Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте, И аз като някои други съм се ориентирал към Норвегия. Засега пробвам с търсене на работа оттук, курсове по езика и надежда,ч е нещата ще се случат. Ако не, вдигам чукалата и идвам на място. След като милата ни татковина така упорито се опитва да ни изгони в чужбина, ние що да се дърпаме. Поне детето да има по-добър старт в живота. И понеже не открих, а и като гледам коментарите, наистина няма достатъчно речници и разговорници българо-норвежки, някой дали няма стари останали негови упражнения, да ми ги прати по мейл, да си уча и самостоятелно, извън курса?

• 1 месец по-късно...
  • Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Ами давай да ходим. И мене ме гонят упорито оттук (сега съм в Бг). В кой град си? Може да учим заедно.

В София съм. Писах ти на лична.

Даже две съобщения си ми пуснал.

Трябва да се онаучи езика, че е по-забавно ако може да си говориш с хората. Ама аз съм от Варна, не може данаправим партия за уроците.

• 3 седмици по-късно...

http://www.moreto.net/novini.php?n=94929

Неправителствените организации, които се занимават с правата на малцинствата изразяват същото мнение,а именно, че ромите в големите градове са по-малко склонни към имиграция, но заради временната ситуация в страната са готови да излязат да работят в чужбина, но 90% от тях се завръщат.

Варненските ромите търсят работа освен в Полша и източна Европа, но търсят временно препитание в Норвегия и Дания. Там варненските роми се препитават предимно, чрез продажби на дрехи.

Това е от морето.нет. Какво работели циганите от Варна по чужбината.

За Норвегия лъжат. Били продавали дрехи?! В Гспорт, или в Хелихансен, или в кой друг магазин? Циганите ни в Норвегия крадат по магазини, преджобват хора, коли, сгради и лодки, опитвайки се да продават "оригинално и мн евтино, специално за тебе" Също обикалят по градовете и в петък вечер или събота просят, както и по празници и фестивали.

Излиза ни име на цигани в момента в Норвегия, очаквам резултата до няколко месеца. КАто за начало, на летищата започваме да сме в рисковата група и да ни преджобват и бавят, при положение, че не би трябвало да подлежим на проверки.

• 2 месеца по-късно...

