Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте, кандидатствах по обява заработа в Норвегия,публикувана в български сайт.

Предлагат ми работа в обработката на риба като заплащането е 13 евро на час в Берген.Работи се 8 часа с подсигурена квартира за която се заплаща само консумативите(ток,вода).Има и такса която се заплаща предварително 500 евро,в която е включен и двупосочен самолетен билет.Моля ако някой има някаква информация нека сподели,ще съм много благдарен

smoll_2001, ще споделиш ли дали си заминал? Какви са реалностите? Сигурна ли е фирмата?

Благодаря предварително

• Отговори 525
  • Прегледи 363,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

smoll_2001, ще споделиш ли дали си заминал? Какви са реалностите? Сигурна ли е фирмата?

Благодаря предварително

Откъде се появиха тия нищожества от INTERNATIONAL CRUISE SERVICES? Аз живея в Берген, Норвегия от началото на 2010г. и мога да ви кажа, че единствения начин почнете (легална) работа тук, е да дойдете и лично да си търсите. Никоя фирма от България не може да ви подсигури работа тук. Работа в Норвегия се почва при наличието на ВСИЧКИ тези условия (придобиват се точно в този ред):

- Договор за постоянен адрес

- Договор за работа

- Разрешително от полицията

- Данъчна карта

- Сметка в норвежка банка

Освен това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО владеенето на норвежки език. Единственото изключение е компютърни и други инженери. Може да ви се струва шега, но даже и за чистачка искат писмен и говорим норвежки. Да не говорим за супермаркет. Там шанса даже не е и нулев, а отрицателен! За справка: www.finn.no Заплатите се въртят около 140 крони на час (около 30 лв.) преди данъци, т.е. около 90 крони на час (20 лв.) чисто!

Ако имате въпроси, с удоволствие ще ви отговоря! Не се вързвайте на мошеници! Само музиканти идват в Норвегия с българска фирма!

Ако имате въпроси, с удоволствие ще ви отговоря! Не се вързвайте на мошеници! Само музиканти идват в Норвегия с българска фирма!

Здравей!

Би ли споделил, в коя сфера е най лесно да се намери работа с 1во ниво Норвежки език? Смятаме да караме курс с жената и да идваме на там,

Аз съм шофьор с C+E категория, имам ли шанс, търсят ли професионални шофьори, не че не мога да работя квото и да е...

Здравей!

Би ли споделил, в коя сфера е най лесно да се намери работа с 1во ниво Норвежки език? Смятаме да караме курс с жената и да идваме на там,

Аз съм шофьор с C+E категория, имам ли шанс, търсят ли професионални шофьори, не че не мога да работя квото и да е...

Преди да карате курс, ще е добре да я пратиш женати сега през зимата там, да провери дали ще издържи на липсата на слънчева светлина. Има жени на които през есента и зимата намалените часове на дневна светлина им действа много депресиращо. Толкова сериозно, че си купуват едни шапки с лампи и ги държат на главата си вечер да се лекуват от липсата на дневна светлина. Иначе - депресийката дебне и като се почне с лекарства, ще се чудиш що ти трябваше да ходиш там.

Eто ти тука на френски, за какво става въпрос:

http://fr.wikipedia.org/wiki/Luminothérapie

няма на български, а на руски не е същото като на френски, преведи си го с гугъл на български от френски.

В Люксембург даже, слънцето е доста по-ниско на от българското и облаците са по-ниски и много по-чести. Тука като видят малко слънце и са веднага по къси ръкави, даже и да е студено, щото го няма често и не е щедро като в София, па да не сравняваме с Петричкото. А още повече на север, може и с бели нощи да се "уредиш" през част от годината, а през други сезони с прекалено кратко време на дневна светлина.

Не е шега работа, за който не може да понася подобни лишения.

Преди да карате курс, ще е добре да я пратиш женати сега през зимата там, да провери дали ще издържи на липсата на слънчева светлина.

Ами, ако я пратя на почивка, после с какви пари ще заминем? Много скъпа проверка ще стане :)

Въпроса ми беше конкретно за възможностите за работа с минимален Норвежки...

