за задоволяване на зависимостите.

Това изречение специално ме наведе на мисълта за машинален превод.

И оправи този suap най-после.

• Автор
Това изречение специално ме наведе на мисълта за машинален превод.

И оправи този suap най-после.

Еми оправих го. Благодаря за забележката. Относно статията, аз съм си дебианец и работата със synaptic ми е добре позната. А това, че PCLinuxOS ползва въпросният инструмент спечели симпатиите ми . На всичкото отгоре дистрото е една класа над Ubuntu , което много ме радва. И ме накара да напиша въпросната статия.

П.П. Нищо, че Ubuntu е дебиан базирано, не ми харесва.

Както заради проблемите които получават при работата под KDE, така и заради по-ниските системни изисквания от Canonical решиха базовата им дистрибуция - Ubuntu да бъде Gnome базирана, а за феновете на KDE, които бих казал че дори са повече, пуснаха след известно време KUbuntu.

Интересува ме, тази PCLinuxOS как е от гледна точка на стабилноста и бързодействието ? В сравнение с Debian разбира се.

Защото последното е доста бъгливо и отказва мнозина от използването на KDE, свързвайки проблемите в Kubuntu с проекта KDE като цяло.

Това е лично твое мнение ! Не мисля , че в една статия трябва да изказваш лично мнение /може би и без да си изпробвал дистрибуцията / - остави това на редовните потребители на KUbuntu . Аз ще ти кажа , че е обратно - ще ми повярваш ли ?

третият дял е swap и големината му може да е около 500 Мегабайта

.... Бях написал опровержение на твоето твърдение и съвет , но се отказах да го публикувам .

Като цяло - Браво ! Сам си я написал - сигурен съм в това ! Можеше да сложиш някой и друг скрийншот - така ще улесниш новите потребители или тези , които не знаят за какво говориш .

Браво , Phoenix.bg !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

• Автор
Както заради проблемите които получават при работата под KDE, така и заради по-ниските системни изисквания от Canonical решиха базовата им дистрибуция - Ubuntu да бъде Gnome базирана, а за феновете на KDE, които бих казал че дори са повече, пуснаха след известно време KUbuntu.Интересува ме, тази PCLinuxOS как е от гледна точка на стабилноста и бързодействието ? В сравнение с Debian разбира се.
Основното ми дистро е Дебиан тест, а PCLInuxOS в момента го тествам. Засега съм доволен от резултата. Не бих заменил Дебиан, но това дистро (PCLinuxOS) просто си е по-стабилно, по-удобно и по-лесно от Ubuntu (Kubuntu) за новаците. По форумите съм виждал само въпроси, свързани с първоначално стартиране на ''живата '' дистрибуция или още някакви дреболии . Което би трябвало да ви говори достатъчно. При положение, че от няколко месеца популярността на pclinuxos е доста по-голяма от на ubuntu.Сега ъпдейтвам до по-новите пакети и ако всичко е наред, значи хората са си свършили работата.А за хората, работещи си с Дебиан безпроблемно, е безмислено да си сменят дистрото.Пак повтарям, PCLinuxOS е идеално за начало за абсолютни новаци. Е, и за по-нататъшно използване си става - то си е Mandriva със инсталирани кодеци,java и flash , плюс дебианският apt и synaptic.Като единствен недостатък може да се посочи кофти локализацията на българси.
Това е лично твое мнение ! Не мисля , че в една статия трябва да изказваш лично мнение /може би и без да си изпробвал дистрибуцията / - остави това на редовните потребители на KUbuntu . Аз ще ти кажа , че е обратно - ще ми повярваш ли ? .... Бях написал опровержение на твоето твърдение и съвет , но се отказах да го публикувам . Като цяло - Браво ! Сам си я написал - сигурен съм в това ! Можеше да сложиш някой и друг скрийншот - така ще улесниш новите потребители или тези , които не знаят за какво говориш . Браво , Phoenix.bg !
Така, няма смисъл да се влиза в идеологически спорове от сорта Kubuntu & Debian+KDE , нали?Като фен на Дебиан и почитател на всичко Дебианско, съм пробвал Mepis, Knopix, Tilix, Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu и още няколко. Първото дистро, което ми хареса много беше Mepis от дебианският им период. Сега се радвам, че отново се върнаха към дебианските пакети - сигурно има защо.Колкото до личното ми мнение - еми такъв ми е стила на писане. Статията си е моя. Подчертал съм, че мнението е мое , а не абсолютната истина.За swap дяла може с него, при много RAM може и без него. Големината съм я дал ориентировъчно.Скриншоти нарочно не съм слагал. Като хакна 20 картинки, колко място би заела статийката. А и има едно българско сайтче, където има достатъчно скриншоти.

