Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Към Мира Мария Хей не унивай.За това са тези форуми .Стискам палци .Тел за връзка 0895615207..За SAFN H всичко а едно към едно.Не бързам с информацията .Дъщеря ми ще е студентка в СУ -медицинска химия Когато имаш вреве ми пиши.Моята работа би станала в краяат на годината

• Отговори 525
  • Прегледи 363,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Кам 1897аз със МИРА МАРИЯ сме мед кадри.Намирането на работа чрез NAV.no едобра идея според мен .Ще разбореш дали имат нужда от такъв като тебе и ако има тогава заминаваи защото едно отиване в Норвегиа не е никак ефтино. Относно мечтите всеки мечтае а за целите има испълними и не испълнами.Дококлото знам имат нужда от здр кадри но при теб не знам .Ако си прочел в началото това исках да ти кажа

• 2 седмици по-късно...

Надявах се, че някой ще ми отговори на въпроса тук, но уви...само някакви "компетентни, грамотни" медицински кадри се изказват за щяло и нещяло, явно спят тук пред форума и чакат някой да им оправи живота, и да ги закара в Норвегия да печелят по 3500 евро на месец. Аз отговорите сам съм си ги намерил вече, желая на всички късмет най-вече, имаме нужда от него. А Вие г-н Василев, не си правете труда да ми отговаряте...просто няма смисъл.

Редактирано от 1897 (преглед на промените)

Виж 1897 ние с Мария не сме провокатори . Не знам защо се подразни но това са наши води и ти едва ли си компетентен че да даваш съвети./За заплатата за за която говори . По голяма е Просто исках да ти помогна за това е този форум И ако така мислиш за нас като хора не знам приятелю .

Виж 1897 ние с Мария не сме провокатори . Не знам защо се подразни но това са наши води и ти едва ли си компетентен че

да даваш съвети./За заплатата за за която говори . По голяма е Просто исках да ти помогна за това е този форум

И ако така мислиш за нас като хора не знам приятелю .

Направо се чудя да се смея ли, да плача ли. Първо - повече от видно е, че Мария не те еб*ва за слива и изобщо не разбирам защо я намесваш. Второ - кое е твоя вода, жабко? Форумът ли? Норвегия ли? Г-н компетенция по всички въпроси...аз не виждам да съм ти давал съвети, напротив...ти се опитваше да ми даваш на мен. Трето - изобщо не ме е*е каква заплата ще взимаш един ден там, аз не съм завистлив, както 95%та от българите. Иначе браво, малко подобри правописа си, заслужаваш похвала! Ако и зъби така правиш, както пишеш...направо не знам. И четвърто - с какво ще ми помогнеш изобщо ти? "Ние с Мария, това са наши води". Ти май не си на себе си, човек. Препоръчвам ти да си стоиш в Кубрат, иначе ще има...Бай Ганьо в Норвегия.

Редактирано от 1897 (преглед на промените)

Здравейте ! Аз съм Миро на 21 :) в Норвегия съм от около 5-6 месеца , живея с баща ми в Sollihøgda. Дойдох тука с надеждата да почна да работя и да се върна в България ,като направя малко пари и да следвам. Но останах силно разочарован .. защо ? Защото баща ми спря да работи поради здравословни причини и сега сме на издръжка от NAV .. разочаровах се заради много неща , да 1вото е че мислех ,че ще мога да почна работа по- лесно ,2ро почти не виждам живот и млади тука може би защото живея в много кофти място :) няма млади няма движения т.е нормалните неща с ,които съм свикнал в Бг .. а може би проблема е в мен понеже незнам езика и нямам познати тука. Друго ,което много ме дразни е ,че хора които даже и нямат основно образование (като повечето араби и пакистанци) имат работа и печелят пари само и само щото имат познати тука и се уреждат ... а аз при условие ,че имам документи и образование макар да е средно , при условие че говоря 4 езика и сега почнах да уча норвежки не мога да почна работа никъде .. това супер много ме дразни уж политиката им е такава да ограничава работата на черно и иллегални дейности те така си вкарват автогол ! Отивам в Grønland и ми е достатъчно да видя ,колко са стриктни властите .. дилъри на всеки 10 метра. Но това на страна , търся си работа и всеки работодател т.е посредник ме пита за различни неща .. единия ми иска език , друг опит , друг кола , трети разрешително за работа ,а другите и те незнаят какво искат! Макар ,че баща ми постоянно да ми казва да уча езика и да не се отчайвам, аз почнах да се разочаровам много .. макар и да съм на не много години имам някакъв опит в живота и най - вече за живота извън Бг .. на 18 бачках в Чехия за да мога да изкарам средното :). Вече почвам да си мисля за връщане в България , знам че там не е по- добре но тука взех съвсем да деградирам .. студ , няма работа , нямам познати , няма пари , няма кола , отделно времето минава а аз съм млад и ми ври и кипи кръвта. Ако някой може да ми помогне с нещо по някакъв начин ще съм му безкрайно благодарен (примерно сайт или адрес или номер с възможен работодател , нямам претенции мога да работя и на черно .. трябва да се пратят некви пари вкъщи няма как . :shy11: А ако някой по- млад прочете това и желае да се видим чуем ще е СУПЕР ! е-мейла ми е [email protected] Лек ден от мен ! Ако скоро не дойде пролетта или не замина за Бг ще почна да се депресирам хаха :)

