Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на AMD64 3700+

Featured Replies

Здравейте, реших да си овърклокна малко остарялото PC, но имам един въпрос относно резултатите. Искам да уточня, че имам известен опит, но не съм толкова навътре в нещата.

Машината е следната :

Дъно: Gigabyte NFORCE4

CPU: AMD Сокет 939 Athlon 64 3700+ (San Diego 1MB L2) реална честота 2200Mhz.

Охладител: Thermaltake Golden Orb 2

Захранване: Фортрон 400 вата

РАМ: 2 x DDR400 512MB Memory Experts

Video: ATI X800

HDD: 300GB Samsung.

Искам да подчертая, че никога не съм пипал напрежение на каквото и да е. И процесора и паметта са с волтаж по подразбиране. Защото не искам да рискувам компонентите с промяна на напрежението. Постигнах интересни резултати. Направи ми впечатление, че в асинхронен режим, когато честотите се разминават производителността спада драстично, независимо от постигнатите 2900Mhz. И поради този факт реших само в синхронен режим да си работя. Но както и очаквах в един момент паметта ме ограничи. Компютъра работеше стабилно, когато паметта стигна само до 251Mhz. Може би е добре за DDR1. След 255 почна в игрите след малко да увисва. Някой може ли да ме посъветва как може да се мине това ограничение и дали увеличаването на непрежението не е опасно, изобщо какво мога да очаквам ако увелича напрежението на паметта/процесора? Темпертатурата се вдигна до около 33-34 градуса. А по принцип е 29-30. Spread Spectrum трябва ли да се изключи, защото при мен в биоса са включени? Тук съм сложил резултатите :

post-121297-1193605824_thumb.jpg

Постигнатите стабилни резултати без пипане на волтаж.

post-121297-1193606227.jpg

Тест 1 на паметта.

post-121297-1193606030_thumb.jpg

Тест на процесора под Сандра.

post-121297-1193606081.jpg

Тест 2 памет.

post-121297-1193606096_thumb.jpg

Тест на паметта под Сандра.

post-121297-1193606216.jpg

Тест 3 памет.

Има ли някакво охлаждане за паметта или как мога да я накарам да работи стабилно над 251 Mhz ( DDR502 ) или ще се наложи да пипам напрежението? Не ми се иска, защото познавам някои ентусиасти, които изгърмяха. Или може би по-добра марка пемет да взема? Все пак процесора стига 2900 стабилни без да му пипам напрежението, но паметта не издържа на шината.

post-121297-1193606044_thumb.jpg

Редактирано от Nikalsson (преглед на промените)

При с. 754/939/АМ2 няма синхринна и несинхронна работа на паметта поради факта, че всяка една честота се образува чрез референтния такт (при с. А се нарича FSB) и определен множител. Така че можеш сега спокойно да върнеш множителя на рамта с една стъпка назад (да я направиш на DDR333) и да продължиш. Когато честотата и в следствие на клока надмине 400 MHz производителността ще се върне. В момента не можеш да си сигурен дали те спира рамта или те спира процесора от липсата на достатъчно напрежение. Безопасното увеличение при атлоните е с 8%-10% (над 10% не те съветвам).

Spread Spectrum, Cool‘n’Quiet™ и всички подобни системи е желателно да се изключат и не забравяй да фиксираш PCI шината на 33 MHz, а PCIe на 101.

Нали знаеш, че при GB дъната с Ctrl+F1 се показват скритите функции на BIOS-a? Иначе 250MHz за памет DDR1 си е сериозно постижение. cool.gif

• Автор

Благодаря на IOVI за отговора. Направих някои експерименти. Спира ме рам-та. Lyudmil явно си прав. Достигнал съм и без това добра стойност.

Искам да вметна на IOVI за това което каза, че производителността, ще се върне ако я направя на DDR333 и тогава клоквам. Да стигнах до към 2940Mhz, което май е границата на процесора при този волтаж с една стъпка увеличение, но прозводителността падна доста. Няма значение, че рамта бачка на над 200Mhz. При FARCRY FPS паднаха с около 13-14. Както и в други игри. А това си е доста. Също и в синтетичните тестове, като 3D MARK показа по слаби резултати спрямо сега, когато е на 2,77Ghz. и рам на 250Mhz.