Stavanger, в Норвегия ще дойда НЕ ПРЕДИ края на другата година. Пояснявам защо и мисля, ЧЕ МНОГО ХОРА БИХА МОГЛИ ДА ПОНАУЧАТ НЕЩО ОТ ТОВА. Първият и основен стоп ми слага синът ми - завършва до година средно тук в Гърция. От януари миналата година започнах да проверявам де що имаше информация за Швеция и Норвегия - посолства, институции, после научих и за форумите. Колко "ТОНА" информация съм изчела - само аз си знам. Още повече, че за Норге и няма толкова много, че да ти стане ясно отведнъж и да не питаш. Събирала съм НЯКОИ от информациите буквално троха по троха. Да не приказвам, че в Бг, като им поискаш някакъв документ за чужбина се правят като че ли са паднали от Марс. Затова казах - да се прочете всичко - и пак възникват ХИЛЯДИ въпроси. НАЙ-ВАЖНИЯТ ПРОБЛЕМ Е ПРИЗНАВАНЕТО НА ДИПЛОМАТА от съответното ведомство, после вписване в Асоциацията на лекарите /аз съм лекар с две специалности/ - които могат да решат че не им трябваш като колега. Ако НОКУТ /за признаване на дипломите/ можеш да ги съдиш приз СОЛВИТ, асоциацията не можеш да и направиш нищо. Ако не си неин член много трудно се намира работа в държавна болница - почти невъзможно. Да, търсят се лекари - с практика и редки специалности. Ако нямаш практика ПОНЕ ПЕТ години -ставаш помощник-лекар. Туй е то. ВТОРИЯТ и не маловажен въпрос е ЕЗИКЪТ - не знаеш ли Норвежки ......????? Казват с Английски, ДА, АМА НЕ. Когато работиш с хора, Те искат до им говориш на родния език. Затова и ние започнахме още от нова година и се надявам да го научиме за още една година. За история, култура - има доста информация; за ежедневието - от форумите доста се научава. Чета във форум - може ли да стане сервитьор без език. Даже и НЕ РАЗБИРАМ това запитване. Все едно в Бг, да ти искат поръчката на английски. Така де - и в Бг много хора вече знаят този език, но предпочитат да си говорят на родния. За ученето на Норвежки - много е лесен, особено който е учил НЕМСКИ. /мойто мнение/ Другото е че е лесен за писане, почти всички думи както ги чуваш - така се пишат. И ТРЕТИЯТ също много важен въпрос са парите. НЕ ТРЪГВАЙТЕ В ЖУЖБИНА БЕЗ ПАРИ. Знам колко СТРАШНО е - от личен опит. Преди десет години дойдох в Гърция с ОСЕМ ХИЛЯДИ долара и с дете на 8год. Само парите ме спасиха да не гладувам, да си намеря работа и да не спиме на улицата. ТУК някои ще ми кажат - да, ако ги имах тези пари нямаше да тръгвам. Мой личен съвет - ако трябва продайте нещо, вземете заем- но си подсигурете джоба. През 1990 до 1994/5 години може би можеше да става - докато нямаше толково имигранти в Западна Европа и ДОКАТО НЕ НИ ПОЗНАВАХА ЩУРОТИИТЕ. Сега се ходи за да се установиш там, НЕ СЕ ХОДИ НА ГУРБЕТ ЗА ЛЕСНО СПЕЧЕЛЕНИ ПАРИ, ОСОБЕНО В СКАНДИНАВИЯ. Извинявайте стана малко дългичко, но като чета някои изказвания - направо яд ме хваща. Не СТАВА БЕ ХОРА ТАКА, без подготовка. Ако искаш да си БЯЛ ЧОВЕК. И още нещо - НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ХВАЛБИТЕ В КАФЕНЕТО на завърнал се гурбетчия - 99% НЕ КАЗВАТ ИСТИНАТА И ВСИЧКО Е ХВАЛБИ. Познавам хора, тук в Гърция които тръгвайки си в отпуска за Бг - ВЗИМАТ ЗАЕМИ ЗА ДА СЕ ИЗФУКАТ. Тук минималната работна заплата почти навсякъде е 650 евро. Този човек после ще ги върне за два-три месеца. НООООООО, вадейки пачка от 1300 лева ???? И се почват едни хвалби, едно чудо. Пък на гладния и безработния - само това му трябва - да си мечтае Местенето за да живееш в нова държава си е една цяла война - НО КОЙТО ИМА ДЪРЗОСТТА ДА ГО НАПРАВИ - ПЕЧЕЛИ. Желая на всички запътили се към красивата Норвегия /а и не само на там/ - МНОГО УСПЕХИ. Он. лайн курсове - не са добри, това обаче е мойто мнение. Ние учиме с учител.

Здравейте, аз съм лекар с 13 год.непрекъснат трудов стаж,но последните 7 години с прекъсвания. Какви са изискванията за стажа на лекарите, търсеши работа в Норвегия ?

Здравейте, аз съм лекар с 13 год.непрекъснат трудов стаж,но последните 7 години с прекъсвания. Какви са изискванията за стажа на лекарите, търсеши работа в Норвегия ?

Здравей koprina, по принцип няма ограничение за стажа на лекарите в Норвегия. Но за всичко що се отнася до медицината се иска признаване от НАВ и не само от нея. Пиши ми на лични точно какво те интересува. Ще ти изпратя сайтове да четеш; да си изтеглиш формуляри - някои неща стават и он-лайн. Особено признаването на дипломата може да ти отнеме до ШЕСТ месеца.
  • 2 месеца по-късно...

Здравейте, някой има ли идея или къде мога да прочета пощенските кодове на кварталите в Осло

• 3 седмици по-късно...