Изпращам линк, включващ 165 фирми за производство на риба и рибни изделия в Норвегия. Ако сте по-хитри, ще разберете как да си изпратите сами CVто направо до фирмата. Сигурен съм, че много хора ще са заинтересувани. Късмет на всички! http://www.seafood-norway.com/seafood-business.asp?lang=en&in=Norway&p=1

Mиро може би съм набор на баща ти не бързай.Сигурно от година се интересувам от начинът за започване на ЛЕГАЛНА работа.Имам колеги там и от тях разбрах че без предложение за работа от работодател няма смисъл да ходиш там Но ти вече си там и за теб е по добре все пак си при баща си Също искат език поне 2 ниво B2 .Tук в БГ не сме цъфнали и завързали и ако направиш тази грешка за завръщане то ще е за твоя сметка Виж и тук има студ няма пари но пък приятели много.Oт форума разбрах че ако мислиш като тях ще ти е по добре а относно младите хора просто трябва да ги потърсиш.Виж техните Жълти вестниции и там каквото сабя покаже. Послушай баща си.

За всички които се интересувате от работа и начин на живот в Норвегия .Аз съмпочти 2 години тук и понеже се сблъсках с вашите проблеми ще ви кажа какво е нужно за да успееш тук . 1.Задължително добър норвежки .....!!!!!!!!!!!! 2.Доста средства за да стоите тук докато си намерите работа ,за месец ви трябват минимум 2000-2500 лева . 3.Всякакви документи за образование ,квалификация,препоръки и др ,и забележете те тук навярно и няма да важат . 4.Квартира е абсурд да намерите ако нямате договор за работа или приятели в които да живеете поне на първо време. 5.Тук си имат хора за всякаква работа ,така ,че не се надявайте на голямо търсене . 6.Имате право на престой 3 месеца,а ако се регистрирате на борсата за труд -4 месеца ,след това пътя за България . 7.Не се надявайте на сънародник да ви помогне за работа,на всички тук им е достатъчно трудно да започнат сами ,та камо ли да уредят някого друг,това са фактите ,не ,че никой не иска да помага ,просто нямаме възможност. 8.Да ,в Норвегия се живее добре ,стига да си намериш работа ,но трябва да сте реалисти ,не тръгвайте наслука -шанса ви е 0 %. Това ви го пише един изпитал всичко това човек,вече казах ,че две години съм тук и все още нямам постоянна работа ,добре ,че съпругата ми има такава ,че с нейния договор можем да живеем тук.А имам 6 професии с документи ,така ,че първо добре помислете а после УМНАТА .Ако някой иска подробности нека ми пише лично съобщение ,ще отговоря на всички доколкото съм запознат и мога .

Здравейте,изчетох доста неща във форума,че в Норвегия е много трудно и дори да знам добре английски ще съм принуден да говоря местния език. (То все едно да дойде арабски лекар и да ме лекува и да общува с мен на английски а не на български...) Та въпроса ми е че аз имам художествено образование,завършил съм Дърворезба в Художествената Академия и дали трябва да отговарям на някакви условия за емиграция в Норвегия след като в дипломата ми пише ,,Художник,,? Във дърворезбата художникът може да прави сувенири,резбовани пана,скулптури,дърводелски изделия като мебели например,проектиране на съоръжения от дървени конструкции и др.

• 2 седмици по-късно...

alexander12 - Здравей ! Първо не вяравй на всичко ,което е написано в този форум .. някои неща са стари или неправилни понеже са написани от превзети глупаци! Относно питанката ти .. там където отивам на курс по норвежки има един американец - Марк се казва. Той като цяло май работи същото като теб (carpenter) дърводелец и той се занимава с мебели и предмети направени от дърво ,но май неговата работа не е толкова художествена .. та отплеснах се питах го какво ще ти трябва ако дойдеш в Норвегия и търсиш работа конкретно твойта специалност .. отговора е прост да можеш да покажеш или кажеш какво можеш да правиш и да успееш да разбереш човека срещу теб .. т.е да знаеш супер добре английски или норвежки на добро ниво ! Никой няма да ти иска сертификати за езика споко! ... също така този американец ми показа нещо като албумче със скици и неща които той е направил мисля ,че ако имаш възможност да си направиш такова нещо ще ти помогне също .. преведи си документите на английски поне .. хората не държат толкова на норвежкия отколкото на възможностите и уменията на човека , но за целта ще трябва да говориш поне добре английски .. друго мм незнам .. но сега е времето /т.е сезона за старт :) Ако съм помогнал .. радвам се ,ако не съм успял .. здраве да е.

• 4 седмици по-късно...

