Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте , от ли4ен опит - докато не пише норвежки телефон за контакт - трудно. И езика ... Погледни за домашните любимци какво съм написал... Пожелавам най-искрено успех!!! :cool:

• Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Благодаря "ИВАН" - всичко е готово с котето ми - без него не тръгвам за никъде. А за норвежкия телефон може и да имаш право. НО.... аз вярвам в късмета си. Пък и нали казах, че двама души от форума бяха много добри и благосклонни към многобройните ми въпроси / ОЩЕ ВЕДНЪЖ ИМ БЛАГОДАРЯ/ та....се надявам да съм късметлия и да се справиме. Наистина ваксината се оказа сложна работа, но за котки НЕ СЕ праща никъде. Прави се в Бг. Лек и приятен ден на Вас там всичките. Все още съм с развален компютър та не мога да пиша често. :cool:

Ida пътувам средата на април. Първоначалния замисъл беше сам, но после се промени.За работа- не съм намерил още. Изпратил съм един куп автобиографии, надявам се.От двама човека от форума получих много ценна, навременна и строго лина помощ.На дявам се да се оправя. Благодаря ти за пожеланията. Ти.... къде си.

Да, Норвегия е една приказка. Желая на всички много успехи.

Аз съм във Варна...Радвам се, че си намерил някой, с които да споделиш преживяванията си...По отношение на работата-хубаво е , ако имаш възможност да звъннеш тук-там, където кандидатстваш. Така ти се увеличават шансовете :-)Lykketil :) - Ти си!Успех!

Хихи, ама ти с писика ли тръгваш, приятелю? хихи Че сладкоо :-)

Благодаря ти "Ида" за приятелю. Аз тръгвам не само с писака, но и с цялото домочадие. Но пускам този пост за друго - по-горе момчета питаха за северна Норвегия- МОЖЕ И ДА ИМ ПРОВЪРВИ. АЗ ИМ ЖЕЛАЯ ИСКРЕННО УСПЕХ. Вижте какво намерих в един руски форум: Объявляется набор персонала для работы в фаст-фуд,область Nordland fylke. Требования: - Обязательное знание норвежского - Наличие разрешения на работу. - Без личных проблем - Коммуникабельность, исполнительность, ответственность, быстрая обучаемость. Работа в вечернее время и в выходные/праздничные дни. Окажем помощь в поиске жилья. Период обучения - 2 недели. Испытательный срок 6 месяцев, оформляется трудовым договором. Стартовая зарплата - 110 крон в час. Период обучения не оплачивается. Для тех, кто стоит на учёте в НАВ: возможноть оформления пособия на период обучения. Срок подачи заявлений - 1 мая. Ликбез для особо заинтересованных http://www.nav.no/Arbeid/Arbeidsgiver/Behov+for+nye+medarbeidere/808.cms Уважаемые соискатели! Изучайте, принимайте к сведению и используйте все возможности при устройстве на работу. Знание - сила! +++ Опитайте с английски първоначално. Още повече че за българи със самия договор за работа Ви излиза и разрешението. Това изискване за "наличие разрешение за работу" - явно е за руснаците. Те нали са все още с визи. :) :)

Норвежката имиграционна служба

В Норвегия(както и в Швеция) има специализирани училища за обучение по норвежки език.Разликата е такава,че в Норвегия се заплащат от студента(ученика),докато в Швеция се заплащат от съответната комуна.Успех от мен! :)

Редактирано от Стоян (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Ivan112, тази обява я прочетох в руския форум. После се поразрових в сайта на съответната комуна - съществува в тяхния NAV, но не съм питал защото за мен е много далеч.

• 2 седмици по-късно...

Много тъжно, че тук няма българи, които да живеят в Норвегия Публикувано изображение

Има)))

Малко но от сьрце.Приятно ми е Иво.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, отдавна не съм писал. Но, днес получих покана за работа в Ставангер. Преди малко говорих с шефа по СКАЙП-а. Всичко е ОК. Иска да му пратя някои документи и дипломите ми за да ги види.Аз си бях направил регистрация в НАВ и..... от там дойде хубавата новина. Почвам работа на 05 май. Искам да благодаря на ВСИЧКИ които ми помагаха със съветите си във форума но и лично. Желая много успехи на тези, които са дръзнали да тръгнат да търсят по-добър живот далеч от дома. :bye1::rap:

Ха честито! Ставангер е чудесно малко градче, много близо до един от най-красивите фиорди в Норвегия, Lysefjord. Препоръчвам ти непременно да посетиш Lysebotn и Kjeragbolten, незабравимо е!

