Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Здравейте,

аз съм от скоро в Норвегия, или по точно Bergen (Ask?y) :) искам да попитам има ли други българи наоколо които имат време и желание да се срещнем! вече почти 2 месеца съм тук и ми е самотно

Пратих ти ЛС
  • Отговори 525
  • Прегледи 363,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Здравейте, в Bergen съм от седмица. Бих искал да се запозная с българи - ужасно скучно е и няма с кой да ги говориш. Пишете на лично или в Фейсбук в групата Българи в Норвегия: http://www.facebook....9289592/?ref=ts

Редактирано от altium (преглед на промените)

• 4 седмици по-късно...

Здравейте, случайно попаднах на този форум и намерих много ценна информация.Не всичко успях да прегледам и имам няколко въпроса. Аз и съпруга ми имаме намерение да тръгнем за Норвегия тази есен. Имаме малко информация от приятели. Не знаем език, за съжаление. Имам предвид норвежки. Аз знам английски задоволително, а съпруга ми ползва немски и италиански. От форума разбрах, че това няма да ни е от полза много. Бихте ли ми дали информация колко евра ще се ни нужни (приблизително, разбира се :)), за да тръгнем? Приемам и съвети :)

Здравейте, случайно попаднах на този форум и намерих много ценна информация.Не всичко успях да прегледам и имам няколко въпроса. Аз и съпруга ми имаме намерение да тръгнем за Норвегия тази есен. Имаме малко информация от приятели. Не знаем език, за съжаление. Имам предвид норвежки. Аз знам английски задоволително, а съпруга ми ползва немски и италиански. От форума разбрах, че това няма да ни е от полза много. Бихте ли ми дали информация колко евра ще се ни нужни (приблизително, разбира се :)), за да тръгнем? Приемам и съвети :)

Аз току що се прибрах от тая СКАПАНА ДЪРЖАВА,но ще ти дам някой съвет.

1-Българин на Българин в Норвегия не помага.

2-Без Норвежки език за никъде не сте.Английски,-ще ви разберат,но не искат да се говори на тоя език,особено работодателите.

3-Квартирите почват от 5 000 кр. и нагоре НО-----там те определят на кого да си отдадат квартирата под наем,особенно

на хора които са без работа..................забрави.

-има така наречените ХИБЕЛИ,които се състоят от една стая с обща баня,тоалетна и кухня,абе с две думи краварник,

които почват от 3 000 кр.

-да си намерите квартира е много трудно,повярвайте ми.

-депозит минимум 2 месеца + 1 месец предплата,това ти прави 15 000 кр.+5 000 кр. за храна станаха 20 000 кр.

това са около 5 000 лв.

Много изчетох в тоя форум и просто останах възмутен от Българските набези,които лъжат като дърти цигани,че живота бил прекрасен

и че всичко било наред.Да,ела ще ти помогнем,но когато отиде и им позвъниш,даже не си и вдигат телефона.Ти за

тях вече не съществуваш.

Ако Ви интересува още нещо,ще ви отговоря с удовлствие.

П.С.--А за Българите (срам ме е да ги нарека така)които живеят там,много поздрави от България тука живота си е прекрасен!

2-Без Норвежки език за никъде не сте.Английски,-ще ви разберат,но не искат да се говори на тоя език,особено работодателите.

3-Квартирите почват от 5 000 кр. и нагоре НО-----там те определят на кого да си отдадат квартирата под наем,особенно

-има така наречените ХИБЕЛИ,които се състоят от една стая с обща баня,тоалетна и кухня,абе с две думи краварник,

-депозит минимум 2 месеца + 1 месец предплата,това ти прави 15 000 кр.+5 000 кр. за храна станаха 20 000 кр.

това са около 5 000 лв.

Много изчетох в тоя форум и просто останах възмутен от Българските набези,които лъжат като дърти цигани,че живота бил прекрасен

и че всичко било наред.Да,ела ще ти помогнем,но когато отиде и им позвъниш,даже не си и вдигат телефона.Ти за

тях вече не съществуваш.

