Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

евентуален проблем с хард диска...

Featured Replies

здравейте,имам един проблем и доколкото мога да разбера смятам,че е от харда.стартирам компа и започва да си зарежда,но в един момент стига до IDE Drives и спира,след което ме праща в сейф мод или ми изписва :re settup memory and cpu ...опитвах се няколко пъти да го стартирам ,но без успех.така или иначе компа трагна и видях,че там където ми изписа IDE Drives ми се зареди хард диска,затова си мисля ,че компа не може да открива харда.така ли е ,или е нещо друго?и какво може да се направи?направил сам проверка за лоши сектори.

Ако си клоквал машината влез в Биос и зареди Default настройките, ако не си - пак същото ! Отвори капака на компютъра и размърдай малко кабелите на харда ( и IDE кабела и захранващия) . Още по-добре, ако ти се намира някой резервен IDE кабел, направо смени кабела на харда. Така и така си отворил компютъра, не е зле и да го поиздухаш от прахоляка cool.gif Ако имаш възможност, пробвай и с друго захранване. Пиши после какъв е резултатът за евнтуални следващи напътствия ! Успех !

• Автор
Ако си клоквал машината влез в Биос и зареди Default настройките, ако не си - пак същото ! Отвори капака на компютъра и размърдай малко кабелите на харда ( и IDE кабела и захранващия) . Още по-добре, ако ти се намира някой резервен IDE кабел, направо смени кабела на харда. Така и така си отворил компютъра, не е зле и да го поиздухаш от прахоляка cool.gif Ако имаш възможност, пробвай и с друго захранване. Пиши после какъв е резултатът за евнтуални следващи напътствия ! Успех !

не съм клоквал никога досега,компютъра е чистичък,защото скоро го изчистих-той не беше и много прашен.нямам кабел,нямам и друго захранване.ще направя както ме съветваш и ще видим как ще се държи.

не съм клоквал никога досега,компютъра е чистичък,защото скоро го изчистих-той не беше и много прашен.нямам кабел,нямам и друго захранване.ще направя както ме съветваш и ще видим как ще се държи.

Тия номера да не започна да ги прави след чистенето ?

Зареди Default настройките в Биос ( пак) и направи каквото те посъветвах ( можеш и паметите да "понаместиш" ).

• Автор
Тия номера да не започна да ги прави след чистенето ?

Зареди Default настройките в Биос ( пак) и направи каквото те посъветвах ( можеш и паметите да "понаместиш" ).

не е от тогава.аз и затва го отварях,защото ми ги правеше преди това и паметта почистих и я наместих.вчера и уиндоуса си преинсталирах-имам предвид само це-то.някъде бях чул ,че като се преинсталира трябвало да се изтрие стария уиндоус-или може би става дума,когато се преинсталира целия диск.вчера всичко си беше ок,а днес като го пуснах ми направи този номер.сега си работи отлично.

• Автор
Това означава ли , че след като си "понаместил" кабелите , тръгва без проблем ?

странното е,че не съм правил нищо просто си тръгна.но ми прави впечатление,че след преинсталирането ми се появи флопи устройството,там където се намират останалите устройства.имам предвид като отворя моя компютър и там където са трите части на хард диска сега има и флопи,а аз нямам флопи и никога досега там не е имало флопи.възможно ли е компа при стартиране да иска да открие флопито ,а това няма как да стане,защото аз нямам флопи и това да е причината да не може да се стартира.ако е така ми кажи как да го махна това флопи .

След като си заредил Default настройките на Биос , той е разрешил и Флопи-то ! Влез пак в Биос , потърси къде са показани устройствата и, там където видиш Флопи - Enabled го направи на Disabled ( щом нямаш флопи ). Пак заради настройките на Биос е възможно машината да се бави при стартиране , защото на Default - флопи-то е First Boot Device.