Здравейте, отдавна не съм писал. Но, днес получих покана за работа в Ставангер. Преди малко говорих с шефа по СКАЙП-а. Всичко е ОК. Иска да му пратя някои документи и дипломите ми за да ги види.Аз си бях направил регистрация в НАВ и..... от там дойде хубавата новина. Почвам работа на 05 май. Искам да благодаря на ВСИЧКИ които ми помагаха със съветите си във форума но и лично. Желая много успехи на тези, които са дръзнали да тръгнат да търсят по-добър живот далеч от дома. :cool::whist:

Честито! :whist:

И не се връщай обратно в тази скапана държава!

В обозримо бъдеще тук нищо няма да се промени, така че и децата, и внуците ти да си правят сметката!

Опитай се да не бъдеш просто българин в Норвегия, а да станеш пълноправен и равностоен на останалите гражданин на тази страна.

Това предполага да смениш българския си начин на мислене или да го докоригираш.

Иначе нищо няма да се получи.

Успех! :)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте! Казвам се Румен и живея с половинката ми Елица и сина ни Даниел в Берген от април, 2008 год. Има ли тук Бергенчани? Ние сме контактни млади хора и ще се радваме, ако някой прояви желание за запознанство. Телефона ми е 95094612. Приятен ден

Здравейте!

Почти от една година сме в Берген със съпругата си ,но открих едва днес форума и ви пиша.Всъщност в Берген сме доста българи вече и ако все още сте тук би било хубаво да се запознаем.Казвам се Милчо и съм от Велико Търново.Пишете ако искате ,ние се събираме доста често българите тук !

здравейте,и аз като колегата по-горе ще пътувам на 5 май,само че доста далеч на север,ще се радвам ако някой ми помага със съвети когато имам нужда от тях :cool:))

Благодаря Ви сърдечно NavNav и dimadoktor. Благодаря Ви и за пожеланията. Благодарение на майка ми, аз отдавна не мисля като българите в чужбина. Норвегия я изучавам вече две години и знам много неща за нея. История, бит, навици на хората, характер и поведение. В началото имах луди скандали с майка ми, която ме караше да уча всичко това - мислех че е пълна глупост.Тя ме накара да уча и езика.Но СЕГА разбирам колко права е била. Тук още свиквам с обстановката, търсим жилище и т.н. Заложихме всичко на карта /но НЕ БИТА / ииии.... се надяваме да успеем.Майка ми е с мен и ще ни е трудно но ще се справиме. Още веднъж пожелавам на всички успех - и наистина трябва да се научиме да мислим като норвежците. Ако ли не, то поне да спазваме правилата на играта.

Редактирано от Моряка (преглед на промените)

Здравейте всички :speak: Май бе време да се регна в този форум и тук ще се представя защото имам един въпрос в случая към Моряка ако има време да отговори Мръщят ли се на чужденци когато си си търсил къща или апартамент,или по скоро е важен кеша? А и друго нещо-приравни ли дипломата :speak: преди да заминеш и имаше ли проблеми с това,защото и моята е подобна,но ДВГ Благодаря Ти и на всички от тази тема :hush:

Редактирано от Фитилчо (преглед на промените)

Честито на Моряка !!! Успех в Ставангер!!! Колкото до дипломите изисква се признаване от НОКУТ. А за квартирите не е важен само кеша - може да имаш пари и да не стане . Сблъсквал съм се с това - искат препоръки от норвежци, при които си живял преди, и се обаждат и питат какъв си и що си. Особено са недоверчиви към румънци и българи. Понякога като се обадя да уговоря виснинг , като питат от къде сме и като спомена името на скъпата ни татковина веднага заявяват, че квартирата е заета. Разговора го провеждам на норвежки , някои от тях отказват да говорят английски по този повод. За съжаление е така. :) И ние сме в Берген - наистина сме доста българите тука. :) Онзи ден с жана ми ги броихма българите, които познаваме тука , към 70 ги докарахме :)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте момчета и...... момичета. Наистина вие сте по-малко, но да не ви забравяме. Аз да пиша, да не кажете че съм се отказал от форума. Спукват ме от работа. Шефа си е наумил да прави бизнес с Бг, Сърбия и Македония. И ме затрупва със преводи, дори за сръбски и македонски си нося и за домашно, че тях малко ги ги бъркам / трудни са ми/. Той си мисли че като си приличат, аз трябва да ги знам и тях. Добре че майка ми е в час със тях, та се оправям. Жилище добре че помогна той- с препоръка, та не сме вече на хотел. За дипломите.... ми на мен не ми се е налагало да работя с нея. Но аз съм завършил сега и те се признават / инфо от НОКУТ/. Иначе по принцип - превеждаш, легализираш, снимаш, пращаш иииии - получаваш много бързо отговор. Така поне при мен се получи.