П.С.--А за Българите (срам ме е да ги нарека така)които живеят там,много поздрави от България тука живота си е прекрасен!

това са около 5 000 лв.

тях вече не съществуваш.

Благодаря ти,

Незнам какво да кажа! Не ми звучи добре, но явно е така. Ние също се затрудняваме с "протегната ръка". Незнам защо е така? Нали някой е помогнал и на тях? Аз пари не искам, само съдействие, но явно... Както и да е, ние нямаме избор! Просто се налага! Това значи ли, че непременно някой трябва да ти помогне за квартирата? Важат ли препоръки, когато си търсиш работа? Има ли нещо, което прави "добро впечатление", освен познанието на техния език? Дайте ни поне капка надежда:)!

Благодаря ти,

Незнам какво да кажа! Не ми звучи добре, но явно е така. Ние също се затрудняваме с "протегната ръка". Незнам защо е така? Нали някой е помогнал и на тях? Аз пари не искам, само съдействие, но явно... Както и да е, ние нямаме избор! Просто се налага! Това значи ли, че непременно някой трябва да ти помогне за квартирата? Важат ли препоръки, когато си търсиш работа? Има ли нещо, което прави "добро впечатление", освен познанието на техния език? Дайте ни поне капка надежда :)!

Човек винаги се променя.

-За една година не можах да си намеря квартира.Когато те чуят че говориш развален Норвежки,ти казват че е дадена или ще ти се обадим,което означава едно голямо НЕ :no-no: ,накратко да чакаш от умрял писмо.Не е като в България ние да си избираме,там те избират.

-За препоръките е също така.Без препоръка имаш едва 5% шанс да си намериш работа,но и без език,даже и тоя шанс отпада.

-Добро впечатление :( ??????????-ако мравка може да впечатли слон??????????

-Мойте препоръки са:

1.Намиране на работа от тука и осигурена квартира.

2.Да пробва само единия от вас,защото хотелите са много скъпи.

Не знам с какви финанси разполагате.Със самолет билетите сега са около 300лв.С автомобил излиза около 300 евро пътя без ферибота хотели.Ферибота е според сезона от 50 до 250 евро.За начало ви трябват около 6 000-7 000 лв за да ви стигнат,ако още първия месец си намерите квартира и работа,иначе изгаряте поне с 2 000-3 000 лв.да отидете до там и да се върнете.

Желая ви успех.Ако имате още въпроси пишете ще ви отговоря.

Благодаря за отгова на Иван и аз като търсех инфо заплата под 30000нок няма,

Та заплатата която ми обещават е 19500 нок от тях удържат за спане храна и данъци и чистата сума за получаване е 7270 нок,

Договора се сключва с тази норвежка фирма който са българи музиканти и от 30 год живеят там и ме уверяват че с това се занимават и помагат на хората.

Помагат ама как?И тъй като ми стана много странно как веднага ме избраха защото си мислят че съм сериозна-да ама не да печелят на мой гръб.

Аз предполагам че заплатата е съвсем различна защото те един вид са посредници сключват договор с въпросния хотел за сумата Х а на нас балъците дават трохи,а тия 200 е са за това че ще ми издадат документи защото било нерви и т,н, и трябвало да покриват разходи по адвокати и счетоводители и тия 200 е са нищо и би трябвало по 500 да вземат.

Друга важна подробност е че договора е за 2 месеца с опция за удължаване като ме уверяват че ако си върша прилично работата няма проблем да остана и забележете дори ще ми помогнат да намерят работа на съпруга ми макар че той не знае никакъв език.И това ми звучи доста странно и в първоначалната ни уговорка трябваше да ме посрешнат в Осло на летището а сега трябва сама да хвана бус до централна гара и от там до Gol така се казва градчето където ще ме чака съпругът на бълг колежка,малко странно за човек който никога не е бил в тази държава да се оправи сам,отново уверения че няма как да се объркам и т,н, питам ги колко пари ще ми са необходими а те-50-70 евро само за вътрешен транспорт в хотела имало всичко,