Откъде се появиха тия нищожества от INTERNATIONAL CRUISE SERVICES? Аз живея в Берген, Норвегия от началото на 2010г. и мога да ви кажа, че единствения начин почнете (легална) работа тук, е да дойдете и лично да си търсите. Никоя фирма от България не може да ви подсигури работа тук. Работа в Норвегия се почва при наличието на ВСИЧКИ тези условия (придобиват се точно в този ред):

- Договор за постоянен адрес

- Договор за работа

- Разрешително от полицията

- Данъчна карта

- Сметка в норвежка банка

Освен това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО владеенето на норвежки език. Единственото изключение е компютърни и други инженери. Може да ви се струва шега, но даже и за чистачка искат писмен и говорим норвежки. Да не говорим за супермаркет. Там шанса даже не е и нулев, а отрицателен! За справка: www.finn.no Заплатите се въртят около 140 крони на час (около 30 лв.) преди данъци, т.е. около 90 крони на час (20 лв.) чисто!

Здравейте.

Аз 6 месеца съм в Норвегия в Тронхайм.Имам постоянна работа.Свикнах с условията на живот.Работя в ресторант.Имам проблеми с езика.Имам нуждата да се видя и да общувам с хора от България,да обменяме опит,да си помагаме.Чувствам,че немога да си търся правата,като незнам езика както трябва.Много ще се зарадвам, ако мога да се свържа с някои от България, който живее в Норвегия.

Здравейте.

Аз 6 месеца съм в Норвегия в Тронхайм.Имам постоянна работа.Свикнах с условията на живот.Работя в ресторант.Имам проблеми с езика.Имам нуждата да се видя и да общувам с хора от България,да обменяме опит,да си помагаме.Чувствам,че немога да си търся правата,като незнам езика както трябва.Много ще се зарадвам, ако мога да се свържа с някои от България, който живее в Норвегия.

Здравей!

Я сподели, как така замина, как си намери работа и квартира без да знаеш език, някой помогна ли ти там?

И ние смятаме да заминаваме, но като чета тука, какви условия има за Българи да започнат работа и се плашим...

Редактирано от nikito776 (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте Някой може ли да ми каже дали нетна заплата от 31000 крони е добра.Дали с тази запалта ще мога да издържам 3 членно семейство.Какви са разходите на живот в Норвегия? По принцип съм машинен инженер.

Без език и то добър норвежки не съветвам никой да тръгва да си търси работа ,регистрираш се в бюрата за работа ,пишеш автобиографии,представяш препоръки и всички други нужни документи и чакаш да ти се обадят за интервю-това е нормалния начин тук ,другият е с помощ от приятели ,но тук също важи знаенето на норвежки език ,

Без език и то добър норвежки не съветвам никой да тръгва да си търси работа ,регистрираш се в бюрата за работа ,пишеш автобиографии,представяш препоръки и всички други нужни документи и чакаш да ти се обадят за интервю-това е нормалния начин тук ,другият е с помощ от приятели ,но тук също важи знаенето на норвежки език ,

Здравейте

Някой може ли да ми каже дали нетна заплата от 31000 крони е добра.Дали с тази запалта ще мога да издържам 3 членно семейство.Какви са разходите на живот в Норвегия?

По принцип съм машинен инженер.

Доста добра заплата е това ,спокойно ще можеш да справяш със всичко дори и сам да работиш .

nasko_at - Заплатата като за начало е добра. Но за инженер..... малко слабичка. Все пак тук с упорит труд и добро отношение .... много бързо се расте нагоре. Успех!!!!!!

nasko_at - Заплатата като за начало е добра. Но за инженер..... малко слабичка. Все пак тук с упорит труд и добро отношение .... много бързо се расте нагоре. Успех!!!!!!

До Сънливка и miki1964 - Благодаря за информация.Може да е слабичка ама поне да мога да издържам семейството на първо време.Да плащам наема за апартамент поне 10000 крони.ток,вода още 2000,4-5000 крони за храна.1500 транспорт на месец. до тук 18000 крони само на най необходимото.

А как стоят нещата с разрешителни за работа?

Miki- Точно към Берген съм се насочил и аз.Могат ли да се открият апартатементи под наем на цена 7-10000 крони?

Доста добра заплата е това ,спокойно ще можеш да справяш със всичко дори и сам да работиш .

