Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с 120GB SATA Maxtor

Featured Replies

От около месец имам проблем с харда(MaXtor 120GB SATA). HDDlife Pro,HD Inspector и Everest ми казват че има лоши сектори на диска и се очаква да си загубя скоро всичките си данни. Сканирах си диска с HDDregenerator и тои не намери лоши сектори.Извърших "low level" формат с инструмента на maxtor но проблема не се разреши.Бихте ли ми казали програма с която да си сканирам диска за лоши сектори (и евентуално да ги оправя)

Благодаря Ви предварително.

HDDregenerator е програмата която може да ти позакърпи временно лошите сектори но с течение на работата има голяма вероятност пак да се появят.

Но щом HDDregenerator не е намерил или оправил такива наи вероятно нямаш 120 гб трябва да ти го е сканирал поне 12 часа

пробвай с таз http://www.hdtune.com/

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

• Автор
HDDregenerator е програмата която може да ти позакърпи временно лошите сектори но с течение на работата има голяма вероятност пак да се появят.

Но щом HDDregenerator не е намерил или оправил такива наи вероятно нямаш 120 гб трябва да ти го е сканирал поне 12 часа

пробвай с таз http://www.hdtune.com/

С HDDregenerator сканира диска 11часа и 30 мин. на края пишеше че не са намерени лоши сектори.

Ако диска няма лоши сектори каква е причината HDDlife Pro,HD Inspector и Everest ми казват че предстои загуба на данни.

А възможно ли е HDDregenerator v1.51 да не работи с САТА хардове?

Редактирано от rokoko15 (преглед на промените)

С HDDregenerator сканира диска 11часа и 30 мин. на края пишеше че не са намерени лоши сектори.

Ако диска няма лоши сектори каква е причината HDDlife Pro,HD Inspector и Everest ми казват че предстои загуба на данни.

А възможно ли е HDDregenerator v1.51 да не работи с САТА хардове?

HDDlife Pro Това е такав параноичен боклук че няма на къде , на мене на чисто нов диск ми каза че му остават 45% живот , тая направо я забрави , за другите не мога да дам мнение. HDDregenerator щом е сканирал диска наи вероятно работи. Аве ти пробва ли таз или не http://www.hdtune.com/ и я да пусни някои скриншот какво ти дава като сканираш за лоши сектори

Съобщението му го изкарва от S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Пусни един скрийншот от S.M.A.R.T. на Еверест. Ще ти обясня за какво иде реч после.

Редактирано от zebo_dino (преглед на промените)

• Автор
HDDlife Pro Това е такав параноичен боклук че няма на къде , на мене на чисто нов диск ми каза че му остават 45% живот , тая направо я забрави , за другите не мога да дам мнение. HDDregenerator щом е сканирал диска наи вероятно работи. Аве ти пробва ли таз или не http://www.hdtune.com/ и я да пусни някои скриншот какво ти дава като сканираш за лоши сектори

post-102978-1193178307.jpg

Съобщението му го изкарва от S.M.A.R.T. (Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology). Пусни един скрийншот от S.M.A.R.T. на Еверест. Ще ти обясня за какво иде реч после.

явно няма лоши сектори

сега ако някои каже как да махна и това от Everest-а ....

post-102978-1193178533.jpg

Не бързай със заключенията. Грешката с ID 05 означава точно лоши сектори. Сега ще обясня и по-подробно.

Хард диска има резервен запас от сектори, който ползва при необходимост. Когато някой от секторите се развали, хард диска заменя този сектор с един от резервните. Това опрява положението и скрива лошия сектор. Т.е когато сканираш за лоши сектори няма да виждаш такива. Информацията обаче за лош сектор остава и S.M.A.R.T. ти я показва. От тук нататъка има два варианта. Ако проблема е бил в самия сектор (което е почти невъзможно), той е заменен и диска ще работи още дълго време. Ако обаче не е в сектора, а е в самата повърхност на диска, в един момент ще свърши запаса от резервни сектори и тогава вече ще загубиш информация както те и предупреждава S.M.A.R.T.

Ако не вярваш, пусни един линеен тест пак от еверест на хард диска. Там където е заменен сектора ще има спад в производителността.

• Автор

какво имаш в предвид под "линеен тест", теста за стабилност ли?