ако някой е проявява интерес да ми пише на лични ще му даминформация как се казва тази фирма

Благодаря още веднъж на всички за съветите още не съм взела решение и чакам вашите съвети тъй като от въпросната фирма ще ми звъннат този четвъртък

Моля помагайте бързо със съвети заслужава ли си или не

Явно имаш доста пари за даване.Вече може да се ходи без разрешително,а за договора че бил за 2 месеца ха ха ха поредната лъжа.Изпитателен срок от 6 месеца в които можеш да напуснеш или да те изгонят без предупреждение.ПОЧНА СЕ С МАФИЯТА. :shock11:

Да и ние в такава сума мислим да се вместим. А ти в кой град си бил hanns_g, разбира се ако искаш да споделиш? Как търсеше работа щом си нямал адрес? Не е ли необходимо първо да се регистрираш с постоянен адрес и след това да търсиш работа? Ти пишеш, че си бил година там, аз до колкото знам разрешението за пребиваване в страната с цел търсене на работа е 3 месеца, или вече не етака? Извини ме че питам толкова неща, но трябва да знам всички страни. Приятел на наш приятел е заминал за малко , на гости , а си е намерил бързо и безпроблемно. Сега е много доволен с изключение , че му било адски скучно. Явно всичко е до късмет!

Да и ние в такава сума мислим да се вместим. А ти в кой град си бил hanns_g, разбира се ако искаш да споделиш? Как търсеше работа щом си нямал адрес? Не е ли необходимо първо да се регистрираш с постоянен адрес и след това да търсиш работа? Ти пишеш, че си бил година там, аз до колкото знам разрешението за пребиваване в страната с цел търсене на работа е 3 месеца, или вече не етака? Извини ме че питам толкова неща, но трябва да знам всички страни. Приятел на наш приятел е заминал за малко , на гости , а си е намерил бързо и безпроблемно. Сега е много доволен с изключение , че му било адски скучно. Явно всичко е до късмет!

Аз отидох с уредена работа,иначе не бих си и помислил да замина.Живеех при наш роднина.С две думи,за да започнеш работа ти искат разрешително,а за да имаш разрешително трябва да имаш поне 80% фас,така наречената заетост(работа).Сега можеш да пребиваваш 3 месеца в страната без разрешително,но къде ще живееш,какъв адрес ще предоставиш за пребиваване не можеш да живееш на улицата.За разрешително съм чакал 7 месеца,а от полицията ти дават документ че можеш да работиш докато ти пратят офицялния документ.Що се късае до късмета,явно има голям късмет.А защо му е скучно,има толкова Българи там :( .

ЯВНО ,ЧЕ той не е успял ,но това си е негов проблем,аз съм в Норвегия вече 2 години и смея да твърдя ,че 90% от българите тук успяват да се оправят за работа ,началото е много трудно ,вярно е ,че не можем да си помагаме ,но истината е ,че тук на всеки е трудно ,та камо ли да помогне на друг българин ,не ,че нямаме желание .Изпратете ми пълномощно за скайп и ще ви обясня всичко подробно каквото ви интересува .Моля уточнете в скайпа ,че сте от форума ,за да ви приема .

ЯВНО ,ЧЕ той не е успял ,но това си е негов проблем,аз съм в Норвегия вече 2 години и смея да твърдя ,че 90% от българите тук успяват да се оправят за работа ,началото е много трудно ,вярно е ,че не можем да си помагаме ,но истината е ,че тук на всеки е трудно ,та камо ли да помогне на друг българин ,не ,че нямаме желание .Изпратете ми пълномощно за скайп и ще ви обясня всичко подробно каквото ви интересува .Моля уточнете в скайпа ,че сте от форума ,за да ви приема .