До Сънливка и miki1964 - Благодаря за информация.Може да е слабичка ама поне да мога да издържам семейството на първо време.Да плащам наема за апартамент поне 10000 крони.ток,вода още 2000,4-5000 крони за храна.1500 транспорт на месец. до тук 18000 крони само на най необходимото.

А как стоят нещата с разрешителни за работа?

Miki- Точно към Берген съм се насочил и аз.Могат ли да се открият апартатементи под наем на цена 7-10000 крони?

Не ,не можеш да откриеш такива апартаменти ,2 стаи с хол тръгват от 8 000 нагоре до 12 000

Не ,не можеш да откриеш такива апартаменти ,2 стаи с хол тръгват от 8 000 нагоре до 12 000

E 8000-10000 крони е поносимо като цена за апартамент с две стаи с хол.при заплата 31000 крони.

А въпроса с колите как стои?в finn.no гледах и направо ме заболя главата.

Колко е цена на бензина?

E 8000-10000 крони е поносимо като цена за апартамент с две стаи с хол.при заплата 31000 крони.

А въпроса с колите как стои?в finn.no гледах и направо ме заболя главата.

Колко е цена на бензина?

Споко за колите ,аз с това се занимавам ,винаги се намират евтини коли тук .Бензина е малко по 13 крони .Като дойдеш в Берген ще те уредим !

Здравей!

Приятел,нещата са много трудни тука в Норвегия.С тоя нов закон който го имат на нас Българите и Румънците гледат с други очи.За да започнеш работа някъде първо трябва да ти издадат разрешително.Когато кандидатстваш за работа първо те питат дали имаш такова разрешително {нещо като ЕГН} ,за да може да си отвориш банкова сметка и такскарта за данъците.Колкото до С+Е аз също ги имам,но за тях това е нищо.Нещата са много затегнати и е трудно да дойдеш и да си търсиш работа,защото до три месеца трябва да си намериш работа,но за да почнеш работа ти трябва разрешително а за да получиш разрешително поне трябва да имаш 80% заетос.Нещата са свързани едно с друго.Направени са така че да не може всеки един да дойде тука и да прави каквото си иска,защото нас Българите ни имат за цигани.Изпитал съм го на гърба си,стоял съм без пари,мизерствах,аз тука а жена ми и детето в България.Благодарение на роднини които живеят тука ме приютиха първите месеци защото да излезеш на квартира ти искат депозит от поне 2 месеца,това са около 15 000 крони+7 500 крони наема стават 22 500 крони,обърни ги в Български пари това са около 5 500лв.Направи си сметка колко пари ти трябват да дойдеш до тука и не е гаранция че ще ти дадат разрешително.Успех и с каквото мога ще помагам.

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ФИРМИ,КОИТО ВИ ГАРАНТИРАТ БЪРЗА РАБОТА И МНОГО ПАРИ,

ЗАЩОТО ЩЕ ИЗГОРИТЕ.ЧЕТЕТЕ ФОРУМИТЕ,ПИТАЙТЕ НИЕ СМЕ ЗАТОВА ТУКА.

УСПЕХ

Редактирано от hanns_g (преглед на промените)

nasko_at - тези 31 000 крони дето ги пресмяташ преди или след данъци са????? Това също има голямо значение.Защото тука данъците се ВЗЕМАТ ПРЕДВАРИТЕЛНОООООО!!!!!

hanns_g - не можеш да си представиш колко си прав!!! ЗА ВСИЧКО!!!! Но дори и да приказваш хората пак не четат. Аз съм изчела цялата Норвежка тема и виждам колко е писано по точно тези въпроси. Но и с пари да дойде човек пак не е гаранция че ще успее.

На наш познат преди два месеца му искаха ПИСМЕНО И ГОВОРИМО НОРВЕЖКИ / а това НЕ става с първо ниво/ - в службата по чистотата към общината - ЗА ДА МЕТЕ УЛИЦИТЕ :no-no::no-no::no-no:

и аз бих добавила:

ХОРА, НЕ СЕ ЛЪЖЕТЕ С ФИРМИ КОИТО ВИ ОБЕЩАВАТ РОЗОВО БЪДЕЩЕ. ДО КАТО НЕ СТЕ ПОДПИСАЛИ ДОГОВОР С РАБОТОДАТЕЛ И НЕ СТЕ ГОВОРИЛИ С НЕГО; ДО КАТО НЯМАТЕ ДЕЙСТВИТЕЛНИЯ АДРЕС НА ФИРМАТА В ОСЛО И НЕ СТЕ Я ПРОВЕРИЛИ ВЪВ ФОЛКЕРЕГИСТРЕ ДАЛИ Е ДЕЙСТВИТЕЛНА...... НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ НЕ ПЛАЩАЙТЕ.