Докато си в Биос можеш да погледнеш и Boot Device Priority и на първо място да сложиш HDD . Ако след това тръгне да зарежда както трябва - ясно ( до утре , когато трябва да стартираш компютъра студен-ако утре не иска да тръгне и/или се рестартира , май ще ти трябва и друго захранване). Интересно е, докато си почиствал машинката дали ти е направило вечатление и състоянието на кондензаторите по дъното ? Т.е. дали не си видял някой с подута капачка.

• Автор
След като си заредил Default настройките на Биос , той е разрешил и Флопи-то ! Влез пак в Биос , потърси къде са показани устройствата и, там където видиш Флопи - Enabled го направи на Disabled ( щом нямаш флопи ). Пак заради настройките на Биос е възможно машината да се бави при стартиране , защото на Default - флопи-то е First Boot Device.

Докато си в Биос можеш да погледнеш и Boot Device Priority и на първо място да сложиш HDD . Ако след това тръгне да зарежда както трябва - ясно ( до утре , когато трябва да стартираш компютъра студен-ако утре не иска да тръгне и/или се рестартира , май ще ти трябва и друго захранване). Интересно е, докато си почиствал машинката дали ти е направило вечатление и състоянието на кондензаторите по дъното ? Т.е. дали не си видял някой с подута капачка.

разгледах доста подробно дънната платка и не видях нищо такова,за което ме питаш.поставих първо да буутва от харда.утре ще видя как ще е.преди малко компа както си беше включен замръзна.нищо не беше включено,а като се опитах да мръдна курсора на мишката не можах.това беше преди да сложа харда като първо буутващо устройство.след ,което го рестартирах .

• Автор
Я кажи какви температури ти показват разните програмки ! И каква ти е видеокартата ? И , изобщо, малко повече подробности за хардуера.

температурите са нормални според еверест.дъното ми е на биостар,процесор ми е интел целерон 256 де 3,3 гегахерца,видеото ми е джи форс 7300 ел е ,използвам само инвидиа и интел,харда ми е самсунг 160 гб сата,рам 512 .температурата на процесора ми е 32 градуса,на видеото 42, общо взето това е.

[

харда ми е самсунг 160 гб сата

Да не би цялата работа да се окаже от хлабавия(куплонг) кабел на SATA ?

• Автор
[

Да не би цялата работа да се окаже от хлабавия(куплонг) кабел на SATA ?

здравейте,сега се прибирам от работа и пуснах компа.сащото нещо стана,започва де се зарежда,но отново не можа да разпознае хард диска и ми изписа пак ,че не може да открие IDE DRIVES,рестартирах го втори път и тогава ми зареди хард диска и тръгна компа.явно целия проблем е от там,че не може да ми разпознае хард диска или нещо свързано с него.само ми кажете като отворя компа къде се намира този кабел,който евентуално може да е причината за това.

здравейте,сега се прибирам от работа и пуснах компа.сащото нещо стана,започва де се зарежда,но отново не можа да разпознае хард диска и ми изписа пак ,че не може да открие IDE DRIVES,рестартирах го втори път и тогава ми зареди хард диска и тръгна компа.явно целия проблем е от там,че не може да ми разпознае хард диска или нещо свързано с него.само ми кажете като отворя компа къде се намира този кабел,който евентуално може да е причината за това.

Тънко ( обикновенно червено ) кабелче, което излиза от харда и се свързва с дъното ! ( глупаво,но наистина това е обяснението) Другият кабел, който влиза в харда е на захранването. Него ще го проследиш лесно .

Вземи друг Сата кабел и смени твоя ! Възможно е и от това да е цялата работа. Сата конекторите са калпави по принцип ( не като IDE кабелите ) и лесно се разместват. Новите дъна на Гигабайт вървят с едни хубави оранжеви кабелчета, снабдени с пластинка ( тип щипка), която ги законтря на мястото им и не им позволява да мърдат.

Няма логика да е този кабел на харда ,щом стигаш до менюто което те подканва да избереш Save Mod.

Защото ако този кабел не е захванат както трябва или се е прецакал то тогава системата няма да може да прочете какво има на харда и това меню няма да се покаже.