• Автор
Инструменти --> Тест на твърдия диск --> Linear read

там ми вижда само ЦД-тата

Давай с HDTune тогава, на Benchmark. В настройките на програмата е хубаво да мръднеш слайдерчето на Accurate

Не бързай със заключенията. Грешката с ID 05 означава точно лоши сектори. Сега ще обясня и по-подробно.

Хард диска има резервен запас от сектори, който ползва при необходимост. Когато някой от секторите се развали, хард диска заменя този сектор с един от резервните. Това опрява положението и скрива лошия сектор.

Сега човека е сканирал с HDDregenerator тази програма прекарва абсолютно целия диск от до, ако е имал щял да му го покаже и да се опита да го поправи . щом не е дал такова съобщение наи вероятно няма. Това за запаса от сектори къде си го чувал !!!

Ами не е лошо да прочетеш насам натам преди да се изказваш така. Човека ще направи тест на производителността и ще се убедиш.

Ами не е лошо да прочетеш насам натам преди да се изказваш така. Човека ще направи тест на производителността и ще се убедиш.

Във кое ще се убедя , че има лоши сектори или че има резервни и харда ги заменял. Лошия сектор се маркира с B и просто харда не го използва повече ама чак да го заменя !!! Без значение това е :) по темата

Reallocated Sectors Count - Attribute information

Attribute Name:

Reallocated Sectors Count

Attribute ID:

05

Description:

Count of reallocated sectors. When the hard drive finds a read/write/verification error, it marks this sector as "reallocated" and transfers data to a special reserved area (spare area).

This process is also known as remapping and "reallocated" sectors are called remaps. This is why, on a modern hard disks, you can not see "bad blocks" while testing the surface - all bad blocks are hidden in reallocated sectors. However, the more sectors that are reallocated, the more a sudden decrease (up to 10% and more) can be noticed in the disk read/write speed.

Critical:

Yes

Hard drives that support this attribute:

Samsung, Seagate, IBM (Hitachi), Fujitsu, Maxtor, WD (Western Digital)

Едно време тази технология не се поддържаше и секторите се маркираха с B. От тогава мина много време

64ngmv9.jpg

Теста е пускан многократно, местата на лошите сектори съм оградил с кръгче.

Резултата показвам за хората които също се сблъскат с този проблем. Моят съвет е да следите данните от ID 05 в S.M.A.R.T. Ако стойността не се покачва диска може да работи още дълго време. Ако се покачва стойността значително, запаса ще свърши и ще последва загуба на данни.

Едно време тази технология не се поддържаше и секторите се маркираха с B. От тогава мина много време

Това не го знаех . Но със сигурност мога да ти кажа че HDDregenerator сканира диска на много ниско ниво без значение на какъв формат е диска и няма да пропусне нито един лош сектор или ако има да го прехвърлят към друг и да се подлъже да не ти го покаже.

Това не го знаех . Но със сигурност мога да ти кажа че HDDregenerator сканира диска на много ниско ниво без значение на какъв формат е диска и няма да пропусне нито един лош сектор или ако има да го прехвърлят към друг и да се подлъже да не ти го покаже.

Моля ти се не се излагай повече. Хард диска скрива лошите сектори. Не можеш да ги видиш с никаква програма. Забелязва се само при производителността.

Моля ти се не се излагай повече. Хард диска скрива лошите сектори. Не можеш да ги видиш с никаква програма. Забелязва се само при производителността.

Точно така с никаква програма не мож да ги видиш. HDDregenerator е писана да взима парите на балъците (платена е междудругото) намери си инсталационния и пакет а не ISO-то от хирен цд и прочети малко как работи и как управлява главите. Интересно като не ги вижда лошите как на мене ми е оправяла няколко диск (регенерилала) ефекта понякога е временен зависи колко е наранен сектора. Ама по ми стана интересно как ги намира щом са скрити . Не случаино диск моя например едно 250гб хитачи ми го сканира 24 часа и повече от 70% от намерените ги регенирира

Продължаваш да се излагаш. Главите се управляват от хард диска, не от програма :) Главите като не минават през лоши сектори, няма програма която да види такива.

hdtune_benchmark_st9120821as.png - 0.07MB

очертай ми с кръгчета моляте лошите сектори на харддиска на думесечния ми лаптоп да отида утре в сервиза на HP и да ми го сменят или да ми се посмеят малко

hdtune_benchmark_st9120821as.png - 0.07MB

очертай ми с кръгчета моляте лошите сектори на харддиска на думесечния ми лаптоп да отида утре в сервиза на HP и да ми го сменят или да ми се посмеят малко

Чудиш се вече какво да измислиш. Първо диска ти е системен, т.е се ползва в момента на теста. Това влияе на теста. Второ сигурно го пускаш на Fast, а не на Accurate. И трето, теста е пускан многократно както написах всеки път на тези 2 места има спад на производителността. ТЕСТА НЕ Е ФАКТОР ЗА ЛОШИ СЕКТОРИ. Той единствено доказва т.нар. reallocated sectors при наличието на грешка 05 в S.M.A.R.T.