В най-лошия случай ако Ви искат пари за услугата - направете юридически издържан договор че ще върнат парите АКО НЕ СИ СВЪРШАТ РАБОТАТА. Но и сами ще се убедите, че КАТО ИМ ПОИСКАТЕ ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ НЕЩА сами ще Ви отпратят.

ЖЕЛАЯ НА ВСИЧКИ ЗАПЪТИЛИ СЕ НАСАМ - УСПЕХ И.... СРЕЩА В ОСЛО.

Редактирано от Сънливка (преглед на промените)

Ето и резултата от поредната оферта за работа в Норвегия, за която беше споменато няколко поста назад!

Аз съм корабен механик 3-та степен стажът ми на кораб е 12 години и 3 месеца. 8 години като моторист и 4 години и 8 месеца като корабен инженер . Обслужвал съм и съм ремонтирал дизел генератори,въздушни компресори и турбини .Имам всички необходими документи и сертификати .Въпросът ми е дали мога да си намеря работа в Норвегия на кораб или в ремонтна работилница с тази квалификация . Говоря английски на добро ниво и отличен руски .дали търсят такива като мен?

Редактирано от herare (преглед на промените)

Аз съм корабен механик 3-та степен стажът ми на кораб е 12 години . 8 години като моторист и 4 години и 8 месеца като корабен инженер . Обслужвал съм и съм ремонтирал дизел генератори,въздушни компресори и турбини .Имам всички необходими документи и сертификати .Въпросът ми е дали мога да си намеря работа в Норвегия на кораб или в ремонтна работилница . Говоря английски на добро ниво и отличен руски .

Здравейте!Реших и аз да се присъединя към вас,защото се интересувам много от живота в Норвегия и намерението ми е да емигрирам там.Да,смело звучи,но това е крайната ми цел.Разбира се,за да имам по-голям шанс да го направя,полагам доста труд и усилия.Мечтата ми за Норвегия се породи преди близо 2 год.За това време прочетох и научих много за страната,започнах да уча норвежки(bokmål)в Nordstudeo и наскоро положих тест за трето ниво.В същото време влязох в контакт с техния държавен офис за оторизация на здравните специалисти(SAFH),аз съм акушерка по професия,и след дълъг и нелесен път,получих оторизация и сега съм регистрирана акушерка в Норвегия.Идеята ми беше да си намеря работа по нета,имам регистрация в finn.no и nav.no,проявяват интерес работодатели(има доста голямо търсене на здравни специалисти),но до там,когато разберат,че не съм в Норвегия.Преди дни разбрах,че с оторизацията си на акушерка не мога да заема длъжност като sykepleier eller hjelpepleier(повечето обяви са за тези позиции),въпреки че са на по-ниско стъпало в йерархията.За всяка отделна специалност,за съжаление ,се кандидатства отделно,независимо че се прилагат едни документи.Затова в скоро време планирам да кандидатствам и за тази оторизация.Не мисля,че няма да ми бъде дадена,предвид получената за акушерка.Но ще отнеме около 2 мес и е свързано отново с разходи.Но пък се надявам с две оторизации все да намеря работа!Бих искала да помоля българи,които са от доста време в страната(такива като Stavanger например)да ми дадат някакъв конкретен съвет.Сами разбирате,че съм извървяла дълъг път и не мога,а и не искам да се откажа от моята мечта,наречена Норвегия!!!Ще очаквам вашите съвети,за които благодаря предварително!