hanns/Явно не езапознат с новите промени в закона за българите и румънците които влязоха в сила,така ,че информацията която Ви подава той не е вярна ,няма да влизам в спор с него ,ето ви скайпа ми miki19645

hanns/Явно не езапознат с новите промени в закона за българите и румънците които влязоха в сила,така ,че информацията която Ви подава той не е вярна ,няма да влизам в спор с него ,ето ви скайпа ми miki19645

Не ме интересуват новите им закони за Българи и Румънци.Аз сам напуснах работа и се прибрах.Вземах 22 000 кр заплата чисто,но си оставих семейството заради пари.А за тия 90% не съм съгласен,защото познавам много Българи които стоят на помощи и не им дават работа,макар че знаят перфектен Норвежки писмено и говорим.Въртяха ме 4 месеца за един документ,който трябваше да подам в полицията за да си отворя банкова сметка и да получа заплата,през това време седях без пукната стотинка.И един въпрос,познаваш 90% Българи които работя,А НА КОЛКО ПРОЦЕНТА СА? :( На 60%работа можеш ли да си осигориш квартира и храна,а камо ли да ти останат,при положение че ти плащат 151 кр. и някви йорета на час без данъците.За да успееш там трябва да си инженер или голям късметлия.Но да не забравяме,че вече е свобонда за Българските и Румънските цигани.След една година няма да искат да ни видят и ще стане както в Франция-----аут.

Не ме интересуват новите им закони за Българи и Румънци.Аз сам напуснах работа и се прибрах.Вземах 22 000 кр заплата чисто,но си оставих семейството заради пари.А за тия 90% не съм съгласен,защото познавам много Българи които стоят на помощи и не им дават работа,макар че знаят перфектен Норвежки писмено и говорим.Въртяха ме 4 месеца за един документ,който трябваше да подам в полицията за да си отворя банкова сметка и да получа заплата,през това време седях без пукната стотинка.И един въпрос,познаваш 90% Българи които работя,А НА КОЛКО ПРОЦЕНТА СА? :( На 60%работа можеш ли да си осигориш квартира и храна,а камо ли да ти останат,при положение че ти плащат 151 кр. и някви йорета на час без данъците.За да успееш там трябва да си инженер или голям късметлия.Но да не забравяме,че вече е свобонда за Българските и Румънските цигани.След една година няма да искат да ни видят и ще стане както в Франция-----аут.

Не искам да споря с теб ,аз карта си извадих за 2 дни сам ,ако си имал проблем с договора за работа това е друг въпрос .А цигани български още няма ,няма и да дойдат при тоя стандарт ,пък и норвежците няма да се оставят на тая пасмина бъди сигурен .

Не искам да споря с теб ,аз карта си извадих за 2 дни сам ,ако си имал проблем с договора за работа това е друг въпрос .А цигани български още няма ,няма и да дойдат при тоя стандарт ,пък и норвежците няма да се оставят на тая пасмина бъди сигурен .

ОК няма дя спорим,но явно личи колко си на работа щом цял ден си на компа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ОК няма дя спорим,но явно личи колко си на работа щом цял ден си на компа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Съжалявам, ако съм създала напрежение! Не съм имала такова намерение! Miki вече поисках пълномощно на скайпа ти.

Съжалявам, ако съм създала напрежение! Не съм имала такова намерение! Miki вече поисках пълномощно на скайпа ти.

Не си създала напрежение,просто мразя хора които като се видят малко с пари и хвърчат нависоко.Поне да не лъжат хората за прекрасния живот там.

ПРОЧЕТИ ТОЯ ПОСТ И ПОМИСЛИ ДОБРЕ:

Та заплатата която ми обещават е 19500 нок от тях удържат за спане храна и данъци и чистата сума за получаване е 7270 нок,

Договора се сключва с тази норвежка фирма който са българи музиканти и от 30 год живеят там и ме уверяват че с това се занимават и помагат на хората.

Помагат ама как?И тъй като ми стана много странно как веднага ме избраха защото си мислят че съм сериозна-да ама не да печелят на мой гръб.

