Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Eдин компютър с две ОС-как

Featured Replies

Здравейте, реших да пробвам вистата. Без обаче да махам доброто старо експи. По принцип знам как да процедирам-ще сложа вистата в дял д и като пусам компа ще ми дава да избирам коя ОС да се пусне. Това добре, ама как после да разкарам вистата без да форматирам дял д? Защото както и да причлючи теста ще искам да имам една ос и то в ц. Това е въпросът ми, как да разкарам втора ОС от компа си без да форматирам съответния дял?

Ако искаш само да експериментираш, пробвай с виртуална машина, следи не остават. Ако инсталираш на D, не виждам проблем просто да я изтриеш без форматиране. След това само ще трябва да преработиш boot конфигуратора и това е.

• Автор

Благодаря за съдействието, с виртуална машина никога не съм работил, като инсталирам в д ще съм по сигурен. Как да преработя буут конфигуратора? Проблема е че преди време при една преинсталация оплесках нещо. И сега въобще не ще да бутва. Пробвах да вляза в биоса, но не можах. Обаче установих че като натискам ф11 в началото на преинсталацията и ми дава избор кое да бутва, давам му двд рома и така преинсталирам.

Не разбирам BIOS какво общо има в случая и защо не можеш да влезеш в него?

A на въпроса как се маха Vistata и как се чисти буут мениджъра:

• Буутваш в Windows XP.
  • Увери се, че си пъхнал DVD-то на Vista-та в устройството!
  • Start -> Run -> e:\boot\bootsect.exe /nt52 ALL /force (където Е:\ е буквата на оптичния носител - DVD-то).
  • След рестарт ще забележиш, че няма да имаш вече меню за избор на 2-ра ОС.
  • Препоръчително е да се форматира D:-то, но може и просто да изтриеш папката където е била инсталирана Vista.
  • Премахваш задължително следните 2 файла (Boot.BAK & Bootsect.BAK) от устройството където ти е XP (C:)
  • Рестартираш!

• Автор

Като купих компютъра преди повече от година го нагласих на първо бутващо устройство двд рома. Така всеки път като сложех уиндоус и реснех и започваше да инсталира уиндоуса (появяваше се надпис прес ени кий то буут фром си ди). При една преинсталация с някакъв извънземен уиндолс омазах нещо. После си намерих оригинално експи, обаче като се помъчих да принсталирам въобще не можех да бутна. Знаех че трябва в биоса да наглася двд рома за първо бутващо (вече го бях правил), но този път не можах. Мъчих така и иначе, не можах да вляза в биоса. Обаче разбрах че като се стартира компа и натискам ф 11 и ми дава да избирам откъде да зареди, от флопи, твърдия диск или двд-то. Давам двд то, натискам ентер и заветния надпис прес ени кий то буут фром си ди се появява.

• Автор

На бърза ръка приключих с проверката, оказа се че не мога да си играя игрите под експи, лагва и то немалко. Затова трябва да махна вистата, лошото е че не ми дава да трия паката уиндоус в д. Мъча с унлокер, но не се получава, пък имам игри музика хфилми в д които не ми се ще да ги махам за да форматирам. Цели 40 гб са това трябва да похабя сума ти дискове и отделно време и нерви. Кажи как да премахна тия папки.

Чакай малко, как не можеш да си играеш игрите под ХР? кое пречи? Ако си пуснал ХР... Vistata не играе, т.е. би трябвало да си работиш нормално на компютъра. А как да махнеш Vista-та ако ти пречи, по-горе описах метода!

• Автор

Ми не знам, но тази сутрин под експи си играех нормално, но сега като сложих вистата и игрите насичат. И то видимо насичат, и линейдж и свободен космос и картаген насичат, на експито няма нищо, само един аваст хоум.

Сега дадох на уиндоуса да изглежда като 98, махнах и аваста и се пооправи, явно нещо не съм спрял и ми отнема от рама.

Редактирано от AleksiiVrana (преглед на промените)

• Автор

explorer.exe Това взема най много, някъде към двеста рам, но се променя, процесора стои към 30 процента при положение че освен операта няма нищо друго, даже и аваста махнах.

Не би трябвало да е така... В момента имаш две системи на компютъра си, които са напълно независими една от друга, т.е. ако при зареждане е избрана едната система, другата по никакъв начин не може да и повлияе на работата (все едно я няма)... така, че търси проблема другаде... Провери за вируси, троянци, и тем подобни.... друго не се сещам!

• Автор

Оказа се проянец който с най голямо удоволствие убих с ад аваре 2007.

Сложих друга виста, хоум базик, но пак ми товари доста. Даже скролирането на операта накъсва, ето сега таск мениджъра.

Въпросът ми сега е какво от вистата да изрежа че да не товари толкоз много.

• Автор

Имам 2x512 рам, а в дъното няма повече слотове... Можеш ли да дадеш идея какво да изрежа че да се намали потреблението на рам?

И аз имам един проблем.. та става дума за следното:Имах 2 ОС на компа си... Линукс и Уиндоус.При стартиране си избирах една от двете чрез GRUB,но преди няколко дена преинсталирах Уиндоус-а и сега невиждам Линукс-а.Та...дали някой би ми помогнал при стартиране да си избирам пак една от двете ОС.

Благодаря !

Алекс, недей да мъчиш машината :) ако все пак толкова искаш виста... 2х1 гига рам иии .. незнам останалата част от конфигурацията каква е :) не е задължително само рамта да е спънката ;) Успех!

Алекс всъщност ти проблем с RAM-а нямаш...

Единствения ти проблем е графиката...

И като гледам резултата на графичната подсистема, предполагам, че си с вградено видео...

Поправи ме, ако греша...

Но аз съм слагал Vista на система с GeForce 7300LE и тя вади по-добър резултат...

Извинявай, чак сега погледнах какви са ти проблемите...

За Home Basic не трябва да имаш никакви проблеми... Там няма Aero...

Изисквания:

1 GHz 32-bit (x86) or 64-bit (x64) processor

512 MB of system memory

20 GB hard drive with at least 15 GB of available space

Support for DirectX 9 graphics and 32 MB of graphics memory

DVD-ROM drive

Audio Output

Internet access (fees may apply)

Направи тест на паметта и на диска...

Ако минат без гершка, пиши пак...

• Автор

Ами тъй или иначе трябва да остана с експи, понеже брат ми упорито отказва да да го смени. Традиционалист човек, него дори го дразнят ъпдейтите на любимите му програми мозила, скайп, би си плеяр, винамп и у торент. би си то му е още версия 1.20, а и останалите са също толкова древни. В тази връзка тъй или иначе трябва да съм с две оси или само с експи. Видеокартата е вградена н видеа 6100, аеро не ща. Как да направя тия тестове? С програма или как. Процесора е амд 2800 твърдия диск 80 гб.

За паметта: изтегляш теста от тук, стартираш файла и си правиш стартиращо флопи или СD с теста...

След това boot-ваш от него и той си се изпълнява...

За диска: Start >> Run и пишеш chkdsk c: /f

Или d, e... Устройството което искаш да провериш...

Ако искаш да провериш и за физически дефекти: chkdsk c: /f /r

Ако диска се използва от Windows в момента, ше бъдеш попитан дали искаш да се направи проверката при следващото рестартиране... Даваш му Y, рестартираш и проверката започва...

Това е...

• Автор

НВаправих тестовете, този с дискетата ми каза че всичко е секийд, със зелени букви но не знам как да го снимам. Другия също изчезна и не успях да го снимам.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.