Редактирано от MIRA-MARIYA (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

към МИРА МАРИЯ Здравей пише ти Васил Василев 67 относно коментарът ти във форума Българите в Норвегия. Аз съм зъботехник с около 20 г стаж . Само ти си със медицинска специалност във фоума и за това реших да те потърся за съвет.Също имам мечта да работя и живея в Норвегиа,Прочетох всичко каквото има в НЕТА относно легализацията на нашите дипломи но неми стана ясно как става това/регистрация оторизация и тн. Другите съфорумници сигурно не им трябва САФХ но за нас задължително.Молбата ми към теб е би ли ми описала пътят по който мина за да стигнеш до регистрацията в САФХ И колко часа учи езика. Какви други пречки има например превод на диплома заверка във външно министерство АПОСТИЛ и тн. Относно търсенето на здравни кадри вярно е има но как става връзката със бъдещият работодател при условие че си изпълнил изискванията им.Сигурно ще имам и други въпроси но другият път.Очаквам отгвор. към МИРА МАРИЯ Здравей пише ти Васил Василев 67 относно коментарът ти във форума Българите в Норвегия. Аз съм зъботехник с около 20 г стаж . Само ти си със медицинска специалност във фоума и за това реших да те потърся за съвет.Също имам мечта да работя и живея в Норвегиа,Прочетох всичко каквото има в НЕТА относно легализацията на нашите дипломи но неми стана ясно как става това/регистрация оторизация и тн. Другите съфорумници сигурно не им трябва САФХ но за нас задължително.Молбата ми към теб е би ли ми описала пътят по който мина за да стигнеш до регистрацията в САФХ И колко часа учи езика. Какви други пречки има например превод на диплома заверка във външно министерство АПОСТИЛ и тн. Относно търсенето на здравни кадри вярно е има но как става връзката със бъдещият работодател при условие че си изпълнил изискванията им.Сигурно ще имам и други въпроси но другият път.Очаквам отгвор.

Към Мира Мария Пак съм Васил Василев 67.Какво мислиш за теаи дистанционни курсове по норвежки защото аз нямам свободно време да ги посещавам .Софая ми е далеч а ако несъм на работа нали знаеш няма.........въпреки че имам моя лаборатория, Кога ти е удобно да те потърся.

Здравейте. Живея и работя от 8 години в Прага, Чехия. Сега обаче съм решил да променя живота си и държавата, която най-много ме съблазнява да направя това е Норвегия. Имам 7годишен стаж като касиер в чейндж бюро и искам да попитам как стоят нещата с тази професия там. Имам перфектен английски, но както виждам, без норвежки там няма да се оправя, затова сега започвам да го изучавам. Ще се радвам ако получа някой смислен отговор, благодаря предварително. Желая всичко хубаво на всички!

Kъм 1897 ,Доколкото разбирам от форума без норважки и то 2 ниво шансът да си намериш работа е нулев,Имам познати които живеят в Швеция от години и от тях разбрах че и там има много емигранти каквито ще сме и ние,Мисля че пропуснахме 10 г тог ава му беше времето.Мислиш ли че Украина и др не са преди нас в търсенето на работа,Норвегиа не е ЕС и правилата са ясни Докато не ни приемат в Шенен Българиа и Румъниа нямат право да работят там само туризъм,А иначе за езика при условие че си в Прага незнам,Тук в Българиа има курсове ,Мечтай разумно,

Kъм 1897 ,Доколкото разбирам от форума без норважки и то 2 ниво шансът да си намериш работа е нулев,Имам познати които

живеят в Швеция от години и от тях разбрах че и там има много емигранти каквито ще сме и ние,Мисля че пропуснахме 10 г тог

ава му беше времето.Мислиш ли че Украина и др не са преди нас в търсенето на работа,Норвегиа не е ЕС и правилата са ясни

Докато не ни приемат в Шенен Българиа и Румъниа нямат право да работят там само туризъм,А иначе за езика при условие че

си в Прага незнам,Тук в Българиа има курсове ,Мечтай разумно,

Здравей. Аз не мечтая, аз имам цели, просто не вярвам на мечти в този живот. Ако внимателно си прочел коментара ми, щеше да разбереш, че ВЕЧЕ МИ Е ЯСНО, че няма да се оправя там без езика и затова започнах да го изучавам. Въпросът ми беше за определена професия, която вече доста години работя и наистина ще се радвам ако някой ми даде информация по въпроса. Извинявам се, но в твоя отговор не видях нищо смислено, но все пак ти благодаря.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.