Освен да се е прецакала само определна пластинка ,която не дава хубав контект с дъното и от там да тръгват нещата на зле.

Затова смени кабела с нов, както ти предлага kokomil.А ако проблема не се оправи можеш да търсиш решение в това да рипернеш грешните сектори на харда с chkdsc или в драйверите на контролера.

Това е моето мнение ,което е доста по-скромно от това на спец като kokomil

• Автор
Няма логика да е този кабел на харда ,щом стигаш до менюто което те подканва да избереш Save Mod.

Защото ако този кабел не е захванат както трябва или се е прецакал то тогава системата няма да може да прочете какво има на харда и това меню няма да се покаже.

Освен да се е прецакала само определна пластинка ,която не дава хубав контект с дъното и от там да тръгват нещата на зле.

Затова смени кабела с нов, както ти предлага kokomil.А ако проблема не се оправи можеш да търсиш решение в това да рипернеш грешните сектори на харда с chkdsc или в драйверите на контролера.

Това е моето мнение ,което е доста по-скромно от това на спец като kokomil

преди около 2 часа отоворих машината,нямаше видимо кабела да не е добре прихванат.извадих го и го сложих отново.изчаках компа да изстине и го включих,зареди си от първи път,но утре ще си покаже като се прибера от работа и го включа.само ми кажи къде се намират тези драйвери на контролера и как се стига до тях.

Драйверите на контролера обикновено ги има в инсталационият диск на Windows и се инсталират при инсталацията на същата и би трябвало да ги има инсталирани,но може и ти да си направил нещо за да ги изтриеш или прецакаш.

Ако не е кабела то тогава вариянта да имаш грешен сектор на харда изглежда най-логичен.

Но за да не се чудиш утре най-лесното което можеш да направиш е да опиташ да направиш нова инсталация на Windows за да видиш дали въообще ще стигнеш до опцийте на харда ,когато те подканва да избереш диск или партишън на който да инсталираш.

Ако въообще не стигнеш до тази стъпка значи системата ти наистина не прави връзка с харда и може той да се е прецакал.

Другият вариянт е с Hirens Boot CD да направиш диагностика на харда с нкоя от тези програми

Seagate Seatools Desktop Edition , Maxtor PowerMax ,Maxtor(or any Hdd) Low Level Formatter , MHDD ,SeaTools for Dos .

• Автор
Драйверите на контролера обикновено ги има в инсталационият диск на Windows и се инсталират при инсталацията на същата и би трябвало да ги има инсталирани,но може и ти да си направил нещо за да ги изтриеш или прецакаш.

Ако не е кабела то тогава вариянта да имаш грешен сектор на харда изглежда най-логичен.

Но за да не се чудиш утре най-лесното което можеш да направиш е да опиташ да направиш нова инсталация на Windows за да видиш дали въообще ще стигнеш до опцийте на харда ,когато те подканва да избереш диск или партишън на който да инсталираш.

Ако въообще не стигнеш до тази стъпка значи системата ти наистина не прави връзка с харда и може той да се е прецакал.

Другият вариянт е с Hirens Boot CD да направиш диагностика на харда с нкоя от тези програми

Seagate Seatools Desktop Edition , Maxtor PowerMax ,Maxtor(or any Hdd) Low Level Formatter , MHDD ,SeaTools for Dos .

сега се прибрах от работа и включих компа,зареди се от първи път,а колкото до това дали мога да стигна до харда за да преинсталирам отново -да мога,защото преди 4 дни го преинсталирах.явно поне засега проблема вероятно е в този кабел,ако продължи да ми създава проблеми ще го сменя.много ви благодаря за съветите cool.gif .

• 1 месец по-късно...

Преди година като си купих компа имах абсолютно същия проблем,но нали си беше в гаранция занесох го-смениха ми захранването-пак същото,после харда-пак същото и най накрая ми смениха дъното и се оправи работата,пътека направих до там,та кабелчета не сменяха....

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.