Имам приятел в Норвегия казва че е много по-хубаво от тука кажете ми да се местя ли :cool:

Имам приятел в Норвегия казва че е много по-хубаво от тука кажете ми да се местя ли :)

Ако смяташ, че ще научиш езика и ще си намериш работа- да.

Имам приятел в Норвегия казва че е много по-хубаво от тука кажете ми да се местя ли :(

Тръгвай!Започнеш ли да мислиш предварително к'во ще стане,ще се разубедиш!Успех!

Здравейте, ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА на всички; с пожелание за здраве и успех. Чувствам се "вече" на Норвежка земя. УРААААА, имам си билет за 10 април!!! :speak: Моля Ви всички - ако някой знае къде мога да прочета какви са изискванията за пренос на котки /за кучета намирам/ и дали има въобще в Осло някакви пансиони, "хотели" за котки. Знам, че в никой хотел или хостел НЯМА да ме вземат с котката, та до като си намеря квартира....!? нали разбирате. Искам да попитам и още нещо: в момента съм на вълна търсене на място за първоначално пребиваване. Ще съм благодарен за адреси на евтини пансиони, хостели и т.н. :cool:

Здравейте, искам да Ви благодаря за адресите, които "ми изпратихте" във връзка с предишния ми пост. ТО НЕ ЧЕ НЯКОЙ МИ БЕШЕ ДЛЪЖЕН ДЕ..... Но разбрах че на българина в чужбина САМО НЕВОЛЯТА И БОГ НОЖЕ ДА МУ ПОМОГНАТ. Аз впрегнах и двете и..... имам си къща. п.п. моля този ми пост да не се приема като заяждане. Но все пак криво ми стана. Исках информация, пък тя май се оказа най-скъпото нещо на този свят. С поздрави, до Осло. :speak:

Стояне, ако питаш мен - за сега ДА

• 4 седмици по-късно...

Стояне, ако питаш мен - за сега ДА

Morqk, koga zaminavash? I nameri li rabota? Mnogo uspeh ti pojelavam :-) Norway e prosto edna prikazka :-)

Здравейте, някой има ли идея или къде мога да прочета пощенските кодове на кварталите в Осло

Ето:

http://www.postnr.no/

http://epab.posten.no/

http://www.erikbolstad.no/geo/noreg/postnummer/oslo/

Гледам, че много хора се интересуват от нивото на заплатите в Норвегия. Ето информацията за средно заплащане в различни браншове (виж п. 5 – Труд и заработная плата): http://www.ssb.no/english/subjects/00/minifakta_en/ru/ Същата информация я има на много други езици. На тази страница на Централна статистическа служба ще намерите и много други интересни подробности, като например за социални осигуровки, пенсия и дори най-популярните имена на норвежките деца. Приятно четене!

Здравейте на всички, които са писали дотук. Честно казано споделеното до момента ми хареса доста. Аз лично искам да попитам нещо - трима приятели сме и се готвим до една две седмици да заминем за Норвегия с кола и по точно нагоре към Трйондхайм (сори ако не се пише така). Въпросът ми е леко не на място :angry:, но все пак ме мъчи, защото е голям риск да тръгнеш ей така. Та ето и Въпроса - каква е вероятноста да си намерим квартира и работа за един месец като се отиде на място, имайки предвид, че тръгваме с по 1000 - 1500 евро и без норвежки, а с доста добър английски и руски и дали е вярно, че на север в Норвегия се търсят повече рботници? Знам че е трудно, но просто има ли някъв шанс даже и нелегално в няма значение каква сфера. Ще съм доволен на всякакви отговори. Благодаря преварително.

Здравейте на всички, които са писали дотук. Честно казано споделеното до момента ми хареса доста. Аз лично искам да попитам нещо - трима приятели сме и се готвим до една две седмици да заминем за Норвегия с кола и по точно нагоре към Трйондхайм (сори ако не се пише така). Въпросът ми е леко не на място :P, но все пак ме мъчи, защото е голям риск да тръгнеш ей така. Та ето и Въпроса - каква е вероятноста да си намерим квартира и работа за един месец като се отиде на място, имайки предвид, че тръгваме с по 1000 - 1500 евро и без норвежки, а с доста добър английски и руски и дали е вярно, че на север в Норвегия се търсят повече рботници? Знам че е трудно, но просто има ли някъв шанс даже и нелегално в няма значение каква сфера. Ще съм доволен на всякакви отговори. Благодаря преварително.