Проблема се оказа една от двете DDR400. Купувал съм ги по различно време и от различни фирми. Не са съвсем еднакви. Едната дъното я разпознава като DDR400 CAS 3.0 ,а другата като DDR CAS 2.5 . Така ми показва и в Еверест и в Сандра. Когато купувах втората рам, умишлено гледах да е като първата, защото ми казаха, че ще имам проблеми и няма да ми е стабилна системата. Но са ме излъгали от фирмата. Изрично им казах CAS 2.5 , а са ми дали 3. Както и да е. Но до сега не съм имал абсолютно никакви проблеми със стабилността, забивания и прочие. В момента и двете рам памети бачкат стабилно на CAS 2.5 на 250 Mhz, както може да видите от прикачените фаилове в които тествам рамта под Еверест. Направих тестове на всяка от двете памети. Значи втората рам, която е CAS 3.0 издържа до 252Mhz стабилни на CAS 2.5 и на 253 компютъра почва да увисва, кoгато го натоваря с някакъв по продчлжителен тест. А когато тествах само другата рам CAS2.5, работеше стабилно до 263Mhz, след 264 почна и тя да зависва при тестовете.

Преди тестовете вдигнах напрежението на процесора с една стъпка 0,025V. Интересно е, че в биоса пише, че по подразбиране напрежението е 1,35V, а като влезна в Уин, под еверест и сандра ми дава, че е 1.39V. Тези резултати са без да пипам напрежението на рамта. Утре когато имам време, смятам да вдигна и него. Сега интересно, под уин ми показва, че е 1,67V. Незнам колко трябва да е, но определено утре ще вдигна напрежението и на рамта. Дали обаче не е по добре да си потърся първо рам CAS 2.5 като първата ми рам и после да си правя такива опасни експерименти. :)

• Автор

На модераторите искам да предложа да включат в темата за оверклок на АМД и още 1-2 програмки. Руски творения са. Нека преценят дали си заслужава. Тук съм прикачил фаилове със снимки на екрана на програмите.

post-121297-1193735814.jpg

post-121297-1193735830_thumb.jpg

post-121297-1193735860_thumb.jpg

post-121297-1193735931_thumb.jpg

Видях, че не съм обърнал внимание и съм написал 1,67V вместо 2,67V в предният отговор. Използвах допълнителен софтуер, защото от биоса нямам за напрежение на процесора. Паметта я вдигнах на 2,8V, а процесора на 1,4V. Не се промени много картината. На процесора стигнах стабилни 2,97Ghz. Не можа стабилно да работи на 3. Иначе зарежда в уин, но като го натоваря и забива. А двете памети максимума на който работят стабилно е 255Mhz при повишеното напрежвние. Иначе само едната рам, която е CAS 2.5, работеше стабилно на 264. При 265 след известно време в тестовете забиваше. Смятам да върна малко напрежението и да си бачкам на 250Mhz рам и процесор. Овърклокнах малко и видеокартата. Процесора с 50Mhz, a рамта с 45. При 48 увеличение почна да забива. Този оверклок поне ще ми донесе известен прираст до като чакаме AMD К10 да навлязат масово и да се появят по достъпни модели. Така, че още 1-2 години смятам да карам с тази машина преди да купя следващото поколение. Няма смисъл да забивам пари в нещо друго с ДДР2 и без това в тестовете се справя много добре спрямо ДДР2, дори минава доста от машините в Еверест. Вече и без това се задават новите дъна с новите цокъли и ДДР3, само ще изчакам да станат по масови и достъпни.

Има потенциал в тези процесори , преди да мина на am2 имах същия , въпрос е и на късмет (освен доброто захранване ,охладител , дъно и също така ревизията на cpu-то) , какво ще постигнеш.

Мен ме ограничаваше слабото охлаждане(малко по-добро от боксовия) и го ползвах без проблем на 2.6 ghz , запазил съм няколко screen-a :

post-68617-1193946339.jpg

УСПЕХ

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.