Аз предполагам че заплатата е съвсем различна защото те един вид са посредници сключват договор с въпросния хотел за сумата Х а на нас балъците дават трохи,а тия 200 е са за това че ще ми издадат документи защото било нерви и т,н, и трябвало да покриват разходи по адвокати и счетоводители и тия 200 е са нищо и би трябвало по 500 да вземат.

Друга важна подробност е че договора е за 2 месеца с опция за удължаване като ме уверяват че ако си върша прилично работата няма проблем да остана и забележете дори ще ми помогнат да намерят работа на съпруга ми макар че той не знае никакъв език.И това ми звучи доста странно и в първоначалната ни уговорка трябваше да ме посрешнат в Осло на летището а сега трябва сама да хвана бус до централна гара и от там до Gol така се казва градчето където ще ме чака съпругът на бълг колежка,малко странно за човек който никога не е бил в тази държава да се оправи сам,отново уверения че няма как да се объркам и т,н, питам ги колко пари ще ми са необходими а те-50-70 евро само за вътрешен транспорт в хотела имало всичко.

Не си създала напрежение,просто мразя хора които като се видят малко с пари и хвърчат нависоко.Поне да не лъжат хората за прекрасния живот там.

ПРОЧЕТИ ТОЯ ПОСТ И ПОМИСЛИ ДОБРЕ:

Друга важна подробност е че договора е за 2 месеца с опция за удължаване като ме уверяват че ако си върша прилично работата няма проблем да остана и забележете дори ще ми помогнат да намерят работа на съпруга ми макар че той не знае никакъв език.И това ми звучи доста странно и в първоначалната ни уговорка трябваше да ме посрешнат в Осло на летището а сега трябва сама да хвана бус до централна гара и от там до Gol така се казва градчето където ще ме чака съпругът на бълг колежка,малко странно за човек който никога не е бил в тази държава да се оправи сам,отново уверения че няма как да се объркам и т,н, питам ги колко пари ще ми са необходими а те-50-70 евро само за вътрешен транспорт в хотела имало всичко.

Да, прочетох го преди. Хубаво е човек да знае и двете страни. Не ми се иска да тръгваме с голямата кошница, но не и с отчаяние иначе няма смисъл. Опитваме се да сме по-премерени, защото нито оптимизма нито отчаянието са ни от полза. Както вече казан на нас , за съжаление ни са налага да оптваме, така че до колкото е възможно трябва да сме реални в очакванията си. Е, чета твоите съвети и ме обзема по- скоро песимизъм и съм сиг урна че си искрен с мен. Не знам...дано намерим правилното решение!

Да, прочетох го преди. Хубаво е човек да знае и двете страни. Не ми се иска да тръгваме с голямата кошница, но не и с отчаяние иначе няма смисъл. Опитваме се да сме по-премерени, защото нито оптимизма нито отчаянието са ни от полза. Както вече казан на нас , за съжаление ни са налага да оптваме, така че до колкото е възможно трябва да сме реални в очакванията си. Е, чета твоите съвети и ме обзема по- скоро песимизъм и съм сиг урна че си искрен с мен. Не знам...дано намерим правилното решение!

Пожелавам ви много голям успех.Пишете непременно какво е станало.Ще бъда благодарен ако съм ви пмогнал,а ако съм ви убидил,едно голямо ИВИНЕТЕ.

Пожелавам ви много голям успех.Пишете непременно какво е станало.Ще бъда благодарен ако съм ви пмогнал,а ако съм ви убидил,едно голямо ИВИНЕТЕ.

На тоя адрес ще имате представа,върху заплатата какви данъци ще ви удържат.

Отваряте тоя адрес: https://skort.skatteetaten.no/skd/trekk/trekk

срещу Tabellnummer в квадрачето намерете 7300 и малко по в дясно натиснете Hele tabellen

първата колона е заплатата,а втората е данъка който ще ви удържат.

Дано съм помогнал.