Вероятността да си намерите работа всички за един месец, без език и предишен опит в страната е почти нулева. Освен това парите, с които разполагате, няма да ви стигнат дори и за месец. Ако спите на хотел само нощувката излиза между 50 и 80 евро на вечер, храната е също доста скъпа в Норвегия. Пътят дотам също не е евтин, това са около 4000 км. Така че рискът да се разходите натам и да се върнете след няколко седмици е съвсем основателен. Поне проверете предварително в нета каква е ситуацията в Trömsö, има ли предлагане на работа и при какви условия. Иначе ще си останете с екскурзията.

Ако нямате някой познат , който да ви "уреди" на работа .. просто сте пълна НУЛА .. камо ли че и езика незнаете ... Аз по принцип ходя от време на време в испания .. знам само как да си купя хляб и бира ... но баща ми е там , и той ме урежда на работа той прави всичко ... :) така , че опичайте си мозъците и внимавайте какво правите ! :angry:

ontinyent... не вярвай съвсем на всичко. Търси в интернет норв. източници. Според мен Норддреамер много силно преувеличава, но това си е лично мое мнение.

Тук http://www.haraldsheim.no/ можеш да спиш срещу само 235 кр/ден което е = 50лева дори по-евтино и от български хотел. За дългосрочно пребиваващи правеха отстъпка, а и без нея за месец сметката е 1500лева със вкл. закуска и всичко - ток вода и пр. безплатно.

И "2 000 лв са 1 000 евро, грубо 7 500 крони" е много грешно "студентско счетоводство". Много отдавна мина времето когато 1 евро беше 7.50кр. Сега кроната е много, ама много! слаба и 1 евро е 9.15 крони днес.

Здравейте, мислим да отидем за 6 месеца в Kristiancund моя приятелка ще ни помогне. Но тя беше при познат норвежец който и помогна и за номера. Сега пак заминава и ще търси квартира. Аз имам 2 деца пианисти и барабанист. Чувала съм ,че там за музикантите има повече въ

зможности.Знаете ли нещо и кчде да прочета инфо. Аз съм икономист но отивам с намерение да си върна кредитите,че тук не мога да изкарам това което искам за жалост.

Здравейте ,

Живея в Норвегия от 10 месеца. Та по въпроса за ку4ета и котараци. Три условия имат и са мнооого строги , не е така лесно да се влезе :nono: :

1 Чипиран добитък,

2 Валиден паспорт - от ония синичките с многото звезди4ки отпред / т.е. ЕС паспорт/,

3. Най хубавото за накрая- Тест за бяс - трябва да се направи от 120 до 365-я ден след последната рабисова ваксина, в лицензирана лаборатория / НЯМА такава в БГ и обикновено българските доктори пускат в Германия/. Необходимо е да има определен титър на антитела - питай си вета , ако е пе4ен знае какво да направи 15 дена преди вземането на серума. Изследването струва 350 лева.

Успех !!! :snowballfight:

Общо взето е така - трудно е - ако не идвате с уредена работа въоръжете се с много търпение/ще сте сред щастливците ако се хжанете на работа до 3-я месец/ и дълбок джоб .

Успех!!! :cool:

Morqk, koga zaminavash? I nameri li rabota? Mnogo uspeh ti pojelavam :-) Norway e prosto edna prikazka :-)

Ida пътувам средата на април. Първоначалния замисъл беше сам, но после се промени.За работа- не съм намерил още. Изпратил съм един куп автобиографии, надявам се.От двама човека от форума получих много ценна, навременна и строго лина помощ.На дявам се да се оправя. Благодаря ти за пожеланията. Ти.... къде си.

Да, Норвегия е една приказка. Желая на всички много успехи.

Редактирано от Моряка (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.