• 3 седмици по-късно...

здравейте,имам следния проблем и искам да попитам ако някой от вас се сблъсквал с подобен да ми обясни дали е възможно лице което е със статут на постоянно пребиваващ в България да пътува свободно за Норвегия(става въпрос за приятелката ми която иска да ми дойде на гости за 1-2 седмици) изчетох много закони и наредби в последните няколко дни,но така нямам ясна представа дали е възможно защото не искам когато кацне в Осло да и кажат че няма да я пуснат в страната и че трябва да се връща обратно в България,благодаря предварително ако някой ми помогне с това

Най-добре да се обади в Норвежкото посолство и да пита, тази информация ще е най-меродавна. Но принципно не би трябвало да е проблем, България е член на евросъюза и не се искат визи. Аз самият съм ходил там вече няколко пъти без пречки. P.S. И вземи пиши с по-кратки изречения, че се губи идеята на изказа....

zdraveite az rabote i jiveq na kanarskite ostrovi noot mnogo vreme iskam da se premestq vav norvegiq dori ot skoro zapo4nah da ucha norvejki ezik ot internet no ne namiram dobri saitove za tozi ezik ako nqkoi moje da mi kaje nqkoi sait i li da me uchi onlain po skypa shte mu bada blagodaren ili ako nqkoi mi nameri rabota shte si platq kolkoto e neobhodimo. moje da mi pishete na E_poshtata [email protected]

zdraveite az rabote i jiveq na kanarskite ostrovi noot mnogo vreme iskam da se premestq vav norvegiq dori ot skoro zapo4nah da ucha norvejki ezik ot internet no ne namiram dobri saitove za tozi ezik ako nqkoi moje da mi kaje nqkoi sait i li da me uchi onlain po skypa shte mu bada blagodaren ili ako nqkoi mi nameri rabota shte si platq kolkoto e neobhodimo. moje da mi pishete na E_poshtata [email protected]

Здравей! Първо се научи да пишеш на кирилица:) Предлагам ти Pimsleur ще ти даде начални познания като: "добър ден", "къде е тоалетната" и тн. Какво значи това "...или ако някой ми намери работа, ще си платя колкото е необходимо"?! Ок аз ще ти намеря работа, ще ти струва 100 000 евро! навит ли си ?

dimadoctor благодаря че обърна внимание,говорих и с посолства и с имиграционна служба.От имиграционната така и не ми дадоха точен и ясен отговр,тяхното беше по скоро може би,или ще и трябва виза или не.А от норвежкото посолство в София направо си ме пратиха на майната,имаме сайт погледнете там ми казаха,е в сайта на едно място пише че не се изисква виза,а в отговора който получих по и-мейл ми казаха че трябва виза.О.о а върви разбери,а аз съм тук само от около месец и половина и хал хабер си нямам какво трябва да се направи,че и езика не го говоря.Както и да е май ще се наложи да забравя за тази идея,благодаря все пак

Здравейте, аз живея в Норвегия от няколко години. Не знам какви са тези слухове, които витаят за Норвегия, но средната заплата не е 320 000 крони годишно, освен ако не си продавач в магазин цял живот. Повечето от хората покрай мен получават поне 600 000 крони годишна заплата (1 крона е около 25 стотинки) и работят като инженери, икономисти, лекари, адвокати и други професии, за които се изисква университетско образование. С такава заплата не е трудно да си позволиш бира на посочените цени. Разбира се, това не е стартова заплата, но след няколко години работа заплатата се повишава значително. Забелязвам, че zigzag изобщо няма представа от скандинавската история, защото изобщо не е чувал/а за викингите например. Смело мога да заявя, че в Норвегия хора с такова мислене като zigzag просто остават на дъното на социалната стълбица. Норвегия няма развито земеделие и животновъдство НАЙ-ВЕЧЕ заради неподходящия си климат за това. Но пък имат нефт, гори и риба, което им позволява да са държавата с най-висок стандарт в света няколко години подред. България изобщо не присъства в тази класация и независимо от плодородните почви, когато няма кой да обработва земите (земеделието и животновъдството в България едва кретат) - все тая. В Норвегия всеки квадратен сантиметър обработваема площ се обработва и в това отношение те са много по-напред от нас като мислене. Тук се работи много, плащат се високи данъци, но всеки може да си позволи собствено жилище, луксозни автомобили, почивки зад граница по всяко време. Климатът не е като българския, но не е Северния полюс все пак - опреснете си знанията по география от училище тези, които не знаят къде е Норвегия. В Осло средната годишна температура е същата като в София. Университетското образование е на много високо ниво, студентския живот е богат и разнообразен и всеки, който завърши, може да започне работа по специалността си, особено инженерите - Норвегия предлага най-доброто европейско образование за инженери във всякакви области. Сега като сме част от ЕС е малко по-лесно, но Норвегия не е член на ЕС (да не се бъркате). Ако ви интересува нещо за Норвегия, питайте. На злобни коментарчета от комплексирани потребители няма да отговарям :cheers:

• 2 седмици по-късно...