Здравейте, искам да попитам как стоят нещата в Норвегия. Понеже искам да заминавам за там. В момента работя в една фирма за Телекомуникационни услуги вече 7 години. Та въпросът ми е следния. Дали според вас ще мога да си намеря там такава работа подобна на тази? Но нямам никакъв сертификат доказващ че мога да върша тази работа. Само стажът.

Редактирано от ixus3r (преглед на промените)

На тоя адрес ще имате представа,върху заплатата какви данъци ще ви удържат.

Отваряте тоя адрес: https://skort.skatte...skd/trekk/trekk

срещу Tabellnummer в квадрачето намерете 7300 и малко по в дясно натиснете Hele tabellen

първата колона е заплатата,а втората е данъка който ще ви удържат.

Дано съм помогнал.

Няма за какво да се извиняваш. Това мислиш-това пишеш. Не мисля, че има обидени. Просто въпрос на мнения. Благодаря ти за информацията! На теб също ти пожелавам успех в това , с което си решил да се занимаваш!

Здравейте,, желая да замина и работя в Норвегия,,като транжор или месар ,,, не можах да открия никъде нищо за този бранш ,,,ако някой има някаква информация в тази област ,,, да сподели ,,, ще съм много благодарен

• 2 седмици по-късно...

maria.eu13 - Ако влезнещ тия дни, ми е интересно как се казват хората, които са ти посредничили за работата в Норвегия, от кой град са?

Иначе да изкажа мнение на човек, който не живее там, но е работил с прекъсвания там през последните 12 години с уточнението, че храната и спането винаги са ми били осигурени и колата ми е с БГ регистрация и на пропан.. тоест - ефтино придвижване и минимални такси.

- Първо това за 30 000 Нок заплати не е масово. Познавах норвежци, които едва минаваха 15 000 и то 2003-та.

- В норвегия има хора и хора, зависи в кой район си - малко селце в планината, далеч от пътя или в голям град... на север, много на север, много, много на север .. или на юг.... може, да попаднеш (или не) на такива, които не ги бърка английския, може да си намериш (или не) лесно квартира и не толкова скъпа.

- Чувал съм че на север плачат за каквито и да е заселници, но там трудно ще оцелеете, ако сърцата ви не са обвити в лой и не се пиендета. Някои българи първо започват на север и постепенно търсят работа с преместване на юг.

- Повечето българи, които са идвали да работят са си намирали бачкането или чрез интернет или чрез приятели и са идвали на договор - вземат ги от летище, дават им спане и храна за които ти спират пари (храната не пасва на БГ кухнята от никъде) и те изпращат до самолета, когато ти свърши договора. Повечето не са знаели норвежки когато са дошли, но веднага са започнали, да учат в процес на работата.

- Повечето норвежци работеха на 2, 3 работи за да си изплащат многото ипотеки. Сега с кризата и там няма много бачкане и за това вече не гледат с толкова добро око на чужденците, особено ако сте в сфера на работа, която и норвежците могат и искат да вършат - камериерки, готвачи, сервитьори .. и много други.

- Много важно е че Литуанките подбиха яко пазара и работят на много малко пари и не мъркат за овертайм-а. Скоро се прибра позната, замемена от литуанка с заплата по-малка с 5000 нок. Тоест - това, което ние правихме толкова време с подбиването на пазара, сега ни се връща :)

Аз съм от 4 месеца в Норвегия, все още не говоря норвежки, само английски. Работата си я намерих сам, от България, в Норвежка фирма, която нямаше дори пусната обява за вакнтно място. Всичко стана много набързо - за две седмици, билета и хайде на самолета. Имах интервю по телефона, получих одобрение, договора го подписах на първия ден като пристигнах. Спах на летището първата вечер. Нямах уредена квартира, една от жените в администрацията ме настани в стая от нейната къща две седмици, докато си намеря квартира. Всъщност от фирмата много ми помогнаха с всичко - квартира, документи, информация. Не съм се занимавал с никакви посредници и фирми. Всичко сам си уреждах. Всичко е индивидуално, зависи от стажа, опита който имате. Aiming high - going far! Няма нищо невъзможно. Успех на търсещите! PS: Имам въпрос към клуба на знаещите. В началото, когато си откривах банковата сметка, използвах моя D-number. От банката ми казаха, че когато си изкарам постоянното егн , ще ми издадат карта със снимка и мога да я използвам като официялен документ за легитимация. В последствие след разрешителното за работа се сдобих с постоянно егн, но от банката ми отказаха. Става въпрос за DNB. Някой сблъсквал ли се е с този проблем. Тези дни пак ще пробвам