Съжалявам но не ми хареса дистрото има доста неща за издялване.Все пак си е лично мнение не се засягайте.Пък и не съм фен на KDE средата прекалена е windowska на външен вид. :)

• Автор
Съжалявам но не ми хареса дистрото има доста неща за издялване.Все пак си е лично мнение не се засягайте.Пък и не съм фен на KDE средата прекалена е windowska на външен вид. :)

Еми можеш спокойно да си инсталираш Gnome, или Xfce и още няколко възможностти. По същият начин, както в Ubuntu. Чрез synaptic и мета пакет.

Според мен, ако има и графични изображения статията ще стане още по-добра, ако не за друго, поне защото PCLinuxOS с KDE и Beryl е нещо наистина красиво според мен.

Е и аз да оспамя малко като се включа в почнатия офтопик.

Първо браво на автора. :yanim:

Какво се хвърлихте върху човека като гладни мухи на ла..но. Дори и да е превел статията какво от това. Защо вие не вземете да преведете някоя. ;)

За swap-а само ше уточня. По учебник го дават да е РАМх2. Да но ако няма да правите пощенски сървър няма смисъл да е повече от 512мб. Само ше отбележа че мойта памет е 256+512 а виртуалната ми памет е 512 мб и досега не съм виждал да се ползва повече от 20-30 мб от нея. Единствено като пусна vmware пописва там и то 100-тина мб.

И сега да си дойдем на думата. Основната причина да се разпиша в тази тема е че ме хвана яд как някой се изплюха на КДЕ заради някакво мижаво Кубунту. Еми вижте сега ... всички Убунту деривати за бъгави в червата. Толкова бъгливи че чак се чудя как ги ползват. И най-грозното е че тъй-като според някакви сайтове и проучвания се водят най-използваните дистрота и хората си развалят представата за Юникс бейсд системи. Да не говорим за изцепки от сорта Кубунту = Дебиан + КДЕ или Убунту = Дебиан + Гноме.

КДЕ за мене е една отлична графична среда. Започнах с нея ... пробвах всички по известни други графики ... и накрая пак се върнах на нея и си я ползвам с голямо удоволствие. Тежка била - МИТ. Бъглива била - в Кубунту да иначе - МИТ. Под серьозните дистрота а не някакви базирани като Слак, Дженту, Дебиан и пр. КДЕ е супер ама супер стабилно и леко. Особено новото 3.5.7. с ръка на сърцето мога да кажа че припка под Дебиан много по-леко от Гноме. И не можем да пропуснем че kde apps винаги са били и винаги ше бъдат бест оф да бест. ;)

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• Автор

Мисля, че няма нужда да се започват спорове KDE & Gnome. В GNU/Linux има място за всички.

Колкото до нестабилността на Ubuntu/Kubuntu - еми нормално е. Все пак пичовете ползват експерименталният сорс на Debian .

Пак ще повторя, статията не е превод. Лично мое творение си е. Добра, лоша, аз съм я писал. Който иска да чете още от същият автор:

http://mylinuxtoni.hit.bg/statii.html

Е, ако тази статия не бъде одобрена за тук, има къде да отиде.

Браво за труда.... ;) има точки по които не съм съгласен, но това е друг въпрос..

Дали е стабилно дистрото.... за мен е...;) от както го "открих" съм все с него. Ползвам го от версия 0.92.

Пък и не си спомням след ъпдейт да съм имал ядове или да не ми се е стартирал "Х"-а, както стана със спомената тук друг адистрибуция...:P

Това дали Win, BSD, LINUX, OSX ... всеки сам избира. ПЕРФЕКТНА ОПЕРАЦИОННА СИСТЕМА НЕ СЪЩЕСТВИВА (все още) така мисля аз...

По отношение на графичната среда... може много лесно да се замени с помоща на Synaptic.

П.П.

Тук има още едно ръководсво на български...;)

Редактирано от kid (преглед на промените)

Инсталирах PCLinuxOS, пробвах да вържа нета към VPNa на доставчика, не можах, изтрих!