Така трябва да изглежда здравия диск:

maxtor200qn9.jpg

Чудиш се вече какво да измислиш. Първо диска ти е системен, т.е се ползва в момента на теста. Това влияе на теста. Второ сигурно го пускаш на Fast, а не на Accurate. И трето, теста е пускан многократно както написах всеки път на тези 2 места има спад на производителността. ТЕСТА НЕ Е ФАКТОР ЗА ЛОШИ СЕКТОРИ. Той единствено доказва т.нар. reallocated sectors при наличието на грешка 05 в S.M.A.R.T.

Прав си системен е , че и торент клиена ми беше включен втората картина е леко по добра ама леко , ама без значение, хаиде мерси за инфото . при мене е 22.30 часа и трябва да излизам.

От около месец имам проблем с харда(MaXtor 120GB SATA). HDDlife Pro,HD Inspector и Everest ми казват че има лоши сектори на диска и се очаква да си загубя скоро всичките си данни. Сканирах си диска с HDDregenerator и тои не намери лоши сектори.Извърших "low level" формат с инструмента на maxtor но проблема не се разреши.Бихте ли ми казали програма с която да си сканирам диска за лоши сектори (и евентуално да ги оправя)

Благодаря Ви предварително.

Ако искаш да си оправиш диска,зарежи регенератора-това е пълна глупост-,може да помогне при някои случаи но не за дълго.Имах подобен проблем с Макстор 120 ГБ ,макар да не беше SATA. hddlife му даваше 23% живот,въобще диска беше за изхвърляне,имаше толова лоши сектори че не можеше да се форматира в NTFS,a само в FAT,а после не можеше да работи нормално,с една дума пълна скръб.Оправих го напълно с MHDD и Viktoria -и двете програми ги има в Хиренс CD-to,а можеш да ги изтеглиш и от сайтовете им-по новите версии.Прочети внимателно упътването за работа-и двете работят по подобен начин и сканират целия диск,включително и преадресираните сектори. Виктория все пак ти препоръчвам,стори ми се че тя работи по бързо и качествено.На моя диск ми казаче състоянието на SMART e лошо,имаше и няколко хиляди лоши сектора.Първата ми идея бе да ги изолирам в няколко дяла,но ми се стори тъпо да си деля диска на 7-8 дяла.Пък и така също нямаше гаранция. Пуснах да изтрие логическите грешки -тук е описано как става:

1.Сканиране F4/F4 -ako има лоши сектори следва

2.F4 + Erase Waits - ON и пак F4 тази процедура се прави няколко пъти(имайте пред вид че това унищожава всичката информация на диска!)ако и след това има останал лош сектор(което е много малко вероятно,освен ако имате навика да удряте или подхвърляте хард диска докато работи)тогава се пуска ремап(заменят се лошите сектори с резервните )

3.Сканиране + преадресиране - F4 , REMAP -ON , и пак F4

http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/

http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.03-Victoria/

тук ще намериш всичко което ти трябва,макар че бих ти препоръчал ако диска си работи нормално за сега да не го поправяш-все пак това си е рискована работа,но ако въпроса е дали да рискуваш или да купуваш нов диск.... пропуснах да кажа че диска сега ми е като нов-76% живот му дава вече HDDLife.При сканирането програмите определят времето за достъп до отделните сектори .

Редактирано от samus (преглед на промените)

• Автор

Благодаря на всички ,които взеха отношение по темата.Решил съм да пробвам с всичко, с което има някаква надежда да се закрепи да работи някой и друг месец въпросния хард докато отделя пари за нов.Искам да благодаря на ''zebo_dino'' на "izabel1" и "samus" за това че, споделиха с мен и с многото други с подобни проблеми своя опит, и знания. Борбата с въпросния хард продължава... , когато имам някакви рузултати , каквито и да са те ще ги споделя непременно.Поздрави на всички. biggrin.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.