Имало е полемики виждам :) Аз пак съм в Норвегия само че тоя път съм доооста по на юг и почти ми приключи договора.Все още не мога да реша дали да подпиша трети и или да се прибирам в Бг.Знам че няма смисъл обаче хората които живеят тук разбират всъщност колко е тежък живота за сам човек тук.Още повече че се набутах в някакво село в планините.Хора ако някой живее близо до Норесунд елате да пием по една ракия че изпатках съвсем.Видях по горе че някой пак се е интересувал по какъв начин да се уреди тук,пак ще кажа,без език и легално пребиваване не можете не се и опитвайте защото ще мизерствате.Другия начин за хорат а които не говорят норвежки(95% включително и аз) е да се опитат с фирма,аз лично така дойдох предния път и този път пак,предполагам и следващия ще е така защото е лесно.Фирмата с която работя ми вярва,доволни са от работата ми и искат да работят с мен и за напред.Много ще ме питат коя е тая фирма и тн,преди няколко месеца казах на едно момче от форума как да се свърже с тях и той им написал някакъв и-мейл как се запознал с мен в един форум и искал като мен да работи в Норвегия за тия пари за които работя аз и т.н. Приятелю много ти благодаря че ме прецака 'щото след твоя и-мейл ме направиха на гъз. С оглед на нещата които станаха тогава сег ще кажа това: 1.търсете фирми които не са български,примерно от Полша или Латвия те имат право да работят с граждани на ЕС и могат да предлагат работа на територията на Норвегия.Вероятно ще ви е трудно но аз така дойдох,не говоря норвежки изцяло с английски съм. 2.на сайта на ЕС имаше една препратка към някакво европейско бюро по труда,там има много обяви за работа изпратени директно от норвежки работодатели,по тоя начин направо си прескачате посредника обаче главоболията по организацията по пътуването,пари за да преживеете и т.н. са изцяло за ваша сметка. 3.фирми в България които предлагат работа в чужбина има обаче са много малко(имам предвид тия дето не са мошеници)имена няма да споменавам че да не се получи като предния път.чрез българска фирма направих контакта с чуждестранния посредник с когото работя.Естествено срещу солидна комисионна обаче пък си струваше. Това е от мен засега,дано съм помогнал на някой,просто исках да споделя че има и начини дори и да не говориш езика и тн.За последен път,не се хващайте с фирми от България,работете с чужди.

Здравейте ! Някой знае ли къде в Бургас се организират курсове за изучаване на норвежски език ? Има ли други форуми ,освен този ,чиято тема е за българите в Норвегия ?

Курсове има, но са по 18-20лв на учебен час- 45 мин.... 0887555692- аз ходих при този човек, дава ти учебник и диск и тетрадка - по 20лв. всяко... От време на време можеш да ходиш при него за някой друг урок, по 10лв на час-60мин.

Към nikito776 : Здравей ! Бихме ли могли да поговорим за собственика на оня телефон,който ми даде ? Например на чаша бира ?

• 2 седмици по-късно...

Здравейте ! Някой знае ли къде в Бургас се организират курсове за изучаване на норвежски език ? Има ли други форуми ,освен този ,чиято тема е за българите в Норвегия ?

София -http://novihorizonti.eu/

Здравейте!Форумът е чудесен ! Бих искъла да запитам,някой запознат ли е как се котира позицията социален педагог / социален работник/ в Норвегия?Бих ли могла да разчитам на образованието си,естествено следкато владея добре езика?Благодаря Ви! С добър немски съм.Немският може ли да ми бъде добро начало?

Не !

Немският няма да ми е от полза или нямате информация за сферата на соц.услуги?

Искам и още нещо да запитам.В Норвегия имали части бюра по труда?

Немският няма да ми е от полза или нямате информация за сферата на соц.услуги?

Искам и още нещо да запитам.В Норвегия имали частни бюра по труда?

питай тука за всичко което ти трябва

http://www.google.no/

превеждай си от немски на норвежки тука ключовите думи за търсене

http://translate.google.com/#de|no|

--------------------------------------------------------------------------------

Писах "НЕ" в предишния отговор, защото това изречение е неразбираемо за простосмъртен български гражданин:

Бих искала да запитам, някой запознат ли е как се котира позицията социален педагог / социален работник/ в Норвегия?

Ни тЪ знам къф педагоК си, ама няма нищо социално в това да говориш неразбарно.

Кво котиране и на кви позиции ????????????????????????????????

От кога на професия, занаят, специалност почнахте да им викате "позиция" ????

На чиновнически диалект ли е така в бг?

Сакаш ли да ти отговоря още по-"засукано", да те скивам кво шъ чатнеш, а ?

Значи, за екзотичната пазарна ниша от непроизводствения сектор на услуги без добавена стойност, няма налични статистически данни относно наличните възможности за конкурси по незаети длъжности, изискващи квалификации от социално-педагогическо естество. На индивидулана основа всеки сам трябва да си проведе собствено задълбочено маркетингово проучване в сферата на управлението "човешките ресурси", в този тесен сегмент главно в средите на обществените работодатели.

Значи свързваш се с лудници, затвори и други подобни непривлекателни работни места, като да речем тези в които се грижат за умствено изостанали хора ( инвалиди) и си търсиш работа. Ама след като си научила езика.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.