Сега очаквам да пробвам следващата дистрибуция - такава която да има истински работещ иструмент за свързване към VPN...

Онзи ден пробвах и Kubuntu - няма изненада, не ще - при слагане на pptp иска куп библиотеки, всяка една от тях си иска някакви други.. геометрична прогресия, лавина sad.gif((((((

А явно в Линукс, ако перефразираме рекламата, няма ли нет, нищо няма....

П.П. Прочие, досега само веднъж доживях да видя линукс, ползващ нет през VPNа на Вачев.нет - едно Suse 10.2, гласи го специалист от близкия окръжен град, промени маса файлове на ръка и добави настройки, дето ги няма в указанията на доставчика, ама "линукса само тях признавал" sad.gif

Просто напишете в Гугъл "linux+VPN" и вижте кво е писъци и скърцане със зъби...

Инсталирах PCLinuxOS, пробвах да вържа нета към VPNa на доставчика, не можах, изтрих!

Сега очаквам да пробвам следващата дистрибуция - такава която да има истински работещ иструмент за свързване към VPN...

Онзи ден пробвах и Kubuntu - няма изненада, не ще - при слагане на pptp иска куп библиотеки, всяка една от тях си иска някакви други.. геометрична прогресия, лавина sad.gif((((((

А явно в Линукс, ако перефразираме рекламата, няма ли нет, нищо няма....

П.П. Прочие, досега само веднъж доживях да видя линукс, ползващ нет през VPNа на Вачев.нет - едно Suse 10.2, гласи го специалист от близкия окръжен град, промени маса файлове на ръка и добави настройки, дето ги няма в указанията на доставчика, ама "линукса само тях признавал" sad.gif

Просто напишете в Гугъл "linux+VPN" и вижте кво е писъци и скърцане със зъби...

Така само задминаваш проблема.... с "изпробването" или инсталирането на следващотот дистро, ти пак го настигаш. И понеже не знаеш какво да правиш... подминаваш , и така....

П.П.

В PCLinuxOS ФОРУМ излизат доста резултати относно "сърча" за VPV...

П.П.1

Виж дали това ще ти покогне...

Редактирано от kid (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

От два дни, заради темата, реших и съпоставям и двете дистрибуции - PCLinux OS и UBUNTU. Не се държи лошо, за сега РС-то. Бързо е и въпреки, че не обичам KDE, не мога да не го призная. Но тази дистрибуция ме очуди още в началото. Въпреки мощния компютър - четириядред процесор, памет DDR3, 2048 МВ RAM и какво ли не още, както и много добрия монитор, то РС-то ми определи при инсталирането 800х600 при 60 hz и неще да мръдне от тук. Не ми дава възможност дори за избор. Ами да си оправят дистрибуцията и тогава ще говорим. Излагация си е това. Тия пък от UBUNTU решиха, че не мога да влизам като ROOT, с което ми отнемат права да ползвам дистрибуцията както си искам, след като е с отворен код. Пък при тях, ако инсталираш дистрибуцията AMD-64 ще духаш супата за много неща. Почти всички програми и т.н. са пригодени за дистрибуцията i386. Така, че в едното и другото има много слаби неща. SUSE 10.3 пък са орязали всички видео и аудио кодеци. Решили да изхвърлят всичко, което не е с напълно отворен код. Ами аз какво да го правя тогава това Сусе? Така, че не е лошо да има конкуренция, но не и превъзхваляване на това или онова. Е, ще се включа отново след десетина дни, за да кажа моя резултат от съпоставянето на PCLinux OS и UBUNTU 7.10 GNOM.

• 1 месец по-късно...

Ми относно PCLinuxOS, ползвам го като основна ОС някъде от края на юли, началото на август. Ползвал съм Suse/Gentoo/Ubunto/Sabayon/FreeBSD/Mepis.

Просто PCLinuxOS е най-доброто на което съм работил, наистина много ставилно и небъгаво. Освен това съм си фен на KDE-то де... ма наистина съм много доволен и това ще ми е ОС отсега нататък, поне докато не излезе по-добра. Единствен проблем имах при инсталването с аудиото, ма лесно се реши, google -> няколко минути.

Дори най бъгавото, но и най-любимото ми icq клиентче licq ми се вижда по стабилно под KDE на PCLinuxOS-a. :)

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.