Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся биографията на Алесандро Волта

Featured Replies

Някой може ли да ми намери биографията на италианският физик Алесандро Волта? Трябва ми за един доклад по физика, а никъде по сайтовете не мога да я намеря.

Благодаря предварително

Редактирано от stanley56
Неясно заглавие (преглед на промените)

v01-f02.jpg

Алесандро Волта

(18.02.1745 – 5.03.1827г.)

Италиански учен, професор по физика, изобретил електрическата батерия, чието име носи единицата за напрежение на електрически ток. Един от основателите на учението за електричеството. 24-годишен публикува първия си труд "Върху притегателната сила на електрическия огън". Занимава се също с химия и физиология. Обяснява някои явления с електростатичната индукция. Изказва мисълта, че електричеството не се унищожава, нито се поражда, а се намира във Вселената в неизменно количество. През 1775 г. открива електрофора (електростатична машина), а през 1781 г. построява първия чувствителен електроскоп със сламени листенца, който използва за точни измервания. През 1800 г. създава първия галваничен елемент и първата батерия от галванични елементи (Волтов стълб), открива явлението контактна потенциална разлика

(Волтов ред ). Изобретява също електрическия кондензатор, дава проект за телеграф. Изследва също и топлинното разширяване на въздуха. През 1776 г. открива метана. В негова чест единицата за напрежение е наречена "волт".

Волтов ефект – явление, открито през 1797 г. от Ал. Волта – при допиране на два различни метала единият се наелектризира положително, а другият – отрицателно или по-точно между тях се създава т. нар. контактна потенциална разлика или контактно напрежение. Стойността му за различните метални двойки се мени от няколко десети до 2 волта.

Волтов ред – открит от Ал. Волта през 1794 г. - разположение на металите в т. нар. ред на напреженията. При допир на кои да е два метала възниква контактна потенциална разлика, при което предхождащият се наелектризира положително, а следващият – отрицателно.

Всъщност колко дълго трябва да бъде? Ако не стига, да хвърлим едно око из чужбинските сайтове.

v01-f02.jpg

Алесандро Волта

(18.02.1745 – 5.03.1827г.)

чието име носи единицата за напрежение на електрически ток.

Хайде малко да го пооправите , че на мене ми се вижда леко странно има нещо излишно

Хайде малко да го пооправите , че на мене ми се вижда леко странно има нещо излишно

Ами да де :wors:.... той се казва Волта и единицата е "волт". Ти какво имаш предвид, че е излишно?

Щото пише, че е за напрежение, а не единица за ел. потенциал ли?

То е същото (поне така мисля). Учили сме, че 1 волт е всъщност единицата ел. напрежение /потенциал, при която между 2 точки от ел. проводник протича ток със сила 1 ампер и мощност 1 ват (нещо такова беше, хииич не съм сигурна обаче, а и нямам време да потърся - така че ще изтърпя всякакви корекции от физиците biggrin.gif )

Ами да де ;).... той се казва Волта и единицата е "волт". Ти какво имаш предвид, че е излишно?

Щото пише, че е за напрежение, а не единица за ел. потенциал ли?

То е същото (поне така мисля). Учили сме, че 1 волт е всъщност единицата ел. напрежение /потенциал, при която между 2 точки от ел. проводник протича ток със сила 1 ампер и мощност 1 ват (нещо такова беше, хииич не съм сигурна обаче, а и нямам време да потърся - така че ще изтърпя всякакви корекции от физиците biggrin.gif )

Имам в пред вид че това ми се вижда излишно в него изречение чието име носи единицата за напрежение на електрически ток. Мисля че само единица за напрежение говори съвсем ясно за какво е. Единица за ток е нещо съвсем различно и не знам защо си ги смесила в едно изречение.

Някой може ли да ми намери биографията на италианският физик Алесандро Волта? Трябва ми за един доклад по физика, а никъде по сайтовете не мога да я намеря.

Благодаря предварително

Според мен има достатъчно информация за Алесандро Джюзепе Антонио Анастасио Волта (Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta) в мрежата :clap:

На български - цък и цък

На английски с картинки и подробна творческа биография - цък

Най-добрите източници са на италиански език, но тях оставям за някой друг път laugh.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.