Колкото до въпроса на Йоаким , мисля че ако приятелката му няма БГ паспорт за нея важат правилата, които важат за родината й. Имам впредвид, че тя идва с паспорта си а престоя й в БГ не й дава права на гражданин на ЕС, за съжаление за нея би следвало да важат условията които важат за всички нейни сънародници, доколкото са ми познанията по международно право.

Не съм оптимист за Мирон http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif и да не се сърди на Ремуса , наистина така стоят нещата...

При така поставени нещата : седни на скайпа да ме учиш на норвежки , а защо ли и работа не ми намериш, АШКОЛСУН :yanim::ass:

иначе оптимистчно и напред !!!

Вярно е,че чужбина е развита,но аз съм патриот и най-харесвам живота в България(която в световните класации на жизнен стандарт е 53,което значи висок жизнен стандарт,Норвегия е на 2 място в света).Може и да ви се струва невероятно,но аз признавам живота в България повече от този в Норвегия.Нашите 4 годишни времена,нашите градове,езикът ни,историята ни,всичко,което има България е най-красиво за мен.България върви и много добре в последните години на развитие за жизнен стандарт:2002-62 място,2003-57 място,2004-56 място,2005-55 място,2006-54 място и 2007-53 място.Да,мразя 52 страни в света,защото се водят повече от нас,а за мен ние сме най.Какво струват едни жалки нещастници пред нас,когато се надяват на пари,а нямат плодородие като нас.България-50% плодородие,Норвегия-3% плодородие.Съдете сами. Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

[/quot

СЪНАРОДНИКО,кажи какво не и харесваш на Норвегия,аз живея почти година тук и трябва да ви кажа ,че няма по уредена страна в Европа а може би и в света.Разкажи как живеят норвежците преди да критикуваш,кажи какъв висок стандарт поддържат,кажи как си успял за времето през което си тук да събереш пари и да си купиш къща която по българските стандарти струва минимум 500 000 лв. Верно е ,че всеки си има мнение ,но аз ще кажа ,че ако успея да се интегрирам тук ,не бих се върнал в тая крадлива и мръсна от нрави и морал държава България.Патриот ,какво значи това ,връщай се тогава вземай пушката и в Балкана-едно време така са правили патриотите,ама още на първия час ще бъдеш обявен за терорист ,няма я думата вече революционер.Сега всичко кръщават с думата Демокрация.Демокрация ,ама само за определени хора ,всички останали сме стадо за тях-политиците.И когато говориш колко сме напреднали в класацията,се обади на родителите и близките си и ги питай какви боклуци ядат,каква заплата вземат,колко скъпи лекарства получават и кой се интересува от тяхното положение?Знаеш много добре ,че тук в Норвегия ако искаш да работиш както трябва ще живееш отлично,кажи как три техни месечни заплати се равняват на 2-3 едногодишни в България.Кажи как техните деца нямат никакви проблеми с нищо в живота,разкажи ,че безработицата в Норвегия за норвежците е 0,0 процента .Къде в света има такава държава,и за какво да се чувствам патриот ? За това ,че в България с месеци не дават това което си изработил,за това, че тъпчат децата ни с антибиотици,колко деца пият тук антибиотици -ти знаеш много добре.Нашите лекари патриоти ли са след като се чудят как да изписват скъпите и отровни антибиотици за да могат да забогатяват разни отрепки докопали се до власта.Не знам ти какво си правил през последните 20 години ,но аз бях и по стачките и по митингите ,за съжаление вече и надеждата не ни остана.И за да ме разбереш ще ти кажа : Обичам близките си и приятелите които останаха в България и съжалявам всички които сме се родили в тая някога красива и богата на история държава!Няма го Паисий вече приятелю,няма го Ботев и Левски ,има само Величества и комисионни ! Проумей това и ако смяташ да се завръщаш не си носи парите в България ,ще ти ги откраднат може би още на аерогарата.Съжалявам ако съм прозвучал малко грубо , но това е нищо в сравнение с унижението на което са подложени нашите мили сънародници в родната им страна.

Редактирано от miki-1964 (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.