Редактирано от rosicha1234 (преглед на промените)

Правилно, опитай пак. Ако в Норвегия е същото както в Швеция- бюрократите са си едни и същи. Напълно е възможно в една и съща банка да попаднеш на друг служител, който да направи всичко без проблем. Носи си трудовия договор, помага. Друг начин е да си изкараш местна шофьорска книжка, която си е съвсем официален документ, дори се ползва повече от личните карти. При нас се иска да си бил в страната минимум 6 месеца, за да имаш право на това. Така че провери и този вариант.

Правилно, опитай пак. Ако в Норвегия е същото както в Швеция- бюрократите са си едни и същи. Напълно е възможно в една и съща банка да попаднеш на друг служител, който да направи всичко без проблем. Носи си трудовия договор, помага. Друг начин е да си изкараш местна шофьорска книжка, която си е съвсем официален документ, дори се ползва повече от личните карти. При нас се иска да си бил в страната минимум 6 месеца, за да имаш право на това. Така че провери и този вариант.

Благодаря, Дима!

Също така искам да попитам някой знае ли каква е цената на електроенергията за киловатчас, че не мога да се ориентирам за колко енергия плащам. 300 НОК ми е тока, което е смешна сума в сравнение със заплатата. Колкото хора да попитам, никой не знае. Същото е и с цената на водата. В нашата къща не видях да има поставен водомер никъде, а вода се пилее безбожно, също и ел енергия. Живея в колектив с още 6 човека, в голяма къща и първия ден като се нанесох печката в стаята беше включена, и бързам да я изключвам, защото нямаше нужда - беше топло. Опасявах се да не ме изшият с някоя голяма сметка за ток, все пак идвам от БГ. Но като видях двете мощни подови отопления в баните ми се зави свят :ohmy:. А в същото време всички врати и прозорци - отворени. Тия май трябва да се изпратят на една отрезвителна командировка в България на тема "Оплозотворяване на енергийни източници и тяхното заплащане"

Благодаря, Дима!

Също така искам да попитам някой знае ли каква е цената на електроенергията за киловатчас, че не мога да се ориентирам за колко енергия плащам. 300 НОК ми е тока, което е смешна сума в сравнение със заплатата. Колкото хора да попитам, никой не знае. Същото е и с цената на водата. В нашата къща не видях да има поставен водомер никъде, а вода се пилее безбожно, също и ел енергия. Живея в колектив с още 6 човека, в голяма къща и първия ден като се нанесох печката в стаята беше включена, и бързам да я изключвам, защото нямаше нужда - беше топло. Опасявах се да не ме изшият с някоя голяма сметка за ток, все пак идвам от БГ. Но като видях двете мощни подови отопления в баните ми се зави свят :ohmy:. А в същото време всички врати и прозорци - отворени. Тия май трябва да се изпратят на една отрезвителна командировка в България на тема "Оплозотворяване на енергийни източници и тяхното заплащане"

1 киловат е 1 крона,но таксата за доставка е в зависимуст от доставчика на ток,така че може да платиш 200 кр доставка и 100 кр ток.За да бъда по точен,когато получиш сметката там го пише подробно.

При нас водата и парното влизат в наема, плащам си отделно тока, нета и телефона. С една дума- не се тревожи за водата, тя е при нас в изобилие :) . За сам човек сметка за ток около 300-400 крони е съвсем нормално. Да, и вероятно наистина няма да имаш нужда от печка, защото парното работи добре, а жилищата за с добра топлоизолация.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.