Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Увеличават часовете с десет минути

Featured Replies

Дългата учителска стачка май ще дойде нанагорно на децата. Много преподаватели обмислят да увеличат часовете с по 10 минути, за да наваксат пропуснатото. Целта е децата да вземат целия материал за съответния клас. Това може да стане само в училищата, в които учат на една смяна, а не на две, коментира шефът на столичното 51-o СОУ Асен Александров. Има вариант да се увеличат часовете на първолаците, които са само по 35 мин. Те ще могат да сричат буквите и по време на занималните, обясни още Александров.

Увеличаване на часове не може да има, възроптаха обаче експерти от здравното министерство. Според нормите децата не могат да учат повече от 45 минути, защото след това не възприемат добре материала. Още по-голям абсурд е да караме хлапета на 7 г. да седят по толкова време в клас, категорични са експертите. Сред най-ощетените от стачката са и децата от езиковите паралелки. Хлапетата от VIII клас, или т.нар. подготвителни класове, няма да се разминат без извънредни уроци.

Заради 40-дневния протест осмокласниците са пропуснали голяма част от езиковата подготовка. Затова ще ги викаме на училище и в събота, отсече Александров. Така децата ще трябва да наваксат пропуснатото по съответния език, за да вървят напред.

Източник: Стандарт

Ние, по-простотите можем само да се възхищаваме на подобни експертни решения. Ето така човек завладява нови хоризонти. :rolleyes::no-no::)

След като увеличаването на часовете е невъзможно, защо заглавието е"Увеличават часовете с десет минути"?

ЗУКТС, чл. 25, ал. 4 от Закона за администрацията и чл. 34, ал. 4 от ЗНП, чл, 91, 92, 93 и 94 от правилника за прилагане на ЗНП и т. 3 от РМС № 94 от 15.02.2007 г., Google и после прочетете за какво става въпрос, а не на някой му хрумнало нещо, медиите го цитирали и всички изпадате в паника и недоумение. Те това и целят, да правят политика на ваш гръб.

Редактирано от blaber (преглед на промените)

След като увеличаването на часовете е невъзможно, защо заглавието е"Увеличават часовете с десет минути"?

За да изтчетеш написаното!

• Автор

Увеличаването на продължителността на часовете не е обсъждана като вариант за наваксване в училище

Продължителността на учебния час е съобразена с възможностите на децата, с тяхното личностно развитие и с това какво натоварване те могат да издържат, за да бъде ефективен учебният процес. Повече от 45 минути за учебен час като дневна форма на обучение не се предвиждат. Това е съобразено с лекари и психолози и не случайно е определена тази граница, като за малките от първи и втори клас продължителността на учебния час е 35 минути. Това каза Ваня Кастрева - началник на Регионалния инспекторат по образование в София във връзка с наваксването на пропуснатия учебен материал по време на стачните действия на учителите. Ваня Кастрева посочи, че увеличаването на продължителността на часовете не е обсъждано като вариант за наваксване на пропуснатия по време на стачката учебен материал.

Кастрева бе категорична, че единствено при двусменен режим в едно училище часовете могат да бъдат намалени до 40 минути, но повече от 45 минути не могат да бъдат.

Източник: Фокус

На мен ми се вижда и това не реалистично. В колко часа ще свършва седмия час на втора смяна? - 7,50-7,55 късно става а?

А ако се започне с нулев пак е невъзможно в училища с две смени - няма да има къде да се настанят учениците?

Според мен единственият начин е или да се съкрати ненужният материал или в събота да се карат някакви по-важни часове. - Последното е доста гадничко.

Да бе това е невъзможно. Повече от половината училища учат на 2 смени, а там учвеличаване ще е невъзможно. Пък и сега часовете в училищата, които са на 1 смяна са с 5 минути повече от часовете на обикновените (45 срещу 40 минути)

А и стачката беше 28 дни, не 40 както пише!

Редактирано от nikolay6_pl (преглед на промените)

Според мен единственият начин е или да се съкрати ненужният материал или в събота да се карат някакви по-важни часове. - Последното е доста гадничко.

Ако ми дадат на мене да съкращавам материала... Ще са достатъчни 2 месец, да се мине целият материал.

Ако ми дадат на мене да съкращавам материала... Ще са достатъчни 2 месец, да се мине целият материал.

Много ясно. Цялата работа е че България толкова се натяга в областта на началното образование, та петите и ще се напукат.

Което не само е безсмислено и непродуктивно, но и вредно за здравето. Същевременно приоритетите не се спазват.

Ето защо в развитите страни този остарял подход е преоценен отдавна.

Що се отнася до закъснението, един месец си е един месец. Наваксването е немислимо, просто защото няма никакъв резерв. Добрият учител е доволен, ако успее да изпълни заложената прогрма на 70-80 % в нормални условия.

Не виждам причина да се лъже. И без това на никой не му пука.

Ваня Кастрева посочи, че увеличаването на продължителността на часовете не е обсъждано като вариант за наваксване на пропуснатия по време на стачката учебен материал.

Кастрева бе категорична, че единствено при двусменен режим в едно училище часовете могат да бъдат намалени до 40 минути, но повече от 45 минути не могат да бъдат.

Важното е, че в крайна сметка няма да ги увеличават, поне аз така разбрах.

Иначе идеята наистина е абсурдна, какво са виновни децата, че да се натоварват излишно angry.gif

Аз незнам на какво основание учителите искат увеличение на заплатите,тъй като образованието не е това което беше,основата вече е много ниска.Понеже съм студентка,ще дам пример-как може да учи някой си висше образование,а да не знае елементарни правила в българсия правопис.Казвам го примерно! И после децата да си изтелесат заради тая стачка-първо мислеха да им отнемат ваканциите,сега си мислеха да им увеличат часовете,накрая може да им съкратят лятната ваканция или да ги накарат да повтарят годината,хич няма да се учудя и на това.Вярно,че учителите са подложени на голямо натоварване,но все пак имат летни и зимни и пролетни ваканции,ходят по екскурзийки с учениците,не може да искат изведнъж 100% увеличение на заплатите.

Аз незнам на какво основание учителите искат увеличение на заплатите,тъй като образованието не е това което беше,основата вече е много ниска.Понеже съм студентка,ще дам пример-как може да учи някой си висше образование,а да не знае елементарни правила в българсия правопис.Казвам го примерно! И после децата да си изтелесат заради тая стачка-първо мислеха да им отнемат ваканциите,сега си мислеха да им увеличат часовете,накрая може да им съкратят лятната ваканция или да ги накарат да повтарят годината,хич няма да се учудя и на това.Вярно,че учителите са подложени на голямо натоварване,но все пак имат летни и зимни и пролетни ваканции,ходят по екскурзийки с учениците,не може да искат изведнъж 100% увеличение на заплатите.

Личи си,че хабер си нямаш защо беше цялата тая работа.

Иначе това с 55 минутните часове е просто абсурд.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.